Απεργούν την Πέμπτη λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα ΟΣΕ και προαστιακός

Προβλήματα θα αντιμετωπίσει αύριο, εκ νέου, το επιβατικό κοινό στην Αττική, αφού ακινητοποιημένα θα μείνουν λεωφορεία και τρόλεϊ, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας.

Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα του ΟΣΕ, αφού απεργία κήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Παράλληλα, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των συρμών του μετρό, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές ζητούν την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τις εργασιακές ιδιαιτερότητες των κλάδων τους.

Σε ό,τι αφορά στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ) θα λειτουργήσουν κανονικά, αφού οι εργαζόμενοι τους τελούν σε καθεστώς επίταξης.

Με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε., καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την «αυταρχική της απόφαση να ενεργοποιήσει το αντιδημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης, αντί να προσέλθει σε έναν ειλικρινή διάλογο για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Αστικών Συγκοινωνιών». Εκφράζοντας τη στήριξή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων, σε όλους τους χώρους εργασίας, αύριο οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο σταθμό του Πειραιά στις 10.30 και στις 12:00 συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά.

Τέλος, οι σιδηροδρομικοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου.

Δεμένα τα πλοία Πέμπτη και Παρασκευή

Δεμένα στα λιμάνια όλη της χώρας, θα είναι αύριο και μεθαύριο τα πλοία, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει οι ναυτικοί, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» με το οποίο επέρχονται αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις.

Η απεργιακή κινητοποίηση, που θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη στις 6.00 τα ξημερώματα 31/1 και θα λήξει στις 6 το πρωί του Σαββάτου 2/2, έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα, με την προοπτική κλιμάκωσης.

Σε πολλά λιμάνια της χώρας θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης, ενώ για αύριο στον Πειραιά έχει προγραμματιστεί προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 6.00 το πρωί και πορεία στις 10.00 στο λιμάνι -στον Αγ. Διονύσιο-, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τη μορφή κυλιόμενων 48ωρων, κάτι όμως που θα πρέπει να αποφασίσει σε νέα ψηφοφορία της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ την Παρασκευή. Οι ναυτικοί δηλώνουν ότι στον αγώνα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους έχουν τη στήριξη των αγροτών από πολλές περιοχές της χώρας και προειδοποιούν ότι δεν θα κάνουν πίσω έως ότου δικαιωθούν.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει χαρακτηρίσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου «αιτία πολέμου» για τη ναυτεργασία, καθώς, όπως αναφέρει, με αυτό επέρχεται μείωση στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, παύει να ισχύει η υποχρεωτική δεκάμηνη απασχόληση των ναυτικών, ενώ δίνεται η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία και στα σκάφη αναψυχής. Η ΠΝΟ ζητά επίσης την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την καταβολή δεδουλευμένων που οφείλονται από ακτοπλοϊκές εταιρείες σε Έλληνες ναυτικούς.


Κέρδος