• TwitterFacebookRss feed

Θεσσαλονίκη: Εκπρόσωποι ΜΚΟ με πρωτοβουλία των Ενωμένων Κοινωνιών των Βαλκανίων ένωσαν τις φωνές τους με ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών

Τη χάραξη κοινών δράσεων και στρατηγικών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών αποφάσισαν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Ενωμένων Κοινωνιών των Βαλκανίων που θέλησαν να ενώσουν τη φωνή τους με άλλους ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο για την εκστρατεία “ONE BILLION RISING - 1 δισ. γυναίκες ορθώνουν το ανάστημά τους στη βία”.

Παρουσιάζοντας τις δράσεις τους για την προστασία των γυναικών της πόλης και αναζητώντας τρόπους συνεργασίας και δικτύωσης για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών οι συμμετέχοντες έδωσαν το “παρών” σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, μέρα κορύφωσης της εκστρατείας του V-Day, του παγκόσμιου ακτιβιστικού κινήματος για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Στεφάνια Νογκάρα, εθελόντριας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ενωμένες Κοινωνίες Βαλκανίων και με την ομαδική προσπάθεια και άλλων εθελοντών της οργάνωσης.

Πεντακόσιες γυναίκες έχουν απευθυνθεί και ζητήσει βοήθεια από “Καταφύγιο Γυναίκας” - Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών από την ημέρα που άνοιξε τις πύλες του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το 2011 και σε 300 γυναίκες προσφέρθηκαν υπηρεσίες στήριξης. Το 75% των γυναικών που ζήτησαν βοήθεια είναι Ελληνίδες και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, σε ποσοστό 89% ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το “Καταφύγιο Γυναίκας” αποτελείται από ομάδα εθελοντών που προσφέρουν ψυχοκοινωνική, ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτική σε νομικά θέματα και ιατρική φροντίδα σε κακοποιημένες γυναίκες, χωρίς προκαταλήψεις και διαχωρισμούς, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, και σεξουαλικού προσανατολισμού, τόνισε η ψυχολόγος, μέλος της ομάδας, Στέλλα Καραπά.

Στα σχέδια του “Καταφυγίου Γυναίκας” εντάσσεται η δημιουργία χώρου για κακοποιημένες γυναίκες, ώστε τα θύματα να μην αναγκάζονται να επιστρέφουν στα σπίτια τους όπου υφίστανται τη βία.

Στα προγράμματα που υλοποιεί η Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών για την προστασία γυναικών θυμάτων βίας αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Δέσποινα Παπαδοπούλου. Μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας βοηθά γυναίκες θύματα βίας, με συμβουλευτική και σεμινάρια και συνεργάζεται για την υλοποίηση ενός ακόμη προγράμματος για άνεργες γυναίκες που έχει στόχο να αναδείξει τις διοικητικές ικανότητες τους και τους βοηθά να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Στο έργο του Διεθνή Συλλόγου Γυναικών Ελλάδος ( I.W.O.G. ), μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης εθελοντριών γυναικών από την Ελλάδα και από διάφορες χώρες του κόσμου που κατοικούν μόνιμα ή προσωρινά στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε η εκπρόσωπός του, Κρίστα Ανεμούδη - Αρζόγλου. Πρόκειται για φιλανθρωπική οργάνωση που διοργανώνει εκδηλώσεις για να εξασφαλίσει χρηματικούς πόρους με σκοπό να υποστηρίξει ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και στο πλαίσιό της λειτουργεί δίκτυο γυναικών για την παροχή βοήθειας και καθοδήγησης για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά. Μία από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Φαγητού “Food for good” τα έσοδα από το οποία διατίθενται για τη στήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων της πόλης.

Για τις δράσεις του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», ΜΚΟ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους μετανάστες μίλησε η εθελόντρια της οργάνωσης από την Τουρκία, Φούλια Ντογκάν.

Στην πολύπλευρη βοήθεια που προσφέρει σε γυναίκες για τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας το Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας Γυναικών "Εργάνη" αναφέρθηκε η Αθανασία Λαζαρίδου.

Στη διάρκεια της συνάντησης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ "Οικογενειακές ιστορίες" της δημοσιογράφου Κορίνας Μπρανιώτη με τις μαρτυρίες γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας για περισσότερα από δέκα χρόνια, οι οποίες με τη συμμετοχή τους στην ταινία θέλησαν να βοηθήσουν και άλλες γυναίκες λέγοντας πως η μόνη λύση είναι η φυγή.

Η εκστρατεία “ONE BILION RISING” "Μία στις τρεις γυναίκες στον πλανήτη έχει βιαστεί ή κακοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής της. Αυτό συνεπάγεται 1 δισεκατομμύριο γυναίκες κακοποιημένες. 1 δισεκατομμύριο κόρες, μητέρες, γιαγιάδες, αδερφές, αγαπημένες και φίλες".

Η εκστρατεία "One Billion Rising" ξεκίνησε ως ένα κάλεσμα για δράση, με αφορμή τα συγκλονιστικά αυτά στατιστικά στοιχεία. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Αμερικανίδας θεατρικής συγγραφέως και ηθοποιού Eve Ensler και του οργανισμού της V-day. Η λέξη “billion” (δισεκατομμύρια) αναφέρεται στο 1 δισεκατομμύριο γυναίκες που έχουν επιζήσει από κακοποίηση. Για τον τερματισμό της βίας εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών, σήμερα 14 Φεβρουαρίου 2013, στην 15η επέτειο του κινήματος V-Day διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με το σύνθημα “Strike, Dance and Rise”.

"Είδα την ιστοσελίδα για την εκστρατεία και άρχισα να αναζητώ ειδήσεις. Το συζήτησα με τους άλλους εθελοντές και τους ακτιβιστές των Ενωμένων Κοινωνιών των Βαλκανίων και αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην εκστρατεία διοργανώνοντας μία εκδήλωση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ανακάλυψα ότι στην Ελλάδα μόνον δύο οργανώσεις ετοίμασαν εκδηλώσεις, θεώρησα ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός και αποφάσισα ότι θα ήταν καλή ιδέα να οργανώσω μία συνάντηση στην Ελλάδα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στεφάνια Νογκάρα.

"Στο μέλλον θέλουμε να οργανώσουμε μία πολύ μεγαλύτερη εκδήλωση. Διαπιστώσαμε ότι πολλοί λίγοι γνωρίζουν για την εκστρατεία "One Billion Rising" και προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, αλλά υπήρξε δυσκολία με τη γλώσσα, επειδή μιλάμε αγγλικά και επιφύλαξη, επειδή είμαστε από άλλες χώρες. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσουμε, να τους εξηγήσουμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι εθελοντές και θέλουμε αναλάβουμε δράση για την πόλη" υπογράμμισε.

Κ. Γιαννίκη
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Κέρδος