• TwitterFacebookRss feed

Αναμένοντας ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, ποντάροντας στις επενδύσεις στην Ελλάδα

Θετικό προμηνύεται το 2013 για την οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του οίκου πιστολητπικής αξιολόγησης Fitch. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη εγκράτεια, αφού το νέο έτος δεν παύει να είναι απαιτητικό. Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) επικαλούμενο τα στοιχεία της Ε.Ε. αναμένει στασιμότητα της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ενώ για την Ελλάδα αναμένει ύφεση 4,6%, συνέχεια, αλλά με μικρότερο ρυθμό, στην ανεργία, ενώ «ανάσα» προσβλέπει από την προσέγγιση επενδύσεων.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την Ελλάδα, ο πληθωρισμός, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί το τρέχον έτος στην περιοχή του 1%, παρουσιάζοντας σημαντική αποκλιμάκωση σε σχέση με το 2012.

Η παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση και το 2013 θα πλήξει αναπόφευκτα και την απασχόληση. Ωστόσο, η αναμενόμενη μικρότερη έκταση της ύφεσης, η υλοποίηση ορισμένων μεγάλων επενδύσεων, όπως η συνέχιση κατασκευής των πέντε μεγάλων οδικών αξόνων και η ευρύτερη υιοθέτηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας του δεύτερου Μνημονίου θα επιβραδύνουν την πτώση της. Έτσι, η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2013 στην περιοχή του 27,3%, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Βασικός μοχλός για την ανάκαμψη είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, αναφέρει το ΙΟΒΕ. Η ανακεφαλαιοποίηση θα αποκαταστήσει την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος και το ισχυροποιεί σε όρους φερεγγυότητας. Αν αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, οι επερχόμενες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο και η δημιουργία λιγότερων αλλά ισχυρότερων παικτών, είναι το δεύτερο. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η ένεση ρευστότητας προς τις τράπεζες από την επαναγορά ομολόγων.

Σημαντική ένεση ρευστότητας θα προέλθει ακόμα από την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς μεγάλο μέρος της δόσης που θα λάβει η χώρα στα τέλη Ιανουαρίου, θα αφιερωθεί σε αυτό το σκοπό.

Θετική επίπτωση στην ρευστότητα θα έχει ακόμα η επαναγορά των εντόκων γραμματίων που κατέχουν σήμερα οι τράπεζες, αναφέρει επίσης το ΙΟΒΕ.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΕΚΤ

Σημάδια σταθερότητας στην Ευρωζώνη παρουσιάζουν οι πρόσφατες οικονομικές μελέτες, σύμφωνα με τον κ. Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μάλιστα, εκτιμά πως πρόκειται για δείκτες που πτομηνύουν βελτίωση για το 2013. Σύμφωνα με τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη, σε πρώτο στάδιο η αδυναμία του ευρώ θα συνεχισθεί, ενώ αργότερα θα επέλθει ανάκαμψη.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υπό έλεγχο και κάτω από το 2%, ενώ η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει αδύναμη και το 2013.

Fitch

Ο Fitch, από μέρους του, μιλά για επερχόμενο «έτος καμπής» και εκτιμά πως το νέο έτος ενδέχεται να καταστεί καθοριστικό για την έξοδο της Ευρωζώνης από τα προβλήματα δημόσιου χρέους.

Ο Fitch θεωρεί ότι το 2013 μπορεί να σημειώσει την αρχή για να ξεπεράσει η Ευρωζώνη με βιώσιμο τρόπο την αστάθεια και τον κατακερματισμό των αγορών που την επηρέασαν τα προηγούμενα χρόνια. «Ωστόσο», συνεχίζει ο οίκος, «πιστεύουμε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα επανέλθει μόνο αν οι χώρες-μέλη συνεχίσουν να κάνουν πρόοδο όσον αφορά την επανεξισορρόπηση των οικονομιών τους, τόσο με τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους τους με διαρθρωτικό τρόπο όσο και με την περαιτέρω μείωση των εξωτερικών ελλειμμάτων τους».

Για να επιτευχθεί αυτό, αναφέρει η έκθεση, «θα χρειασθεί μία πειθαρχημένη και διαφανής αντίδραση των πολιτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο Fitch σημειώνει ότι «μπορεί να είναι αναγκαίες και ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά το κοινωνικό συμβόλαιο, για να βοηθηθεί η συνοχή των χωρών-μελών που υποφέρουν από υψηλή ανεργία και στάσιμο ή μειούμενο επίπεδο διαβίωσης».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι το 2012 ήταν καλή χρονιά για την Ευρωζώνη, καθώς- όπως είπε- ελήφθησαν αποφάσεις που διασφαλίζουν τη σταθεροποίησή της, ενώ παράλληλα διαψεύστηκαν όσοι, στις αρχές του έτους, προέβλεπαν το τέλος του ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2013, συνέχισε ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι τον Ιανουάριο του 2012.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μπορεί τα χειρότερα να είναι πίσω μας, αλλά αυτά που μένει να γίνουν είναι «απαιτητικά». «Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, τα προβλήματα παραμένουν σοβαρά και η επίλυσή τους χρειάζεται ισχυρό πολιτικό θάρρος», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

 


Κέρδος