• TwitterFacebookRss feed

"Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν ξεκάθαρο συμφέρον να εκμεταλλευτούν τους ενεργειακούς πόρους στην Α. Μεσόγειο", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ισραηλινός καθηγητής Εφραίμ Ινμπάρ

Μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στο Ισραήλ τις προσεχείς ημέρες, κατά την οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα των πυρηνικών του Ιράν, το Ισραήλ θα λάβει τις αποφάσεις του, λέει ο Εφραίμ Ινμπάρ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν και διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Μπεγκίν-Σαντάτ, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο, διαπιστώνει αφ' ενός την άνοδο του πολιτικού Ισλάμ, αφ΄ετέρου την ανακάλυψη ενεργειακών πόρων στην περιοχή, που μπορεί να οδηγήσει σε μια τριπλή συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, επ' ωφελεία και των τριών και με αποτέλεσμα τη μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης.

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, λέει ότι είναι ανεξάρτητες από την πορεία των ισραηλο-τουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι το Ισραήλ είχε επιδιώξει συνεργασία με την Ελλάδα, όταν οι σχέσεις του με την Τουρκία βρίσκονταν στο απόγειό τους.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής: -Βλέπετε την αφύπνιση των Αράβων ως ευκαιρία εκδημοκρατισμού ή ως απειλή; Δεν συμμεριζόμαστε την ευφορία που υπάρχει σε μέρος της Δύσης ότι οι εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο οδηγούν σε εκδημοκρατισμό. Αυτό που βλέπουμε είναι μια άνοδος του πολιτικού Ισλάμ το οποίο δεν είναι δύναμη εκδημοκρατισμού. Οταν οι γυναίκες, ο μισός πληθυσμός, δεν συμμετέχει στις πολιτικές διαδικασίες, αυτό δεν είναι καλή εξέλιξη.

-Πολλοί πολιτικοί και αναλυτές πιστεύουν ότι αν γινόταν διευθέτηση του Παλαιστινιακού θα ξεριζωνόταν η τρομοκρατία. Το Ισραήλ δείχνει να μην το συμμερίζεται.

Η τρομοκρατία δεν συνδέεται αναγκαστικά με τις Ισραηλο-παλαιστινιακές σχέσεις.

Υπήρχε στο Αφγανιστάν, με την 11η Σεπτεμβρίου δεν είχε καμιά σχέση και μάλιστα οι τρομοκράτες που πραγματοποίησαν την επίθεση δεν αναφέρθηκαν στο Παλαιστινιακό. Αυτό που βλέπουμε στον αραβικό κόσμο είναι κάποια βαθιά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, που γεννούν την τρομοκρατία.

-Γιατί το Ισραήλ επιμένει στους εποικισμούς που είναι μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους; Αυτά τα εδάφη είναι αναπόσπαστα μέρη της ιστορικής μας πατρίδας. Ωστόσο νομίζω ότι οι Παλαιστίνιοι υπερβάλλουν, γιατί στο παρελθόν το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι όταν το αποφασίσει, μπορεί να τους ξεριζώσει όπως έκανε στο Σινά, για να επιτευχθεί συμφωνία με την Αίγυπτο, στη Γάζα το 2005 καθώς και στο βόρειο τμήμα της Δ. Οχθης, στη Σαμάρεια. Νομίζω, η παλαιστινιακή θέση σε σχέση με τους οικισμούς είναι ρατσιστική. Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει μια εβραϊκή μειοψηφία σε ένα παλαιστινιακό κράτος, όταν οι Ισραηλινοί έχουν δεχθεί ένα εκατομμύριο Άραβες πολίτες που διαμένουν στο Ιαραήλ.

-Πώς αναμένεται να αντιδράσει το Ισραήλ έναντι του Ιράν, καθώς πλησιάζει στην κόκκινη γραμμή, σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου,για τα πυρηνικά; Κατά τη γνώμη μου οι συνομιλίες έχουν αποτύχει, το Ιράν θέλει να κερδίσει χρόνο για να εμφανιστεί με τετελεσμένα στη διεθνή κοινότητα, οι οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους, επομένως υπάρχει αποτυχία της πολιτικής των κυρώσεων και ενδεχομένως η μόνη λύση να είναι η στρατιωτική λύση. Θα είναι μια προτεραιότητα για το Ισραήλ αυτό το ζήτημα, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι θα ληφθεί κάποια απόφαση μετά την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στο Ισραήλ και θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των δύο πολιτικών.

-Σε μια νέα προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας η Ελλάδα θα παραμείνει σημαντικός εταίρος του Ισραήλ; Δεν βλέπω στο άμεσο μέλλον επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας.Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θέλει να αναδειχθεί νέος ηγέτης στον αραβομουστουλμανικό κόσμο και για να γίνει πιό δημοφιλής εκεί επιτίθεται στο Ισραήλ.

Θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση αποτελεί κακό νέο για την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και τη Δύση γενικότερα και δεν νομίζω ότι έχουν αντιληφθεί στη Δύση το μέγεθος της αλλαγής που έχει γίνει στην Τουρκία.

Εξάλλου, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις δεν εξαρτώνται από την Τουρκία και μάλιστα στο απόγειο των ισραηλο-τουρκικών σχέσεων, το Ισραήλ επεδίωκε καλές σχέσεις με την Ελλάδα, με την οποία το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας πριν από την Τουρκία. Τώρα η Ελλάδα αποφάσισε να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και αυτό είναι πολύ θετικό.

-Η ανακάλυψη των ενεργειακών πόρων αλλάζει τη γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή; Το μεγαλύτερο μέρος της Α. Μεσογείου έχει μετατραπεί σε ισλαμική λίμνη. Στην Τυνησία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, στη Συρία, όπου υπάρχουν κάποια στοιχεία Τζιχαντιστών, στη Γάζα, στο βόρειο Λίβανο. Αυτή είναι η πρώτη σημαντική εξέλιξη που βλέπουμε μετά την αραβική αφύπνιση.

Ως προς την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν ξεκάθαρο συμφέρον να εκμεταλλευτούν τους ενεργειακούς πόρους προκειμένου να τους κατευθύνουν στην Ευρώπη, ώστε να μειωθεί η εξάρτησή της τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Τουρκία και να δημιουργήσουν ένα νέο ενεργειακό τόξο στην Α. Μεσόγειο.

-Πόσο ωφέλιμη ήταν η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και αν πιστεύετε ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα μπορεί να συνδέεται μ' αυτή την εξέλιξη.

Θεωρώ ότι αυτές οι ζώνες μπορεί να αναγνωρίζονται από τη διεθνή νομιμότητα, αλλά οι πόροι αυτοί απειλούνται από ισλαμιστές τρομοκράτες και πρέπει να τους προστατεύσουμε. Θεωρώ ότι το Ελληνικό και το Ισραηλινό Ναυτικό έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν ώστε να παραμείνουν οι πόροι αυτοί ασφαλείς.

Γνωρίζω ότι η Τουρκία έχει ασκήσει πιέσεις στην Αίγυπτο, προκειμένου να ακυρώσει τη συμφωνία της με την Ελλάδα. Επειδή δεν θέλουν να δουν τη συνεργασία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας να γίνεται πραγματικότητα.

- Η Αίγυπτος δεν έχει ενδώσει σ' αυτές τις πιέσεις. Νομίζω πάντως, ότι θα δούμε μεγαλύτερη συνεργασία της Αιγύπτου με ακραία στοιχεία στην περιοχή, Υπάρχει πιο στενή συνεργασία της Αιγύπτου με το Ιράν και μάλιστα πρόσφατα άνοιξε την διώρυγα του Σουέζ στα ιρανικά πλοία και αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη.

Νίνα Μελισόβα Δείτε όλη τη συνέντευξη στη Web TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ (http://www.amna.gr)
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Κέρδος