Με τη γλώσσα της αγάπης ή αλλιώς η ιστορία του Αντώνη και της Μπέτι Αμπατιέλου

Πώς μπορεί να ανθίσει μια ιστορία αγάπης μέσα στη φωτιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του ελληνικού Εμφυλίου και της ταραγμένης δεκαετίας του 1960 τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό; Με το καινούργιο του μυθιστόρημα, που έχει τίτλο «Το χαστουκόδεντρο» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος», ο Άρης Μαραγκόπουλος εξιστορεί την πολύχρονη περιπέτεια που υπέμειναν κατά τη μεταπολεμική περίοδο ο Αντώνης και η Μπέτι Αμπατιέλου, καταφέρνοντας να μετατρέψουν τον έρωτα και τον γάμο τους σε σωσίβιο για την απομάκρυνσή τους από τη μέγγενη μιας εξαιρετικά ασταθούς και ρευστής εποχής.

Ενταγμένος από πολύ νωρίς στο ναυτικό επάγγελμα, ο Αντώνης Αμπατιέλος (1914-1955) δούλεψε στις ΗΠΑ και την Αγγλία προπολεμικά ενώ λίγο πριν από το 1940 ηγήθηκε της ελεγχόμενης από το ΚΚΕ Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΕ). Ο Αμπατιέλος δικάστηκε στην Ελλάδα για τη συνδικαλιστική του δράση μετά το τέλος του πολέμου, καταδικάστηκε σε θάνατο και παρέμεινε στις φυλακές από το 1947 έως το 1963. Η Μπέτι Μπάρλετ-Αμπατιέλου (1917-2011), δασκάλα ουαλικής καταγωγής, γνωρίστηκε με τον Αντώνη στο Κάρντιφ, χρημάτισε ανταποκρίτρια της βρετανικής ‘’Daily Worker’’ στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και υπήρξε μέλος του λονδρέζικου Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Η Μπέτι είναι επίσης η πρωταγωνίστρια ενός θρύλου σύμφωνα με τον οποίο η ίδια έσπευσε να χαστουκίσει τη Φρειδερίκη το 1963 στο Λονδίνο όταν η τελευταία αρνήθηκε να παραλάβει υπόμνημα για την απελευθέρωση των ελλήνων πολιτικών κρατουμένων. Ο Άρης Μαραγκόπουλος ξετυλίγει με το Χαστουκόδεντρο την ιστορία των Αμπατιέλων από το 1941 μέχρι και το 1968, όταν η Μπέτι έχει απελαθεί από το καθεστώς των συνταγματαρχών και το ζευγάρι έχει εγκατασταθεί στην Αγγλία (θα εγκαταλείψουν την πατρίδα της Μπέτι μόνο μετά την πτώση της χούντας).

Συνδυάζοντας το ιστορικό με το πολιτικό μυθιστόρημα, ο Μαραγκόπουλος θα ανεβάσει επί σκηνής ολόκληρο τον ελληνικό και παγκόσμιο μεταπόλεμο: τη Συμφωνία της Βάρκιζας, τον Πλαστήρα και τον Παπάγο, την αμερικανική οικονομική βοήθεια σε μιαν εγγενώς διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση, τις εκτελέσεις, τους εκτοπισμούς και τις φυλακίσεις των στελεχών του ΚΚΕ, τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τις πορείες της ειρήνης, τη σύγκρουση του Καραμανλή με τα Ανάκτορα, την κυριαρχία του μακαρθισμού στη Βόρεια Αμερική, τον θάνατο του Στάλιν και την άνοδο του Χρουστσόφ, την ανάπτυξη των πρώτων πυρηνικών όπλων, τον πόλεμο του Βιετνάμ, το ροζ σκάνδαλο Προφιούμο στη Βρετανία και τον Μάη του 1968 στη Γαλλία.

Πέρα από τα πολιτικά και τα ιστορικά γεγονότα, το Χαστουκόδεντρο αποτυπώνει τη μοίρα δύο ανθρώπων που υποχρεώθηκαν να μείνουν χώρια επί σειρά ετών χωρίς να βάλουν ως εκ τούτου σε δοκιμασία και τη σχέση τους. Ο Αντώνης και η Μπέτι κατόρθωσαν το σπουδαιότερο: να κρατήσουν αλώβητα τα αισθήματά τους και να τα περιβάλουν με μιαν ερωτικά φορτισμένη παιδικότητα (δεν είναι τυχαίο ότι το ερωτογράφημα του Ντ. Χ. Λόρενς Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι θα αποτελέσει το μόνιμο σημείο αναφοράς τους). Κατά τα άλλα, ο χαρακτήρας-κλειδί του Χαστουκόδεντρου είναι η Μπέτι: μολονότι θα ξοδέψει τα νιάτα της ως σύζυγος ενός πάντοτε φυλακισμένου και απόντος συζύγου, θα επιδείξει υψηλό αγωνιστικό πνεύμα, θα παραμείνει κομματικά και πολιτικά ακαπέλωτη (οι κομματικοί δεσμοί του Αμπατιέλου θα τη φέρουν κατ΄επανάληψη στα όριά της) και θα ενεργήσει ως πρότυπο ερωτευμένης γυναίκας αλλά και γυναικείας ανεξαρτησίας.

Β. Χατζηβασιλείου INFO Ο Άρης Μαραγκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Έχει σπουδάσει ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη). Έχει εργαστεί ως επιμελητής εκδόσεων, κειμενογράφος, κριτικός βιβλίου, μεταφραστής και εκδότης. Έχει δημοσιεύσει πολλά πεζογραφικά και δοκιμιακά βιβλία κι έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και το λεύκωμα. Είναι συνιδρυτής των εκδόσεων «Τόπος», όπου έχει υπό την ευθύνη του τον τομέα της λογοτεχνίας. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι «Οι ωραίες ημέρες του Βενιαμίν Σανιδόπουλου» (1998) και «Η μανία με την άνοιξη» (2006).


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Κέρδος