• TwitterFacebookRss feed

Στις απολύσεις σκοντάφτει η νέα δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Ρεπορτάζ Δ. Τσουπαρόπουλος, Γ. Τριανταφύλλου

Σοβαρότερη, απ' ό,τι αρχικά διαφαινόταν, αποδεικνύεται η εμπλοκή των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με την απομάκρυνση δημόσιων υπαλλήλων με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα να αφήνει χθες για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η δόση του Μαρτίου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη για την Ελλάδα. Στο πακέτο των εμπλοκών προστέθηκαν επίσης οι ενστάσεις της τρόικας σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ, ενώ αντίθετα το κλιμάκιο φάνηκε πιο υποχωρητικό σε ό,τι αφορά μία νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και την ίδρυση επενδυτικού ταμείου. Ωστόσο, από όλα τα παραπάνω μόνο το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με την επόμενη δόση, καθώς τα υπόλοιπα μπορεί να κλείσουν με την πάροδο των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή με τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, πλην όμως επιβεβαίωσε ότι εκεί εστιάζονται οι διαπραγματεύσεις, για να προσθέσει ότι η άποψή του είναι η χώρα θα λάβει τη δόση του Μαρτίου. «Νομίζω ότι θα την πάρουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς μεγάλη δόση... βεβαιότητας. Αβέβαιη είναι επίσης και η ακριβής ημερομηνία αποχώρησης του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα, καθώς η παραμονή της παρατάθηκε πέραν της Κυριακής που αρχικά είχε οριοθετηθεί, ενώ ακυρώθηκε και η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά προκειμένου να ολοκληρωθούν πρώτα οι επαφές με τα υπουργεία.

ΚΟΝΤΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Πίσω από τις σκληρές διαπραγματεύσεις πάντως χθες αναδείχθηκε και η υποβόσκουσα κόντρα μεταξύ υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το δεύτερο να αφήνει αιχμές προς το πρώτο για τη «δέσμευση» συγκεκριμένων αριθμών ιδίως σε ό, τι αφορά τους επίορκους υπαλλήλους. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει συγκεκριμένα τις αναφορές για 7.000 επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου που οδηγούνται άμεσα σε απόλυση, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για περίπου 7.000 εκκρεμείς υποθέσεις, από τον έλεγχο των οποίων ουδείς γνωρίζει σήμερα πόσους υπαλλήλους μπορεί να θέσει σε οριστική παύση, εκτός Δημοσίου. «Οποιος θέλει να το αξιοποιήσει για επικοινωνιακούς λόγους ας το κάνει», έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες του υπουργείου «φωτογραφίζοντας» το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και φέρεται να αναφέρθηκε αριθμητικά στους επίορκους υπαλλήλους.

Πρόβλημα υπάρχει ωστόσο με τους... αριθμούς των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, καθώς το υπουργείο βρίσκεται μεν σε «κυνήγι» επίορκων και ακατάλληλων υπαλλήλων (απουσιάζοντες επί μακρόν από τις υπηρεσίες του αδικαιολόγητα, ανίκανοι προς εργασία λόγω ψυχολογικών προβλημάτων κ.α.), δεν είναι ωστόσο σε θέση να εκτιμήσει το σύνολο, την ώρα που ο χρόνος πιέζει για την πρώτη τουλάχιστον φάση της διαθεσιμότητας. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών αλλά και για περίπου 350.000 περιπτώσεις ελέγχου των πτυχίων και άλλων δικαιολογητικών που έχουν προσκομίσει προκειμένου να ενταχθούν στις υπηρεσίες τους.

Ουδείς επίσης γνωρίζει σήμερα πόσοι υπάλληλοι θα προκύψουν ως πλεονάζοντες από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, οι οποίες προτείνονται για περίπου 700 φορείς όπου υπηρετούν συνολικά 13.000. Το ίδιο ισχύει και για την αξιολόγηση των δομών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που βρίσκεται στη φάση της εκκίνησης. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι έχει συγκεκριμένο πλάνο «δεξαμενών» για την άντληση υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση των 25.000 έως το τέλος του χρόνου από τους οποίους οι 12.500 μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Χθες, πάντως, συνεχίστηκαν οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, οι οποίες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσαν την εφαρμογή του προγράμματος, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την απόδοση των μεταρρυθμίσεων και τα προαπαιτούμενα του Μαρτίου. Κάποια πρώτα θετικά στοιχεία για την αναστροφή της αρνητικής πορείας των εσόδων κατά τον Ιανουάριο προέρχονται από τα φορολογικά έσοδα τα οποία εμφανίζονται αυξημένα κατά 15%, έναντι του μηνιαίου στόχου τον Φεβρουάριο, χάρη κυρίως στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και τη δεύτερη δόση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αν ωστόσο συνυπολογισθούν και οι υπόλοιπες πηγές εσόδων, το ισοζύγιο δεν υπολείπεται των προβλέψεων.

Τι δέχονται και τι απορρίπτουν οι δανειστές

Ανυποχώρητη, εμφανίζεται η τρόικα στο θέμα της άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ζήτημα που μάλλον θα παραπεμφθεί στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Αντίθετα ελαστικότερη εμφανίζεται η τρόικα στο θέμα της αύξησης του αριθμού των δόσεων του φόρου για τα ακίνητα και στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπροθέσμων χρεών, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε νέα ρύθμιση. Η τρόικα, αποκαλύπτουν οι ίδιοι παράγοντες, δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι χωρίς διευκολύνσεις δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους ακόμη κι αν θέλουν οι περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενοι με χρέη έως 3.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε σκιαγραφήσει το είδος της ρύθμισης που προωθείται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να κινηθεί στη βάση των ρυθμίσεων των δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες με τους πελάτες τους. Θα ζητά για παράδειγμα ο έφορος από τους οφειλέτες πόσο μπορούν να πληρώσουν και αφού λάβει υπόψη τα στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση θα κρίνει κάθε περίπτωση χωριστά. Για τις επιχειρήσεις θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία ισολογισμού, οι εκθέσεις ορκωτών, η μορφή της επιχείρησης αλλά και η εποχικότητα. Για παράδειγμα κάποια τουριστική επιχείρηση θα μπορεί να απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής δόσεων την περίοδο που δεν παρουσιάζει δραστηριότητα και να καταβάλλει περισσότερες δόσεις μαζί όταν ο τζίρος αυξάνεται.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Επιφυλακτική εμφανίζεται η τρόικα και στο θέμα της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου και κυρίως σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων.

Το κλιμάκιο διαπιστώνει ότι το όφελος από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων είναι πενιχρό σε ότι αφορά την εξοικονόμηση των θέσεων, ενώ ειδικά για τις φορολογικές υπηρεσίες παρατηρείται σημαντικό κενό σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν την άμεση πρόσληψη 200 ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία πολιτική ανάμειξη και με απόλυτα αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια.

Ενστάσεις διατυπώθηκαν και για τα επίσης πενιχρά αποτελέσματα από το μέτωπο της φοροδιαφυγής με το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, να απαντά ότι έχουν επέλθει σημαντικά αποτελέσματα από ελέγχους σε πρόσωπα μεγάλου πλούτου. Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο από τον Απρίλιο του 2011 συστάθηκαν 49 ειδικά συνεργεία ελέγχου 1.750 φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, στα οποία υπηρετούσαν 98 ελεγκτές, 17 προϊστάμενοι και η έδρα τους βρισκόταν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία ανατέθηκε από τις 11 Οκτωβρίου 2012 ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων στα ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη συγκέντρωση των ελέγχων, την επίσπευσή τους και τη βεβαίωση των αντιστοιχούντων φόρων. Μέχρι του σημείου αυτού (από 14/04/2011 έως 11/10/2012, περίπου 18 μήνες) είχαν ελεγχθεί οριστικά μόλις 119 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν περίπου 18.471.000 ευρώ φόροι και εισπράχθηκαν 5.887.000 ευρώ.
Από τις 11/10/2012 που έγινε αυτή η αλλαγή, μέχρι και τις 04/03/2013 υπήρξαν τα εξής αποτελέσματα: Σύνολο ελέγχων 113, βεβαιωμένοι φόροι περίπου 31.000.000 ευρώ, εισπραχθέντες φόροι περίπου 1.000.000 ευρώ.


Κέρδος   7/3/2013