• TwitterFacebookRss feed

Μάριο Ντράγκι: Έτος του ευρώ το 2012

Το 2012 θα σημάνει, κατά ένα μέρος, το έτος της «ανάκαμψης του ευρώ» για τις μελλοντικές γενεές, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, από το Νταβός της Ελβετίας, αλλά επεσήαμνε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα, αναγνωρίζοντας άνοδο στις αγορές που όμως δεν αντανακλάται στην πραγματική οικονομία. «Οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα», διεμήνυσε, υπεραμυνόμενος της προόδου που καταγράφεται στην Ευρωζώνη.

Το έτος 2012 υπήρξε η χρονιά του ευρώ που όμως δημιουργεί την ανάγκη να γίνουν ακόμη περισσότερα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ιδίως έπειτα από την βελτιωμένη εικόνα που γίνεται σήμερα ορατή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, υποστήριξε  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις σημαντικές προόδους» που πέτυχαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο διάστημα του τελευταίου έτους.

«Εάν θα πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή για να καθορίσουμε γιατί το 2012 θα μείνει στη μνήμη, πιστεύω πως αυτός θα ήταν ότι πρόκειται για το έτος της ανάκαμψης του ευρώ», υπογράμμισε.

Μετά τα μέτρα που δρομολόγησε η ΕΚΤ, όπως η μείωση των επιτοκίων, οι μαζικές πιστώσεις προς τις τράπεζες, ή το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους που εφαρμόσθηκε από τα μέσα του 2012, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, εξήγησε ο Ντράγκι.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ένα πλαίσιο το οποίο θα παραμείνει να εφαρμόζεται όσο οι ανησυχίες παραμένουν», αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρίς περιορισμούς (OMT).

«Συνολικά, η κατάσταση είναι απείρως πιο ευνοϊκή απ’ εκείνη που ήταν το προηγούμενο έτος», υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι, προσδιορίζοντας πως η ΕΚΤ αναμένει πως θα επιτευχθεί ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Κατά την Κεντρική Τράπεζα, η ζώνη του ευρώ θα παραμείνει ωστόσο στην τροχιά της ύφεσης, στο -0,3%, προτού αρχίσει να ανακάμπτει από το 2014, οπόταν η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί το 1,2%.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε να παρατηρούμε θετικές εξελίξεις όσο οι κυβερνήσεις διατηρούν την πορεία αυτή, τόσο ως προς τη μείωση των ελλειμμάτων, όσο κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών», επεσήμανε ο κ. Ντράγκι. Εξήγησε, ακόμη, πως η μείωση των χρεών είναι «αναπόφευκτη», επιμένοντας ιδιαίτερα στο είδος των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοσθούν, όπως η ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, οι οποίες αποβλέπουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει όμως να είμαστε γι’ αυτό ευχαριστημένοι; Πιστεύω. . . (πως) θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, συλλογικά», τόνισε ο κ. Ντράγκι ενώπιον εκατοντάδων πολιτικών ιθυνόντων κι επιχειρηματιών, που συμμετέχουν στις εργασίες του οικονομικού φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο, που αποτελεί ενιαύσιο θεσμό για την παγκόσμια οικονομία και πολιτική.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε εκ νέου του απολογισμού της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας όχι μόνον τα της επιτευχθείσας προόδου όσον αφορά στην ολοκλήρωση, αλλά επίσης και στις οικονομικές της επιδόσεις στον τομέα της παραγωγικότητας, ή του πληθωρισμού που την κατατάσσουν μέσα στις πιο παραγωγικές οικονομίες του πλανήτη. «Τείνουμε να λησμονούμε τη δύναμη της οικονομίας της Ευρωζώνης», επεσήμανε ο κ. Ντράγκι.

Κριστίν Λαγκάρντ: «Μειώστε τα ελλείμματα»

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, είχε απευθύνει, νωρίτερα, έκκληση προς τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν «συλλογικά» να διαθέσουν «λίγο περισσότερο χρόνο» για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

«Πρέπει οι Ευρωπαίοι να διανύσουν μαζί το δρόμο», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, ερωτηθείσα σχετικά με το στόχο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Γαλλίας να επαναφέρει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της.

Ο στόχος αυτός «μάς φαίνεται πως είναι εξαιρετικά φιλόδοξος», συνέχισε η πρώην υπουργός Οικονομίας της γαλλικής κυβέρνησης, απαντώντας σε ερωτήσεις από το Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Δεν πρέπει μόνη της η Γαλλία, μόνη της η Ισπανία, μόνη της η Ελλάδα να πει: 'είναι πολύ δύσκολο για μένα, θα το κάνω πιο σιγά», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.

«Είναι καλύτερο να το κάνουν συλλογικά, να διαθέσουν λίγο περισσότερο χρόνο μάλλον παρά να προχωρούν με βήμα ταχύ», επέμεινε η διευθύντρια του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας πως η Ισπανία υπέφερε πέρυσι επειδή μπήκε υπερβολικά γρήγορα στη λιτότητα.

Ενώ οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ προβλέπουν μια ύφεση το 2013 στη ζώνη του ευρώ, η κυρία Λαγκάρντ παραδέχθηκε και πάλι ότι «οι επιπτώσεις των σχεδίων λιτότητας επί της ανάπτυξης είναι πιο ισχυρές απ' ό,τι είχαμε προβλέψει πριν από 3-4 χρόνια». Ήταν μια «εσφαλμένη προσδοκία», δήλωσε και υπογράμμισε ωστόσο πως τα σχέδια αυτά ήταν αναγκαία, αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν "λίγο πιο μαλακά" για να μην θυσιαστεί η ανάπτυξη.


Κέρδος