• TwitterFacebookRss feed

Εναλλακτική πρόταση εντός των πλαισίων του PSI με σημαντικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα

 

Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΤΡΑ Αναλυτή ITC Markets

Η τιμωρία των ομολογιούχων από την Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ο στόχος και ούτε είναι προς όφελός της Ελλάδος. Η Ελλάδα πρέπει να ενδιαφέρεται μόνο για τρία πράγματα.
1.Επιτόκιο εξόδου. Δηλαδη η απόδοση με την οποία θα διαπραγματεύονται μετά την αναδιάρθρωση.
2.Πιστοληπτική αναβάθμιση μετά την αναδιάρθρωση.
3.Βιωσιμότητα του χρέους μετά την αναδιάρθρωση Δυστυχώς, το PSI+ με την σημερινή του μορφή δεν πληρεί τους τρεις αυτούς στόχους. Και τούτο, διότι οι ομολογιούχοι απαιτούν υψηλά τοκομερίδια καθιστώντας την βιωσιμότητα και το επιτόκιο εξόδου προβληματικό. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί ξανά για να πληρώσει τα νέα τοκομερίδια. Προσθέτοντας την αλλαγή σε Αγγλικό δίκαιο και τις εγγυήσεις από το EFSF, τότε έχουμε ένα πραγματικό γόρδιο δεσμό.

Τρέχουσα πρόταση PSI+

Εθελοντική Ανταλλαγή Ελληνικού Χρέους με νέα ομόλογα στο ήμισυ της αρχικής ονομαστικής αξίας
*Τα νέα ομόλογα θα έχουν μεσοσταθμικό κουπόνι περί το 5% σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
*Ενδέχεται να διέπονται από Αγγλικό δίκαιο για μεγαλύτερη προστασία των πιστωτών.
*Εγγύηση κεφαλαίου. Θα δαπανηθούν περίπου 30δις για εγγυήσεις (Zero Coupon)
oΈνα μέρος ίσως να δοθεί σε ρευστό (γύρω στο 15%) με αντίστοιχη μείωση των παραπάνω εγγυήσεων.
*Θα χρειαστούν τουλάχιστον 5δις κάθε έτος για την εξυπηρέτηση των νέων ομολόγων.
*Τα ομόλογα της ΕΚΤ θα πληρωθούν κανονικά όπως και όσων δεν συμμετάσχουν στην εθελοντική διαδικασία (επιπλέον κόστος).

Ελληνικό Χρέος σε Ομόλογα

*Σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (έως 2030) ευρίσκονται περί τα 206δις Ευρώ (Παράρτημα στο τέλος της παρουσίασης).
*Από αυτά τα 45δις είναι στην κατοχή της ΕΚΤ
*Σε Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα περί τα 50δις
*Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε τράπεζες, αμοιβαία και ασφαλιστικές του εξωτερικού και εσωτερικού.
*Εκτιμάται ότι περί τα 10δις ίσως να είναι σε χέρια ιδιωτών επενδυτών μη θεσμικών.
*Οι τρέχουσες τιμές των Ελληνικών ομολόγων κυμένονται μεταξύ 20-40% της ονομαστικής με τα ομόλογα λήξεως πέραν του 2014 να αποτιμώνται πιο κοντά στο 20%

Εναλλακτικό PSI+

Η χαμηλή αποτίμηση των Ελληνικών Ομολόγων (20-40%) κάνει εφικτή την "εθελοντική" επαναγορά ως εναλλακτική λύση εντός του PSI+. Πολύ απλά προσφέρουμε 35% (περίπου) και επαναγοράζουμε το χρέος μας. Ούτως ή άλλως οι μόνοι που θα συμμετάσχουν στο PSI είναι όσοι πιεστούν από Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αντί λοιπόν να ανταλλάξουμε τα παλιά με καινούργια ομόλογα κάνουμε "εθελοντική" προσφορά στα 35%. Πιο συγκεκριμένα
*Τιμή επαναγοράς στην ΕΚΤ 70% (official sector). Δαπάνη 35δις
*Τιμή επαναγοράς στους υπόλοιπους 35% (υποθέτοντας 85% συμμετοχή). Δαπάνη 47δις.
*Δαπάνη 24δις για αυτούς που δεν θα αποδεχτούν την προσφορά (Free riders, retail investors, Vulture funds).
*Σύνολο 106 δις για την διαγραφή 206δις. Όφελος 100δις

Πλεονεκτήματα της Εθελοντικής Προσφοράς Επαναγοράς

*Το χρέος μειώνεται στο 120% του ΑΕΠ από την πρώτη κιόλας μέρα. (15% αποχή από την διαδικασία και με την ΕΚΤ να πάρει 70% της ονομαστικής).
*Η Ελλάδα δεν πληρώνει τόκους και χρεολύσια για 10 χρόνια που είναι η περίοδος χάριτος των δανείων μας. oΜετά τα 10 χρόνια το συμφωνηθέν επιτόκιο είναι 3.5% που είναι μικρότερο από το 5% που επιζητούν οι δανειστές μας. oΘα δωθεί χρόνος στην Ελλάδα να ανασυγκροτήση την οικονομία της με πρωτογενή πλεονάσματα. oΗ Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποδεχθεί Αγγλικό δίκαιο στα ομόλογα. Μόνο στα διμερή δάνεια προς το EFSF (όπως και τώρα).
*Οι ομολογιούχοι παίρνουν ρευστό, δεν θα έχουν άλλες ζημίες και ούτε οι τράπεζες θα είναι αναγκασμένες να κάνουν περαιτέρω προβλέψεις ή διαχείριση ρίσκου. "Τιμωρούνται" δε ακόμα πιο αυστηρά αλλά από την αγορά.
*Η Ελλάδα καθαρίζει όλο το στοκ των ομολόγων της. Τα καινούργια ομόλογα θα μπορούν να έχουν ρήτρες συλλογικής δράσης. oΗ Ελλάδα βελτιώνει άμεσα την βιωσιμότητα του χρέους της αλλά και την πιστοληπτική της ικανότητα. oΑγοράζοντας και καταστρέφοντας τα ομόλογα, απομακρύνεται ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος από ενεργοποίηση των ρητρών που υπάρχει σε πολλά ομόλογα του ΟΣΕ αλλά και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
*Η ΕΕ λύνει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδος για 10 χρόνια. Οι εταίροι μας δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούν άμεσα με τα προβλήματα της Ελλάδος.
*Η ΕΚΤ δεν χρεοκοπεί λόγω των Ελληνικών ομολόγων αφού τα πουλάει κοντά στην μέση τιμή αγοράς τους (υπολογίζεται γύρω στο 75%)
*Θα δοθεί στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος να κάνει τις αναγκαίες δομικές αλλαγές στην οικονομία.
*Θα αναστραφεί το πολύ κακό επενδυτικό κλίμα προς την Ελλάδα
*Θα μπεί ένας πραγματικός "πάτος" για τα επόμενα 10 χρόνια.
*Η Ελλάδα θα αποφύγει τις χρονοβόρες και οικονομικά ασύμφορες δικαστικές διαμάχες με τους πιστωτές με ό,τι αυτο συνεπάγεται για την φήμη και αξιοπιστία της Ελλαδος.
*Η Ελλάδα θα πάει σε επιλεκτική χρεωκοπία όπως και με το PSI για όσο καιρό ισχύει η προσφορά και όχι σε πιστωτικό γεγονός
*Τα χρήματα για την επαναγορά μπορούν να αντληθούν απο το EFSF σε βάθος 12 μηνών ή από διμερή δάνεια.

Άντληση Χρημάτων για την προσφορά επαναγοράς

*Η Ελλάδα δεν έχει τους αναγκαίους πόρους (106δις) για να επαναγοράσει τα ομόλογα αυτή την στιγμή. Επίσης όμως δεν έχει τους πόρους για να εξυπηρετήσει τους τόκους των νέων ομολόγων αν επιλεχθεί η ανταλλαγή ομολόγων αντί της εθελοντικής επαναγοράς.
*Η παρούσα πρόταση προϋποθέτει την άντληση χρημάτων από το EFSF σε βάθος 1 έτους ή την αύξηση των διμερών διακρατικών δανείων.
*Οι ομολογιούχοι εφόσον συμφωνήσουν μεταφέρουν τα ομόλογα τους σε ένα φερέγγυο όχημα με την συμφωνία να πληρωθούν όταν το EFSF αντλήσει τα χρήματα από την αγορά.
*Η βασική αρχή της παρούσας πρότασης είναι η εξάλειψη των ομολόγων από την αγορά κάνοντας χρήση της 10ετούς περιόδου χάριτος των δανείων βάζοντας έτσι ένα τέλος στο φαύλο κύκλο του χρέους.
Κέρδος