• TwitterFacebookRss feed

Οι αυτοκινητιστές ταξί τινάζουν στον αέρα τον τουρισμό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκη Παπανικολάου
npapanik@kerdos.gr

Στο κενό πέφτουν οι εκκλήσεις των τουριστικών φορέων να σταματήσουν οι αυτοκινητιστές ταξί τις κινητοποιήσεις τους εν μέσω της τουριστικής περιόδου, καθώς οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας τους επ’ αόριστον. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα μόλις 24ωρο, η Αθήνα έχασε περίπου 10.000 επισκέπτες μόνο από τις ακυρώσεις δρομολογίων σε κρουαζιερόπλοια, τα οποία δεν έδεσαν στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις των ιδιοκτητών ταξί είναι να αποκλείσουν σήμερα το πρωί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και με ειρηνικό τρόπο να διαδηλώσουν, μαζί με τις οικογένειές τους, την αντίθεσή τους στην πλήρη απελευθέρωση του κλάδου τους που έχει αποφασίσει το υπουργείο. Παράλληλα, προγραμματίζουν να παρατάξουν τα οχήματά τους κατά μήκος των Εθνικών οδών Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων των Αφιδνών και της Ελευσίνας αντίστοιχα, να σηκώσουν τις μπάρες και να αφήσουν τα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα.

Οι αυτοκινητιστές, όπως διεφάνη και κατά τη χθεσινή τους συγκέντρωση, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία, η οποία, όπως επισημαίνεται και σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων, «προς το παρόν δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης» και αυτό, καθώς «δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και καμία συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο». Μάλιστα, στις χθεσινές τους ομιλίες οι συνδικαλιστές των ιδιοκτητών ταξί, τόνισαν κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχονται την πρωτοβουλία του υπουργού Υποδομών κ. Ι. Ραγκούση για απελευθέρωση του επαγγέλματος και προειδοποίησαν με «αγώνα διαρκείας».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι εκτός από τη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων κ. Θ. Λυμπερόπουλος, υπάρχουν και πιο διαλλακτικές προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από μερίδα συνδικαλιστών όπως παράταση των κινητοποιήσεων μέχρι και την Παρασκευή ακόμη και αναστολή των κινητοποιήσεων και έναρξη διαλόγου με το υπουργείο, ώστε να μην στραφεί - εντελώς - η κοινή γνώμη εναντίον τους.

Χθες, οι αυτοκινητιστές συγκεντρώθηκαν στα γραφεία τους στην οδό Μάρνη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πεζή πορεία προς τη Βουλή η οποία προκάλεσε κυκλοφοριακή ασφυξία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ταξί επέδωσαν ψήφισμα στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικο, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο δεσμεύθηκε πως «θα κάνει παρέμβαση» σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο κ. Φ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε λανθασμένη τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, με αποκλεισμούς λιμανιών και αεροδρομίων, σημείωσε ότι ο τόπος έχει μεγάλη ανάγκη, αυτήν τη δύσκολη περίοδο, τον τουρισμό και τόνισε ότι μόνο με διάλογο μπορούν να λυθούν τα προβλήματά τους.

Εν τω μεταξύ και χθες συνεχίστηκαν οι εκκλήσεις προς τους αυτοκινητιστές να λήξουν την απεργία. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ζήτησε από τους ιδιοκτήτες ταξί να μην «τραυματίσουν» μία αγορά από την οποία περιμένουν να ζήσουν. «Είναι άλλης τάξης ζήτημα το ότι απελευθερώνεται το επάγγελμα και με ποιο τρόπο γίνεται αυτό και άλλης τάξης ζήτημα η επίθεση σε μια πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας, ίσως την πιο σημαντική, όπως είναι ο τουρισμός, που έχει εξαιρετικές προοπτικές και πηγαίνει τόσο καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμη στον κ. Ραγκούση, λέγοντας ότι ήταν καθαρός σχετικά με το ζήτημα και μίλησε για διάλογο.«Αν έχει κάποιο σχέδιο, αυτό δεν μπορεί να είναι Ευαγγέλιο που δεν ακουμπά», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα περί υποκίνησης της απεργίας από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Νικητιάδης σημείωσε ότι δεν πιστεύει πως «η ΝΔ έχει τη δύναμη να τους κινητοποιήσει, αλλά βοήθησε να κινητοποιηθούν ακόμη περισσότερο». Την έντονη ανησυχία του για τον τρόπο διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών ταξί εξέφρασε χθες ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών (ΣΑΑΕ), επισημαίνοντας ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, προκαλεί τεράστιες ζημιές, τόσο στην οικονομία όσο και στην εικόνα της χώρας μας. Ο Σύνδεσμος κάνει έκκληση τόσο στους θιγόμενους να φερθούν στα όρια του νόμου όσο και στην πολιτεία να διαφυλάξει τα συμφέροντα όλων των πολιτών, καθώς, όπως επισημαίνει, ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) προχώρησε σε καταγγελία των ακραίων, όπως αναφέρει, συμπεριφορών μερίδας των επαγγελματιών ταξί, υπογραμμίζοντας ότι «απεργία σημαίνει δεν δουλεύω. Οχι ότι συγχρόνως εμποδίζω τον άλλο επαγγελματία να εργαστεί, ούτε εμποδίζω αυτόν που εμπιστεύτηκε τη χώρα μας να κάνει τις διακοπές του και τον ταλαιπωρώ, προπάντων δεν σημαίνει ότι κάνω ζημιά στον τουρισμό της χώρας μου».


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νέα προβλήματα σε λιμάνια και αεροδρόμια, καθώς και στον κατάπλου των κρουαζιεροπλοίων προκλήθηκαν χθες εξαιτίας των κινητοποιήσεων των αυτοκινητιστών σε πολλές πόλεις της χώρας. Περίπου 1.000 ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί απέκλεισαν συμβολικά το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν τη διέλευση με τα οχήματά τους, πραγματοποίησαν πεζή πορεία μέχρι τον χώρο αφίξεων.

Το ίδιο συνέβη και στο πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου, που συνήθως προσγειώνονται πτήσεις τσάρτερ προερχόμενες από χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, χωρίς όμως να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο από τον αποκλεισμό των αυτοκινητιστών. Στο Ηράκλειο, οδηγοί ταξί απέκλεισαν το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», επιτρέποντας ωστόσο σε επιβάτες, Ελληνες και ξένους, να περπατούν μια απόσταση περίπου 500 μέτρων και να επιβιβάζονται στα οχήματα που τους περίμεναν.

Παράλληλα, ιδιοκτήτες ταξί άνοιξαν τα διόδια Νεστάνης στην Εθνική Κορίνθου-Τρίπολεως και τα διόδια Καλαμακίου στην Κόρινθο, ενώ στη Θεσσαλία 250 ταξί και από τους τέσσερις νομούς, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα διόδια Πυργετού και σήκωσαν τις μπάρες, προκειμένου να διέρχονται ελεύθερα τα οχήματα. Στην Ηλεία, οι αυτοκινητιστές απέκλεισαν τον δρόμο προς το λιμάνι στο Κατάκολο την ώρα που έφθαναν τρία κρουαζιερόπλοια με περίπου 5.000 ταξιδιώτες.

Επετράπη η προσέγγιση μόνο των πούλμαν που θα μετέφεραν τους τουρίστες στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ ταλαιπωρηθήκαν όσοι είχαν προγραμματίσει να αποχωρήσουν με νοικιασμένα αυτοκίνητα. Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών του νησιού από την κινητοποίηση για δεύτερη μέρα των ιδιοκτητών ταξί αντιμετώπισε η Ρόδος.


Αλλαξαν ρότα δύο κρουαζιερόπλοια

Προβλήματα αντιμετώπισαν και χθες τα κρουζιερόπλοια που προσέγγισαν ελληνικά λιμάνια, λόγω των κινητοποιήσεων των ταξιτζήδων. Δύο κρουαζιερόπλοια που ήταν προγραμματισμένα να καταπλεύσουν στον Πειραιά με συνολικά περίπου 5.000 επιβάτες άλλαξαν ρότα και το «Harmony» της MSC με 2.300 επιβάτες κατέπλευσε τελικά στο Ναύπλιο και το «Spledure of the Seas» της Royal Caribbean με 1.997 επιβάτες έδεσε στα Χανιά, αφού δεν μπορούσε να προσεγγίσει ούτε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Επίσης, το «Celebration» με σημαία Πορτογαλίας Iberocruseros κατέπλευσε από Ρόδο κανονικά στον Πειραιά με 1.500 και έφυγε κανονικά για Σαντορίνη. Στα Χανιά βρέθηκε το «Celebrity Soltice» με 3.136 επιβάτες.


Κέρδος   20/7/2011