Λ. Παπαδήμος: «Πατάμε σε στέρεο έδαφος πλέον»

Αισιόδοξος ότι «πατάμε σε στέρεο έδαφος πλέον» εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός σε δήλωση του προς τον ελληνικό λαό, χθες το βράδυ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI.

Ταυτόχρονα ωστόσο συνέστησε περισυλλογή για τα λάθη που οδήγησαν τη χώρα στο «κούρεμα» και προϊδέασε για «μεγάλη ανηφόρα» τον ελληνικό λαό. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, χαρακτηρίζοντας το PSI ως τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ, υποστήριξε ότι «ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιριών και ελπίδας για την Ελλάδα», ενώ μίλησε για «ιστορική επιτυχία».

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν προσθέτει, αλλά αφαιρεί δημόσιο χρέος από τις πλάτες των πολιτών της και των επόμενων γενιών. Με τη μείωση του χρέους κατά περίπου 105 δισεκατομμύρια ευρώ, οι Ελληνες μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι με την τελική έγκριση και υπογραφή της δανειακής συμφωνίας τις επόμενες δύο εβδομάδες, «ξεφεύγουμε από την κινούμενη άμμο των τελευταίων μηνών.

Πατάμε πια σε στέρεο έδαφος». Υιοθετώντας ωστόσο ένα συγκρατημένο ύφος - όπως είχε κάνει λίγο νωρίτερα και στο υπουργικό συμβούλιο - ο κ. Παπαδήμος παρατήρησε ότι είναι ώρα περισυλλογής «διότι γνωρίζουμε ότι επενδυτές και αποταμιευτές, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες απλοί πολίτες αυτής της χώρας, υπέστησαν σημαντικές ζημιές (περιουσιακές απώλειες)», «κάτι που» - όπως είπε - «μας υποχρεώνει να σκεφτούμε τα λάθη μας, τα οποία μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στην αναδιάρθρωση του χρέους».

Προειδοποίησε επίσης πως «συνεχίζουμε να έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη ανηφόρα» και πρόσθεσε αυστηρά: «Τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από τους τόκους και τα χρεολύσια, δεν έχουμε δικαίωμα να τα σπαταλήσουμε. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για να εκσυγχρονίσουμε τις δομές της χώρας, να κάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική, να νοικοκυρέψουμε το κράτος». Δεν απέφυγε να αναφερθεί στην προσπάθεια του ελληνικού λαού χαρακτηρίζοντας την αναδιάρθρωση του χρέους ως μία «έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας» και «έκφραση εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της χώρας και το μέλλον μας στην ευρωζώνη».

Ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι «η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται, η στήριξη των εταίρων μας επιβεβαιώνεται», αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «σε μας ανήκει η καθοριστική ευθύνη να διαμορφώσουμε την πορεία της χώρας, να αλλάξουμε την οικονομία μας, να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία μας, να υπερασπιστούμε τη θέση μας στο ευρώ». «Εχουμε μία νέα μεγάλη ευκαιρία. Ας μην την χάσουμε» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.


Κέρδος   10/3/2012