Νέο περιοδικό ιδεών και λογοτεχνίας κόντρα στην κρίση

Ενα νέο περιοδικό, λογοτεχνικό αλλά προσανατολισμένο ταυτόχρονα και στον διάλογο των ιδεών, διμηνιαίο και πολυσέλιδο, κυκλοφόρησε πρόσφατα, ως αντιστάθμισμα στην οικονομική και κοινωνική ύφεση, που βιώνουμε.

Το «Φρέαρ» εντυπωσιάζει τον αναγνώστη ήδη από το πρώτο τεύχος, με τον εικαστικό σχεδιασμό του εξωφύλλου του, που το κοσμεί έργο του ζωγράφου Στέφανου Δασκαλάκη. Η θεματική του ποικιλία (πολιτική, γλώσσα, θεολογία της απελευθέρωσης, η έννοια του υψηλού, θεωρίες μετάφρασης, Καβάφης, Λ. Βογιατζής), η μοντέρνα του ματιά (λ.χ. τα κείμενα για το «κοινωνικό κεφάλαιο στην εποχή της πρόσβασης» και για το Attenberg), η λογοτεχνία και τα νέα πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναδεικνύουν τον δυναμισμό του εγχειρήματος και τη φρέσκια ματιά που φέρνει στον χώρο των περιοδικών.

Διευθυντής του είναι ο ποιητής Δημήτρης Αγγελής, τη συντακτική επιτροπή αποτελούν οι Κώστας Ανδρουλιδάκης, Νατάσα Κεσμέτη, Ηλίας Κεφάλας, Νίκος Αλ. Μηλιώνης και Βασιλική Τσακίρη, ενώ εκδότης είναι ο Θεόδωρος Παντούλας. Στους τακτικούς συνεργάτες του συγκαταλέγονται σημαντικά ονόματα όπως οι Σταύρος Ζουμπουλάκης, Κώστας Τσιρόπουλος, Μαριάνος Καράσης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Διονύσης Μαγκλιβέρας, Κώστας Κουτσουρέλης, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Κώστας Μελάς, Γιώργος Βέης κ.ά., ενώ υπάρχουν μόνιμες στήλες και για το βιβλίο, τα εικαστικά, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το Φρέαρ φέρνει πράγματι δροσερό νερό και στην εποχή της ξηρασίας που ζούμε, το χρειαζόμαστε.

Οπως τονίζει μάλιστα η εκδοτική ομάδα, «Το να κυκλοφορεί λοιπόν ένα νέο περιοδικό, έντυπο, διμηνιαίο και πολυσέλιδο δεν συνιστά απλώς τόλμημα, αποτελεί κυρίως συνειδητή πράξη αντίστασης στη μελαγχολία της εποχής μας, μήνυμα αισιοδοξίας» και προσθέτουν: «οι συντάκτες, αφήνουν κατά μέρος «πομπώδεις εξαγγελίες και νέες διακηρύξεις αρχών» και αρκούνται «ως καλοί ραβδοσκόποι και φρεωρύχοι να φτάνουν στο βάθος των περιστάσεων και να προσφέρουν κείμενα άξια λόγου».

Πληροφορίες για το περιοδικό μπορεί να βρει κανείς και στην ιστοσελίδα του www.frear.gr, ενώ ήδη κυκλοφορεί το δεύτερο τεύχος.


Κέρδος