• TwitterFacebookRss feed

Μέσα σε λίγες ώρες οι καταθέτες «σήκωσαν» 800 εκατ.

Ρεπορτάζ: Λίλυ Σπυροπούλου
lspyropoulou@kerdos.gr

Εκδηλη ανησυχία επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα της χώρας από τα τεκταινόμενα στο πολιτικό σκηνικό και την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης. Το αποταμιευτικό κοινό εκφράζει την αγωνία του για την «ακυβερνησία» των τελευταίων ημερών, μέσα από αλλεπάλληλες εκροές καταθέσεων, κυρίως το τελευταίο διήμερο.

Οι τραπεζίτες, από την άλλη πλευρά, προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διαθεσίμων, επικαλούμενοι μάλιστα το γεγονός ότι οι αναλήψεις αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% του συνόλου των καταθέσεων στις τράπεζες (700- 800 εκατ. ευρώ στα 165 δισ. ευρώ του συνόλου και μάλιστα συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων για αλλαγή τοποθέτησης). Οσο για την Τράπεζα της Ελλάδος, εκείνη στηρίζει με τον τρόπο της το τραπεζικό σύστημα, ελπίζοντας ότι θα αποφευχθούν φαινόμενα πανικού.

Αν πάντως σήμερα, η κατάσταση στον τομέα των εκροών είναι ελεγχόμενη, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από μία πιθανή αύξηση της τάσης για αναλήψεις μετρητών. Οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τα όποια αιτήματα αναλήψεων, από την άλλη πλευρά όμως, διατηρούν επιφυλάξεις για τις κινήσεις των επόμενων ημερών, φοβούμενοι μια ανατροπή λόγω ψυχολογίας, σε μαζικές εκροές και εκδηλώσεις πανικού.

ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΌ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Τη συζήτηση και την αγωνία για το τραπεζικό σύστημα πυροδότησε χθες η δημοσίευση των πρακτικών της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέστη σαφές ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, οι καταθέσεις που «έφυγαν» μέσα σε μία ημέρα ήταν 700 εκατ. ευρώ και τα περιθώρια αντοχής του τραπεζικού συστήματος στενεύουν.

Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ήθελε να «ταρακουνήσει» τους πολιτικούς αρχηγούς με τους αριθμούς των εκροών - αν και ο ίδιος ξεκίνησε τη συζήτηση διευκρινίζοντας ότι δεν θέλει να «δραματικοποιήσει την κατάσταση... που είναι πράγματι πάρα πολύ δύσκολη», όμως η αναφορά του στις αναλήψεις δεν μπορεί παρά να έχει σημαίνουσα σημασία.

Αναφερόμενος στην ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης, ο κ. Παπούλιας είπε, σύμφωνα με τα πρακτικά της συζήτησης (τη Δευτέρα), τα εξής: «Είχα δύο ενδιαφέρουσες τηλεφωνικές συνομιλίες. Η μία ήταν με τον κ. Μπαρόζο στις 16.00 η ώρα σήμερα. Εναγωνίως περιμένουν τη δημιουργία κυβέρνησης στην Ελλάδα και την επιτυχή κατάληξη όλων αυτών των προσπαθειών που κάνουμε όλοι μαζί. Η δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία ήταν με τον κ. Προβόπουλο. Η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι τις 16.00 η ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί δεν προστίθενται και όλες αυτές οι εντολές που πήραν οι τράπεζες για να μετατρέψουν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου και σε άλλα τέτοια πράγματα. Υπολογίζουν ότι κι αυτά θα συμποσούνται περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ».

Και μάλιστα, απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη (για το αν τα 800 εκατ. ευρώ ήταν όλα μαζί), ο κ. Παπούλιας απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι, όλα μαζί. Τις επόμενες δύο ημέρες θα είναι χειρότερη η κατάσταση. Χαρακτηριστικά μου είπε ο κ. Προβόπουλος ότι βεβαίως δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος φόβος, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό. Ανέφερε επίσης ότι η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή».

Αφαιρώντας την «ένταση» της πραγματικότητας που σε έναν βαθμό αφορά ψυχολογία (ξαφνική και μαζική εκροή 700 εκατ. ευρώ σε μία μόλις ημέρα), οι πολιτικοί εκλαμβάνουν ένα μήνυμα από τους απλούς καταθέτες, που ερμηνεύουν την ανησυχία και τον φόβο σε διαρροή καταθέσεων, για σεντούκια, στρώματα και στην καλύτερη περίπτωση, για αλλαγή τοποθετήσεων.

Οι τραπεζικοί κύκλοι της χώρας προσπαθούν να πείσουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα κατατεθειμένα ποσά και αυτό, όπως ισχυρίζονται, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όλες οι αναλήψεις ικανοποιήθηκαν (δηλαδή, υπήρξε αντίκρισμα). Με το επιχείρημα ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, οι τραπεζίτες συνιστούν ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στις τράπεζες της χώρας.


Κέρδος   16/5/2012