Τούρκοι, Γάλλοι και Σαββίδης οι μνηστήρες για τη ΣΕΚΑΠ

Ρεπορτάζ: Τριάδα Μπράτσιου
bratsiou@kerdos.gr
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τέσσερις εταιρείες από Γαλλία, Ρωσία και δύο από Τουρκία θα «μονομαχήσουν» για τη διεκδίκηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΣΕΚΑΠ. Αυξημένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές στην τελική ευθεία του διαγωνισμού πώλησης του 50,36% της ΣΕΚΑΠ, που κατέχει η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, καθώς υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα τέσσερις δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση του ειδικού εκκαθαριστή στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, στο πλαίσιο της παράτασης του διαγωνισμού οι 4 υποψήφιοι που κατέθεσαν προσφορές είναι οι εξής:

1. Biosyntec SA από Γαλλία.
2. Dοnskoy Tabak JSC από Ρωσία.
3. European Tobacco AS από Τουρκία.
4. Seba-Ελγέκα από Τουρκία-Ελλάδα.

Οι προσφορές θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης της υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ ΑΕ σε συνεργασία με τον σύμβουλο πώλησης την Deloitte. Πάντως, ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ κ. Δημήτρης Πράτσος εξέφρασε στο «Κέρδος» την ικανοποίησή του για τον μεγάλο αριθμό υποψήφιων επενδυτών, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ευελπιστεί να έχει αίσιο τέλος ο διαγωνισμός για το καλό της ΣΕΚΑΠ, καθώς αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας. Αναμένεται ο προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν και να θέσει την ελληνική καπνοβιομηχανία σε νέα τροχιά ανάπτυξης.

Η παράταση φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς προστέθηκαν άλλοι 3 καινούργιοι υποψήφιοι επενδυτές, έναντι ενός που ήταν στην κανονική διαδικασία του διαγωνισμού. Είναι απορίας άξιο γιατί αυτοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην παράταση του διαγωνισμού, δεν το έκαναν στην κανονική διαδικασία. Μόνο η τουρκική Seba συμμετείχε από την έναρξη της διαδικασίας στον διαγωνισμό πώλησης και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχει βελτιώσει την προσφορά της, αφού στον διαγωνισμό εισήλθαν νέοι διεκδικητές. Οι υπόλοιπες τρεις εταιρείες - Biosyntec SA, Dοnskoy Tabak, European Tobacco AS - είναι νέοι «παίκτες», που εισήλθαν στην «κούρσα διεκδίκησης» της ΣΕΚΑΠ.

Πάντως, η τουρκική Seba και η ρωσική Dοnskoy Tabak συνεργαζόνταν από παλιά με τη ΣΕΚΑΠ και η δεύτερη μάλιστα περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες. Βέβαια, η ρωσική εταιρεία Donskoy Tabak ιδιοκτησίας του ομογενή επιχειρηματία από τη Ρωσία κ. Ιβάν Σαββίδη έχει ένα προβάδισμα, καθώς απέκτησε το μειοψηφικό πακέτο της ΣΕΚΑΠ 34,18%, που κατείχε η ΣΕΚΕ. Αν η προσφορά του κ. Σαββίδη δεν είναι η καλύτερη, τότε υπάρχει ένας κίνδυνος να μην τελεσφορήσει και αυτός ο διαγωνισμός, καθώς θα πρέπει η ρωσική εταιρεία να διαπραγματευθεί με τον επενδυτή που θα κάνει την καλύτερη προσφορά και θα αναδειχθεί προτιμητέος.

Ωστόσο, η Donskoy Tabak JSC διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα αδιαμφισβήτητο ότι κατέχει το μειοψηφικό πακέτο και καλύπτει την προϋπόθεση που έθεσε ο ειδικός εκκαθαριστής στην προκήρυξη της παράτασης του διαγωνισμού ότι για να κριθεί έγκυρη οποιαδήποτε δεσμευτική προσφορά θα πρέπει προηγουμένως να έχει την έγγραφη συμφωνία της καταστατικής μειοψηφίας. Η προκήρυξη εννοούσε τη ΣΕΚΕ, αλλά τώρα που αυτή πούλησε το μερίδιό της στην Dοnskoy Tabak, προφανώς έχει προβάδισμα, έναντι των άλλων διεκδικητών.

Η Biosyntec θεωρείται μία μεγάλη εταιρεία παραγωγής φίλτρων, που εισήλθε τελευταία στο πεδίο διεκδίκησης της ΣΕΚΑΠ με αποφασιστικότητα μάλιστα και δεν ανέστειλε το ενδιαφέρον της, λόγω της απόκτησης του μειοψηφικού πακέτου από τη ρωσική εταιρεία.

Η European Tobacco είναι ισχυρή δύναμη στην τουρκική αγορά τσιγάρων της Τουρκίας και στην καπνοκαλλιέργεια με εξαγωγές σε Ευρώπη και Ασία. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην «αρένα» διεκδίκησης της ΣΕΚΑΠ, παρά την παρουσία και άλλης τουρκικής εταιρείας.

Οι υποψήφιοι μνηστήρες πρέπει να συνοδεύουν την προσφορά τους με εγγυητική επιστολή ίση με το 50% της πρότασης που έχουν καταθέσει. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και μακάρι να αναδειχθεί στρατηγικός επενδυτής και να μην έχει το άδοξο τέλος που είχε ο πρώτος διαγωνισμός. Και αυτό γιατί η ΣΕΚΑΠ βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Τέλος του 2011 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 32 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 107 εκατ. ευρώ των οποίων δάνεια 80 εκατ. ευρώ περίπου, κύκλο εργασιών 29 εκατ. και αριθμό υπαλλήλων 252.

Προφανώς, ο στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει, λοιπόν, να βάλει βαθιά το χέρι του στην τσέπη γιατί πέρα από το αντίτιμο εξαγοράς και ό,τι καταφέρει να «κουρέψει» από τις δανειακές υποχρεώσεις της καπνοβιομηχανίας, θα πρέπει να ενισχύσει κεφαλαιακά με 30-40εκατ. ευρώ την εταιρεία, ώστε να ανακάμψει οικονομικά. Επιπλέον, ο στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να επενδύσει για τον εκσυγχρονισμό της ΣΕΚΑΠ, να διασφαλίσει τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας και την εξασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.


Κέρδος   22/3/2013