• TwitterFacebookRss feed

Κίνα: Μια μικρή ευρωζώνη είναι το ίδιο με μια διαλυμένη ευρωζώνη

H Ευρώπη είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Το ένα τέταρτο των κινεζικών συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι επενδεδυμένα σε ευρώ. Ένας καλός λόγος να βοήθησει η Κίνα την Ευρώπη, πίστεψαν οι Ευρωπαίοι. Ο Νικολά Σαρκοζί απέβλεπε πράγματι τότε στα γιγαντιαία συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, τα οποία είναι περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, η χώρα αναπτύσσεται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Παρόλα αυτά ήταν αφελές να πιστεύει κανείς πως η Κίνα θα έπαιζε το ρόλο του ευγενικού καβαλάρη με το άσπρο άλογο.Πριν από περίπου 1000 χρόνια ο Γερμανός βασιλιάς Ερρίκος IV πήγε στην Ιταλία για να παρακαλέσει τον Πάπα Γρηγόριο VII να τον απαλλάξει από τον αφορισμό. Δεν ήταν μόνο ο δρόμος προς την Κανόσα, όπου διέμενε ο Πάπας, δύσκολος. Ο βασιλιάς πριν δει τον Πάπα, έπρεπε να υποβληθεί σε ταπεινωτικές μετάνοιες. Έτσι ο δρόμος προς την Κανόσα έμεινε συνώνυμο στην ιστορία ως ένας δρόμος μιας εξευτελιστικής παράκλησης. Ως ένα τέτοιο δρόμο, χαρακτηρίζει ο Βρεταννός Οικονομολόγος Ντέιβιντ Μαρς, το ταξίδι στην Κίνα του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί τον Οκτώβριο του 2011. Πήγε στο Πεκίνο για να παρακαλέσει.

«Ήταν ντροπιαστικό. Η Κίνα παραμένει μια φτωχή χώρα παρόλο που διαθέτει μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, η Κίνα έχει μόλις το ένα δέκατο του γαλλικού κατά κεφαλήν εισοδήματος» λέει ο Ντέιβιντ Μαρς.


Ο Νικολά Σαρκοζί απέβλεπε πράγματι τότε στα γιγαντιαία συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, τα οποία είναι περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, η χώρα αναπτύσσεται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Παρόλα αυτά ήταν αφελές να πιστεύει κανείς πως η Κίνα θα έπαιζε το ρόλο του ευγενικού καβαλάρη με το άσπρο άλογο.

Όπως ισχυρίζεται ο Κινέζος οικονομολόγος Μάο Ζενχουά, διευθυντής του Οικονομικού Ινστιτούτου του Λαϊκού Πανεπιστημίου στο Πεκίνο, η χώρα του για διπλωματικούς λόγους αγόραζε ευρωπαϊκά ομόλογα. Ωστόσο «ορισμένες χώρες είναι συνδεδεμένες με μεγάλους κινδύνους και οι επενδυτές τις αποφεύγουν. Και φυσικά και εμείς είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν είμαστε καλύτεροι από τους άλλους και δεν έχουμε περισσότερη τύχη από ότι άλλοι».

Όχι στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Όταν ξέσπασε η ευρωκρίση, το Πεκίνο φάνηκε πολύ δυσαρεστημένο που η ΕΕ δεν ενήργησε άμεσα και δεν κατάφερε να ελέγξει γρήγορα το πρόβλημα των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων. Για τον Κινέζο οικονομολόγο το πρόβλημα στην ευρωζώνη έγκειται στο γεγονός ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι διαχωρισμένη από την νομισματική πολιτική. Με την παραμικρή κρίση ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης θα πρέπει να αποταθεί στην ΕΚΤ. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και τη συναίνεση των υπολοίπων.

«Θα ήταν καλύτερα οι μεταρρυθμίσεις να κατευθυνθούν προς μια ομοσπονδία κρατών όπου θα υπάρχει κεντρικός συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής και οι μεταβιβάσεις θα μπορούν να γίνονται γρηγορότερα».

Η Ευρώπη όμως είναι πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για το λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να ζουν με με διάφορα σοκ και αμφιταλαντεύσεις.

«Για την Κίνα μια σταθερή ευρωζώνη είναι πολύ σημαντική . Αυτό κρατά σε μια ισορροπία και τη σχέση με το δολάριο. Αλλά και για τα συναλλαγματικά αποθέματα το ευρώ είναι μια εναλλακτική επιλογή σε σχέση με το δολάριο. Έτσι μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τους κινδύνους και να διασφαλίσουμε το δημόσιο πλούτο της χώρας.»

Όσο για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Κινέζος οικονομολόγος απαντά:«Αυτό θα ήταν ένα επικίνδυνο βήμα. Ποιά χώρα θα ακολουθούσε την Ελλάδα; Με τρόπο θα αποκλείονταν η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης; Όλα αυτά δεν έχουν διευκρινιστεί. Για το λόγο αυτό για μένα μια πιο μικρή ευρωζώνη είναι το ίδιο με μια διαλυμένη ευρωζώνη».DWelle


Κέρδος