• TwitterFacebookRss feed

Στο 35% ο φόρος των ελεύθερων επαγγελματιών

Ρεπορτάζ: Δ. Τσουπαρόπουλος

Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και η φορολόγηση των εισοδημάτων τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 35% αποτελεί ασφαλώς μία από τις εντυπωσιακότερες αλλαγές στο φορολογικό κομμάτι των επερχόμενων μέτρων. Ενα κομμάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα ανέλθει τελικώς στα 3 δισ. ευρώ έναντι αρχικών κυβερνητικών προθέσεων για 2 δισ. ευρώ. Αν δε, λάβει κανείς υπόψη του ότι μόνον από το συγκεκριμένο μέτρο το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έσοδα που θα προσεγγίσουν το 1,5 δισ. ευρώ, καταλαβαίνει αυτομάτως και τη σπουδή της κυβέρνησης να το εφαρμόσει...

Αναλυτικότερα και με βάση τους κατ' αρχήν σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή που θα ορισθεί στο 30% ή στο 35%, έναντι σημερινού 20% και αφορολόγητου 5.000 ευρώ. Παράλληλα θα αυξηθεί η παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα από το 20% στο 25%. Το μέτρο θα επιφέρει σημαντικότατες επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σε εισόδημα ελεύθερου επαγγελματία ύψους 10.000 ευρώ αναλογεί φόρος 500 ευρώ. Μετά την κατάργηση του αφορολόγητου και τη θέσπιση συντελεστή 35% ο φόρος εκτοξεύεται στα 3.500 ευρώ!

Σημειώνεται ότι το μέτρο ακόμη και σήμερα συναντά σφοδρές αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό του υπουργείου Οικονομικών, με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται να επιφέρει το παραμικρό κτύπημα στη φοροδιαφυγή. Οσοι επαγγελματίες δεν εξέδιδαν αποδείξεις θα συνεχίσουν να πράττουν το ίδιο. Αντίθετα, θα επιβαρυνθούν δυσβάστακτα οι συνεπείς φορολογούμενοι. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η δυνατότητα έκπτωσης του 100% των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών, έναντι έκπτωσης 10% από τον τελικό φόρο που ισχύει σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τίθεται σημαντικό θέμα αφόρητης φορολόγησης για τα περίφημα μπλοκάκια των «700 ευρώ» των νεοεισερχόμενων νέων στην αγορά εργασίας. Ο νέος αυτός φορολογούμενος με τα σημερινά δεδομένα καταβάλλει φόρο 340 ευρώ τον χρόνο. Στην περίπτωση που ο συντελεστής ανέλθει στο 35% και το αφορολόγητο καταργηθεί, ο φόρος θα φτάσει στα 2.940 ευρώ, επιτρέποντας πλέον στον καθένα να κάνει λόγο για γενιά των 245 ευρώ!

Πέραν των ελεύθερων επαγγελματιών το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αλλαγές για:

- Ανώνυμες εταιρείες: Εξετάζεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 20% στο 30% ή ακόμη και στο 35%, με παράλληλη, ωστόσο, κατάργηση του φόρου κατά τη διανομή μερίσματος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις οι ΑΕ φορολογούνται με συντελεστή 20% και στην περίπτωση διανομής μερίσματος επιβάλλεται επιπλέον φόρος 25%. Ωστόσο, εξαιτίας αυτής της επιβαρυντικής πολιτικής, αρκετές επιχειρήσεις δημιούργησαν θυγατρικές στην ΕΕ και ιδιαίτερα σε χώρες με πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση

- Αγρότες: Φορολογική εναρμόνιση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με τους επιτηδευματίες. Σημειώνεται ότι σήμερα οι αγρότες απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων κατά την πώληση των προϊόντων τους. Η υποχρέωσή τους να τηρούν βιβλία θα συνοδευθεί πιθανότατα με έναν φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο από αυτόν που θα εφαρμοσθεί για τους επιτηδευματίες.

- Φορολογική κλίμακα: Οι κατ' αρχήν σχεδιασμοί του υπουργείου προβλέπουν διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, μείωση των κλιμακίων από οκτώ που είναι σήμερα σε μόλις τέσσερα, κατάργηση των απαλλαγών υγείας, των απαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τις οικογένειες με παιδιά αλλά και της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία. Το ακριβές, πάντως, βάθος του ψαλιδίσματος των φοροαπαλλαγών βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με τον καθορισμό των νέων φορολογικών συντελεστών. Οσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των συντελεστών τόσο βαθύτερο μαχαίρι θα πέσει στις φοροαπαλλαγές.


Κέρδος   28/9/2012