• TwitterFacebookRss feed

Θεσσαλονίκη: Στο "Παλατάκι" μόνος κάτοικος ο... φθοροποιός χρόνος

Όταν έχει καθαρό ορίζοντα, “βλέπει” από εκεί τον Όλυμπο. Στα πόδια του απλώνεται η Θεσσαλονίκη με τον Θερμαϊκό της. Στέκεται βουβό, άδειο, δίχως ζωή, στην άκρη του Καραμπουρνού, σε μια από τις πιο εντυπωσιακές γωνιές της Καλαμαριάς. Το Παλατάκι ή Κυβερνείο, παρά το μεγαλοπρεπές του τίτλου του είναι σήμερα ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που αναζητά ρόλο. Τα τελευταία 7 χρόνια έχει μείνει εντελώς ανεκμετάλλευτο. Ρημάζει...

Το κτίριο φυλάσσεται όλο το 24ωρο αλλά κανείς δεν μπορεί να το προστατεύσει από την “εισβολή” της υγρασίας και τη φθορά του χρόνου.

Είναι ένα διώροφο κτίριο περίπου 1.500 τμ με υπόγειο. Βρίσκεται σε έκταση 15 στρεμμάτων και διαθέτει ένα εκκλησάκι, ελικοδρόμιο και μια μικρή μαρίνα.

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματικών πόρων προκειμένου να ανακαινισθεί το κτίριο και να αξιοποιηθεί. “Είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει. Ως βουλευτής είχα καταθέσει και σχετική επερώτηση στη Βουλή”, αναφέρει στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καράογλου και εξηγεί πως μια πρώτη απόπειρα για ανεύρεση κονδυλίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν ευοδώθηκε. “Επειδή ο προϋπολογισμός του υΜΑ-Θ είναι πενιχρός, ετοιμάζουμε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προτάσεις αναφορικά με το κόστος αποκατάστασης των φθορών για να δούμε σε ποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο ευρωπαϊκό ή άλλο, μπορούμε να το εντάξουμε”, επισημαίνει ο υπουργός.

Το Κυβερνείο χτίστηκε την περίοδο 1955-1960 με προορισμό να γίνει το θερινό ανάκτορο του βασιλιά Κωνσταντίνου. Ωστόσο, εκείνος δεν το αξιοποίησε ποτέ, παρά μόνο για μια νύχτα.

Όπως σημειώνει ο Απόστολος Δαιμονάκης, πολιτικός μηχανικός και συνεργάτης του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, το κυβερνείο χρησιμοποιήθηκε, κυρίως, για να κατοικούν σε αυτό όσοι υπουργοί -“Βορείου Ελλάδος” παλαιότερα και “Μακεδονίας-Θράκης” στη συνέχεια- δεν κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης και ως χώρος φιλοξενίας υψηλών πολιτικών προσώπων που έφθαναν στην πόλη. Ανάμεσά τους και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, που έμεινε στο Κυβερνείο ως πρωθυπουργός αλλά και ως πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα τελευταία χρόνια το Παλατάκι λειτούργησε και ως χώρος όπου ο εκάστοτε υπουργός Μακεδονίας-Θράκης παρέθετε την καθιερωμένη δεξίωση για την έναρξη λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πάντως, ο τελευταίος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης που το χρησιμοποίησε ως κατοικία ήταν ο Νικόλαος Τσιαρτσιώνης κατά τη διάρκεια της θητείας του (2004-2006).

Από το 2006 το Κυβερνείο έκλεισε με σκοπό να ανακαινιστεί... Μέχρι σήμερα παραμένει εγκαταλελειμμένο, ενώ το κόστος ανακαίνισής του εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο δήμος Καλαμαριάς εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει τα λειτουργικά του έξοδα, αν ανακαινιστεί. Σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, ο δήμος έχει καταθέσει σχετικό αίτημα, στην κτηματική εταιρεία του δημοσίου, που είναι και η ιδιοκτήτρια.

“Είναι μια περιουσία του λαού που αδίκως μένει αναξιοποίητη. Εμείς ως δήμος, μιας και το Κυβερνείο βρίσκεται στα δικά μας διοικητικά όρια, επιθυμούμε να λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτισμού, και, ίσως, σε συνδυασμό με το στρατόπεδο Κόδρα, να μετατραπεί η περιοχή σε έναν τουριστικό πόλο έλξης”, υπογραμμίζει ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται μόνο ο αύλιος χώρος του Κυβερνείου. Τον παραχωρεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (στου οποίου τη δικαιοδοσία ανήκει) στο δήμο Καλαμαριάς.

Στο μεταξύ και οι πολίτες, μέσα από διάφορες ομάδες που έχουν δημιουργήσει, ζητούν να αξιοποιηθεί το Κυβερνείο, τόσο ως τουριστικό αξιοθέατο όσο και ως χώρος φιλοξενίας εκδηλώσεων. “Είναι μια πολυτέλεια περιττή, να αφήνουμε ένα τέτοιο στολίδι να ρημάζει όταν ένας από τους λίγους τρόπους για να έχουμε έσοδα είναι ο τουρισμός”, επισημαίνει ο φιλόλογος Νίκος Φωτίου, μέλος της ομάδας “Σώστε το Παλατάκι”. “Εγώ μεγάλωσα με το Παλατάκι”, αναφέρει ο 63χρονος και “δεν μπορώ να το βλέπω να ρημάζει έτσι. Άλλωστε, είναι μια περιουσία που ανήκει στον ελληνικό λαό”.

Πολλοί το χαρακτηρίζουν κτίριο-κόσμημα όχι τόσο λόγω της αρχιτεκτονικής του όσο για τη θέση του. Είναι ένα επιβλητικό διώροφο κτίριο με υπόγειο όπου βρίσκονταν οι κουζίνες, οι αποθήκες και το λεβητοστάσιο. Σήμερα, στο εσωτερικό του κατοικεί μόνο ο φθοροποιός χρόνος: με την υγρασία να τρώει τους τοίχους, τη σκουριά τις πόρτες και τα λιγοστά έπιπλα που είναι αμπαλαρισμένα. Άλλωστε, ό,τι πολύτιμο υπήρχε, όπως πίνακες, χαλιά και άλλα αντικείμενα, έχει μεταφερθεί σε μουσεία ή αποθήκες.

Νικόλ Καζαντζίδου -Δείτε το σχετικό βίντεο για το θέμα "Στο "Παλατάκι" μόνος κάτοικος ο...

φθοροποιός χρόνος" στη Webtv του ΑΠΕ-ΜΠΕ (http://www.amna.gr).

-Βρείτε φωτογραφικό υλικό στη βάση δεδομένων του ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ελλάδα 48 ωρών).
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Κέρδος