Μερική απασχόληση εναντίον ανεργίας
Γράφει η ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ
Συνταγή «μερικής ανεργίας» είναι το νέο «όπλο» που ρίχνει στο τραπέζι η ηγεσία της ευρωζώνης προκειμένου να ανασχεθεί - θεωρητικά τουλάχιστον - το κύμα των απολύσεων που έφερε η ύφεση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας των «16» στις Βρυξέλλες, έδωσε σαφές στίγμα ανατροπής των έως τώρα δεδομένων στις εργασιακές σχέσεις καθώς, ως αντίδοτο στις μαζικές απολύσεις, πρότεινε τη μερική απασχόληση και το «πάγωμα» των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου.
«Συμφωνήσαμε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν όσο πιο ευρεία χρήση γίνεται του μοντέλου της μερικής απασχόλησης», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πάντοτε τρόποι να παρακαμφθούν προσωρινά οι συμβάσεις εργασίας και να υιοθετηθεί πρακτική μειωμένων ωρών εργασίας και μερικής απασχόλησης».
ΜΙΚΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Επί της ουσίας, το Eurogroup προτείνει προσαρμογή των εργασιακών όρων στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και στη μειωμένη παραγωγή στην οποία έχει οδηγήσει πολλούς ομίλους η ύφεση και η κάθετη πτώση της ζήτησης. Πρότεινε, μάλιστα, κι ένα μικτό μοντέλο, με βάση το οποίο «οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες, θα μπορούσαν να συνδυάσουν την εφαρμογή μηχανισμών μερικής απασχόλησης και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης».
«Υπάρχουν πολλές χώρες όπου είναι δυνατό να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις από τις επιχειρήσεις, ακόμη κι αν έχουμε σημαντική μείωση της παραγωγής. Πιστεύουμε πως η γρήγορη και κατηγορηματική προσφυγή σε μαζικές απολύσεις δεν συνιστά την καλύτερη μέθοδο», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Χοακίν Αλμούνια έκαναν λόγο για «ανησυχητική» κατάσταση στο μέτωπο της απασχόλησης και επανέλαβαν τους φόβους για έκρηξη της ανεργίας στην ευρωζώνη το 2009.
Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, 4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους το 2009, καθώς αναμένεται αύξηση της ανεργίας κατά 2%. Μόνον τον περασμένο Δεκέμβριο, 230 χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν στην ευρωζώνη και ο δείκτης ανεργίας ανέβηκε στο 8% και στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας και πλέον.
Το θέμα της απασχόλησης αναμένεται να έχει κυρίαρχη θέση και στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που δρομολογεί η ΕΕ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ακριβής χρόνος της συνόδου αναμένεται να καθοριστεί σήμερα, στη συνάντηση που θα έχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο προεδρεύων της ΕΕ, Τσέχος πρωθυπουργός κ. Μίρεκ Τοπολάνεκ.
ΤΑ «ΤΟΞΙΚΑ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ψηλά στην ατζέντα της συνόδου θα βρεθεί και η αποτίμηση των έως τώρα ενεργειών για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης και την τόνωση της ρευστότητας στη παγωμένη διατραπεζική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας κατέληξαν στο χθεσινό eco/fin και σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την αποτίμηση των «τοξικών» ενεργητικών των τραπεζών. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού για τη διάθεση των ενεργητικών στοιχείων των πιστωτικών ιδρυμάτων που πλήττονται από την κρίση και θα τους επιτρέπει να συνεχίζουν να διαθέτουν δάνεια σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται δύο περιπτώσεις: είτε να δημιουργηθούν ανεξάρτητες δομές από τις τράπεζες, με την συνδρομή και βοήθεια του κράτους, για να τοποθετούνται τα επικίνδυνα ενεργητικά, είτε να συσταθούν, όπως στη Βρετανία, μηχανισμοί δημόσιας εγγυοδοσίας, που θα εκταμιεύουν ποσά.
Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι θα τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να αποφευχθούν κρούσματα αθέμιτου ανταγωνισμού και το ενδεχόμενο μία τράπεζα να επωφελείται από τα ευεργετήματα περισσότερο από μία αντίστοιχη σε άλλο κράτος. «Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε όλοι να βρίσκονται στο ίδιο ζύγι», τόνισε ο κ. Αλμούνια.
Κέρδος 11/2/2009