Στο ναδίρ οι επιχειρηματικές προσδοκίες, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton

Στην προτελευταία θέση (προν από την Ιαπωνία) στις επιχειρηματικές προσδοκίες κατατάσσει την Ελλάδα η έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, η οποία εξετάζει και αναλύει τον αντίκτυπο σημαντικών γεγονότων στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Η έκθεση (κατεβάστε την ολόκληρη εδώ) αποτυπώνει όχι μόνο τις οικονομικές προοπτικές των επιχειρηματιών, αλλά και τις απόψεις τους για ζητήματα στρατηγικής.

Βασιζόμενη σε πάνω από 13.000 συνεντεύξεις που διεξήχθηκαν σε 40 χώρες, η έρευνα εξετάζει τις τάσεις που θα διαμορφώσουν την ταχύτητα και την πορεία της ανάκαμψης τους επόμενους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων για τη ζήτηση, την απασχόληση, τις επενδύσεις, τον πληθωρισμό και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

“Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση
έχουν βάλει τέλος στις προσοδοφόρες συμβάσεις του δημόσιου τομέα και έχουν οδηγήσει στην αύξηση της φορολογίας. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να  επιβιώσουν και επικεντρώνονται στα οικονομικά τους αποτελέσματα.”, σχολιάζει ο  Βασίλης Κάζας της Grant Thornton Greece.

Οι ταραγμένες οικονομίες PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) παραμένουν πολύ
απαισιόδοξες. Η Ελλάδα (-46%) και η Ισπανία (-45%) αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τη σταθερή υποβάθμιση των κρατικών τους ομολόγων.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιταλία έχει, επίσης, πέσει κατακόρυφα μεταξύ του 2ου και 3ου
τριμήνου του 2011, κατά 66%, αντανακλώντας τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με το υψηλό
χρέος και την απόδοση των κρατικών ομολόγων που σκαρφαλώνει πάνω από το 7%. Η εμπιστοσύνη
στην Ιαπωνία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (-67%), καθώς οι υπάρχουσες οικονομικές προκλήσεις
επιδεινώθηκαν από τις επιπτώσεις του σεισμού και του τσουνάμι τον περασμένο Μάρτιο, αναφλερεται στην έκθεση.

Σε ότι αφορά τα εμπόδια της επιχειρηματικότητας, στην έρευνα αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, όπου οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι πιέζονται λόγω γραφειοκρατίας (57%), γεγονός που προκαλεί ενδιαφέρον για μία οικονομία που αγωνίζεται να κάνει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της. Στη λίστα ακολουθούν δύο ακόμα αναδυόμενες χώρες: η Βραζιλία και η Πολωνία (και οι δύο χώρες με 50%). Στο Top 10, μόνο δύο ώριμες οικονομίες (η Ελλάδα
και η Αυστραλία 37%) περιλαμβάνονται.


Κέρδος