• TwitterFacebookRss feed

Στο 116,5% το χρέος το 2020

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί μετά το PSI στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και στο 88% του ΑΕΠ το 2030, αναφέρει επικαιροποιημένη ανάλυση για τη βιωσιμότητά του, η οποία συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η ανάλυση δείχνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να χρειασθεί νέο δάνειο μετά το 2014.

«Όπως συμφωνήθηκε, θα διατεθούν νέα δάνεια του επισήμου τομέα από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2012-2014», είπε ο πρόεδρος του Εurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου.

Η επιτυχία του PSI ώθησε την τρόικα να αναθεωρήσει επί το ευνοϊκότερο τις προβλέψεις της για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το χρέος θα πέσει από το τρέχον επίπεδο του 160% επί του ΑΕΠ στο 116% του ΑΕΠ το 2020. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Tο Eurogroup παρότρυνε με ανακοίνωσή του την Ισπανία να μειώσει το έλλειμμά της φέτος στο 5,3% του ΑΕΠ της, αντί του στόχου της Μαδρίτης για 5,8%. «Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εξετάσει (το αίτημα)», είπε το Eurogroup στην ανακοίνωσή του.

Ο νέος, συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy δήλωσε νωρίτερα το Μάρτιο ότι η χώρα του δεν θα πετύχαινε τον αρχικό στόχο του 4,4% που είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο προκάτοχός του σοσιαλιστής Jose Luis Rodriguez Zapatero. Ο Rajoy είχε διαβεβαιώσει πάντως την ΕΕ ότι διατηρούσε τον στόχο του 3% για το 2013.

«Το σημαντικότερο είναι ο στόχος του 2013», είπε αργά τη Δευτέρα ο κ. Γιούνκερ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI): «Σημειώθηκε πρόοδος στο χθεσινό Eurogroup. Το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ήταν υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν».

«Έλεγαν πάντα ότι δεν θα πετύχει, ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα το δεχθεί. Αν γνώριζαν όλοι εξαρχής τι είναι δυνατό και τι όχι, δεν θα είχε δημιουργηθεί ο κόσμος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο Eurogroup.

Η επιτυχία του PSI ώθησε την τρόικα να αναθεωρήσει επί το ευνοϊκότερο τις προβλέψεις της για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το χρέος θα πέσει από το τρέχον επίπεδο του 160% επί του ΑΕΠ στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά», ανέφερε η έκθεση, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Ωστόσο, η Αθήνα θα πρέπει να διατηρήσει ορθή οικονομική πολιτική έως το 2030 για να μειώσει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την τρόικα.

«Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να διακοπεί η πτωτική πορεία του χρέους ή και να αντιστραφεί από διάφορα σοκ. Βάσει ενός εναλλακτικού, λιγότερου ευνοϊκού σεναρίου, το ποσοστό χρέους το 2020 θα παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ», ανέφερε η έκθεση.

«Επιπλέον, με δεδομένο το υψηλό εκτιμώμενο επίπεδο χρέους... είναι αβέβαιες οι προοπτικές της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.»


Κέρδος