• TwitterFacebookRss feed

Ο φάκελος του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ρεπορτάζ: Λίλυ Σπυροπούλου
lspyropoulou@kerdos.gr

Με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», μία καινούρια σελίδα αρχίζει για τη μεταβατική τράπεζα (bridge bank) που προέκυψε από τη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα δύο, στο «καλό» και «κακό - υπό εκκαθάριση» κομμάτι. Για πολλούς, ένας αιώνας λειτουργίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κλείνει, αν και η πραγματικότητα αντανακλά την προσπάθεια της κυβέρνησης, της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), να εξασφαλίσουν την ανακεφαλαιοποίηση του Ταμιευτηρίου, απορροφώντας κεφάλαια από την τρόικα, η οποία ως προϋπόθεση, είχε ζητήσει τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς, για τη βιωσιμότητά του.

Με χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις τους, το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επισημοποίησαν την ίδρυση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που μόλις χθες έλαβε και τη σχετική άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στη νέα Τράπεζα, περνούν όλα τα καλά στοιχεία ενεργητικού, τα ενήμερα δάνεια και οι καταθέσεις, ενώ στο υπό εκκαθάριση κομμάτι παραμένουν τα καθυστερούμενα δάνεια και οι υποχρεώσεις προς ασφαλιστικούς φορείς και εργαζομένους καθώς και οι μετοχές. Μία ημέρα πριν τον διαχωρισμό, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επιβαρυμένο από τη συμμετοχή του στο κούρεμα των ομολόγων (PSI) κατά 3,44 δισ. ευρώ, είχε αρνητική καθαρή θέση, κατά 2,4 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να θεωρείται μη βιώσιμο.

Μοναδικός μέτοχος στη νέα Τράπεζα είναι πλέον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση του Νέου Ταμιευτηρίου με το ποσό των 500 εκατ. ευρώ (καλύπτοντας έτσι το χρηματοδοτικό κενό-funding gap που υπήρξε, ύψους 4,1 δισ. ευρώ). Σύμβουλος του ΤΧΣ για την ίδρυση του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος είναι η Alvarez & Marsal.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ως προς τους εργαζομένους στο ΤΤ, ακόμη τίποτε δεν έχει κριθεί. Συνεχίζονται - και μάλιστα σήμερα αναμένεται να γίνουν και νέες συναντήσεις - οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας για το πόσες θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, τι θα γίνει με όσους είναι υπό καθεστώς δημοσίων υπαλλήλων, αν θα γίνει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αν θα προκριθεί μία γενναία μείωση μισθών ή αν θα γίνει άμεσα μία δραστική μείωση προσωπικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επαφές για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι με το προσωπικό, θα κορυφωθούν το σαββατοκύριακο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιο πιθανό είναι να γίνει επαναξιολόγηση προσωπικού. Ενα πιθανό σενάριο είναι να αποχωρήσουν με άμεση απομάκρυνση 420 έως 480 εργαζόμενοι και σε δεύτερη φάση, μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου, έως 550 άτομα.

Ενα δεύτερο σενάριο βλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξεως του 25% - 30%, ξεκινώντας με 10% για τους χαμηλόμισθους έως 50% τους υψηλά αμειβόμενους, με ταυτόχρονη διασφάλιση των σημερινών θέσεων εργασίας. Ειδικότερα προβλέπεται μείωση που ίσως φτάσει και το 40% για τους 700 εργαζομένους του ΤΤ που ανήκουν σε καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά στο θέμα του προσωπικού, η τρόικα, με την «αρνητική εμπειρία της Proton», έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερα σκληρό διαπραγματευτή.

Ως προς το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ξεκινά τη λειτουργία του με μία «προίκα» 11 δισ. ευρώ καταθέσεων, πλήρως διασφαλισμένων και ένα υγιές χαρτοφυλάκιο δανείων, ύψους 8 δισ. ευρώ. Στη νέα Τράπεζα, περνούν όλα τα πάγια του ΤΤ και οι συμμετοχές του στις θυγατρικές:
- ΕΛΤΑ.
- Τράπεζα Αττικής.
- ΑΕΔΑΚ (Αμοιβαία Κεφάλαια ΤΤ).
- Hellenic Post Credit.
- T- Leasing.
- ΑΕΕΧ Ανδρομέδα.

Από το δανειακό χαρτοφυλάκιο αρχικά των 9 δισ. ευρώ, περνούν στη νέα Τράπεζα, δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ (αφαιρουμένων των προβλέψεων), τα οποία αφορούν δάνεια προς δημοσίους υπαλλήλους ή στεγαστικά δάνεια που δεν είναι σε καθυστέρηση πάνω από 180 ημέρες και καταναλωτικά δάνεια, που δεν είναι σε καθυστέρηση για πάνω από 90 ημέρες.

Στον αντίποδα, στο κακό κομμάτι που θα εκκαθαρισθεί - ήδη ορίστηκε εκκαθαριστής η κυρία Μαργαρίτα Μάλλη - μεταφέρονται όλες οι μετοχές του παλαιού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (άρα είναι ζημιωμένοι οι 72.000 επενδυτές που έχουν μετοχές ΤΤ, εκτός και αν περισσέψει κάτι από το προϊόν της εκκαθάρισης), οι φορολογικές υποχρεώσεις του ΤΤ και οι ασφαλιστικές του υποχρεώσεις προς ασφαλιστικούς φορείς και εργαζομένους, οι οποίοι επίσης ζημιώνονται. Στην παλαιά Τράπεζα, παραμένουν τα δάνεια προς μη μεταφερόμενες θυγατρικές, τα δάνεια και οι προκαταβολές καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων που είναι σε καθυστέρηση για διάστημα πάνω από 90 και 180 ημέρες αντίστοιχα.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΙ

Στο μεταξύ, σε μία προσπάθεια να «προσβάλλουν» τις χθεσινές αποφάσεις για τη διάσπαση του Ταμιευτηρίου, η καταστατική μειοψηφία που εκπροσωπεί το 5% των μετόχων του ΤΤ, ζήτησε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ. Οπως επισημαίνουν σε χθεσινή τους ανακοίνωση, οι μέτοχοι μειοψηφίας ζήτησαν έγκυρα και έγκαιρα τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης, την οποία η διοίκηση του ΤΤ είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να την συγκαλέσει. «Αλλωστε, την Πέμπτη 10/01/2013 με υπόμνημά της προς την Τράπεζα της Ελλαδος εκδήλωσε την πρόθεσή της και παραδέχθηκε ότι πρέπει να ερωτηθούν οι μέτοχοι διά της γενικής συνελεύσεώς τους. Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οφείλουν πλέον να αναστείλουν κάθε ενέργειά τους μέχρι να αποφασίσουν οι μέτοχοι για την ανακεφαλαιοποίηση ή όχι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» αναφέρουν σχετικά.

Οι ανακοινωσεις

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «αποδέχθηκε σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και υπέγραψε απόφαση με την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του Νόμου 3601/2007, όπως ισχύει, για την ίδρυση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Mε την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης και ιδρύεται μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, με την επωνυμία ''Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο''. Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της Τράπεζας και διασφαλίζεται απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας. Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση».

Από πλευράς της, η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «με την εφαρμογή των διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζεται στο ακέραιο το σύνολο των καταθέσεων των πελατών της τράπεζας και η ομαλή συνέχεια των εργασιών της. Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Η παλαιά τράπεζα τίθεται σε ειδική εκκαθάριση και εκκαθαριστής ορίστηκε η κυρία Μαργαρίτα Μάλλη. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος.

Το ''Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο'' είναι κεφαλαιακά ισχυρό, καθώς ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας υπερκαλύπτει το εποπτικό όριο και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα επιδιωχθεί η πώλησή του σε άλλη τράπεζα».

Επίσης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε ότι «άμεσος στόχος του ΤΧΣ, ως μετόχου του ''Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου'' είναι η ομαλή ένταξη της Τράπεζας στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Σε επόμενο στάδιο θα επιδιωχθεί η πώληση της σε άλλη Τράπεζα.

Η ίδρυση του ''Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου'' αποτελεί μία ακόμα έμπρακτη επιβεβαίωση της σταθερής βούλησης της Πολιτείας καθώς και της αποτελεσματικής παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ, με στόχο την εξυγίανση και την κεφαλαιακή θωράκιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ώστε να συνεισφέρει και στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας».

Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» λειτουργεί Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης στο 210-9892900.


Κέρδος   19/1/2013