• TwitterFacebookRss feed

Πονοκέφαλος για την πορεία των εσόδων

Ρεπορτάζ Δ. Τσουπαρόπουλος

Η καχεξία των εσόδων συνεχίζεται αμείωτη και τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας την εκτιμώμενη δημοσιονομική τρύπα κατά το πρώτο δίμηνο του έτους στα 350 εκατ. ευρώ! Ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι μόνον κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου έχουν συγκεντρωθεί στα δημόσια ταμεία έσοδα που υπολείπονται του μηνιαίου στόχου κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, δημιουργώντας κλίμα για σημαντικές αποκλίσεις με την ολοκλήρωση των μηνιαίων στοιχείων.

Παρά ταύτα το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να ελπίζει σε «μάζεμα» των αποκλίσεων χάρη στα έσοδα που θα προέλθουν από την καταβολή των υπολοίπων δόσεων του φόρου εισοδήματος αλλά και αυτών από τους φόρους επί των ακινήτων που ήδη τρέχουν. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔημΑρ κ. Δ. Αναγνωστάκη, έσπευσε να τονίσει ότι «είναι πολύ πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του έτους.

Ο υπουργός θεωρεί εξάλλου εξαιρετικά σημαντικό ότι η σύγκριση πλέον για τη δυνητική λήψη μέτρων, είναι με βάση τους στόχους και όχι την περυσινή χρονιά. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα τακτικά έσοδα προβλέπεται εφέτος να είναι περίπου 3 δισ. λιγότερα από πέρυσι, εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς των μέτρων που έχουν ληφθεί. Εκτιμούμε, ανέφερε, ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι, ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στον ΦΠΑ. Με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που υπήρξε τον πρώτο μήνα, της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, είναι πάρα πολύ δύσκολο, κατά τον κ. Σταϊκούρα, να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Εκείνο, πάντως, που έχει ήδη πλήξει σημαντικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι η μεγάλη υστέρηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ εμφανίζονται μειωμένες κατά σχεδόν 18% έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ εκείνες από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης κατά 40% παρά τη σημαντική αύξηση των συντελεστών. Οπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, τον περασμένο Δεκέμβριο το 22% των υπόχρεων σε καταβολή ΦΠΑ δεν υπέβαλλαν καν δηλώσεις! Την ίδια στιγμή η αδυναμία πολλών φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είχε σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο εκτροχιάζοντας ακόμη περισσότερο τις σχετικές προβλέψεις. Κάτι, που δεν διέφυγε από τον σχολιασμό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η περιορισμένη, πλέον, φορολογική ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο στις εφαρμοζόμενες πολιτικές όσο και στους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Δεξαμενές εσόδων που αναμένεται να υποαποδώσουν

Ο προβληματισμός του υπουργείου Οικονομικών εστιάζεται ιδιαίτερα σε κάποιες σημαντικές δεξαμενές εσόδων που αναμένεται να υποαποδώσουν σε σχέση με αυτά που απέδωσαν το προηγούμενο χρόνο όπως:

- Οι εισπράξεις από την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς το 2012 εισπράχθηκαν παράλληλα η εισφορά του 2011 μέσω του εκκαθαριστικού της εφετινής δήλωσης και αυτή του 2012 μέσω της μηνιαίας παρακράτησης από τον μισθό των φορολογουμένων.
- Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Το 2012 πραγματοποιήθηκε αναδρομική παρακράτηση λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ. Κάτι που δεν ισχύει για το 2013, οπότε η βάση σύγκρισης είναι υψηλότερη.

- Εισπράξεις από έμμεσους φόρους: Το 2013 προμηνύεται επίσης έτος ύφεσης έναντι αρχικών προβλέψεων για σταθεροποίηση της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο, που έδωσαν τη θέση τους στον τελευταίο μήνα. Εφόσον η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κινείται στη δίνη της ύφεσης οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αλλά και τους λοιπούς έμμεσους φόρους (πετρελαιοειδών, καπνού, συναλλαγών κ.λπ.) θα είναι σημαντικά μειωμένοι.

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και παράγοντες που μπορούν να αντισταθμίσουν την υποαποδοτικότητα των παραπάνω πηγών εσόδων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η καταβολή του καθυστερημένου ΦΑΠ για το 2010, 2011 και 2012, οι τελευταίες 2-3 διμηνιαίες δόσεις του τέλους ηλεκτροδότησης, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος του 2012 αλλά και η απόδοση του φόρου εισοδήματος που παρακρατήθηκε από επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 άτομα προσωπικό.


Κέρδος   21/2/2013