• TwitterFacebookRss feed

Άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή του, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, στη συνολική δόση των 6 δισ. ευρώ που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο εφέτος, ενώ, από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν να εγκρίνει τα 4,2 δισ. ευρώ της συμμετοχής της (στη δόση των 6 δισ. ευρώ) στο Eurogroup στις 13 Μαΐου.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα που ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν, μετά από τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, η δόση των 6 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί πριν από τις 20 Μαΐου, οπότε και λήγουν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.

Όσον αφορά στα 2,8 δισ. ευρώ («υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο), αυτά αναμένεται να εγκριθούν σε Euro Working Group εντός του Απριλίου.

Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Τόμσεν, για να παραμείνει σε θετική τροχιά το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, πρέπει να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα (κυρίως στο σκέλος των τιμών) και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Οι καθυστερήσεις σε αυτούς τους τρεις τομείς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, είναι ο λόγος που θεωρείται το πρόγραμμα άδικο από τους πολίτες, αλλά η κυβέρνηση έχει συναίσθηση των ζητημάτων.

Σχετικά με το Δημόσιο, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ικανοποιείται ο μακροπρόθεσμος στόχος των αποχωρήσεων, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το Δημόσιο χρειάζεται και νέους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους.

Σημειώνεται ότι, οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα τον Ιούνιο, για τη νέα έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, θα δημοσιοποιηθεί από την κυβέρνηση η συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τον τωρινό έλεγχο.

Το ανακοινωθέν της Τρόικας

Με τα βήματα, στα οποία προχώρησαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές εκτιμάται ότι οι προϋποθέσεις του Μαρτίου θα έχουν εκπληρωθεί σύντομα και ως εκ τούτου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στο κοινό ανακοινωθέν, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ακόμη ότι το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν την έγκριση της αξιολόγησης τον Μάιο.

Όπως αναφέρεται, η αποστολή της Τρόικας κατέληξε σε τεχνική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται, ώστε το πρόγραμμα να παραμείνει σε τροχιά και να τηρηθούν οι στόχοι.

Η αποστολή και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, με συνεχιζόμενες προοπτικές για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, η οποία θα υποστηριχθεί από επίπεδα πληθωρισμού χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και βελτιωμένη ευελιξία σε ό,τι αφορά τους μισθούς, που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Τρόικα σημειώνει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις παραμένουν σε τροχιά, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει δέσμευση ότι θα εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνημένα μέτρα για την περίοδο 2013- 2014 τα οποία δεν έχουν ακόμη προωθηθεί, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την επέκταση της συλλογής φορολογικών εσόδων στην ακίνητη περιουσία το 2013 μέσα από τη ΔΕΗ.

Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι παραμένει σημαντικό να υπάρξει άμεση αντίδραση σε οποιεσδήποτε αποκλίσεις παρατηρηθούν, ενώ οι ελληνικές αρχές σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής φόρων μέσα από μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση ώστε να χαίρει μεγαλύτερης αυτονομίας, εξουσιών και δομών με την υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών μηχανισμών.

Στο θέμα αυτό η αποστολή της Τρόικας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για βελτίωση της συλλογής φόρων και για μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτό ώστε να διασφαλιστεί μια πιο ισορροπημένη και δίκαιη κατανομή της προσαρμογής και να υποστηριχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Τρόικα, οι δράσεις για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα όπως προβλέπονται στο πρόγραμμα, τείνουν να ολοκληρωθούν και οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει να αναπτύξουν μια συνολική στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Τα περισσότερα από τα 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στο πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση έχουν ήδη εκταμιευθεί προς την Ελλάδα και έχουν δοθεί σε κάθε μια από τις τέσσερις βασικές τράπεζες από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως προκαταβολές για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Τρόικας, θα υπάρξουν επαρκή κεφάλαια ακόμη και σε περίπτωση σημαντικού αρνητικού σεναρίου και τα κεφάλαια αυτά θα παράσχουν ασφάλεια και ισχύ στο τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις.

Άλλοι τομείς που καλύφθηκαν κατά την αξιολόγηση περιλαμβάνουν τη διοικητική μεταρρύθμιση με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών και την ενίσχυση της αποδοτικότητας με τον εκσυγχρονισμό των δομών τους, την κατάργηση ορισμένων θέσεων και την επανατοποθέτηση του προσωπικού καθώς και τις αποχωρήσεις που θα υπάρξουν ως πειθαρχικά μέτρα για αποδεδειγμένη ανικανότητα, αδικαιολόγητες απουσίες και περιορισμένες αποδόσεις ή που προκύπτουν από συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Εξετάστηκαν, ακόμη, η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου, οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών δομών και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί δημοσιονομική βιωσιμότητα και να αποφευχθεί η συσσώρευση χρέους.

Η αποστολή της Τρόικας συζήτησε, επίσης, με τις ελληνικές αρχές την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ενίσχυση στο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων για την απασχόληση και την κατάρτιση που υποστηρίζονται από την Ε.Ε., αλλά και τα πιλοτικά προγράμματα, για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και την παροχή ελάχιστου εισοδήματος στήριξης.

Εξετάστηκε, ακόμη, το πρόγραμμα για την παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για τους ανασφάλιστους καθώς και το πρόγραμμα για τη μείωση του οικονομικού βάρους στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα τα οποία έχουν πληγεί αισθητά από την κρίση.

Άποψη της αποστολής της Τρόικας είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει σε τροχιά. Πάντως, όπως επισημαίνεται, η συνεχιζόμενη πλήρης εφαρμογή του προγράμματος παράλληλα με τη δέσμευση των χωρών της Ευρωζώνης να εξετάσουν μελλοντικές πρωτοβουλίες και βοήθεια, εάν καταστεί αναγκαίο, για την περαιτέρω και αξιόπιστη μείωση του δημοσίου χρέους όταν η Ελλάδα πετύχει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να παραμείνει το χρέος στους στόχους του προγράμματος, αναμένεται ότι θα συμβάλει στη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

ECONOMIST

Τόμσεν: «Η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο»

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας βρίσκεται στον σωστό δρόμο, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους χωρίς νέα μέτρα σε επίπεδο μισθών και συντάξεων, εφόσον εξακολουθούν να τηρούνται οι στόχοι σε επίπεδο φοροδιαφυγής κλπ.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αυξήσεις φόρων, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν.

Αναφέρθηκε στις περικοπές του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που δεν αποδίδουν, λέγοντας ότι εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ταμπού και επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων, εξαιρετικά ταλαντούχων που μπορούν να αντικαταστήσουν τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη καλύτερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Πολλοί, ακόμη, από τους πλούσιους δεν πληρώνουν τους φόρους τους, είπε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν έχει οδηγήσει, ακόμη, στα αναμενόμενα αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τόμσεν είπε ότι «δεν θέλουμε η πολιτεία να διοικεί τράπεζες και η κυβέρνηση να κατανέμει τις πιστώσεις».

Ι. Στουρνάρας: «Φως στην άκρη του τούνελ»

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα. Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής. Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. Ο μείζον στόχος σήμερα είναι να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από εφέτος, ώστε να ζητήσουμε την εφαρμογή της ρήτρας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, δηλαδή να ζητήσουμε μια δραστική μείωση του δημόσιου χρέους. Αυτό θα δημιουργήσει μια πολύ θετική ροπή στην εξέλιξη των πραγμάτων και θα φέρει μπροστά την έξοδο από την κρίση», επισήμανε ο υπουργός Οικονομιών , από το βήμα του συνέδριου του Economist.

«Eχουμε ομαλή περάτωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, έχουμε δηλαδή συμφωνία. Επομένως, αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση των επόμενων δόσεων», είπε ο κ Στουρνάρας.

Μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί τα 2/3 της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2010-2016 και τα 3/4 της απαιτούμενης προσαρμογής στην ανταγωνιστικότητα. Η εναπομείνασα προσαρμογή είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη, πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι έχουμε θετικές εξελίξεις στον προϋπολογισμό το πρώτο τρίμηνο. «Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στα 500 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι προβλεπόμενου πρωτογενούς ελλείμματος πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,2% το Μάρτιο σε ετήσια βάση, δηλαδή έγινε αρνητικός για πρώτη φορά από το 1968. Αυτό είναι πολύ καλά νέα για το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών και για την ανταγωνιστικότητα. Βέβαια, δυσκολεύει κατά τι τη δημοσιονομική προσαρμογή», επισήμανε.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι εξαγωγές αγαθών πηγαίνουν αρκετά καλά και συνεχίζουν και στο 1ο δίμηνο του έτους. Τα πιο θετικά νέα είναι ότι οι κρατήσεις για τον τουρισμό βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Οι τουρίστες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 16 εκατ. εφέτος.

Η θετική εξέλιξη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ίσως είναι το καλύτερο νέο που είχαμε μέχρι σήμερα. «Θυμίζω ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε φτάσει σε ένα ύψος ρεκόρ το έλλειμμά του το 2008 και φέτος περιμένουμε να είναι περίπου μηδενικό για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Η πιο αρνητική εξέλιξη μέχρι τώρα είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας που έφτασε το 27,6%, παρά τη βελτίωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

«Οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν αναμένονται να είναι τέτοιες, ώστε να ανατρέψουν το βασικό μακροοικονομικό μας σενάριο. Η θωράκιση των κυπριακών τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε με τη μεταβίβασή τους στην Τράπεζα Πειραιώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

«Όσοι υπόσχονται ότι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο αλλά θα μας κρατήσουν εντός της Ευρωζώνης, ψεύδονται ασυστόλως. Τέλος, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση αυτή υποστηρίζεται από υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όχι μόνο για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά για να αλλάξει και την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Ο βαθμός συνεργασίας και αμοιβαιότητας που έχει επιτευχθεί ανάμεσα σε ετερόκλητες ιδεολογικά δυνάμεις δεν έχει προηγούμενο στη νέα Ελληνική ιστορία και αυτό είναι μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον», είπε ο υπουργός.

Γ. Ζανιάς: «Αποκαθίσταται η ισχύς του ελληνικού τραπεζικού συστήματος»

Την ικανοποίησή του, για την επιστροφή 19 δισ. ευρώ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιώργος Ζανιάς από το βήμα του συνεδρίου.

«Αποκαθίσταται η ισχύς του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών. Μεταξύ αυτών των διαδικασιών, η εξυγίανση και η ενοποίηση τραπεζών που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση, παίζουν σημαντικό ρόλο», ανέφερε ο κ. Ζανιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, αρχίζουν οι τράπεζες να προσαρμόζουν τα μεγέθη τους στο βέλτιστο και επίσης εξορθολογίζουν τα λειτουργικά τους κόστη. Η κύρια πρόκληση για τις βασικές συστημικές τράπεζες της Ελλάδας είναι η έγκαιρη υλοποίηση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ευρωπαϊκή συζήτηση αναφορικά με το πώς θα σώσουμε τις τράπεζες στο μέλλον μετά την κυπριακή υπόθεση, δεν έχει καμία συνάφεια με την ελληνική περίπτωση.

Όχι μόνο διότι οι πόροι έχουν πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί και είναι ήδη διαθέσιμοι, αλλά και για μια σειρά άλλων λόγων. Για παράδειγμα, οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν οι ίδιες η πηγή του προβλήματος, όπως ήταν η περίπτωση αυτή σε άλλες χώρες, ανέφερε ο κ. Ζανιάς. Επίσης, το μέγεθος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι από τα μικρότερα και πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανέφερε, ενώ η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίησή τους, έκοψε την αλυσίδα της μόλυνσης προς την Ελλάδα.


Κέρδος