• TwitterFacebookRss feed

Αλληλεγγύη με αντάλλαγμα τη νομοθετημένη λιτότητα

To πρώτο βήμα για την οριστική λύση της ελληνικής κρίσης έγινε χθες στις Βρυξέλλες - μιας λύσης όμως που θα περάσει μέσα από σκληρά παζάρια έως τον Μάρτιο και, κυρίως, μέσα από επίπονες δεσμεύσεις αυστηρής λιτότητας.

Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των «27» κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για το βασικό πλαίσιο της λύσης που, όπως αναμενόταν, στηρίζεται στο «δόγμα Μέρκελ», δηλαδή «αλληλεγγύη με αντάλλαγμα σιδηρά λιτότητα»: Η επίλυση της κρίσης χρέους θα γίνει μέσω της ενίσχυσης του Ταμείου Στήριξης παράλληλα όμως τα κράτη-μέλη θα κληθούν να δεσμευτούν σε ένα Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και σε μια νέα, συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση.

Το χρονοδιάγραμμα που ορίστηκε χθες, για να πάρουν συγκεκριμένη μορφή οι εν λόγω δύο πυλώνες της λύσης έχει καταληκτική ημερομηνία την τακτική σύνοδο της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου, ενώ θα μεσολαβήσει μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών του Eurogroup στις 4 Μαρτίου.

Στο μεσοδιάστημα η Κομισιόν, όπως αναφέρεται και στο χθεσινό κοινό ανακοινωθέν, θα κληθεί να εκπονήσει συγκεκριμένες προτάσεις για την «οικονομική διακυβέρνηση» - προτάσεις που, ουσιαστικά, θα αφορούν στην τελική μορφή του λεγόμενου «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» και θα προέλθουν μέσα από τη διαπραγμάτευση με τα κράτη-μέλη.


Γράφει: Νικόλ Λειβαδάρη

To πρώτο βήμα για την οριστική λύση της ελληνικής κρίσης έγινε χθες στις Βρυξέλλες - μιας λύσης όμως που θα περάσει μέσα από σκληρά παζάρια έως τον Μάρτιο και, κυρίως, μέσα από επίπονες δεσμεύσεις αυστηρής λιτότητας.

Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των «27» κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για το βασικό πλαίσιο της λύσης που, όπως αναμενόταν, στηρίζεται στο «δόγμα Μέρκελ», δηλαδή «αλληλεγγύη με αντάλλαγμα σιδηρά λιτότητα»: Οπως η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μερκελ και ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί κατέστησαν σαφές, με κοινή συνέντευξη Τύπου, η επίλυση της κρίσης χρέους θα γίνει μέσω της ενίσχυσης του Ταμείου Στήριξης (EFSF), παράλληλα όμως τα κράτη-μέλη θα κληθούν να δεσμευτούν σε ένα Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και σε μια νέα, συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση.

Το χρονοδιάγραμμα που ορίστηκε χθες, για να πάρουν συγκεκριμένη μορφή οι εν λόγω δύο πυλώνες της λύσης έχει καταληκτική ημερομηνία την τακτική σύνοδο της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου, ενώ θα μεσολαβήσει μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών του Eurogroup στις 4 Μαρτίου. Στο μεσοδιάστημα η Κομισιόν, όπως αναφέρεται και στο χθεσινό κοινό ανακοινωθέν, θα κληθεί να εκπονήσει συγκεκριμένες προτάσεις για την «οικονομική διακυβέρνηση» - προτάσεις που, ουσιαστικά, θα αφορούν στην τελική μορφή του λεγόμενου «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» και θα προέλθουν μέσα από τη διαπραγμάτευση με τα κράτη-μέλη.


Η ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικά για την Ελλάδα, οι χθεσινές αποφάσεις σημαίνουν ότι τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί και το τελικό σχέδιο για την επιμήκυνση του δανείου της τρόικας με μειωμένα επιτόκια. Στη σύνοδο του Μαρτίου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και για την ελάφρυνση της χώρας μας από το υπόλοιπο χρέος μας, είτε μέσω εξαγοράς, είτε μέσω ανταλλαγής του, πιθανότατα με δάνειο από το Ταμείο Στήριξης. Σύμφωνα, δε, με τις τελευταίες πληροφορίες από Ευρωπαίους παράγοντες το σχέδιο αυτό θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», βασική επιδίωξη της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι να επιβληθεί σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης «λιτότητα με τον νόμο».

Στην κατεύθυνση αυτή, οι γερμανικές προτάσεις προβλέπουν σύνδεση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής σε κάθε χώρα (έως και σύνταξη στα 67 έτη), μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση της τιμαριθμικής τους αναπροσαρμογής (όπου ισχύει αυτή), θέσπιση κοινού ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και νομοθετική κατοχύρωση σχεδόν μηδενικών ελλειμμάτων και φρένου χρέους.

Αυτή η κατοχύρωση σημαίνει πρακτικά πως εάν το έλλειμμα ξεφεύγει, τότε θα πρέπει να λαμβάνονται αυτομάτως μέτρα, ειδάλλως η «ένοχη» χώρα θα τιμωρείται με κυρώσεις από τις Βρυξέλλες. «Αγκάθι» αποτελεί και η συνταγματική κατοχύρωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και φρένο στο χρέος που απαιτεί η Γερμανία και την οποία ήδη δρομολογεί, στο εθνικό της δίκαιο και η Γαλλία.


Αντιδράσεις για τα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας

Επί της αρχής, η γερμανική πλατφόρμα έχει και τη συναίνεση Σαρκοζί, εξ ου και το κοινό μέτωπο και η κοινή γενική πρόταση που κατέβασαν χθες στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των δύο χωρών. Ωστόσο, υπάρχουν ανοιχτές διαφορές ακόμη και εντός του γαλλο-γερμανικού άξονα για κρίσιμες επιμέρους παραμέτρους των μέτρων τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ ήδη εκφράζονται και ανοιχτές διαφωνίες από άλλους εταίρους.

Για παράδειγμα, η θέσπιση ελάχιστου ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις πυροδοτεί ήδη έντονες αντιδράσεις από την Ιρλανδία και την Κύπρο που έχουν, μακράν, τη χαμηλότερη φορολόγηση επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, ενώ και η βελγική πλευρά διαφώνησε ανοιχτά με την προοπτική κατάργησης της τιμαριθμικής προσαρμογής των μισθών.


ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Χαρακτηριστική ήταν η στάση του πρωθυπουργού του Βελγίου κ. Ιβ Λετέρμ, ο οποίος απέρριψε απερίφραστα τη γαλλο-γερμανική πρόταση: «Πρέπει», είπε, «να υπάρχει περισσότερη οικονομική συνεργασία (στην Ευρώπη), όμως τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν και τον χώρο για να ασκούν τις δικές τους πολιτικές», δήλωσε ο κ. Ιβ Λετέρμ, προσθέτοντας: «Δεν είμαι εναντίον της οικονομικής σύγκλισης, όμως πρέπει να αφήσουμε τα μέσα για την επίτευξή της στα χέρια των κρατών-μελών. Κάθε κράτος μέλος έχει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του παραδόσεις. Δεν θα δεχθούμε να ξηλωθεί το μοντέλο μας της κοινωνικής συζήτησης».

Με δεδομένες αυτές τις διαφορές, το κοινό ανακοινωθέν της χθεσινής συνόδου ήταν αόριστο σε ό,τι αφορά το θέμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας»: Το σχέδιο αναφέρεται σε «βήματα για να επιτευχθεί» ο νέος οικονομικός συντονισμός, αλλά δεν δεσμεύει επί του παρόντος τα κράτη-μέλη σε συγκεκριμένα μέτρα.

Με βάση το ανακοινωθέν, μέσα στον επόμενο μήνα ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι θα έχει διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων και στο τέλος Μαρτίου θα υποβάλει έκθεση, με την οποία θα καταγράφει συγκεκριμένους τρόπους προώθησης του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Τα συμπεράσματα είναι δεσμευτικά, ωστόσο, όσον αφορά τη διεξαγωγή «φιλόδοξων ασκήσεων αντοχής (stress tests)» των τραπεζών και την εξεύρεση χρηματοδότησης για τις τράπεζες που δείχνουν ευάλωτες.


Κέρδος   5/2/2011