• TwitterFacebookRss feed

Απαιτείται εθνική εξορυκτική πολιτική

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Γ. ΑΝΔΡΙΩΤΗ
andriotis@kerdos.gr

Την εξαγγελία της νέας εθνικής μεταλλευτικής και εξορυκτικής πολιτικής από την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων - εξαιρετικά σημαντικών και άμεσων όσον αφορά τη διευθέτησή τους από τα θεσμικά όργανα - αναμένει ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Ελευθέριος Φαίδρος.

«Προκειμένου να υπάρχει ένας "μπούσουλας" και οι ελληνικές μεταλλευτικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις να γνωρίζουν πώς θα δουλεύουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά στη σημερινή του συνέντευξη προς το «Κ», ο νέος πρόεδρος του ΣΜΕ, κατά τα λοιπά αισιόδοξος για το μέλλον του εξωστρεφούς, αν και πληττόμενου εντόνως από την ελληνική κρίση χρέους, μεταλλευτικού κλάδου.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Κύριε Φαίδρο, ως νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, έχετε θέσει κάποιες προτεραιότητες. Ποιες είναι αυτές; Τι θέλετε να «τρέξετε» άμεσα;

Είναι προφανές ότι τα ζητήματα που αφορούν τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις και κατ' επέκταση τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, είναι πολλά και σημαντικά. Στην περίπτωση όμως που θελήσει κάποιος να ταξινομήσει ορισμένα από αυτά ως άκρως επείγοντα, θα έλεγα ότι τρία θέματα χρήζουν άμεσης τακτοποίησης, με πλέον φλέγον ίσως το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις παρατάσεις των αδειών εκμετάλλευσης των λατομείων μαρμάρων και αδρανών.

Πρόκειται για λατομεία που στηρίζουν διάφορες βιομηχανίες μαρμάρου, ασβέστη, τσιμέντου, μπετόν κ.λπ. και για τα οποία, οι άδειες εκμετάλλευσης είτε έχουν λήξει, είτε λήγουν σύντομα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στις εγχώριες βιομηχανίες που στηρίζουν. Υπό αυτήν την έννοια, η άμεση διεκπεραίωση της παράτασης των αδειών τους είναι εκ των ουκ άνευ. Tι πρέπει να γίνει λοιπόν; Ή να κλείσουμε τα λατομεία και τις βιομηχανίες, ή να δουλεύουμε παράνομα. Και το δεύτερο δεν το επιθυμεί κανείς.

Απομένει λοιπόν να δούμε, αν η προσπάθεια που γίνεται αυτόν τον καιρό, φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το δεύτερο είναι να περάσει επιτέλους ο καινούργιος μεταλλευτικός κανονισμός, ο οποίος έχει τουλάχιστον 25 χρόνια να αναμορφωθεί. Αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων, διάφορες οδηγίες που πρέπει να ενσωματωθούν και ζητούνται από την Κομισιόν και μια σειρά από άλλα σοβαρά ζητήματα, για τα οποία έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις μέσα από ομάδα εργασίας. Και αυτό περιμένουμε να επισημοποιηθεί.

Το τρίτο, που είναι άμεσο όχι μόνον για μας, αλλά για τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση θα τολμούσα να πω, αφορά τις υφιστάμενες ώριμες επενδύσεις.
Είναι ελάχιστες στην Ελλάδα, άρα είναι καιρός να προχωρήσουν. Μία από αυτές είναι ο χρυσός και ειδικότερα ο χρυσός της Χαλκιδικής, που επιπλέον αφορά και άλλα τέσσερα με πέντε υπό εξόρυξη μέταλλα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση το έχει αποδεχθεί ως project, άρα δεν υπάρχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Μόνον λίγοι οικολόγοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται, που δεν κάθονται ίσως να αναλογιστούν ότι το αυτοκίνητό τους αποτελείται από υλικά και μέταλλα, για τα οποία δούλεψαν εργαζόμενοι σε περίπου 15 μεταλλεία και ορυχεία.

Αυτή η μεγάλη επένδυση, που αναμένεται να απασχολήσει 3.000-3.500 άτομα εμμέσως και άλλα 1.200- 1.500 άτομα αμέσως, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από χθες. Αλλά, δυστυχώς, δεν βλέπουμε φως. Χρειάζονται ακόμη κάποιες υπογραφές και έτσι τελούμε σε αναμονή.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Παρ' όλα αυτά ο κλάδος έχει να επιδείξει εντυπωσιακά επιτεύγματα, κυρίως όσον αφορά τις μεγάλες εξωστρεφείς εταιρείες - μέλη του ΣΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απολογιστική έκθεση για το παρελθόν δωδεκάμηνο, ο ΣΜΕ είχε κάνει σαφή αναφορά για ημέρες άνθησης των προϊόντων του κλάδου που διοχετεύονται στις διεθνείς αγορές και για σοβαρά προβλήματα μείωσης της ζήτησης και των τιμών, των προϊόντων εκείνων που απευθύνονται στην εσωτερική, πληττόμενη από τη μεγάλη κρίση, εγχώρια αγορά. Τι γεύση σας αφήνει αυτή η εικόνα;

Μία καλή γεύση, όμως να λάβετε υπόψη ότι η ελληνική σημερινή πραγματικότητα, ανατρέπει τα δεδομένα για πολύ καλές και πολύ καλά οργανωμένες ελληνικές μεταλλευτικές επιχειρήσεις, που είχαν από δεκαετίες στηρίξει τη στρατηγική τους στην εσωτερική - ακμάζουσα μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα - αγορά.

Στη χώρα μας η φύση έχει προικίσει το υπέδαφος με σημαντικό ορυκτό πλούτο, κάποιες φορές μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος συνίσταται όχι από λίγα υλικά, αλλά από πληθώρα ορυκτών και μεταλλευμάτων, με μεγάλο βιομηχανικό ενδιαφέρον και μεγάλη ποικιλία εφαρμογών. Και βέβαια, στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν και άλλα υλικά που περιμένουν ν' «ανακαλυφθούν» και ν' αξιοποιηθούν, όπως επίσης αποτελεί ανοικτό αντικείμενο η καλύτερη αξιοποίηση, μέσα από νέες εφαρμογές, των ήδη γνωστών ορυκτών πόρων.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο ελληνικός εξορυκτικός - μεταλλουργικός κλάδος, τον οποίο εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, αποτελεί σημαντικό τομέα οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας, ο οποίος τροφοδοτεί με τα απαραίτητα υλικά και τις πρώτες ύλες, μία σειρά σημαντικών κλάδων. Οπως την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή δομικών υλικών, τις κατασκευές, τη βιομηχανία αλουμινίου και νικελίου. Σε αυτήν την εικόνα, ο έντονα εξωστρεφής χαρακτήρας είναι αδιαμφισβήτητος.

Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% των πωλήσεων, κατέχοντας ηγετικές θέσεις στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά, ενώ η μεγάλη εμπειρία και η προηγμένη τεχνολογία των ελληνικών μεταλλευτικών και εξορυκτικών επιχειρήσεων έχει οδηγήσει αρκετές από αυτές στην επέκταση της παραγωγικής τους δραστηριότητας και εκτός των συνόρων. Από Αμερική μέχρι Ασία.

Κατά συνέπεια, ναι. Η αισιοδοξία και οι προοπτικές είναι δεδομένες, τηρουμένων ωστόσο και κάποιων παραμέτρων που μόνον τα θεσμικά κυβερνητικά όργανα μπορούν να θέσουν. Ωστε να βοηθήσουν τις διαδικασίες, εισφέροντας πρωτίστως ένα διαφανές επιχειρηματικό πλαίσιο λειτουργίας για τις ελληνικές μεταλλευτικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ

Αναφέρεστε στη δημιουργία εξειδικευμένης και στοχευμένης εθνικής μεταλλευτικής και εξορυκτικής πολιτικής. Ελπίζετε ότι επί της προεδρίας σας θα γίνει επιτέλους πράξη, ο δεύτερος από τους τρεις κατά συνολικά άξονες της περίφημης πια πρωτοβουλίας Φερχόιγκεν, για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα των αναγκαίων ορυκτών πόρων σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά;

Από το 2008 γνωρίζουμε τις απαιτήσεις που έχουμε ως χώρα από τη Raw Materials Initiative, γνωστή ως πρωτοβουλία για τις πρώτες ύλες. Ειδικότερα, για την επιτυχή εφαρμογή του δεύτερου άξονα της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τις πρώτες ύλες, απαιτείται και η αρμονική χάραξη αντίστοιχων εθνικών πολιτικών από τα κράτη - μέλη για τη διασφάλιση της ομαλής πρόσβασης στα κοιτάσματα ορυκτών πόρων και την απρόσκοπτη παραγωγή των απαιτούμενων πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα - και προκειμένου η Ελλάδα να χαράξει τη δική της μεταλλευτική πολιτική - το ΥΠΕΚΑ συνέστησε ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή επιστημονικών, ερευνητικών και παραγωγικών φορέων, η οποία και επεξεργάστηκε τους βασικούς άξονες μίας τέτοιας πολιτικής. Η εργασία αυτή παραδόθηκε στην πολιτική ηγεσία και η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία περιμένει τις επόμενες ενέργειές της.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Είστε αισιόδοξος; Αναμένετε να υπάρξουν αποτελέσματα σύντομα;

Πάντα υπάρχει αισιοδοξία. Οχι όμως υπέρμετρη, αν και το ενδιαφέρον που δείχνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης είναι πραγματικά αληθινό. Γεγονός όμως είναι ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, από εμάς ως ΣΜΕ, από το ΙΓΜΕ, από το ΓΕΩΤΕΕ και από το ΤΕΕ. Μία πολύ σοβαρή εργασία που είναι στα χέρια των αρμοδίων και της οποίας περιμένουμε την αξιοποίηση. Ποντάρουμε ως κλάδος πολλά, πάνω σε αυτή τη νέα μεταλλευτική και εξορυκτική πολιτική. Θα έχουμε έναν «μπούσουλα». Να ξέρουμε πώς θα δουλεύουμε.

Βεβαίως, χρειαζόμαστε και βελτίωση των νομοθεσιών, όπως και μία αλλαγή κλίματος στον κόσμο. Πολλές νομοθεσίες είναι απαρχαιωμένες και αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει, όπως θα πρέπει να αλλάξει και η επικρατούσα αντίληψη πολλών τοπικών κοινωνιών για τη μεταλλευτική επιχειρηματικότητα. Το λατομείο ή το ορυχείο δεν πρέπει να είναι κάτι το απόβλητο για την Ελλάδα. Είναι λανθασμένη η αντίληψη, κάθετα αντίθετη με ό,τι ισχύει στην Ευρώπη. Αυτό λοιπόν πρέπει να το εκμεταλλευθούμε.

Ως χώρα είμαστε ευλογημένη από τον Δημιουργό, που φρόντισε και σκόρπισε τον ορυκτό πλούτο παντού, σε όλη την Ελλάδα. Από το Αλτσί της Κρήτης, μέχρι τη Νίσυρο, τη Μήλο και τις Σάππες, η χώρα μας είναι γεμάτη κοιτάσματα. Χωροθετημένα από τον Θεό άριστα. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και να κερδίσουμε όλοι, μεγιστοποιώντας συγχρόνως τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος των εξορυκτικών μας δραστηριοτήτων.


Κέρδος   5/6/2011