• TwitterFacebookRss feed

Τι θα φέρει στη ζωή μας ένα ενδεχόμενο κούρεμα

Της ΔΩΡΑΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ

Ολα τα βλέμματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στραμμένα στην επικείμενη σήμερα συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, καθώς για μία ακόμη φορά σε αυτό το υψηλό πολιτικό επίπεδο θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις, να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες και η παραδοσιακή ευρωπαϊκή βραδύτητα στις αντιδράσεις και να ληφθούν αποφάσεις που θα εκτονώσουν την ασφυκτική πίεση, που και πάλι ασκείται στην ευρωζώνη.


Στο τραπέζι της συνάντησης, επίσης για μία ακόμη φορά είναι το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο τελικώς λειτουργεί ως καταλύτης στο ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων που σαρώνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο φαύλος κύκλος κινείται γρήγορα με άξονες την κρίση χρέους, την επαπειλούμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση.

Οι νέες υποβαθμίσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας συμπυκνώνει απλώς την προειδοποίηση των αγορών που αφενός είναι πλέον πεπεισμένες για την ελληνική χρεοκοπία, αφετέρου δεν έχουν άλλη ανοχή για την αναποφάσιστη ευρωζώνη.

Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ξεθώριασαν εδώ και καιρό, καθώς οι αγορές είδαν ότι ούτε οι ίδιοι οι συγγραφείς τους δεν τις υπερασπίστηκαν στην πράξη. Οσο δε και αν άργησαν να το παραδεχθούν οι πολιτικοί και οι άλλοι αξιωματούχοι, τώρα η αναθεώρησή τους είναι απλώς θέμα ολίγων ημερών. Επίσημα κάνουν λόγο για τεχνικές αλλαγές στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ριζικότερες μεταβολές.

ΠΡΩΤΑ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Είναι προφανές ότι αυτή η αναθεώρηση αφορά την Ελλάδα και θα αποτελέσει το πλαίσιο των νέων σοβαρών αποφάσεων, που τώρα βρίσκονται υπό επεξεργασία προκειμένου να υπάρξει ένα νέο σχέδιο διάσωσης. Σε αυτό το νέο σχέδιο ο κεντρικός πυλώνας θα είναι οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δεν μπορεί να διασφαλιστεί με άλλο τρόπο, πέραν της πρόβλεψης για μεγαλύτερο κούρεμα. Αν πριν λίγο καιρό η συζήτηση αυτή ήταν ταμπού για τα επίσημα χείλη, αλλά δεδομένη για τις αγορές, τώρα οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί είναι ξεκάθαρες και φέρουν και πάλι γερμανική υπογραφή.

Αυτό που είναι σαφές είναι πως οποιεσδήποτε αποφάσεις για μεγαλύτερο κούρεμα θα πρέπει να συνοδεύονται από ρυθμίσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, κάτι που φαίνεται ότι θα αναλάβει ο EFSF, ο οποίος αν καμφθούν οι γερμανικές αντιρρήσεις θα μπορούσε να ενισχυθεί με νέα κεφάλαια για τον σκοπό αυτό. Ακριβώς αυτό είναι το κεντρικό θέμα που θα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο κορυφής και ήδη σχετικές δηλώσεις και παραινέσεις κάνουν οι πλέον υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αυτός είναι εξάλλου και ο μόνος τρόπος ώστε το μεγαλύτερο κούρεμα να αξιολογηθεί θετικά από τις αγορές και να μην κριθεί ως χρεοκοπία της Ελλάδος και αποσταθεροποιητικό πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης.

ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ
Για την Ελλάδα, που πάντως δεν έχει κάποια διαπραγματευτική δυνατότητα σε όλη αυτή τη διεργασία, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν έχει μόνο μία παράμετρο. Στην κατάσταση που έχουν φθάσει τα πράγματα, φαίνεται να είναι η μόνη λύση για να πειστούν οι αγορές πως το χρέος είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε συνδυασμό ασφαλώς με την αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων και των στόχων, που όπως είδαμε έχουν επιβάλλει μπαράζ σκληρών μέτρων. Οι ασφυκτικές δεσμεύσεις που ζητούνται από την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για το «δώρο» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ετσι συνολικά για την οικονομία το κούρεμα είναι λύση, καθώς θα την ανακουφίσει από το βάρος ενός μη εξυπηρετήσιμου χρέους και θα απεμπλέξει και τη ροή της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Εντούτοις, το θέμα έχει δαιμονοποιηθεί με δραματικούς τόνους, προκαλώντας ανησυχία ή και πανικό στους πολίτες, καθώς μάλιστα προσφέρεται για κάθε είδους αυθαίρετες ερμηνείες και ανεύθυνη κινδυνολογία. Στην πραγματικότητα κάθε πρακτική κουρέματος οιονεί χρεοκοπία. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, ακριβώς επειδή για την ευρωζώνη κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, η διαδικασία παραμένει εντός ευρωζώνης, ακολουθεί προεπιλεγμένους όρους και βαφτίζεται «ελεγχόμενη», ώστε να μην επισύρει τις συνέπειες μιας πραγματικής χρεοκοπίας.

Πράγματι, οι επιπτώσεις ενός μεγαλύτερου κουρέματος του χρέους εσωτερικά θα επιφέρουν ένα σοβαρό σοκ και θα έχουν συνέπειες που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το βασικό μέτωπο όπου θα εκδηλωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του κουρέματος είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέα, δηλαδή οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το EFSF θα είναι ο μηχανισμός που θα τις στηρίξει κεφαλαιακά, για τις ελληνικές τράπεζες, οι εταίροι μας δείχνουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή την κρατικοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο PSI οι ελληνικές τράπεζες έχουν εγγράψει τη ζημία αυτή στα αποτελέσματα εξαμήνου εκτιμώντας την περίπου σε 5 δισ. ευρώ συνολικά. Το ποσό αυτό είναι σχετικά διαχειρίσιμο, ενώ οι ελληνικές τράπεζες παρά τις δυσκολίες δρομολογούν ήδη πρωτοβουλίες κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Σε ένα σενάριο δραστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50%, όπως συζητείται, στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδίου, δηλαδή με βάση τα ομόλογα λήξης μέχρι το 2020 οι ζημίες εκτιμώνται σε επιπλέον 10 δισ. ευρώ, άρα συνολικά το τραπεζικό σύστημα θα υποστεί ζημίες ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι προφανές ότι, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι διαχειρίσιμο και οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν άμεσα τεράστιο κεφαλαιακό πρόβλημα. Οι τεράστιες αυτές κεφαλαιακές ανάγκες είναι μάλλον αδύνατον να καλυφθούν από τους μετόχους. Το πρόβλημα αυτό θα τις οδηγήσει άμεσα να αναζητήσουν την κεφαλαιακή ενίσχυση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή θα τις οδηγήσει στην κρατικοποίησή τους που θα σημάνει και την απαξίωση των μετοχών, των παλαιών μετόχων. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ το τελευταίο διάστημα, καθώς μάλιστα η συμμετοχή του ΤΧΣ θα γίνει με ειδικούς όρους και συγκεκριμένα με την έκδοση νέων μετοχών που θα αγοραστούν από το Ταμείο σε πολύ χαμηλές τιμές. Και πλέον μιλάμε για κρατικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος.

ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Την ίδια στιγμή όμως για τους πολίτες, οι επιπτώσεις δεν θα είναι ούτε τόσο σοβαρές ούτε τόσο άμεσες. Καταρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τους καταθέτες των τραπεζών όλη αυτή η διαδικασία δεν θα έχει συνέπειες, καθώς και στο πλαίσιο του ΤΧΣ οι καταθέσεις είναι εγγυημένες.

Οι τράπεζες, πάντως, αναμένεται να πιεστούν κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, καθώς είναι πιθανόν να δημιουργηθούν φαινόμενα πανικού που θα σπρώξουν τους καταθέτες να αποσύρουν καταθέσεις αν επικρατήσει κινδυνολογία περί χρεοκοπίας της χώρας. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να εφαρμοστούν περιορισμοί στο ημερήσιο ή εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Το έτερο μέτωπο όπου οι συνέπειες θα είναι σοβαρές είναι αυτό των ασφαλιστικών ταμείων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τα ασφαλιστικά Ταμεία μπορεί αν εξαιρεθούν από του κούρεμα. Αν πάντως συμμετάσχουν, θα υποστούν σοβαρή ζημία που θα τα οδηγήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής τους με μείωση των συντάξεων. Επειδή όμως οι συντάξεις είναι εγγυημένες από το κράτος, οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν, δημιουργώντας νέες δημοσιονομικές πιέσεις.


Κέρδος   9/10/2011