• TwitterFacebookRss feed

Οίνος, μέτρο απόλαυσης και πολιτισμού

Ο οίνος, ειδικά για την Ελλάδα, δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό προϊόν, αλλά συνδέεται με τον τρόπο και την ποιότητα ζωής, τις παραδόσεις και την κουλτούρα του Έλληνα.

Γι’ αυτό το «πολιτισμικό προϊόν με ιστορία και ρίζες που απλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια» και τις προσπάθειες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για έμμετρη κατανάλωση, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Παναγιώτης Ταταρίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινολόγων (ΠΑΝΕΠΟ), μέλος του Wine Information Council (WIC) και καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας.

Όπως σημειώνει «η γνώση των καταναλωτών για τον οίνο, τα χαρακτηριστικά του και την επίδραση του στην υγεία δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη ώστε να συμβαδίζει με την υπάρχουσα σύγχρονη πρακτική και επιστημονική γνώση. Σήμερα, όλο και μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών γίνονται φίλοι του κρασιού ζητώντας να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό. Για την ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών απαιτείται τα στελέχη του αμπελοοινικού κλάδου, καθώς και της αλυσίδας πωλήσεων και εστίασης να μπορούν να ενημερώσουν τους καταναλωτές, να απαντήσουν στις απορίες τους και να καλλιεργήσουν ένα πλαίσιο έμμετρης και υπεύθυνης κατανάλωσης».

Σύμφωνα με τον δρ Ταταρίδη «η Ελλάδα, σε αντίθεση με ορισμένες βόρειες χώρες όπου συναντώνται συχνότερα καταχρήσεις, είναι μία χώρα όπου το κλασικό μοντέλο κατανάλωσης συνδέει παραδοσιακά τον οίνο με το οικογενειακό τραπέζι, το φαγητό, τη φιλική συγκέντρωση και τις βαθυστόχαστες συζητήσεις, χωρίς υπερβολές στην κατανάλωση».

Ο οίνος αποτελεί ένα προϊόν το οποίο καταναλώνεται για τις ευφραντικές του ιδιότητες και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα είναι καταγεγραμμένες πάνω από 300 ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών, με μια απίστευτη πληθώρα αρωμάτων και γεύσεων. «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να διαδώσουμε στη χώρα μας και στο εξωτερικό αυτό το μοντέλο της έμμετρης και υπεύθυνης κατανάλωσης και να αποτρέψουμε καταχρήσεις των νέων, αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία καταναλωτών, μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης».

Με σκοπό την εκπαίδευση των στελεχών του αμπελοοινικού κλάδου και την ενημέρωση των καταναλωτών, η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝΕΠΟ http://www.panepo.gr/wine_and_health.htm) συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή δράση LLP - Leonardo da Vinci «Partnerships» για τη Διά Βίου Εκπαίδευση και Κατάρτιση με θέμα Οίνος, Υγεία και Έμμετρη Κατανάλωση (http://artdevivre-edu.eu).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν : · Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝΕΠΟ) · Η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων (ΠΕΝΟ) · Η Ακαδημία Οίνου της Γερμανίας (DWA) · Η Γαλλική Ένωση Οίνος & Κοινωνία (Vin & Societe) · Η Ιταλική Ένωση Οίνου (UIV) · Η Ισπανική Ένωση Οίνου (FEV) · Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σπλιτ της Κροατίας · Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Κροατίας (HGK) · και το Κεντρικό γραφείο του ευρωπαϊκού προγράμματος Wine In Moderation –Art de Vivre με έδρα τις Βρυξέλλες.

Όπως εξηγεί ο δρ Ταταρίδης «η δράση που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και θα διαρκέσει 2 έτη, αφορά σε μια πολυκλαδική και πολυεθνική συνεργασία ευρωπαϊκών επαγγελματικών και κλαδικών φορέων και οργανισμών, που στόχο έχει να προβάλει και να παρέχει σε δημόσιες αρχές, στα τριτοβάθμια ιδρύματα και στους παρόχους δια βίου μάθησης ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αναγνώριση των αναγκών της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας σε ό,τι αφορά τον οίνο και την υγεία. Το δίκτυο εργάζεται στην καταγραφή της καινοτόμου άτυπης και τυπικής εκπαίδευσης, των προσεγγίσεων και των μεθοδολογιών, δημιουργώντας μια βάση καλών πρακτικών για να συμβάλει και να ενισχύσει τις προτεινόμενες δράσεις του Ευρωπαϊκού πλαισίου Δια βίου Μάθησης (ECVET) καθώς και τις ανάγκες εκπαίδευσης της σύγχρονης αγοράς».

Σκοπός είναι η δημιουργία και περαιτέρω ανάπτυξη της μεταφοράς Καλών Πρακτικών στον Τομέα της Διά Βίου Εκπαίδευσης, η υποστήριξη δημιουργίας καινοτόμου υλικού πληροφοριών και επικοινωνίας (Information & Communication Technologies-ICT), υπηρεσιών και παιδαγωγικών πρακτικών Διά Βίου Εκπαίδευσης.

Το υλικό που αναπτύσσεται, θα αποτελέσει βάση δεδομένων διαθέσιμη στο διαδίκτυο, η οποία μαζί με την ανάλυση αναγκών της αγοράς και της εκπαίδευσης και σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα βελτιώσει τη διαύγεια και την αναγνώριση των γνώσεων, των προσόντων και των δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αποκτούνται μέσω μη τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης.

Η δράση αυτή, υποστηρίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Wine In Moderation – Art de Vivre (http://www.wineinmoderation.eu), το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού οινικού κλάδου με σκοπό να προάγει την έμμετρη και υπεύθυνη κατανάλωση του οίνου και να συμβάλει στη μείωση των αρνητικών συνεπειών που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση και την κατάχρηση αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της δράσης έχει συσταθεί ένα μοναδικό δίκτυο από διάφορους εθνικούς οργανισμούς και ανεξάρτητους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες απ’ όλη την Ευρώπη με τίτλο Wine Information Council (http://www.wineinformationcouncil.eu), το οποίο αφιερώνεται στη συλλογή και την καταγραφή επιστημονικών δεδομένων Ιατρικής βασισμένης σε αποδείξεις (Evidence based Medicine), σε σχέση με τον Οίνο, την Υγεία και τις κοινωνικές διαστάσεις της κατανάλωσης του.

Καθώς το πασχαλινό γιορτινό τραπέζι πλησιάζει, ο δρ Ταταρίδης καλεί τους καταναλωτές να λάβουν υπ’ όψη τις ακόλουθες προτάσεις: Για να απολαύσετε στο μέγιστο βαθμό τον οίνο:

· Κατανοήστε τον οίνο που πίνετε: γνωρίζοντας από πού προέρχονται οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες του, αυξάνετε την απόλαυση του. Προτιμήστε τον εμφιαλωμένο οίνο, του οποίου είναι γνωστή η προέλευση.

· Πίνετε αργά: πάρτε το χρόνο να απολαύσετε την ιδιαίτερη γεύση του

· Συνοδεύστε τον οίνο με καλό φαγητό: απολαύστε τον οίνο που συνοδεύει αρμονικά το γεύμα σας, σε συνδυασμό και με την κατανάλωση ενός ποτηριού νερού

· Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων οίνου είναι προτιμότερη από τη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σε μια και μόνη ευκαιρία

 · Μην ξεπερνάτε τις οδηγίες για έμμετρη, χαμηλού ρίσκου κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν αλκοόλ

· Βάση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και πηγών από διάφορους οργανισμούς υγείας, είναι αποδεκτό ότι η έμμετρη κατανάλωση χαμηλού κινδύνου κυμαίνεται στις ποσότητες που περιγράφονται παρακάτω: Οδηγίες για έμμετρη κατανάλωση χαμηλού κινδύνου:

· Ως 2 μονάδες κατανάλωσης ημερησίως για τις γυναίκες · Ως 3 μονάδες κατανάλωσης ημερησίως για τους άνδρες · Όχι πάνω από 4 μονάδες κατανάλωσης σε μια ευκαιρία · Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως, για τις εγκύους, μαζί με ορισμένα φάρμακα, κατά τον χειρισμό μηχανημάτων

· Η κατανάλωση οίνου απαιτεί ωριμότητα: οι ανήλικοι δεν πρέπει να πίνουν Κατανάλωση αλκοόλ: όροι χρήσης 1 μονάδα κατανάλωσης* ισούται με 10 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης και αντιστοιχεί σε: 100 ml οίνου με 12% vol αλκοόλης 100 ml αφρώδους οίνου με 12% vol αλκοόλης 60 ml οίνου λικέρ με 20% vol αλκοόλης 70 ml αρωματισμένου οίνου με 15% vol αλκοόλης (*) Ο όρος δείχνει τη μέση συγκέντρωση καθαρής αλκοόλης εκφρασμένης σε μονάδες κατανάλωσης, αν και οι όγκοι σερβιρίσματος και οι όροι κατανάλωσης διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Αποφεύγετε την κατανάλωση αν οδηγείτε, και σε κάθε περίπτωση μην ξεπεράσετε ποτέ το νομοθετημένο όριο συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα αν πρόκειται να οδηγήσετε (0,5g/L, Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας). Το όριο αυτό είναι χαμηλότερο από τα προαναφερθέντα. Θυμηθείτε την απαράβατη αρχή «δεν πίνω αν πρόκειται να οδηγήσω και δεν οδηγώ αν έχω πιεί».

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Σχετικές ιστοσελίδες Πανελλήνιας Ένωσης Οινολόγων (ΠΑΝΕΠΟ, http://www.panepo.gr/wine_and_health.htm Διά Βίου Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Οίνος, Υγεία και Έμμετρη Κατανάλωση, http://artdevivre-edu.eu Wine In Moderation – Art de Vivre  http://www.wineinmoderation.eu  Wine Information Council http://www.wineinformationcouncil.eu

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Κέρδος