• TwitterFacebookRss feed

Ημερίδα από το ΟΠΑ για την έρευνα και την επιχειρηματικότητα

Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv και την Πρεσβεία του Ισραήλ, διοργάνωσε διεθνή εκδήλωση την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχτηκαν βέλτιστες πρακτικές για την αξιοποίηση της έρευνας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Μέσα από την παρουσίαση εναλλακτικών μοντέλων αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και βέλτιστων πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η ημερίδα αποσκοπούσε αφενός στο να ενθαρρύνει το ερευνητικό δυναμικό της χώρας στην περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και αφετέρου στο να παρουσιάσει βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης και η Πρέσβειρα του Ισραήλ, Ms. Irit Ben-Abba.

 

Ο κ. Γιακουμάκης δήλωσε: «Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποσκοπεί με τις δράσεις του να συντελέσει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπαιδεύουμε τους νέους μας στην επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην έρευνα και στην καινοτομία. Η σημερινή ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό αναζητούμε προοπτική για τους νέους μας και επιχειρούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

 

Επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής Κώστας Φωτάκης.

 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν βέλτιστες πρακτικές έργων που προωθούν με επιτυχία την επιχειρηματικότητα σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ευρώπης και αναλύθηκαν καίρια σημεία πρακτικής ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων που ενισχύουν την επιχειρηματική εκπαίδευση, συμβάλλουν στην καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας και στην ενθάρρυνση των νέων για επιχειρηματικότητα.

 

Ομιλητές ήταν ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (Directorate General for Education and Culture) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Peter Baur και ο Επικεφαλής ενός από τα πιο επιτυχημένα Κέντρα Στήριξης της Επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Strascheg Center for Entrepreneurship) ο Καθ. Klaus Sailer. Μέσα από τις παρουσιάσεις τους αποτύπωσαν το χάρτη της επιχειρηματικότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Ευρώπης και αναφέρθηκαν σε πρακτικές και μοντέλα που συμβάλλουν στην αποτελεσματική ενίσχυσή της.

 

Ο Καθ. Γεώργιος Δουκίδης, Ιδρυματικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ, παρουσίασε τις δράσεις και συνεργατικές πρακτικές ενίσχυσης και προώθησης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ που έχουν ήδη αναγνωρισθεί ως βέλτιστες πρακτικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν πολιτικές αξιοποίησης της ακαδημαϊκής έρευνας, καθώς και σχετικές βέλτιστες πρακτικές από το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv. Ομιλητές ήταν ο Καθ. Yoav Henis, (Vice President for Research and Development), ο Καθ. David Mendlovic (Head of the TAU Ventures & Vice Dean of Engineering Faculty), ο Shlomo Nimrodi, (CEO, RAMOT at TelAvivUniversity) και η Keren Primor Cohen (VP General Counsel and Business Affairs).

 

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν μελέτες περίπτωσης και βέλτιστες πρακτικές αξιοποίησης της ακαδημαϊκής έρευνας στην Ελλάδα. Ομιλητές ήταν ο Καθ. Βασίλειος Μακιός, Διευθυντής του Corallia, ο Καθ. Γιάννης Βασιλείου, Διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η Αναπλ. Καθ. Κατερίνα Πραματάρη, Επιστημονική Υπεύθυνη στο Εργαστήριο ELTRUN/SCORE του ΟΠΑ, ο Αναπλ. Καθ. Ίωνας Ανδρουτσόπουλος του ΟΠΑ, ο Δρ. Οδυσσέας Καρτάλος από τη Logotech, η Αναπλ. Καθ. Φοίβη Κουντούρη, Επιστημονική Υπεύθυνη στο Εργαστήριο ReSEES του ΟΠΑ, o Δρ. Μενέλαος Μενελάου από το Κέντρο Καινοτομίας του Πανεπιστήμιου της Κύπρου και ο Καθ. Γεώργιος Χρυσολούρης του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 150 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων πρυτανικές αρχές Ελληνικών ΑΕΙ, εκπρόσωποι Ερευνητικών ιδρυμάτων και στελέχη επιχειρήσεων που υποστηρίζουν και αξιοποιούν την έρευνα.

 

Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία να γίνουν γνωστές οι προσπάθειες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τα τελευταία 10 χρόνια για την καινοτομία και επιχειρηματικότητα στα πρότυπα κορυφαίων Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Κάποια από τα προσδοκώμενα οφέλη από την επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών, περιλαμβάνουν:

 

- Εισαγωγή στην αγορά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην κοινωνία και στην οικονομία.

- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για στελέχη με υψηλή κατάρτιση.

- Παροχή κινήτρων σε ερευνητές, καθηγητές και υψηλά καταρτισμένο προσωπικό για περαιτέρω δημιουργία και ανάπτυξη μέσα από ανταποδοτικά σχήματα.

- Δημιουργία νέων πόρων για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα.

- Συμβολή στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας.


Κέρδος online   22/9/2016 13:22

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: