• TwitterFacebookRss feed

Εκδήλωση στην Αθήνα για τα 17 χρόνια ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Επιβεβαίωση της ελληνοαρμενικής φιλίας, αποτέλεσε η εκδήλωση για τα φιλοξενούμενα στην Ελλάδα παιδιά των Αρμενίων αγωνιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που πραγματοποιήθηκε στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας της περιοχής, αλλά και τη 17χρονη πορεία του θεσμού της φιλοξενίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Χορέν Ντογραματζιάν, απένειμε μετάλλια στον πρόεδρο του Ιδρύματος Μιχάλη Στρουμπούλη και στον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Ιωάννη Δεκαβάλλα, «ως ελάχιστο δείγμα για την πολυετή, πολύτιμη και έμπρακτη βοήθεια προς τα ορφανά παιδιά των αγωνιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά των Αζέρων». Επίσης, ο πρέσβης της Αρμενίας, Γκαγκίκ Γαλατσιάν, απένειμε τιμητικές διακρίσεις στις διευθύντριες του Χατζηκυριάκειου, Αναστασία Κατσιλιέρη και Εύα Καλυμνιού, για τη φιλοξενία των παιδιών και τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με το πρώτο ορφανοτροφείο του Στεπαναγκέρτ, παρέχοντας υλική και επιστημονική βοήθεια.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και τον σύλλογο μητέρων και συγγενών των πεσόντων αγωνιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ και χαιρετισμούς, που αναγνώσθηκαν, απέστειλαν ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, και ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος. Επίσης, παρέστη ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Ταβίτ Μπετροσιάν, ενώ το μέλος της Επιτροπής, Χατσίκ Χατζατουριάν, αναφερόμενος στην κοινή πορεία των δύο λαών επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «Αρμένιοι και Έλληνες μοιράστηκαν την ίδια μοίρα, έζησαν επί αιώνες σε κοινές εστίες, αντάλλαξαν εμπειρίες και πολιτιστικές ταυτότητες και δέθηκαν με χίλιους τρόπους. Με τη σημερινή εκδήλωση χαιρετίζουμε την μακραίωνη ακατάλυτη και αδιατάραχτη ελληνοαρμενική φιλία, την οποία προσπαθούμε να τονώσουμε μέσα από τις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών με κύριο γνώμονα την αγάπη και την αλληλεγγύη».

Σημείωσε ακόμη ότι τα τελευταία 17 χρόνια, με πρωτοβουλία του τότε δήμου Άνω Σύρου και σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Ελλάδος και του υπουργείου Εξωτερικών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισκέπτονται την Ελλάδα ορφανά παιδιά αγωνιστών του πολέμου, τα οποία από το 2007 φιλοξενούνται και στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.

Η επιλογή των παιδιών γίνεται από το εκεί υπουργείο Παιδείας και τα κριτήρια επιλογής είναι πρωταρχικά η ορφάνια, τα αδύνατα οικονομικά στρώματα και οι πολύτεκνες οικογένειες. Τιμητικά τα τελευταία τρία χρόνια επιλέγονται και αριστούχοι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, εξάλλου, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την πρεσβεία της Ουγγαρίας (Καρνεάδου 25-29 Κολωνάκι) αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. Παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τους Αρμένιους της διασποράς σε όλες τις ουγγρικές πρεσβείες ανά τον κόσμο, σε ένδειξη καταδίκης της έγκρισης μεταφοράς, στο Αζερμπαϊτζάν, του Αζέρου κρατούμενου στην Ουγγαρία, Ραμίλ Σαφάροφ ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη στυγνή δολοφονία του Αρμένιου αξιωματικού Κουρκέν Μαρκαριάν.

Όπως σημειώνει η αρμενική πρεσβεία στην Ελλάδα «η μεταφορά του Ραμίλ Σαχίμπ Σαφάροφ εκτελέστηκε χωρίς καθυστέρηση και επιπλέον, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε διάταγμα για χορήγηση χάρητος στον Σαφάροφ, ο οποίος ήδη κυκλοφορεί ελεύθερος».

Κ.Ρ.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Κέρδος