• TwitterFacebookRss feed

Μακριά από την ελληνική αγορά ακινήτων οι διεθνείς επενδυτές

Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκη
souki@kerdos.gr

Ανύπαρκτη είναι η Ελλάδα στον χάρτη των επενδυτικών επιλογών των μεγαλύτερων διεθνών επενδυτών στον τομέα των ακινήτων, με τις ελπίδες για το μέλλον να στρέφονται στις αποκρατικοποιήσεις και τις προσπάθειες αξιοποίησης μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου. Αβεβαιότητα, πολιτική αστάθεια, αλλά και φορολογικό καθεστώς αποτρέπουν τα τελευταία χρόνια τους ξένους επενδυτές να στραφούν στην ελληνική αγορά, η οποία ούτως ή άλλως συγκαταλέγεται, από πλευράς μεγέθους, στις μικρότερες και λιγότερο ώριμες αγορές real estate.

Σύμφωνα με την κ. Ana Vukovic, διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Colliers International Ελλάδας, «το σενάριο Grexit αρχίζει να αποκλίνει από τις πρόσφατες προόδους στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της Ελλάδας. Το νέο πακέτο διάσωσης πρόκειται να μειώσει αισθητά το δημόσιο χρέος, που θα έχει ως αποτέλεσμα μία πιο ασφαλή περίοδο. Η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης των πιστώσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, καθώς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσω των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να τονώσουν την αγορά των επενδύσεων».

Η Colliers θεωρεί ότι στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει αύξηση δραστηριότητας από διεθνείς επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα εμφανή σημάδια των αποκρατικοποιήσεων. «Ηδη, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, η πρώτη μεγάλη πώληση μέσω αποκρατικοποίησης ολοκληρώθηκε, για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επικαρπίας για την εκμετάλλευση για 90 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Lamda Development, που ήταν ο υψηλότερος πλειοδότης (σ.σ. έστω κι αν ο επενδυτής ήταν εγχώριος). Αν και είναι μόνο η αρχή, το παράδειγμα αυτό αναμένεται να επιταχύνει τα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι όχι μόνο υπάρχει η διάθεση αλλά και ότι σταδιακά διαμορφώνεται ένα πλαίσιο φιλικό προς τις επενδύσεις που μπορεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας, ώστε να αναβιώσουν οι επενδυτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και να τονωθεί η διάθεση των επενδυτών».

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ... ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Διεθνώς, πάντως, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Colliers International, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδεικνύονται ως η πιο ελκυστική επιλογή για επενδύσεις ακίνητης περιουσίας για το 2013, ενώ ακολουθούν η Ασία και η Δυτική Ευρώπη και κυρίως το Λονδίνο, το Παρίσι και οι μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν σημαντικοί θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, αντιπροσωπεύοντας μία ευρεία διασυνοριακή και διατομεακή κλίμακα επενδυτών ακινήτων, οι οποίοι ερωτήθηκαν για τις προοπτικές τους για τους επόμενους τουλάχιστον 12 μήνες. Με σχεδόν 500 απαντήσεις από τους πιο δραστήριους επενδυτές ακινήτων, οι οποίοι προέρχονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τα αποτελέσματα βασίζονται σε μία σειρά από δείκτες που αναδεικνύουν βελτίωση της διάθεσης των επενδυτών, όπως φιλόδοξα σχέδια επέκτασης το 2013 και μετακίνηση κεφαλαίων σε επενδυτικές ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο. Η έλλειψη ποιοτικού αποθέματος και η περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης αποτελούν τα κύρια εμπόδια για τα σχέδια επέκτασης.

Οι επενδυτές συνεχώς αναζητούν ακίνητα στις ίδιες, «ασφαλείς» αγορές, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, το Μόναχο και η Νέα Υόρκη. Το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη αποτελούν τις δύο μόνο αγορές που προσδιορίζονται ως βασικές τοποθεσίες επενδύσεων από επενδυτές άλλων περιφερειών. Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε αυτές τις αγορές κατά τη διάρκεια του 2013, ενώ θα παρακολουθούν τις επιπτώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων των ΗΠΑ και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην ευρωζώνη.

Ειδικά για την Ευρώπη, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τους φόβους περί διάλυσης, πολλοί Ευρωπαίοι επενδυτές (60%) θεωρούν αυτή την περίοδο ως κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν, ενώ παρόμοιο ποσοστό ενδιαφέρεται να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό του στο άμεσο μέλλον. Το Λονδίνο και μεγάλες γερμανικές πόλεις συνεχίζουν να προσελκύουν παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον χάρη στην επενδυτική ασφάλεια που παρέχουν. Συγκεκριμένα, το 74% των επενδύσεων στο Λονδίνο προήλθε ή περιελάμβανε διεθνείς πηγές κατά τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Η περιορισμένη προσφορά ποιοτικού προϊόντος θεωρείται ως βασικό εμπόδιο, ιδιαίτερα με δεδομένη την εστίαση των επενδυτών σε κεντρικά κτίρια γραφείων και την έλλειψη νέων αναπτύξεων σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι περισσότερες αγορές της ζώνης ΕΜΕΑ θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την εξασφάλιση δανεισμού το 2013, ενώ εξειδικευμένες εταιρείες χρηματοδότησης που επιδιώκουν υψηλότερες αποδόσεις αναμένεται να καταγράψουν μεγαλύτερη δραστηριότητα. Οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας χαρακτηρίστηκαν ως οι πιο πιθανοί να επεκτείνουν τον δανεισμό τους, ενώ οι επενδυτές στη Λατινική Αμερική παρουσίασαν την τάση να αποφεύγουν τη λήψη μεγαλύτερου δανεισμού.


Κέρδος   22/12/2012