Πολυτελή ακίνητα και σκάφη: Κορυφαίες λύσης με δίκτυο δικαιόχρησης

Tην πολυτέλεια, η οποία μπορεί να είναι προσιτή ακόμη και στις ημέρες μας, συνεπικουρούμενη από ένα αναγνωρισμένο διεθνές δίκτυο πελατών φέρνει στην ελληνική αγορά μεσούσης της κρίσης χρέους και της παρατεταμένης ύφεσης, η εταιρεία Engel & Voelkers AG.

Με μία εμπειρία και τεχνογνωσία ετών, η εταιρεία εισέρχεται στην ελληνική αγορά με πολλές προσδοκίες επιχειρώντας να δώσει έναν «αέρα» υψηλής ποιότητας και πολυτέλειας, στους τομείς πώλησης και ενοικίασης ιδιαίτερων κατοικιών, επαγγελματικών χώρων και πολυτελών σκαφών. Για την Ελλάδα η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξή της σε 30 περιοχές μέχρι το 2013, καθώς η διοίκηση διαπιστώνει αυξημένη ζήτηση και πάλι, για εξοχικά ακίνητα στα ελληνικά νησιά.

Για να αντιληφθούμε δε το μέγεθος της εταιρείας, αρκεί να σημειώσουμε ότι το 2010 πραγματοποίησε συνολικά έσοδα 172,9 εκατ. ευρώ διεθνώς και διαχειρίστηκε ακίνητα και yachts συνολικής αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ.

«Η διατηρούμενη υψηλή ζήτηση για ποιοτικά ακίνητα υπογραμμίζει τη σημασία που έχει το real estate ως ασφαλής επένδυση», αναφέρει στο «Κέρδος» ο CEO και πρόεδρος της Engel & Voelkers AG κ. Christian Voelkers, ο οποίος προσθέτει ότι «η δικαιόχρηση αποτελεί μία νέα μορφή επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα, όχι όμως ιδανική για κάποιον που επιθυμεί μόνο την αυτοαπασχόληση».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης μαζί του έχει ως εξής:

Κύριε Voelkers, δραστηριοποιείστε στον χώρο του franchise με ένα από τα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο concept στην παροχή υπηρεσιών πώλησης και ενοικίασης ιδιαίτερων κατοικιών, επαγγελματικών χώρων και πολυτελών σκαφών. Πώς προχωρά το επιχειρηματικό σας πλάνο για τα προσεχή χρόνια στην ελληνική αγορά;

Το κύριο ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα επικεντρώνεται στα οικιστικά ακίνητα (κύρια και εξοχική κατοικία), αλλά διαβλέπουμε προοπτικές και στα επαγγελματικά ακίνητα και το yachting. Σήμερα διαθέτουμε καταστήματα σε Ρόδο και Αθήνα και σύντομα θα βρισκόμαστε και σε άλλα σημεία της χώρας. Σχεδιάζουμε την ανάπτυξή μας σε περίπου 30 περιοχές μέχρι το 2013. Η χρονική συγκυρία είναι με το μέρος μας, καθώς διαπιστώνουμε ξανά αυξημένη ζήτηση για εξοχικά ακίνητα στα ελληνικά νησιά.
Ο αριθμός των premium ακινήτων που διατίθενται στην αγορά είναι ακόμη μικρός. Παρά την κρίση χρέους και την ύφεση, οι πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα δεν είδαν μία ισχυρή πτώση τιμών, με κατοικίες αξίας 1 εκατ. ευρώ και πάνω να εμφανίζουν πτώση τιμών της τάξεως του 10% - 15%. Οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία. Βλέπουμε πολύ καλές προοπτικές για ανάπτυξη και θέλουμε να εντείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα!


Η μητρική εταιρεία έχει παρουσία και στις πέντε ηπείρους (σε 37 χώρες). Τι συνεπάγεται η συνεργασία με έναν τόσο μεγάλο οργανισμό;

Διαθέτουμε ένα μοναδικό διεθνές δίκτυο το οποίο επεκτείνεται συνεχώς. Αυτό, σε συνδυασμό και με το ισχυρό όνομά μας, επιτρέπει την πρόσβαση σε μία αποκλειστική πελατεία. Η υψηλή αναγνωρισιμότητα του brand διευκολύνει τους νέους συνεργάτες μας, οι οποίοι έχοντας πρόσβαση στο μεγάλο δίκτυο των υφιστάμενων πελατών μας δεν χρειάζεται να ξεκινήσουν από το μηδέν. Το δίκτυό μας προσφέρει ευκαιρίες μεσιτείας σε παγκόσμια κλίμακα.
Διαθέτουμε ένα εξειδικευμένο σύστημα cross-selling που επιτρέπει στους συνεργάτες μας να προσφέρουν ακίνητα στους τοπικούς πελάτες τους από 37 διαφορετικές χώρες. Οι πελάτες μας εμπιστεύονται το όνομά μας, αδιάφορο αν βρίσκονται στην Αθήνα ή το Palm Beach.

Οι συνεργάτες μας εκπαιδεύονται τακτικά στην ιδιόκτητη Ακαδημία μας, που οργανώνει περισσότερες από 1.000 εκπαιδευτικές ημέρες κάθε χρόνο, απολαμβάνοντας την ενεργό υποστήριξη από τα κεντρικά γραφεία μας στο Αμβούργο, ένα μοναδικό marketing concept και μία τυποποιημένη εταιρική εικόνα.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Πώς βλέπετε τον θεσμό της δικαιόχρησης σήμερα στην Ελλάδα; Ποια κατά τη γνώμη σας τα πλεονεκτήματα και ποιες οι αδυναμίες του θεσμού;

Η δικαιόχρηση είναι μία σχετικά νέα μορφή επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, με αξιοπρόσεκτη άνοδο πιθανόν ως αποτέλεσμα του ότι η αυτοαπασχόληση εδώ είναι περισσότερο διαδεδομένη από άλλες χώρες. Το franchising προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και το δικό μας σύστημα απέδειξε ότι αντέχει στην οικονομική κρίση. Το όνομά μας είναι ισοδύναμο του επαγγελματισμού και της ικανότητας. Εφαρμόζουμε και υποστηρίζουμε τις θεμελιώδεις αξίες μας, Γνώση, Μοναδικότητα και Πάθος!
Για ό,τι συνήθως αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη ζωή τους - την αγορά του δικού τους σπιτιού - οι πελάτες απαιτούν ολοκληρωμένη συμβουλή και υποστήριξη. Ενα σύστημα franchising δεν είναι η σωστή επιλογή για κάποιον που επιδιώκει μόνο την αυτοαπασχόληση για να έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας.

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Τι προσδοκά η Engel & Voelkers από την εφαρμογή της δικαιόχρησης; Κέρδη, φήμη, συνεπή επιχειρηματική στρατηγική;

Από τον Μάρτιο 2011 έχουμε παρουσία σε 37 χώρες και στις πέντε ηπείρους, με 429 καταστήματα οικιστικών ακινήτων, 39 γραφεία επαγγελματικών ακινήτων και τρία καταστήματα yachting που αποτελεί τη νέα επιχειρηματική μας ιδέα. Το 2010 πραγματοποιήσαμε συνολικά έσοδα 172,9 εκατ. ευρώ διεθνώς και διαχειριστήκαμε ακίνητα και yachts συνολικής αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ.
Μελετάμε πάντοτε πολύ προσεκτικά τις αγορές που θέλουμε να επεκταθούμε και τον κατάλληλο χρόνο. Η διαδικασία αυτή βασίζεται πάντοτε σε στρατηγική και ποτέ μόνο σε ευκαιρία.

Με ποια κριτήρια έχετε αποφασίσει να επιλέγετε τους συνεργάτες - franchisees σας;

Αναζητούμε άτομα προσανατολισμένα στην επιχειρηματικότητα και τις πωλήσεις, με όρεξη να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν μία επιχείρηση και με διευθυντική εμπειρία. Ατομα με κοινωνικότητα, που έχουν κίνητρα και στόχους και είναι δεινοί πωλητές. Οι συνεργάτες μας πρέπει να διαθέτουν ανησυχίες, να είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και να έλκονται από τα ακίνητα. Μόνο τότε θα μπορούν να αποκτήσουν τη γνώση που χρειάζεται στο επάγγελμά μας και τις προδιαγραφές που ζητούμε σε έναν μεσίτη ακινήτων της Engel & Voelkers.

ΜΕ ΠΑΘΟΣ

Ποια είναι η φιλοσοφία σας με μία φράση;

Αντιμετωπίζουμε τις επιθυμίες ξεχωριστών ανθρώπων παγκοσμίως με πάθος - τόσο σε προσωπικό όσο και επιχειρηματικό επίπεδο.

Πώς βλέπετε, τέλος, τον ανταγωνισμό και τι γεύση σας αφήνει;

Υπάρχουν βεβαίως πολλοί άλλοι μεσίτες ακινήτων στην Ελλάδα, αλλά σε σχέση με τον τοπικό ανταγωνισμό εμείς διαθέτουμε ένα διεθνές δίκτυο πελατών. Εάν ένας πελάτης επιθυμεί να αγοράσει ένα εξοχικό στη Μαγιόρκα και ένα γραφείο στην Κοπεγχάγη την ίδια στιγμή, εμείς μπορούμε να του συστήσουμε έμπειρους συνεργάτες και ποιοτικά ακίνητα στα μέρη αυτά και αλλού στον κόσμο.
Ταυτόχρονα, η εκτεταμένη πελατεία μας σημαίνει ότι μπορούμε και πουλάμε γρηγορότερα, γεγονός που πραγματικά αποτελεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε συνδυασμό και με το ισχυρό όνομά μας.


Κέρδος   5/6/2011