• TwitterFacebookRss feed

Τα dessous της απορρόφησης της ΑΤΕ από την Πειραιώς

Ρεπορτάζ: Λίλυ Σπυροπούλου

lspyropoulou@kerdos.gr

Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς περνάει άμεσα το υγιές κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία, σύμφωνα με μελέτες, είχε καταστεί μη βιώσιμη, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας...- 22%. Το σύνολο των 5.500 εργαζομένων της Αγροτικής θα απασχολούνται από τη Δευτέρα στον όμιλο Πειραιώς, η οποία αναλαμβάνει το σύνολο των υποχρεώσεων της ΑΤΕ, διατηρώντας όλο το δίκτυο. «Αν η Τράπεζα Πειραιώς δεν επέμενε στην προσφορά της, η Αγροτική σήμερα θα κατέβαζε ρολά», επισημαίνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου.

Οικονομικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν την απορρόφηση της ΑΤΕ ως την «πρώτη σημαντική κίνηση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» και εκλαμβάνουν τη συνένωση ως ένα «πολύ καλό μήνυμα προς την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Οπως είχε γράψει προ ημερών το «Κέρδος», το οποίο επιβεβαιώνεται πλήρως για τις πληροφορίες περί διαχωρισμού της Αγροτικής και κατόπιν πώλησης, η πάλαι ποτέ τράπεζα των αγροτών (σήμερα μόλις το 15% του χαρτοφυλακίου αφορά αγροτική πίστη, ενώ το 40% είναι στεγαστικά δάνεια) πωλείται σε άλλον ελληνικό τραπεζικό όμιλο, ο οποίος θα συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίησή της, με τη στήριξη και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το κακό κομμάτι, στο οποίο περιέρχονται όλες οι επισφάλειες και οι καθυστερήσεις, θα τεθεί προς εκκαθάριση.

Οι εξελίξεις δίνουν προβάδισμα στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετά την απορρόφηση της Αγροτικής, καθίσταται δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση το ενεργητικό της (75 δισ. ευρώ, συγκριτικά με τα 104 δισ. ευρώ της Εθνικής, τα 68,96 δισ. ευρώ της Eurobank και τα 57,6 δισ. ευρώ της Alpha Bank). Παράλληλα, όμως, το μεγάλο μέγεθος απαιτεί πολύ περισσότερα κεφάλαια εν όψει ανακεφαλαιοποίησης και πιθανότατα κρατικοποίηση της Τράπεζας.

Πριν γυρίσει σελίδα η Αγροτική, είχε ύψος δανείων 18 δισ. ευρώ, καταθέσεις 17,5 δισ. ευρώ (με στοιχεία τέλος του 2011) και σημαντικά αρνητική κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία για να ανέλθει στον ελάχιστο δείκτη του 8%, απαιτούσε επιπλέον κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν μπορούσε να δώσει το ελληνικό Δημόσιο, ούτε, όμως, το ευρωπαϊκό ταμείο, καθώς η τρόικα, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν στηρίζουν μη βιώσιμες τράπεζες. Εκτός, αν βρισκόταν μία λύση που θα συνδυαζόταν με την απορρόφησή της από μία από τις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες που έχουν κριθεί βιώσιμες και μπήκαν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πίεζε προς την κατεύθυνση να δοθεί λύση βιωσιμότητας για την Τράπεζα, η οποία κινδύνευε να κλείσει ως μη βιώσιμη, σύμφωνα με τα πορίσματα μελετών που πραγματοποίησαν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οι διεθνείς εταιρείες συμβούλων Alvarez & Marsal και Bain, που είχαν προσληφθεί αντίστοιχα από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τον ενημερωτικό φάκελο για την πώληση της Αγροτικής παρέλαβαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, καθώς και δύο διεθνείς εταιρείες με σκοπό την εξεύρεση πιθανού αγοραστή στο εξωτερικό. Προσφορά υπέβαλαν οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, αλλά η πρώτη αποσύρθηκε.

Η μεταφορά της υγιούς Αγροτικής στον όμιλο Πειραιώς πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδικασιών που όρισαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με σκοπό την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης στο 210 98 92 900). Μάλιστα, το επόμενο διάστημα η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Πηγές της Τράπεζας επεσήμαναν ότι «η συνένωση των δυνάμεων που οδηγεί σε έναν ακόμη πιο ισχυρό τραπεζικό όμιλο, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για την χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας».

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΧΣ, το οποίο έχει προσλάβει ως συμβούλους τη BNP Paribas και τη Moelis & Co, «η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησαν σε οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας της Αγροτικής Τράπεζας, με την μεταβίβαση του υγιούς τμήματός της στην Τράπεζα Πειραιώς. Η μεταβίβαση περιλαμβάνει το δίκτυο καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, το υγιές ενεργητικό, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητές της. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, καθώς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού.

Η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τη διασφάλιση των καταθετών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην κρίσιμη περίοδο που διανύει σήμερα η χώρα.

Με το εγχείρημα αυτό, διασφαλίζονται οι καταθέσεις των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και οι θέσεις απασχόλησης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη λειτουργία και εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών.

Σημειώνεται ότι οι καταθέτες, πελάτες και γενικά οι συναλλασσόμενοι με την Τράπεζα, θα μπορούν να συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έπρατταν μέχρι σήμερα».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε χθες τα εξής: «Στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο σχετικός νόμος 4021/2011, διερευνήθηκε το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων τραπεζών για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων, καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της εν γένει χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προχώρησε στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς κατόπιν σχετικής πρότασης της τελευταίας, που έχει εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα. Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο.

Με τη λύση που δρομολογήθηκε διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Από πλευράς της, η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι η απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδικασιών που όρισαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ, με σκοπό την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Για την Τράπεζα Πειραιώς, η προσφορά αυτή διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, πράγμα που αποτελεί και δέσμευση της διοίκησης, η οποία καλωσορίζει τους νέους εργαζομένους στην Τράπεζα Πειραιώς. Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία ATEbank. Ολες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.

Από κοινού οι δύο δυνάμεις, στελέχη και εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς και της Αγροτικής Τράπεζας, δημιουργούν έναν ισχυρό εγχώριο τραπεζικό οργανισμό, που παρέχει απόλυτη προστασία στον αγροτικό κόσμο, καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών, καταθετών και δανειοληπτών, ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, με σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ.
Το προσωπικό του ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζομένους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας» αναφέρεται χαρακτηρηστικά.

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ κατέρχονται τη Δευτέρα σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, όπως ανακοίνωσαν λίγες ώρες πριν τη συμφωνία πώλησης στον όμιλο Πειραιώς.


Κέρδος   28/7/2012