• TwitterFacebookRss feed

Επίσκεψη Φρ. Ολάντ: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση - Σαμαράς: Συζητήσαμε τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση πρόσφερε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ με την ημερήσια επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω στον ελληνικό λαό την στήριξη της Γαλλίας και την εμπιστοσύνη στην δράση της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας και πρόσθεσε: «δεν ήλθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς –άκουσα να λέγεται και αυτό- αλλά για να δείξω αλληλεγγύη και να επανέλθει η εμπιστοσύνη, για να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Από την ημέρα που εξελέγην προσπάθησα να πείσω τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες για το γεγονός ότι η Ελλάδα έπρεπε και πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας λέγοντας ότι «κανένας λαός στην Ευρώπη δεν έχει υποστεί μια τέτοια δοκιμασία» και σημείωσε: «πρέπει να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, έπρεπε να γίνουν θυσίες και μεταρρυθμίσεις, ήδη έχουν υπάρξει αποτελέσματα, πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε δυνατότητα για να πετύχει τους στόχους της».

Ο κ. Ολάντ είπε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί από όλη την Ευρώπη με την ταχύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών κονδυλίων ενώ τόνισε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, καθώς ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά. Έμφαση έδωσε και στις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από το επόμενο ΕΣΠΑ εγκρίθηκαν περισσότερα κονδύλια για την Ελλάδα ενώ προβλέπεται συμμετοχή της στο κονδύλι ύψους έξι δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδική αναφορά στις γαλλικές επενδύσεις έκανε ο κ. Ολάντ, ο οποίος υπογράμμισε: «Ήρθα στην Αθήνα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είμαι εδώ για να στηρίξω τις επενδύσεις. Από την στιγμή που θα αρχίσουν οι αποκρατικοποιήσεις οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες». Ανέφερε ότι υπάρχει γαλλικό ενδιαφέρον για την ενέργεια, τους υδατικούς πόρους, τις κατασκευές.

Είπε, επίσης, ότι με το δικό του Ταμείο Παρακαταθηκών θα συμμετάσχει στο ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί για την ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια και τεχνογνωσία σε τομείς όπως η Διοίκηση, η Υγεία η Άμυνα και προανήγγειλε ότι στο προσεχές διάστημα Γάλλοι αξιωματούχοι θα επισκεφτούν την Ελλάδα.

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική ΑΟΖ και στα ενεργειακά κοιτάσματα που διαθέτει η χώρα μας λέγοντας ότι «η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αν μπορέσει η Γαλλία να συνεκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα το κάνει».

Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, είπε ότι η επίσκεψη του κ. Ολάντ στην Αθήνα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, ευχαρίστησε τον κ.

Ολάντ για την βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει από την κρίση αλλά και μέτρων κατά της ανεργίας που θα θωρακίσουν την κοινωνική μας συνοχή.

Συζητήσαμε για ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς όπως η ενέργεια και οι κατασκευές και την πιθανότητα ενεργού ανάμιξης γαλλικών εταιρειών στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε συμφωνία για τον τουρισμό». Το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την Αθήνα -με εντολή του κ. Ολάντ- ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών για να συζητηθούν θέματα λαθρομετανάστευσης, ενώ η γαλλική πλευρά προσφέρθηκε να ενεργοποιήσει και το ινστιτούτο Παστέρ για να υπάρξει αρωγή στα θέματα Υγείας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για το θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ και για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας λέγοντας ότι «προσανατολιζόμαστε στην φιλία και στην συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Σύντομα θα επισκεφθώ την Τουρκία. Ορισμένες συμπεριφορές όμως δεν βοηθούν. Το Δίκαιο της Θάλασσας το έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, που θα το ασκήσει με τις σωστές κινήσεις. Θα λύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά. Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος υδρογονανθράκων και εφοδιασμού όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος ο Πρόεδρος της Γαλλίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό ως προς την υποστήριξη που πρόσφερε για την επέμβαση στο Μάλι ενώ ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι συζήτησαν και το θέμα «του τεράστιου κύματος των μεταναστών που απειλούν ολόκληρη την Ευρώπη και επιβαρύνουν δυσανάλογα χώρες όπως η Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η επίσκεψη Ολάντ εξισορροπεί την σχέση της Ελλάδας με την Γερμανία ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι οι ελληνογερμανικές και οι ελληνογαλλικές σχέσεις δεν είναι ανταγωνιστικές και ότι είναι σημαντικό που οι δύο ισχυρότερες χώρες της ΕΕ στηρίζουν την Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ακολούθησε γεύμα στον Πρόεδρο της Γαλλίας και στην αποστολή που τον συνοδεύει. Στο γεύμα παραβρέθηκαν εκτός από τους υπουργούς κκ Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη, Αντώνη Μανιτάκη και Όλγα Κεφαλογιάννη και οι δύο αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Ολάντ συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο ενώ στην συνέχεια παραβρέθηκε σε συνάντηση των επιχειρηματιών των δύο χωρών.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Κέρδος