• TwitterFacebookRss feed

Στα αζήτητα οι δόσεις για τον ΦΠΑ

Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο... ζήλο αντιμετώπισαν οι φορολογούμενοι τη δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις, που τους προσέφερε ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία τρέχει από τις 14 Ιουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας 79.000 δηλώσεις εκ των οποίων οι 7.042 είχαν επιλέξει την καταβολή του φόρου σε δόσεις. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι μόλις ένας στους έντεκα υπόχρεους επέλεξαν την καταβολή του φόρου σε δόσεις με την αναλογία να μικραίνει ακόμη περισσότερο εάν ληφθεί υπόψη ότι στον συνολικό αριθμό των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, εκτός από τις χρεωστικές συμπεριλαμβάνονται οι πιστωτικές και οι μηδενικές

Οπως και να έχει πάντως το θέμα, η ενεργοποίηση του μέτρου προσφέρει μία ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν κατά την υποβολή της σχετικής δήλωσης του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τους όρους της ρύθμισης, όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να καταβάλουν το χρεωστικό τους υπόλοιπο σε δόσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Θα πρέπει να συμπληρώσουν το ποσό της πρώτης δόσης στο πεδίο με κωδικό 521 του νέου εντύπου Φ2, κατά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης.

- Το ποσό της πρώτης δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ.

- Οταν έχει συμπληρωθεί το ποσό της πρώτης δόσης η «ταυτότητα πληρωμής» με την οποία γίνεται η καταβολή στις τράπεζες, αφορά μόνο το ποσό αυτό.

- Το υπόλοιπο ποσό (κωδ. 522) προσαυξημένο κατά 2% (κωδ. 514) καταβάλλεται το πολύ σε δύο μηνιαίες δόσεις στο τμήμα εσόδων της ΔΟΥ.

- Η κάθε δόση, εκτός από την τελευταία, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ.

- Οι φορολογούμενοι που θέλουν να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα καταβολής ΦΠΑ σε δόσεις πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι αν δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα μια δόση, στερούνται του δικαιώματος καταβολής του φόρου σε δόσεις, για την τρέχουσα και την επόμενη κάθε φορά διαχειριστική περίοδο.

- Η δυνατότητα τμηματικής καταβολής δεν ισχύει για τις έκτακτες δηλώσεις ΦΠΑ.


ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ, μέσα στον Αύγουστο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προχωρήσει σε νέα διασταύρωση για να εντοπίσει τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Οι επιτηδευματίες που δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις, θα λάβουν προειδοποιητικό e-mail από το υπουργείο Οικονομικών με το οποίο καλούνται να τις υποβάλουν. Οσοι αγνοήσουν το ηλεκτρονικό μήνυμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή «τεκμαρτού» ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους έχουν εντοπιστεί 262.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες να μην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για μία ή περισσότερες περιόδους από την αρχή του 2011. Από αυτούς, ωστόσο, μόνον οι 28.370 συμμορφώθηκαν και κατέθεσαν συμπληρωματικές δηλώσεις ΦΠΑ.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ

Σε προειδοποιητική 48ωρη απεργία στις 23 και 24 Αυγούστου προχωρούν οι εφοριακοί, αντιδρώντας στις καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων που θα επιβάλει το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΔΟΥ, οι εφοριακοί αποφάσισαν ότι δεν αποδέχονται μία νέα δραματική μείωση των αποδοχών τους που θα επιφέρει η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Για τον λόγο αυτό προειδοποιούν ότι εκτός από τη 48ωρη απεργία είναι πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλες και καλούν τον υπουργό Οικονομικών να μην λάβει οποιαδήποτε σχετική απόφαση πριν γίνει διάλογος με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΔΟΥ.

Παράλληλα, ζητούν να γίνει πράξη η αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών και να δημιουργηθούν 100 ισχυρές ΔΟΥ στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με ορθολογική κατανομή του προσωπικού (ελεγκτές τουλάχιστον το 30%), για να σταματήσει πλέον και η «συκοφαντία εναντίον του κλάδου για λευκές απεργίες».


Κέρδος   27/7/2011