Τον Σεπτέμβριο ο νέος νόμος για τη Μετανάστευση

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης. Χθες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά για την πορεία σύνταξης.
Ο νέος Κώδικας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις διατάξεις για τα παιδιά των μεταναστών και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει ότι όσα έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα και έχουν πάει σχολείο θα αποκτούν τα δικαιώματα του επί μακρόν διαμένοντος, ενώ θα μειωθεί η γραφειοκρατία για την ανανέωση των αδειών τους.
Με το νέο, προωθούμενο θεσμικό πλαίσιο, απλουστεύεται το σημερινό, πολύπλοκο καθεστώς που για την ανανέωση και μόνο των αδειών των μεταναστών περιλαμβάνει 20 νόμους, 6 Προεδρικά Διατάγματα και 42 κανονιστικές πράξεις. Ολες οι σχετικές πράξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεντρώνονται πλέον σε ένα νομοθετικό κείμενο 140 άρθρων. Τη βασική άδεια παραμονής θα αποτελέσει η άδεια για τους επί μακρόν διαμένοντος, με την οποία οι πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να μεταβούν και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Τη συγκεκριμένη άδεια θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν, επίσης, όσοι κατέχουν μακροχρόνιες εθνικές άδειες παραμονής (δεκαετούς και αόριστης διάρκειας), ενώ σε καθεστώς τριετούς διαμονής θα μπαίνουν όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, ο νέος Κώδικας θα προβλέπει τη μείωση των αδειών διαμονής από 50 σε 19. Οι άδειες εργασίας για παράδειγμα, από 4 μειώνονται σε 1. Καταργούνται τέλος περίπου 20 δικαιολογητικά που χρειάζονται σήμερα για τις ανανεώσεις αδειών.


Κέρδος   31/8/2013