• TwitterFacebookRss feed

Μαθήματα για έξοδο από το ευρώ από τη Βρετανία

Σε επιστολή που έστειλε Βρετανός αξιωματούχος στο νέο υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, δίνει συμβουλές εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και διαχείρισης της κρίσης, κάτι που… άνετα θα μπορούσαν, όπως σχολιάζεται, να διαβάσουν και οι υπουργοί των Οικονομικών σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Συγχαρητήρια για τα νέα καθήκοντά σας. Όπως μπορείτε να διαβάσετε στα σημειώματα πολιτικής ενημέρωσης της τρέχουσας κρίσης, θα καταλήξετε να δεχτείτε το ότι τα προβλήματα της Ιρλανδίας θα ήταν πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν, εάν η κυβέρνησή σας επέλεγε για τη χώρα, τη δική της συναλλαγματική ισοτιμία και τα δικά της επιτόκια.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι και οι συνάδελφοί σας μπορεί να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένας πρακτικός τρόπος να αποχωρήσει η Ιρλανδία από την Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και να πετύχει αυτήν την… ευελιξία.

Στην πραγματικότητα, όμως υπάρχει. Το να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ, είναι πολιτικά δύσκολο και οικονομικά δαπανηρό βραχυπρόθεσμα. Αλλά δεν είναι καθόλου αδύνατο. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη υπερτερούν σε σχέση με το βραχυπρόθεσμο κόστος, Ιδού πώς μπορεί να γίνει:

Ανακοινώστε μία Κυριακή πρωί ότι η Ιρλανδία «αναστέλλει προσωρινά» την συμμετοχή της στο ευρώ.

Είναι προφανώς ζωτικής σημασίας ότι αυτή η ανακοίνωση θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη στις αγορές. Έτσι, δεν μπορείτε να το συζητήσετε με πολλούς ανθρώπους εκ των προτέρων. Οι παρά τω Πρωθυπουργώ και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, προφανώς πρέπει να ενημερωθούν και να συμφωνήσουν Ωστόσο, ακόμη και το να συζητηθεί η ιδέα σε έναν ευρύτερο κύκλο, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε διαρροές. Αυτό θα προκαλέσει ένα ισχυρότατο χτύπημα στις ιρλανδικές τράπεζες και την πλήρη κατάρρευση των καταθέσεων, καταστρέφοντας ότι έχει απομείνει από την οικονομία.

Από την Ημέρα της Αποχώρησης από το Ευρώ, όλα τα ιρλανδικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού θα εκφράζονται σε «ιρλανδικό ευρώ», του οποίου η ισοτιμία με το ευρώ αρχικά θα τεθεί στο 1:1.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει περιορισμένη αναταραχή στη ρευστότητα. Ο κόσμος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κέρματα του ευρώ με την ιρλανδική εθνική όψη και τα χαρτονομίσματα του ευρώ, με το γράμμα «Τ» ( που είναι και ο κωδικός της Ιρλανδίας) στον αύξοντα αριθμό. Ετσι θα αποφευχθεί η αλλαγή των μηαχανημάτων ΑΤΜs ή οποιαδήποτε άλλων μηχανημάτων που λαμβάνουν μετρητά. Στην αρχική περίοδο της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας, θα ισχύει ο νόμος του Gresham και τα «μη ιρλανδικά ευρώ» θα εξαφανιστούν από την κυκλοφορία στην Ιρλανδία.

Ανακοινώστε ότι θα υπάρξουν προσωρινοί συναλλαγματικοί έλεγχοι, εν αναμονή της επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, όπως το ιρλανδικό χρέος σε ευρώ.

Σε αυτό, έχετε μια επιλογή. Μπορείτε να ανακοινώσετε ότι η Ιρλανδία θα «τιμήσει» το χρέος της σε ευρώ, μέχρι το roll-over. Ετσι τον συναλλαγματικό κίνδυνο τον αναλαμβάνετε εσείς. Δεδομένου ότι ένας βασικός λόγος για να εγκαταλείψει η Ιρλανδία τη ζώνη του ευρώ θα ήταν να προχωρήσει σε υποτίμηση, η κίνηση αυτή θα αυξήσει το χρέος σας, αλλά θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της Ευρωζώνης. Ωστόσο, είναι μία ακριβή διαδρομή.

Ετσι, ίσως να προτιμήσετε να ανακοινώσετε ότι από την Ημέρα της Αποχώρησης, όλα τα εξωτερικά χρέη της Ιρλανδίας σε ευρώ θα εκφράζονται σε «ιρλανδικό ευρώ». Αυτό βάζει τον κίνδυνο της συναλλαγματικής ισοτιμίας στους πιστωτές σας. Είναι φθηνότερο, αν και θα οδηγήσει σε δικαστικές διαμάχες.

Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν θα παραμείνει ασφαλώς σταθερή για πολύ διάστημα. Αλλά μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος, μπορεί να χρειαστεί να στηριχθείτε στην μαύρη αγορά για να σας παρέχει ακριβείς πληροφορίες την «σωστή» ισοτιμία.

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, να κηρύξετε default - το οποίο φυσικά θα περιγραφεί ως «μια επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους».

Δεδομένου θα προχωρήσετε, ότι κι αν γίνει, σε υποτίμηση (η οποία είναι μια μορφή default) ίσως θα πρέπει να «κλείσετε» όλα τα θέματα μια και καλή. Προσφέρετε π.χ, 50% haircut για κάθε απαίτηση που λήγει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ή ένα νέο ομόλογο που θα λήγει (π.χ) σε 15 χρόνια.

Δεν αμφιβάλλω ότι θα σας συμβουλέψουν πως αν το κάνετε αυτό, η Ιρλανδία θα βρεθεί εκτός των κεφαλαιαγορών για χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Ίσως. Αλλά εάν έχετε ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, δεν θα χρειαστεί να δανειστείτε πολλά έτσι κι αλλιώς.

Επιπλέον, η ιστορία δείχνει ότι, όταν η μόνη απειλή που έχουν στα χέρια τους οι πιστωτές είναι ότι, εάν κυρήξετε default δεν θα σας δανείσουν περισσότερα χρήματα, τότε θα πρέπει κυρήξετε default αμέσως.

Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζοντας τις διεθνείς αγορές, θα συνειδητοποιήσουν ότι ο συνδυασμός του default, της υποτίμησης και της επιστροφής στο να είστε και πάλι σε θέση να καθορίσετε μια νομισματική πολιτική που να είναι κατάλληλη για τις ανάγκες της Ιρλανδίας, θα δώσει πραγματικά μια τεράστια ώθηση στην οικονομία. Συνεπώς, θα γίνουν πρόθυμοι να σας δανείσουν.

5. Ένα τελευταίο. Αργότερα, θα θελήσετε να φύγετε από το «ιρλανδικό ευρώ» και να υιοθετήσετε ένα «σωστό» εθνικό νόμισμα. Όταν το κάνετε, σας προτείνω να μην «συνδέσετε» το νόμισμά σας με οποιοδήποτε άλλο νόμισμα καθώς το «νόημα» όλου αυτού είναι να βρεθείτε σε θέση να διεξάγετε ανεξάρτητη νομισματική πολιτική για το συμφέρον της Ιρλανδίας.

Με τιμή,

(Υπογραφή)

 

Ελευθερία Κούρταλη

ekourt@kerdos.gr


Κέρδος