• TwitterFacebookRss feed

Στη σήραγγα της επενδυτικής ανυποληψίας, η Ελλάδα του ορυκτού πλούτου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
andriotis@kerdos.gr

Απούσα εκ νέου - σε μια πρακτική πλέον που ισχύει από το 2008 - παραμένει η Ελλάδα, όσον αφορά την περιώνυμη ετήσια λίστα του διεθνούς μελετητικού οίκου Behre and Dolbear, ο οποίος υπό μία εξονυχιστική έρευνα 7 σημείων - κλειδιών, δίνει από τα τέλη της δεκαετίας του '90 την ηγέτιδα δύναμη του παγκόσμιου εξορυκτικού κλάδου.

Υπό τον τίτλο «2011: Κατάταξη χωρών για εξορυκτικές επενδύσεις - Πού "να μην επενδύσετε"», η 18σέλιδη συνολικά έκθεση της αιωνόβιας εφέτος Behre and Dolbear ουδόλως ασχολείται με τη χώρα μας, πέραν ίσως της αναφοράς της σε αυτή για τις πιθανές επιπτώσεις του ελληνικού χρέους στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα εξακολουθεί ν' απουσιάζει από τη γνωστή λίστα των χωρών με σημαντική εξορυκτική δραστηριότητα, ενώ παγιώνει τη «συμμετοχή» της στη... λίστα κρατών, όπως η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε. Αγορών, που παρ' ότι θεωρείται ότι κρύβουν σημαντικό μεταλλευτικό πλούτο, απέχουν σταθερά από τη λίστα, με αιτιολογικό τη ρευστότητα των καθεστώτων τους και φυσικά το πολύ δύσκολο και ενίοτε αφιλόξενο, όπως επισημαίνεται, επενδυτικό τους κλίμα.


«ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ»

Σε ό,τι μας αφορά, το σχόλιο των ξένων αναλυτών, εντάσσεται στην ενότητα όπου επεξηγείται η τρέχουσα κατάσταση παγκοσμίως και η κατ' αυτούς αύξηση της ζήτησης, λόγω της ανάπτυξης των ανερχόμενων αγορών.

«Το ευρωπαϊκό νόμισμα απειλείται από την πιθανή στάση πληρωμών του ελληνικού χρέους, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι κάτι ανάλογο μπορεί να επακολουθήσει στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία», αναφέρουν οι αναλυτές της Behre and Dolbear, στη μοναδική αναφορά τους για την Ελλάδα.

Τρία χρόνια πριν, οι ίδιοι αναλυτές υπογράμμιζαν ότι «Η Ελλάδα διαγράφηκε, αφού πλέον δεν θεωρείται σημαντική μεταλλευτική χώρα», ενώ συμπλήρωναν ότι «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρείται ότι έχει ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αλλά με σφιχτούς νόμους».


Η ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Τη στιγμή λοιπόν κατά την οποία οι σφιχτοί νόμοι παραμένουν, το δε ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον μόνον τέτοιο δεν είναι στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, η αναστροφή του κλίματος για την εισροή ξένων επενδύσεων στην ελληνική μεταλλία αποτελεί συνάρτηση δύο παραγόντων.

Τόσο εξόδου της χώρας από την κρίση αλλά και δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης μεταλλευτικής πολιτικής, τέτοιας που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα οδηγούσαν τους αυστηρούς αναλυτές της Behre and Dolbear να μας εντάξουν εκ νέου μετά το 2007 στις υψηλές θέσεις της λίστας των 25 χωρών παγκοσμίως με ανεπτυγμένη εξορυκτική δραστηριότητα.


ΤΟΤΕ ΠΟΥ...

Ο εγχώριος μεταλλευτικός κλάδος ενθυμείται καλώς την προ τετραετίας αντίστοιχη έκθεση του διεθνούς οίκου, με την καθ' όλα περίοπτη 6η θέση, τη «σφιχτή» βαθμολογία του «42/70» και το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε αφήσει τότε κατά πολύ πίσω τις, εξόχως, μεγαλύτερες πληθυσμιακά αγορές, όπως για παράδειγμα την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία αλλά και τη Νότιο Αφρική.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι επιδόσεις της στον εξορυκτικό κλάδο παρέμεναν υψηλές - σε μία χρονιά αλλά και ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη ζήτηση για φυσικούς πόρους - η Ελλάδα είχε καταλάβει την 6η θέση στον πίνακα των «25», που από το 1999 αξιολογεί ο διεθνής μελετητικός οίκος Behre and Dolbear.

Κάτω από μία εξονυχιστική έρευνα 7 σημεία κλειδιών, ανάλογα με τη βαθμολογία (1 έως 10) των οποίων εξακολουθεί έως σήμερα να προκύπτει η ηγέτιδα δύναμη του παγκόσμιου εξορυκτικού κλάδου, η 14σέλιδη συνολικά έκθεση του 2007 παρείχε στη χώρα μας το αρκούντως τιμητικό «42/70», βαθμολογία που υπερτερούσε κατά 2 βαθμούς της 7ης Βραζιλίας (40/70) και της 8ης Γκάνας (38/70).

Στα 7 υπό εξέταση σημεία-κλειδιά, η υψηλότερη βαθμολογία ανερχόταν στο 8/10 (σε τρεις περιπτώσεις), στο 6/10 (μία), στο 5/10 (μία) και στο 3/10 (δύο), ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι χαμηλότερες βαθμολογίες αφορούσαν στην αδειοδότηση και στην κοινωνική αποδοχή της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Εμφανές ήταν ότι το 3/10 μας έφερνε πολύ κάτω του μέσου όρου, καθιστώντας δυσχερή την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους.


Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Στον τομέα της διαφθοράς, η λίστα της Behre and Dolbear έδινε στην Ελλάδα μόλις 5/10, ενώ μία μόνον μονάδα υψηλότερη (6/10) ήταν η βαθμολογία της χώρας μας ως προς το φορολογικό καθεστώς, όπου όμως μεγάλες εξορυκτικές δυνάμεις, όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, βαθμολογήθηκαν μόλις με 7/10.

Αντίθετα, στους άλλους τρεις υπό εξέταση παράγοντες, όπως την οικονομική πρόοδο, την πολιτική σταθερότητα και τέλος τη νομισματική σταθερότητα, η Ελλάδα είχε βαθμολογηθεί με 8/10, εισερχόμενη τότε απρόσμενα στην ελίτ των πιο ανεπτυγμένων εξορυκτικά χωρών του πλανήτη.

ΤΑ 7 ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Σημειώνεται ότι τα 7 σημεία - κλειδιά που συνιστούν κριτήρια για την κατάταξη των χωρών αφορούν:

- Το οικονομικό σύστημα.

- Το πολιτικό σύστημα.

- Την επίπτωση των κοινωνικών θεμάτων στην εξορυκτική δραστηριότητα.

- Τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση λόγω γραφειοκρατίας και άλλων λόγων.

- Τον βαθμό διαφθοράς.

- Τη σταθερότητα του νομίσματος.

- Το φορολογικό καθεστώς.


Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον του εγχώριου μεταλλευτικού κλάδου, στον τομέα ιδίως της προσέλκυσης μεγάλων ξένων επενδύσεων και άρα της δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στη χώρα;

Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από τη δη΅ιουργία ολοκληρω΅ένης εθνικής ΅εταλλευτικής πολιτικής, μέσα από την εξειδίκευση της ευρωπαϊκής πρακτικής για τις πρώτες ύλες, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Η προοπτική αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποτελεί πλέον θέμα χρόνου, μετά τις ώριμες συζητήσεις και το καθ' όλα θετικό κλίμα που επικράτησε στις επαφές που ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, με αντικείμενο την αξιολόγηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού των μεταλλευτικών και βιομηχανικών ορυκτών της χώρας, τα οποία διαχειρίζεται άμεσα το ελληνικό Δημόσιο.

Η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτη αφορούσε στη συγκρότηση εννεαμελούς Επιτροπής, απαρτιζόμενης από εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του ΙΓΜΕ και φυσικά του ΣΜΕ, επιφορτισμένης έως σήμερα, 30 Απριλίου 2010, να αξιολογήσει πάνω από είκοσι δημόσια μεταλλεία που κατά το παρελθόν είχαν εκμισθωθεί σε ιδιώτες και σήμερα βρίσκονται σε αδράνεια, περισσότερους από 70 μεταλλευτικούς χώρους που είχαν εξαιρεθεί υπέρ του Δημοσίου και όλους τους λατομικούς χώρους βιομηχανικών ορυκτών που έχουν ήδη ερευνηθεί από το ΙΓΜΕ.

Σε συνδυασμό με την αξιολόγηση χώρων ώριμων προς άμεση αξιοποίηση ή χώρων που χρήζουν περαιτέρω έρευνας για τεκμηρίωση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού τους, από τα αποτελέσματα της Επιτροπής, θα προκύψει η συνολική εικόνα για τη δυνατότητα εκμίσθωσης των δημόσιων μεταλλείων από το ελληνικό Δημόσιο, είτε με απευθείας συμβάσεις, είτε με προκηρύξεις διαγωνισμών σύμφωνα με την ισχύουσα μεταλλευτική νομοθεσία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, θα προκύψει ο κατάλογος με δημόσια λατομεία βιομηχανικών ορυκτών που θα προωθηθεί στις αντίστοιχες περιφέρειες, προκειμένου να διενεργήσουν διαγωνισμούς για την εκμίσθωσή τους στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων.


Κέρδος   30/4/2011