• TwitterFacebookRss feed

Το στικάκι μίλησε!

Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας

Νέα δεδομένα στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» φέρνουν άνω-κάτω το πολιτικό σκηνικό για μία ακόμη φορά. Οπως προέκυψε χθες το βράδυ, από πληροφορίες, το επίμαχο «usb» που είχαν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς, δεν είναι το πρωτότυπο που παρέδωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Ιωάννη Διώτη, αλλά αντίγραφό του με ημερομηνία «γέννησης» την 8η Ιουλίου 2011. Περίοδο κατά την οποία ο κ. Διώτης ήταν επικεφαλής του ΣΔΟΕ και υπουργός ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος όμως έλαβε γνώση της υπόθεσης και παρέλαβε το επίμαχο στικάκι τον Αύγουστο του 2011. Ως εκ τούτου, οι οικονομικοί εισαγγελείς κάλεσαν εκ νέου τον κ. Διώτη αλλά και τον προκάτοχό του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη - οι οποίοι ήδη κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και υπεξαγωγή εγγράφου - σε ανωμοτί καταθέσεις, δείχνοντας ότι εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο διάπραξης και τρίτου αδικήματος, αυτού της νόθευσης εγγράφου. Και οι δύο, πάντως, ζήτησαν προθεσμία για τις συμπληρωματικές καταθέσεις τους, ώστε να ενημερωθούν για το νέο υλικό που έχει συγκεντρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, η αντιγραφή του «usb» δεν σημαίνει και αλλοίωσή του, ούτε καθιστά εκ προοιμίου «ύποπτους» τους κκ. Διώτη και Καπελέρη. Ωστόσο, πρόσφατα ο κ. Διώτης είχε δηλώσει στη Βουλή πως παρέδωσε το στικάκι στον κ. Βενιζέλο και ο ίδιος δεν κράτησε αντίγραφο.

Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη «λίστα Λαγκάρντ», προκάλεσαν στεναγμούς... ανακούφισης τόσο από την Ιπποκράτους όσο και από την πλευρά του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, το «usb» που παρέλαβαν οι εισαγγελείς δεν είναι το πρωτότυπο, του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά αντίγραφο, το οποίο έγινε στις 8 Ιουλίου 2011, επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου μεν, ο οποίος ωστόσο παρέλαβε το στικάκι τον Αύγουστο από τον κ. Διώτη. Ως εκ τούτου, οι «σκιές» απλώνονται στον κ. Ι. Διώτη, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ΣΔΟΕ την επίμαχη περίοδο και ο οποίος είχε δηλώσει ότι παρέδωσε το «usb» στον κ. Βενιζέλο τον Αύγουστο, χωρίς ο ίδιος να κρατήσει κάποιο αντίγραφο.

«Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη» σχολίαζαν πηγές του ΠαΣοΚ. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του έλεγε σε συνεργάτες του ότι «παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις», ωστόσο εκτιμούσε ως «θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του» τα όσα αποκαλύπτονται, ενώ εμφανώς ικανοποιημένος ήταν και για το γεγονός ότι τα συγγενικά του πρόσωπα που προσήλθαν στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη δήλωσαν αθώα και πως τα χρήματά τους στην HSBC είναι φορολογημένα κανονικά και δικαιολογημένα από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Παράλληλα, χθες, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου συζήτησαν σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στην Ιπποκράτους τη στάση που θα κρατήσουν εν όψει της συζήτησης και της ψηφοφορίας στη Βουλή για την προανακριτική επιτροπή για τη «λίστα Λαγκάρντ». Καμία πλευρά δεν δίνει λεπτομέρειες από τα όσα διημείφθησαν μεταξύ του προέδρου του ΠαΣοΚ και του προκατόχου του, κατά της διάρκειας 40 λεπτών «απρογραμμάτιστης», όπως λένε, συνάντηση τους, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι επιχείρησαν να συντονιστούν εν όψει της κρίσιμης κοινοβουλευτική μάχης. «Επρόκειτο για μία γενική πολιτική συζήτηση κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις των δύο ανδρών», έλεγαν πηγές προσκείμενες στους κκ. Βενιζέλο και Παπανδρέου.

«Είναι τιμή μου να με στοχοποιούν με την υπογραφή τους ακροδεξιοί, νεοναζί και καθ' έξιν και επάγγελμα συκοφάντες» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση που εξέδωσε αμέσως μετά ο κ. Γ. Παπανδρέου, «φωτογραφίζοντας» τη σύμπραξη Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε δε πως όσοι τον κατηγορούν «αποτελούν απλά τον τελευταίο - και τον πιο θλιβερό - κρίκο της ενορχηστρωμένης στοχοποίησής μου που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια». Προειδοποίησε δε πως «ό,τι και να κάνουν, εγώ είμαι εδώ. Θα στέκομαι πάντα απέναντι στη δημαγωγία, την πατριδοκαπηλία, τον λαϊκισμό και τη βία, που διαιρούν τον ελληνικό λαό. Και δεν θα πάψω ποτέ να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μου, για τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της γραμματείας της ΚΟΕΣ, επί της ουσίας, επιβεβαίωσε το κοινό μέτωπο που συνέπηξε με τον κ. Γ. Παπανδρέου: «Η επίθεση εναντίον της παράταξης και εναντίον μου αλλά και εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου γίνεται γιατί ο ΣυΡιζΑ ξέρει ότι το ΠαΣοΚ είναι ο εγγυητής της κυβερνητικής σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος στοχοποίησε και τον ΣυΡιζΑ - όπως πράττει σταθερά τις τελευταίες ημέρες - κατηγορώντας την Κουμουνδούρου ότι θέλει να καταστήσει τη «λίστα Λαγκάρντ», «μοχλό επίθεσης κατά του ΠΑΣΟΚ εναντίον μου, επειδή είμαι πρόεδρος του ΠαΣοΚ» και πως ο ΣυΡιζΑ «δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, αλλά για την κατασκευή και διαχείριση εντυπώσεων». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο μάλιστα, «η πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣυΡιζΑ για την ποινικοποίηση της υπόθεσης, είναι ένα κείμενο ηθικά, πολιτικά και νομικά κατάπτυστο. Αυτοί που υπογράφουν με πρώτο τον κ. Αλ. Τσίπρα δεν έχουν ίσως αίσθηση του μεγέθους της ευθύνης που ανέλαβαν προσωπικά με την υπογραφή του κειμένου αυτού». Σε μία προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας επίσης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανακοίνωσε ότι στην επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα ανοίξει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Δίνοντας μία πρώτη γεύση των προτάσεών του έθεσε θέμα αλλαγής του τρόπου εκλογής και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας άμεση εκλογή του από τον λαό χωρίς να απειλείται η διάλυση της Βουλής.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ, ο ΣυΡιζΑ σε ανακοίνωση του, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη της διαφθοράς και της διαπλοκής. «H υπόθεση της ''λίστας Λαγκάρντ'' αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου στο γενικότερο πλαίσιο ασυλίας των ισχυρών και προστασίας τους από τους πολιτικούς τους φίλους. Αντί ο κ. Βενιζέλος να χυδαιολογεί εναντίον του ΣυΡιζΑ-ΕΚΜ πετώντας την μπάλα νευρικά στην εξέδρα, καλείται να απαντήσει συγκεκριμένα για τις προσωπικές του ευθύνες ως προς τη διαχείριση της λίστας. Η διαχρονική επιχείρηση συγκάλυψης των σκανδάλων εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της ελληνικής κοινωνίας θα λάβει τέλος» υπογραμμίζει ο ΣυΡιζΑ.
Κέρδος   10/1/2013