E. Μαρτιγόπουλος:To χρονικό μιας προαναγγελθείσης παραίτησης
Επιβεβαιώθηκαν σήμερα οι φήμες που κυκλοφόρησαν αργά χθες το βράδυ, και ήθελαν τον επικεφαλής του ΟΤΕ κ. Παναγιώτη Βουρλούμη να ζητά, και να παίρνει, από τον επικεφαλής της θυγατρικής Cosmote κ. Ευάγγελο Μαρτιγόπουλο την παραίτησή του, καθώς σήμερα ο ΟΤΕ με μια λιτή ανακοίνωσή του προαναγγέλλει την υποβολή της παραίτησης του κ. Μαρτιγόπουλου και την αποδοχή της από το αυριανό έκτακτο δ.σ. της Cosmote. Ως λόγο της παραίτησης (με ή χωρίς εισαγωγικά) ο ΟΤΕ αναφέρει τη διαφωνία του κ. Μαρτιγόπουλου με τον κύριο μέτοχο της Cosmote (ουσιαστικά δηλαδή με τον κ. Βουρλούμη) σε θέματα στρατηγικής του ομίλου ΟΤΕ.
Βαστάει καιρό αυτή η κόντρα...
Η κόντρα μεταξύ των "τιμονιέρηδων" του ΟΤΕ κ. Παναγιώτη Βουρλούμη και Cosmote κ. Ευάγγελου Μαρτιγόπουλου υπέβοσκε εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν παραδεχόταν ανοιχτά την ύπαρξή της. Η ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία της Cosmote υπό τον κ. Μαρτιγόπουλο και τα πολύ θετικά οικονομικά της αποτελέσματα (τα οποία ουκ ολίγες φορές "ξελάσπωσαν" τον προϋπολογισμό του ΟΤΕ) ήταν, εν πολλοίς, αποτέλεσμα της "αυτόνομης" πορείας της εταιρείας σε επίπεδο στρατηγικής, σε σχέση με τη μητρική εταιρεία.
Αυτή η αυτονομία φαίνεται ότι δεν άρεσε ιδιαίτερα, από κάποιο σημείο και έπειτα, στην ηγεσία του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας δηλώσεις που έδειχναν φανερά τη διαφορά στη στρατηγική μεταξύ των δύο εταιρειών. Για παράδειγμα, ο κ. Βουρλούμης εδώ και πολύ καιρό είχε τονίσει ότι ήταν υπέρ της "μίας μετοχής" για όλο τον όμιλο του ΟΤΕ (τόσο ο ΟΤΕ, όσο και η Cosmote είναι εισηγμένες στο ΧΑ), πράγμα που στην πράξη σημαίνει είτε εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Cosmote από τον ΟΤΕ και διαγραφή της Cosmote από το ταμπλό του ΧΑ, είτε συγχώνευση της Cosmote με τον ΟΤΕ και ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των μετόχων των δύο εταιρειών.
Προς συγχώνευση ΟΤΕ - Cosmote;
Αυτό το τελευταίο σενάριο φαίνεται να προωθεί ιδιαίτερα τελευταία η διοίκηση του ΟΤΕ, με τον κ. Βουρλούμη να δηλώνει σε πρόσφαση εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου ότι "η συγχώνευση ΟΤΕ και Cosmote είναι η πιο συμφέρουσα λύση για το μέλλον του ομίλου".
Και τα δύο σενάρια οδηγούν στη συγχώνευση της Cosmote και των δραστηριοτήτων της στη μητρική, κάτι για το οποίο ο κ. Μαρτιγόπουλος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, αλλά σε ανεπίσημες συζητήσεις έχει εκφράσει την άποψη ότι η σημερινή κατάσταση με την αυτονομία των δύο εταιρειών αποτελεί μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τον όμιλο, καθώς η αποτίμησή του είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Με την άποψη αυτή συντάσσονται και αρκετές μελέτες ξένων οικονομικών οίκων, οι οποίοι στις εκθέσεις τους απονέμουν συχνά εύσημα για τον επικεφαλής της Cosmote.
Ο ρόλος του "στρατηγικού επενδυτή"
Φαίνεται ωστόσο ότι ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ είναι η συγχώνευση ΟΤΕ και Cosmote προκειμένου ο πρώτος να καταστεί περισσότερο ελκυστικός για τους υποψήφιους επενδυτές.
Στο πλαίσιο αυτό, ίσως να μην είναι άσχετη και η επίσπευση κατά μία ημέρα της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη με τον πρόεδρο της MIG κ. Βγενόπουλο (η MIG είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΤΕ, με ποσοστό που μάλλον ξεπερνά το 11%), η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.
Βαρύ κλίμα
Χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο στελεχών είναι αφενός το γεγονός ότι η επιστολή δεν ανακοινώνει αλλά... προαναγγέλει την παραίτηση Μαρτιγόπουλου (κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του ομίλου), και αφετέρου ότι την ανακοίνωση δεν εξέδωσε η Cosmote, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ο ΟΤΕ.
Πέραν αυτών, στο αυριανό έκτακτο δ.σ. της Cosmote αναμένεται να αποφασιστεί τουλάχιστον η προσωρινή αναπλήρωση του κ. Μαρτιγόπουλου, μέχρι να αποφασιστεί η οριστική λύση για την εταιρεία.
Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ
Η ανακοίνωση της παραίτησης Μαρτιγόπουλου δεν άργησε να προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις.
Η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κα Βάσω Παπανδρέου και ο υπεύθυνος Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών κ. Ντίνος Ρόβλιας σε σχετική τους ανακοίνωση μιλούν για θυμηδία και ξεπούλημα του οργανισμού, ενώ τονίζουν ότι "η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την ατμομηχανή των τηλεπικοινωνιών της χώρας, ούτε να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Πίσω από τα διοικητικά μαχαιρώματα στο εσωτερικό του ομίλου κρύβεται η ίδια η κυβέρνηση και το σχέδιο εκποίησης του ΟΤΕ".
Κέρδος