• TwitterFacebookRss feed

Κλείνει η ΕΡΤ

Το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ) ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σίμος Κεδίκογλου, με τους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ να διαμηνύουν την απόφασή τους «να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι σε όλους όσους επιβουλεύονται το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, έπειτα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά χαρακτήρισε ως «θύλακα αδιαφάνειας» την ΕΡΤ και «σκανδαλώδη» τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα αναμέβεται να λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης που θα είναι δημόσιος, αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός. Όπως σημείωσε, οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν και όσοι επιθυμούν, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πρόσληψης στον νέο φορέα.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι οι μεταδόσεις θα σταματήσουν με το τέλος του αποψινού προγράμματος.

 

 

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σίµου Κεδίκογλου

«Σε µια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγµούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραµένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού.

Όταν πρέπει να τελειώνουµε µε τα ελλείµµατα και να βγούµε από την κρίση, δεν µπορούµε να ανεχόµαστε θύλακες αδιαφάνειας και δηµόσιας σπατάλης.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι µια χαρακτηριστική περίπτωση µοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης.  Κι αυτό τελειώνει σήµερα…

Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός µε το χαράτσι στους λογαριασµούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατοµµύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθµούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ µικρή τηλεθέαση: τη µισή σχεδόν και για τα τρία δηµόσια κανάλια µαζί, απ’ όση ένα µέσο εµπορικό κανάλι.

Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραµένει αδρανής, αν δενμ λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισµού.  Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάµε για µια εταιρία µε έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν µεταξύ τους!  Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συµβάσεων, καθεστώς ακόµα µεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια!  Καθεστώς προνοµίων για τους εργαζοµένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθµό υπερωριών.

Για να µην αναφερθούµε στα τεράστια ποσά τα οποία µοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα µπορούσε να κάνει, µε πολύ λιγότερα,  χρησιµοποιώντας τα δικά της µέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούµενος.

Για να µην αναφερθούµε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών µεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωµένα συνδικαλιστικά προνόµια, κι έτσι µετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που µπορεί να γίνει από δύο-τρία άτοµα.

Για να µην πούµε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθµούς τοπικούς σταθµούς που ουσιαστικά αναµεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της µέρας, το κεντρικό πρόγραµµα. Η σηµερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουνκαθηµερινά όλοι, αλλά δεν τόλµησε να το αγγίξει κανείς.

Αυτά όλα τελειώνουν σήµερα. Και τελειώνουν οριστικά! Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νοµικό πλαίσιο και µε κοινή υπουργική απόφαση σταµατούν οι µεταδόσεις της ΕΡΤ µετά την ολοκλήρωση του προγράµµατος σήµερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δηµιουργηθεί ένας σύγχρονος, δηµόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κοµµατικά ελεγχόµενος - Οργανισµός Ραδιοτηλεόρασης.

Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχηµένων δηµόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισµών της Ευρώπης. Το σχετικό νοµοσχέδιο κατατίθεται αµέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας.

Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζηµιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόµενους το επιθυµούν, θα µπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισµό Ραδιοτηλεόρασης.

Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόµενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισµός.  Και θα συνεκτιµηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, µε διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ.

Ο νέος Οργανισµός θα λειτουργήσει µε πολύ λιγότερο προσωπικό. μ Με σαφές οργανόγραµµα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδοµένα για τη δηµόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσµο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως.

Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει - επιτέλους - δυναµικός µοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιµος καθηµερινός δεσµός µε την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσµο.

Ο νέος Οργανισµός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντοµότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήµερα.

Κι από τη λειτουργία του και µετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατοµµύρια ετησίως. Ενώ για όσες θέσεις της σηµερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθµες, θα προσληφθούν µε ΑΣΕΠ νέοι εργαζόµενοι στα νοσοκοµεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δηµόσιο έχει ανάγκη.

Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς µεγάλες τοµές. Τολµηρές και ριζοσπαστικές!  Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για τέτοιες τοµές…

Η σηµερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση! Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιµένει να δει ο Ελληνικός λαός».

Ανακοινώθηκε η κατάργηση του νομικού προσώπου «ΕΡΤ Α.Ε.»

Στην υποχρέωσή του να προχωρήσει «στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε.» αναφέρεται, με σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών «ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού».

Με την ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, το Νομικό Πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί» καθώς και ότι «σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί». Προστίθεται επίσης, ότι «το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

1.Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, το Νομικό Πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί.

2.Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί.

3.Το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες.

4.Το Υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε.


Αποφασισμένοι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δηλώνουν αποφασισμένοι και μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι, καλούν πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 19:00, το απόγευμα, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις. Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του. Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία», τονίζεται στην ανακοίνωση των δημοσιογράφων.

Όπως σημειώνουν, το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. «Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία», υπογραμμίζουν.

«Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων», διαμηνύουν, μέσα από την ανακοίνωσή τους. «Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.

«Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας»,
αναφέρεεται ακόμη.

«Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω»,
σημειώνουν και καταλήγουν: «Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ».

Εν τω μεταξύ, πανελλαδική εξάωρη στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας, κήρυξε για απόψε, Τρίτη, 11/6, από τις 19:00 έως τη 01:00 της Τετάρτης, 12/6, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), αντιδρώντας στην εξαγγελία για κλείσμο της ΕΡΤ.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με αφορμή την ΕΡΤ ζητεί το ΠαΣοΚ

Άμεση συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ζήτησε το ΠαΣοΚ με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη διαφωνία του με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και προειδοποιεί ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει στη Βουλή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία δημιουργείται το νομικό πλαίσιο για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Θέτει επίσης το ερώτημα αν, πλέον, υπάρχει κάποιος που δεν θεωρεί ότι δεν είναι αναγκαία η σύσκεψη. Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα αν κάποιοι θέτουν θέμα κυβερνητικής σταθερότητας, διαβεβαιώνοντας ότι από τη δική του πλευρά δεν τέθηκε και δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου: «Το ΠαΣοΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την ΠΝΠ».

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για «κοινοβουλευτικά και διαδικαστικά τεχνάσματα και τονίζεται ότι το ΠαΣοΚ «δεν δέχεται να ανοίγουν λανθασμένα μέτωπα με λανθασμένο τρόπο. Όποτε αυτό έγινε στο παρελθόν το πράγμα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο».

Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, «παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης».

Το ΠαΣοΚ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ζητήματα οικονομικής και λειτουργίας της ΕΡΤ και κατηγορεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς ότι δεν έκαναν τίποτα, επί έναν ολόκληρο χρόνο για να υπάρξει κάποια βελτίωση στα θέματα αυτά.

Θεωρεί επίσης ότι «τίθεται, βεβαίως, προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε. Υπάρχει άραγε κανείς που τώρα δεν το καταλαβαίνει»;

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει»

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει. Απαιτούμε, όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα, να εφαρμοσθεί ένα πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης, με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, που πρέπει να μειωθεί», τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, κ. Γιάννης Μανιάτης.

«Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα. Θέματα μείζονος σημασίας πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο», συμπλήρωσε.

«Κατηγορηματικά αντίθετη» με το κλείσιμο της ΕΡΤ η ΔημΑρ

Η ΔημΑρ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνοντας: «Οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔημΑρ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔημΑρ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη Βουλή».

Αλ. Τσίπρας: Πραξικόπημα το κλείσιμο της ΕΡΤ

«Πραξικόπημα» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ΣυΡιζΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η ΕΡΤ σε δήλωση που έκανε πριν από λίγο στο προαύλιο του ραδιομεγάρου.

Ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ κάλεσε τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔημΑρ να διαχωρίσουν τη θέση τους, διαφορετικά όπως είπε θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό «που νομίζει ότι μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει» να ανακαλέσει την απόφασή του και να έρθει το θέμα στη Βουλή.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να διακόψει το σήμα της ΕΡΤ, χωρίς απόφαση της Βουλής, γιατί όπως είπε, αν το πράξουν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας ως παράνομη μιά τέτοια κίνηση.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι ένα απλό θέμα, είναι θέμα Δημοκρατίας είπε ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ και τόνισε ότι η σημερινή απόφαση ελήφθη για δύο λόγους.

Πρώτον, επειδή αυτό ήθελε η τρόικα και δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει στη συνέχεια την ΕΡΤ σε ΥΕΝΕΔ για να προπαγανδίζει υπέρ της κυβέρνησης. Καλούμε τον λαό να πάρει την απόφαση στα χέρια του, είπε ο κ.

Τσίπρας, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΣυΡιζΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, είπε ότι το κόμμα του δεν θα κάνει σπασμωδικές κινήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να ανατρέψει την απόφαση της κυβέρνησης.

Στη λογική του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» το κλείσιμο της ΕΡΤ

Σκληρή δήλωση κατά της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣυΡιζΑ, κ. Πάνος Σκουρλέτης τονίζοντας ότι «παρακολουθήσαμε μια ακραίου αυταρχισμού δήλωση εκ μέρους του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος υιοθετώντας τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», μας ανακοίνωσε το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης». Ο κ. Κεδίκογλου, προσθέτει ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για αδιαφάνεια και σπατάλες. Προφανώς, τονίζει, «πρόκειται για μία δημόσια αυτοκριτική του πολιτικού προϊστάμενου της δημόσιας τηλεόρασης, του ίδιου και των προκατόχων του, διότι αυτοί ευθύνονται για όλα αυτά τα οποία ο ίδιος χρέωσε στους εργαζόμενους».

Πρόκειται για μία πράξη ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, ενάντια στην πολυφωνία και τη δημοκρατία, αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης και σημειώνει ότι στην κυβέρνηση, «θέλουν να κόψουν και να ράψουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα μέτρα τους. Την θέλουν απόλυτα ελεγχόμενη ώστε να είναι ακίνδυνη. Αυτά είναι τα όρια της δικιάς τους αντίληψης της δημοκρατίας».

Δέσμευση του ΣυΡιζΑ, υπογραμμίζει ο κ. Σκουρλέτης, είναι να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα, δεσμεύεται πολιτικά απέναντι και στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία, ότι θα αποτελέσει ανάχωμα στην προσπάθεια συρρίκνωσής της, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως προστατεύοντας και μία αντίληψη αδέσμευτης, δημοσιογραφικά υπεύθυνης και ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης.

Ο εκπρόσωπος του ΣυΡιζΑ καταλήγει στη δήλωσή του: «Φοβάμαι ότι όταν έρθει η απόφαση να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, επειδή πρόκειται για μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα έχουν περάσει ίσως αρκετοί μήνες και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς του κοινοβουλίου. Θα έλεγα με μία φράση ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει ο καθένας να βάλει πλάτη: εργαζόμενοι, πολιτικά κόμματα και ολόκληρη η κοινωνία».

ΚΚΕ: Η τρικομματική κυβέρνηση βάζει λουκέτο στη δημόσια ενημέρωση και πετά στο δρόμο εργαζόμενους

«Η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠαΣοΚ - ΔημΑρ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ», καταλήγει η δήλωση του κ. Κουτσούμπα.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Οι πληροφορίες που ήθελαν να κλείνει η ΕΡΤ «φούντωσαν» με αφορμή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει. Το σχετικό κείμενο υπογράφεται από μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπογραφές των υπουργών που έχουν προταθεί από το ΠαΣοΚ και τη ΔημΑρ.

Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν στον πολιτικό κόσμο ήταν μεγάλες:

Αναφερόμενο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη δημοσιεύτηκε και στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για την ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ σημείωνε: «Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της. Ζητούμε συνεπώς να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν».

«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία - έστω και για μία ώρα - να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση» ανέφερε, σε ανακοίνωσή της, η ΔημΑρ, με αφορμή τις πληροφορίες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ.

«Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από "κάποιο" χρονικό διάστημα» διαμηνύει, ζητώντας «την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση».

«Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο. Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣυΡιζΑ κ. Π. Σκουρλέτης δήλωνε πως «η ΕΡΤ δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης. Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας».

Το ΚΚΕ με δύο ανακοινώσεις του καταδίκασε τη φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης που με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Η απόφαση αυτή πρέπει να συναντήσει την καταδίκη και την αποφασιστική αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», σημειώνεται στην πρώτη ανακοίνωση.

Και συνέχιζε με τη δεύτερη ανακοίνωση: «Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους.

«Ό,τι δεν κατάφερε το ΠαΣοΚ επί Ηλία Μόσιαλου, το προχωράει τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση: τη διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού», δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης για θέματα ΜΜΕ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Τέρενς Κουίκ, και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να απέχω από τη βεβαιότητα που διακατέχει την πλειοψηφία των πολιτών, ότι τα ρολά στην ΕΡΤ και η μετέπειτα συρρίκνωσή της, είναι μποναμάς στα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία φυσικά δεν αρνούμαι, αλλά σε ένα πεδίο υγιούς και ίσου ανταγωνισμού. Όπως διαβλέπω με βεβαιότητα, ότι κομμάτια της ΕΡΤ Α.Ε. βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις είναι ο πρώτος πυλώνας, κυρίως της ενημέρωσης».

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Σύμφωνα με τη σημερινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στη διακριτική ευχέρεια των συναρμοδίων υπουργών είναι ποιές από τις ΔΕΚΟ, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και τις δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως και των θυγατρικών εταιρειών των επίμαχων φορέων (ΝΠΔΔ, κ.λπ.) θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Ειδικότερα, η επίμαχη ΠΝΠ αντικαθιστά παράγραφο του νόμου 3429/2005 και προβλέπει ότι κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζει ποια θα είναι η «τύχη» των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κ.λπ., των εργαζομένων σ' αυτές, των περιουσιών τους, των υποχρεώσεών τους, κ.λπ. σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης τους, όπως επίσης θα καθορίζεται και η διακοπή της λειτουργίας τους. Επίσης, θα καθορίζεται και η «τύχη» των θυγατρικών εταιρειών των ΝΠΔΔ και των ΔΕΚΟ (εφόσον έχουν).

Ακόμη, κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζει την «τύχη» της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων, την αυτοδίκαιη λήξη όλου του αποσπώμενου προσωπικού, την «τύχη» των συμβάσεων έργου, την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας «των οργάνων διοίκησης», των εκκρεμών δικών, όπως επίσης θα προβλέπει τον καθορισμό των προσώπων και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή των ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, κ.λπ.

Ολόκληρη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει ως εξής:

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013?2016.

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (Α΄ 314) αντικαθίσταται με δύο νέα εδάφια ως εξής:

«2. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου α) σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,

β) σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Άρθρο 2

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ


Κέρδος