• TwitterFacebookRss feed

Στο 1,40 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης το φθινόπωρο

Ρεπορτάζ Δ. Τσουπαρόπουλος - Γ. Τριανταφύλλου

Σε πραγματική μέγγενη θα βρεθούν με την έναρξη της χειμερινής περιόδου τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς μετά την εκτίναξη των τιμολογίων της ΔΕΗ, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνεται με το πετρέλαιο κίνησης, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική την κλασικότερη πηγή θέρμανσης των τελευταίων δεκαετιών.

Την εξίσωση των δύο τιμών προανήγγελλε χθες ο αν. υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου από το βήμα του ΣΔΟΕ κατά την παρουσίαση του συστήματος για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Η εξίσωση του φόρου θα γίνει στο επίπεδο του 80% της σημερινής τιμής του πετρελαίου κίνησης, κάτι που σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται κατά 35 λεπτά ακριβότερα (σε σχέση με τις σημερινές τιμές), ενώ το πετρέλαιο κίνησης κατά 20 λεπτά φθηνότερα το λίτρο.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται 1,046 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης 1,591 ευρώ το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι με τα δεδομένα αυτά το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα διατίθεται με 1,40 ευρώ ανά λίτρο (αύξηση 40% για το θέρμανσης και μείωση 12% για το κίνησης). Σημειώνεται ότι την εφετινή σεζόν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε από τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Σε μία προσπάθεια να μετριασθούν οι επιβαρύνσεις ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι θα δοθεί επίδομα θέρμανσης χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τους δικαιούχους. Από εκεί και πέρα το θέμα παραπέμπεται στη νέα κυβέρνηση, η οποία και θα αποφασίσει το πλαίσιο καταβολής του επιδόματος. Από τις προτάσεις πάντως που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, η επικρατέστερη προβλέπει την καθιέρωση εισοδηματικών γεωγραφικών και ηλικιακών κριτηρίων. Ο υπουργός πάντως δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο εξίσωσης του φόρου σε επίπεδα χαμηλότερα του 80% στην περίπτωση που τα έσοδα του προϋπολογισμού κινηθούν με ικανοποιητικό ρυθμό τους επόμενους μήνες

ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ
Παρά τη μεγάλη επιβάρυνση που θα επιφέρει στα νοικοκυριά, η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων που στερεί από το Δημόσιο έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ. Ενισχυτικά στην προσπάθεια αυτή θα λειτουργήσει και το νέο σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων που προβλέπει τη σήμανση όλων των μέσων μεταφοράς καυσίμων, την τοποθέτηση GPS για τη συνεχή παρακολούθησή τους και την ιχνηθέτηση των καυσίμων από τα διυλιστήρια.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, τον γενικό γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη. Κεντρικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το ΣΔΟΕ και η ΓΓΠΣ μέσω των ελέγχων με τα νέα δορυφορικά και πληροφοριακά συστήματα που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

- Την εγκατάσταση συστήματος δορυφορικού εντοπισμού όλων των σκαφών (εφοδιαστικά, εμπορικά κ.λπ.). Η κίνηση των σκαφών θα επιτηρείται από θάλαμο επιχειρήσεων που λειτουργεί ήδη στο ΣΔΟΕ. Ειδικότερα εισάγεται η τηλεματική ειδοποίηση σε όλα τα μέσα μεταφοράς καύσιμων, έτσι ώστε να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο, ποιος δίνει τι σε ποιον και σε ποια ώρα. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης μέσω δορυφόρου (GPS) δείχνει στους ελεγκτές πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή κάθε «σλέπι» που κινείται στη θάλασσα αλλά και πού βρίσκεται κάθε αραγμένο πλοίο που εφοδιάζεται, ποιο είναι, πόση ώρα κράτησε ο εφοδιασμός του κ.λπ.

- Την ιχνηθέτηση πριν των εκτελωνισμό όλων των καυσίμων που διακινούνται στην ελληνική επικράτεια. Με το σύστημα που προωθείται θα εντοπίζονται ακόμη και λεπτομέρειες για το διακινούμενο καύσιμο, όπως από ποιο διυλιστήριο έχει φύγει και ποιος το έχει διακινήσει.

ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ
Στην πάταξη του λαθρεμπορίου θα συμβάλλει η αυστηροποίηση των ποινών για το λαθρεμπόριο. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

- Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και πρόστιμο έως 50.000 ευρώ για παράνομη διακίνηση πετρελαιοειδών.

- Σε περίπτωση υποτροπής και εφόσον η αξία των καυσίμων που διακινούνται παράνομα υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ το πρόστιμο φθάνει έως και τις 300.000 ευρώ, ενώ η κάθειρξη μπορεί να φθάσει και τα 10 χρόνια.

- Πρόστιμα από 5.000 έως και 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε παράβαση που αφορά στη μη τήρηση του συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων.

- Κατάσχεση οχήματος και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για διάστημα έξι μηνών αν δεν είναι εξοπλισμένο με GPS ή δεν φέρει το ειδικό σήμα της εταιρείας εμπορίας.

- Τη σήμανση και εγκατάσταση συστήματος δορυφορικού εντοπισμού για όλα τα οχήματα διακίνησης καυσίμων.

- Την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων και στις φορολογικές αποθήκες.

- Τέλος στα «λευκά βυτιοφόρα». Κάθε όχημα και εφοδιαστικό πλοιάριο θα φέρουν εμφανή τα διακριτικά της εταιρείας της οποίας μεταφέρουν καύσιμα.


Κέρδος   4/4/2012