• TwitterFacebookRss feed

Αυξάνονται οι εταιρείες του άρθρου 99

Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκη
souki@kerdos.gr

Αυξάνονται και πληθύνονται, ως αναμενόμενο, οι αιτήσεις για τις διαδικασίες εξυγίανσης που περιλαμβάνουν και το περίφημο άρθρο 99 με συνολικά 86 εταιρείες να έχουν καταθέσει αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012, όταν ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι έφθανε τις 72.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι αιτήσεις προέρχονται πλέον από όλους τους κλάδους, με την ένδυση, τη διαφήμιση αλλά και τον κλάδο ιατρικών ειδών να έχουν τις περισσότερες... συμμετοχές, όπως και ο κλάδος των κατασκευών και ακινήτων, ο οποίος, με βάση και την τελευταία μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θεωρείται ότι έχει πληγεί περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους. Επιπλέον, αρκετές εταιρείες των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί ή είχαν δρομολογηθεί πριν την αλλαγή του νόμου περί συνδιαλλαγής, τον Σεπτέμβριο του 2011, επανήλθαν με νέες αιτήσεις. Επισημαίνεται ότι, για το σύνολο του 2011 ο αντίστοιχος αριθμός των αιτήσεων ήταν στις 101, όταν το 2010 οι αιτήσεις για το άρθρο 99 που είχαν κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν συνολικά 124 και το 2009, ακόμη χαμηλότερα, στις 95 αιτήσεις.

Ενδιαφέρον επίσης είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με νομικούς κύκλους τελικά το πολυσυζητημένο άρθρο και οι προβλεπόμενες διαδικασίες εξυγίανσης εξασφαλίζουν ελάχιστες από τις εταιρείες που τελικά επιτυγχάνουν να ενταχθούν, ενώ πλέον είναι αρκετές και οι αιτήσεις που απορρίπτονται: Νομικοί υποστηρίζουν ότι από τις εταιρίες που έχουν ενταχθεί στις σχετικές διαδικασίες δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους και ένα ποσοστό μόλις κοντά στο 5% επιτυγχάνει την ανάκαμψη.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ

Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 από τις εισηγμένες, τη μοναδική, νέα αίτηση για το άρθρο 99 κατέθεσε η εταιρεία Alsinco, η οποία λειτουργεί τη γνωστή αλυσίδα υποδημάτων Shooz. Η εταιρεία, η οποία είναι σε αναμονή της απόφασης για την ένταξή της στις σχετικές διαδικασίες, βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή (σσ. κάτι το οποίο ωστόσο είναι δύσκολο να επιτευχθεί στους σημερινούς... χαλεπούς καιρούς), την ίδια στιγμή που η διοίκηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση του κλάδου της λιανικής. Η διοίκηση, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γ. Αβραμίδη, ανέφερε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα ότι η αλυσίδα Shooz αφενός έχει μειώσει τις τιμές κατά 25% - 30% σε σχέση με πέρυσι, αφετέρου έχει ξεκινήσει και τη λειτουργία του e-shop για την ενίσχυση των πωλήσεων μέσω ίντερνετ.

Στη λίστα του α' εξαμήνου περιλαμβάνεται και η Α.Γ. Πετζετάκις και μάλιστα με πρόσφατη ημερομηνία αίτησης στις 12/6. Η εταιρεία είχε υποβάλει πέρυσι αίτηση για το άρθρο 99, την οποία ωστόσο πριν από ένα τετράμηνο, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012, απέσυρε (δεδομένου ότι η εταιρεία συνέχιζε τότε τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της και είχε ήδη ζητήσει μία πρώτη αναβολή). Η νέα ημερομηνία δικασίμου, κατόπιν της νέας αίτησης για τις διαδικασίες εξυγίανσης, είναι στις 14 Νοεμβρίου 2012.

Αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία έχει υποβάλει η Νεοχημική, η οποία μάλιστα εκδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και αναμένεται η σχετική απόφαση. Η Νεοχημική κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 106 ια' του Ν. 3588/2007, ώστε να ενταχθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, λόγω «των ανυπέρβλητων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ως προς την συνέχιση της λειτουργίας της και του ενδιαφέροντος που υπάρχει από Γερμανούς επενδυτές για την απόκτηση στοιχείων του ενεργητικού της», σύμφωνα τουλάχιστον με όσα επικαλείται η διοίκηση.

Οι κλάδοι με αρνητική πορεία

Από τους «πρωταγωνιστές» ως προς την αρνητική τους πορεία κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι ο κλάδος της ένδυσης, ο οποίος, ως αναμενόμενο, έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα - το 2011 μάλιστα ήταν η χειρότερη χρονιά για τον κλάδο. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία μελέτη της Icap για τις αλυσίδες καταστημάτων έτομων ενδυμάτων, ο κλάδος κατέγραψε το 2011 τις χειρότερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας, με πολλά «λουκέτα» και απολύσεις, πορεία η οποία αναμένεται να συνεχισθεί και κατά το τρέχον έτος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γνωστός όμιλος κυρίως νεανικής ένδυσης Υzatis, ο οποίος ήταν από τους πρώτους του κλάδου (από το 2010) που είχε κάνει αίτηση για το άρθρο 99, ζητεί τώρα από το Πρωτοδικείο την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Με τον ίδιο όμιλο συνδέεται και η Golden Agent, η οποία επίσης έχει κάνει αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης. Σημειωτέον ότι η Yzatis έχει μακρά - 30ετή - ιστορία στον κλάδο (από το 1983), έχοντας αναπτύξει ένα δίκτυο που ξεπέρασε στις καλές ημέρες τα 100 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αντίστοιχα και στην αίτηση άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της πολύ γνωστής εταιρείας Γλου, με απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης που συνήφθη με την εκ του νόμου προβλεπόμενη πλειονότητα των πιστωτών.

Από τον κλάδο της ένδυσης προέρχονται επίσης οι εταιρείες Fashion Distribution, Ginestra και Concept (η οποία διαχειρίζεται το brand της Artisti Italiani), ενώ η πιο «ηχηρή» αίτηση για τη διαδικασία του άρθρου 99 από τον συγκεκριμένο κλάδο προήλθε στο πρώτο εξάμηνο από τη γνωστή αλυσίδα Carouzos, η οποία έχει λάβει δικάσιμη για τις 21 Νοεμβρίου. Η αίτηση κατατέθηκε τον Ιούνιο με τη διοίκηση του ομίλου να αιτιολογεί την απόφασή της αυτή λόγω της αποτυχίας του στόχου εξυγίανσης των χρηματοοικονομικών της. Κι αυτά έστω κι αν την τελευταία τριετία ο όμιλος μείωσε τα αποθέματά του από τα 30 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ, περιόρισε τις λειτουργικές του δαπάνες σε ποσοστό άνω του 50%, αύξησε το μικτό περιθώριο κέρδους από το 17% στο 37% και διέκοψε τη λειτουργία 10 μη αποδοτικών καταστημάτων σε μικρότερες περιοχές, όπως αυτές του Ψυχικού και της Κρήτης...

Από τον κλάδο της παιδικής ένδυσης (η οποία και αυτή έχει πληγεί λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος με στροφή των ελληνικών οικογενειών σε πιο φθηνές λύσεις), προέρχεται η πολύ γνωστή αλυσίδα Alouette, η οποία μάλιστα ακολούθησε ένα ευρύ πρόγραμμα επέκτασης τα προηγούμενα χρόνια έχοντας αναπτύξει και τα καταστήματα Alouette Planet που συγκεντρώνουν μεγάλη γκάμα των προϊόντων της εταιρείας. Η εταιρεία κατέγραψε το 2011 τις μεγάλες ζημιές που έφθασαν τα 6,4 εκατ. ευρώ, είχε κάνει αίτηση, η οποία απορρίφθηκε και στη συνέχεια επανήλθε.

Στον κλάδο της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων, από τις πρώτες που υπέβαλαν αίτηση για τις διαδικασίες εξυγίανσης ήταν η Ashley & Holmes, ενώ η πιο πρόσφατη προέρχεται από μία από τις πλέον γνωστές εταιρείες δημοσίων σχέσεων, τη Civitas. Η εταιρεία, η οποία είχε κατά καιρούς στο χαρτοφυλάκιό της μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν (και όχι μόνο), αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα προβλήματα ρευστότητας (δεν είναι βέβαια και η ...μόνη), ενώ είχε το 2011 σημαντική μείωση στα μεγέθη της, εμφανίζοντας και ζημιές. Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρουσίασε για το παρελθόν έτος κύκλο εργασιών στα 2,76 εκατ. ευρώ από 3,83 εκατ. ευρώ το 2010 (ήτοι μείωση της τάξεως του 28%) και ζημιές προ φόρων ύψους 208 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2010 η εταιρεία είχε σημειώσει κέρδη ύψους 204 χιλ. ευρώ. Επίσης από τις πιο γνωστές εταιρείες του κλάδου είναι και η Καραμέλλα, η οποία υπέβαλε τη σχετική αίτηση στα μέσα του πρώτου εξαμήνου.

Αρκετές επίσης... συμμετοχές ως προς τις αιτήσεις για τις διαδικασίες εξυγίανσης έχει και ο κλάδος των κατασκευών/ακινήτων αλλά και κλάδοι που συνδέονται γενικότερα με την οικοδομή και την κατοικία, είτε πρόκειται για μεταλλικές κατασκευές είτε για ηλεκτρικά είδη είτε ακόμη και για έπιπλα: Ενα από τα πιο παραδοσιακά και παλιά ονόματα στον χώρο του επίπλου, η εταιρεία Σιλβεστρίδης υπέβαλε αίτηση για τις διαδικασίες εξυγίανσης λόγω της κάθετης πτώσης των πωλήσεων στον κλάδο. Οι ρίζες της εταιρείας βρίσκονται στη 10ετία του '30, αλλά οι στόχοι και η πολιτική που θα ακολουθούσε η εταιρεία τα επόμενα χρόνια, καθορίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '60. Η εταιρεία από το 1977 είχε κατασκευάσει το ιδιόκτητο εργοστάσιο στο 13o χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1979 και αποτέλεσε πρότυπη μονάδα καθετοποιημένης παραγωγής πολυτελών επίπλων για το σπίτι, καθώς και για επαγγελματικούς χώρους (ARCA contract)...


Κέρδος   2/8/2012