• TwitterFacebookRss feed

Σήμερα η εκταμίευση της πρώτης δόσης

Σήμερα «καταφθάνουν» 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, με την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, όπως είχε καταστήσει γνωστό ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα, κ. Ματίας Μορς, κατά την παρουσίαση της έκθεσης για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας. Αύριο, επίκειται η συμπλήρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την αποπληρωμή του ομολόγου, ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα εκταμιευθεί, θα χρησιμοποιηθεί αύριο για την αποπληρωμή ελληνικού ομολόγου που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το οποίο δεν μετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, PSI, με άλλα λόγια δεν υφίστατο «κούρεμα».

Ακόμη, σε ό,τι αφορά στο πακέτο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Κλάους Ρέγκλιγκ, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα, για το 2012 αναμένεται να δοθεί ένα ποσό της τάξεως των 48 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν άμεσα.

Ο μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης, πρόσθεσε, έχει επίσης δώσει ομόλογα αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να ανεβάσει το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών και να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αντλούν από τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η βοήθεια αυτή αναμένεται να είναι προσωρινή και δεν περιλαμβάνεται στο συνολικό μέγεθος του δεύτερου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας. «Τα ομόλογα θα επιστραφούν, αφού τελειώσει η περίοδος επιλεκτικής χρεοκοπίας (της Ελλάδας), το οποίο αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο μήνα».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μορς, αναφερόμενος στην οικονομία της χώρας, επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρις ότου να επιτύχει την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και πρόσθεσε πως η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική αποτελεί μονόδρομο, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη για μείωση του μισθολογικού κόστους, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Εν τω μεταξύ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου, αναμένεται να συνεδριάσει, στις 18:00 το απόγευμα, το υπουργικό συμβούλιο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα δύο πολυνομοσχέδια που ρυθμίζουν άμεσες προτεραιότητες για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.


Σήμερα η δημοπρασία για τα CDS

Στα 21,50 σεντς για κάθε ευρώ χρέους καθορίστηκε η τιμή των ελληνικών ομολόγων στη δημοπρασία για την πληρωμή των ελληνικών CDS που διεξάγει σήμερα η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων (ISDA), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Η τιμολόγηση του ελληνικού χρέους αποτελεί το πρώτο βήμα για να καθοριστεί αργότερα η απόδοση των συμβολαίων έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS), γνωστή και ως «ποσοστό αναπλήρωσης».

«Φυσικά αυτά τα ομόλογα διαπραγματεύονται με τεράστια έκπτωση και αυτό μας λέει ότι η αγορά έχει αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταπεξέλθει, αλλά αυτό είναι ήδη γνωστό σε όλους και η δημοπρασία δεν αλλάζει κάτι», σχολίασε ο Christoph Rieger της Commerzbank.

Το τελικό ποσό που θα λάβουν οι κάτοχοι των CDS θα προκύψει από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας στο ακέραιο των ελληνικών ομολόγων που χρεοκόπησαν και του ποσοστού αναπλήρωσης και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ειδησεογραφικούπρακτορείου Reuters, θα ανέλθει στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κέρδος