• TwitterFacebookRss feed

Η αλήθεια για την απόδοση των δόσεων ΦΠΑ

Στην αποσύνδεση της δήλωσης ΦΠΑ από την καταβολή του φόρου προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο απλοποίησης των διαδικασιών και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που επιθυμούν να πληρώσουν, αλλά αδυνατούν εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας.

Το μέτρο, σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου, δεν θα καταργεί τις δόσεις, θα μειώνεται το ποσοστό προσαύξησης των δόσεων σε 1% από 2% που είναι σήμερα και η σημερινή υποχρεωτική προκαταβολή του 40% με την υποβολή της δήλωσης θα βαφτίζεται πρώτη δόση και θα μπορεί να καταβληθεί σε χρόνο μεταγενέστερο της δήλωσης. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν διευκρινίζουν εάν με την υποβολή της δήλωσης θα καταβάλλεται κάποιο ποσό, πλην όμως θεωρούν σημαντικό ότι η αποσύνδεση της πληρωμής από την υποβολή της δήλωσης θα οδηγήσει το 1\4 των υπόχρεων που δεν υποβάλλουν σήμερα δηλώσεις λόγω αδυναμίας να υποβάλλουν, επιτρέποντας στη φορολογική διοίκηση να γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία των δηλώσεων ΦΠΑ και το συνολικό φόρο που θα πρέπει να καταβληθεί.

Παράλληλα απελευθερώνει μεγάλο μέρος του ελεγκτικού προσωπικού για να ασχοληθεί με σημαντικότερους ελέγχους στους κλάδους όπου ανθεί η φοροδιαφυγή.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι δόσεις να μην είναι ισομερείς, αλλά να δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόζονται στο προσωπικό προφίλ του κάθε υπόχρεου. Αντί έτσι για 40% - 30% - 30% που ισχύει σήμερα για κάθε μία από τις τρεις δόσεις, θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής για παράδειγμα 10% - 70% - 20%. Στην περίπτωση, ωστόσο, που κάποιος παρά ταύτα δεν υποβάλλει δήλωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμένει το 2% της προσαύξησης και θα ενεργοποιούνται οι διατάξεις του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, όπως επίσης και στην περίπτωση αυτού που υποβάλλει δήλωση, αλλά δεν καταβάλλει τις δόσεις.

Σημαντικές αλλαγές σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ

Το υπουργείο προωθεί σημαντικές αλλαγές σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ μετά μάλιστα και τις συστάσεις της τρόικας για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Οι κύριες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η θέσπιση ενός υποχρεωτικού ελάχιστου ορίου για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων (5.000 ή 10.000 ευρώ) η άμεση διαγραφή αγνοούμενων εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ και ταχείες επιστροφές ΦΠΑ για πρόσωπα με καλό ιστορικό συμμόρφωσης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικροεπιχειρήσεων. Σε αντίθεση με την κατάσταση σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν εφαρμόζεται ένα κατώτατο όριο εγγραφής που για τις περισσότερες χώρες στη ζώνη του ευρώ είναι σήμερα μόλις κάτω από 25.000 ευρώ. Ενα από τα σημαντικότερα δεδομένα που οδηγούν σήμερα σε απώλεια εσόδων από την πηγή αυτή, είναι ότι περίπου το 60% των φορολογουμένων ΦΠΑ δηλώνουν τζίρο κάτω από 25.000 ευρώ και συνεισφέρουν μόλις το 0,1 των καθαρών δηλωμένων υποχρεώσεων ΦΠΑ. Μέσα στην κλίμακα αυτή, 415.548 επιχειρήσεις - που δηλώνουν μηδενικό τζίρο ή τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ-συλλογικά δηλώνουν πιστώσεις ΦΠΑ που ξεπερνούν τις υποχρεώσεις, μειώνοντας έτσι τα έσοδα.


Κέρδος   7/3/2013