• TwitterFacebookRss feed

Aναλυτές: H εκλογολογία «σκοτώνει» την αγορά

Κίνδυνο-κλειδί για την αγορά, τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων, χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την εκλογολογία που κορυφώνεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, σε μία στιγμή όπου η χώρα μάχεται να μειώσει τις δαπάνες και να δώσει ώθηση στα έσοδα για να πετύχει τον δύσκολο στόχο του ελλείμματος του 2010.

Οπως τονίζουν οι ειδικοί, οι ανησυχίες της αγοράς για ύφεση, την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat και ο κίνδυνος γύρω από την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, έχουν πιέσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καθώς και το κόστος ασφάλισης του ελληνικού χρέους το οποίο επέστρεψε και πάλι στα πρωτοσέλιδα των οικονομικών εφημερίδων.

Υπάρχουν πλέον πολλοί άμμεσοι κίνδυνοι που κάνουν τς αγορές νευρικές απέναντι στην Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη περιφέρεια, τονίζει η Credit Agricole. «Οι εκλογές στην Ελλάδα και ο κίνδυνος που δημιουργείται γύρω από αυτές, είναι κάτι το οποίο «κοιτούν» έντονα πλεόν οι επενδυτές, προσθέτει.

Οι εκλογές της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου θα είναι το μεγάλο τέστ για τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Ελλάδα, σε ότι αφορά το Μνημόνιο και οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν το νου τους σε οποιαδήποτε σχόλια ή δηλώσεις προκύψουν μετά τις κάλπες, για την πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών. Η κοινή γνώμη θα τεθεί ενάντια του Πρωθυπουργού της χώρας;

Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, οι Ελληνες θα συνεχίσουν, έστω και με δυσαρέσκεια, να δέχονται τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, μόλις το έλλειμμα αρχίσει να μειώνεται και τα οικονομικά της χώρας αρχίσουν να βελτιώνονται;

Αυτά είναι τα ερωτήματα–κλειδιά για τους επενδυτές που «ενδιαφέρονται» για την ελληνική αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι επενδυτές οφείλουν να έχουν το νου τους επίσης, και στις προσεχείς δημοπρασίες εντόκων γραμματιών και στο εάν οι αποδόσεις τους συνεχίσουν να μειώνονται. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους των τριών οίκων αξιολοόγησης και το εάν τελικά η Fitch θα κάνει και αυτή… join το κλαμπ που έχουν «στήσει» η S&P και η Moody’s που αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα ως «σκουπίδια».

Σύμφωνα με τους συντάκτες του Reuters, κα Ingrid Melander, κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, κα Ρενέ Μαλτέζου και κ. George Matlock, o Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου «τζογάρει» με την απειλή πρόωρων εκλογών. Αυτό είναι ενα πολυ ριψοκίνδυνο παιχνίδι αναζήτησης υποστήριξης εκ μέρους του Ελληνα Πρωθυπουργού και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει ήδη επηρεάσει έντονα αρνητικά την ελληνική αγορά.

Τα spreads εκτοξεύονται και πάλι και οι ελληνικές μετοχές, ειδικά οι τραπεζικές, καταρρέουν, με τους επενδυτές να φοβούνται την ανανεομένη αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. Μάλιστα, όπως τονίζεται, τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων, έχοον αγγίξει πλέον τις 838 μονάδες βάσης, από τις 700 μ.β περίπου στις 25 Οκτωβρίου, όταν και ο Γ. Παπανδρέου έκανε το πρώτο…υπνοούμενο για το ενδεχόμενο εκλογών. Στο ίδιο αυτό διάστημα, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει δεχτεί και εκείνος τεράστιο χτήπημα, καθώς σημειώνει πτώση άνω του 13%.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου, θα χάσει την άνετη πλειοψηφία που έχει, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών και το αποτέλεσμα θα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού ή οριακής πλειοψηφίας και επιπλέον, μία τεράστια πληγή για τη χώρα, η οποία έχει εισέλθει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Οπως πολύ χαρακτηριστικά σχολιάζει ο κ. Θ. Κουλουμπής, αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, «Θεός φυλάξει! Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι η έλλειψη σταθερότητας εν μέσω της τρέχουσας κρίσης. Οπως προσθέτει, ελπίζει πως ο κ. Γ. Παπανδρέου το κάνει αυτό για λόγους τακτικής, έτσι ώστε να ενισχύσει το σκοπό του στις δημοτικές εκλογές, και πως αυτό δεν αποτελεί μέρος της στρατηγικής του.

Οπως τονίζουν οι συντάκτες, εάν ο Ελληνας Πρωθυπουργός κερδίσει το στοίχημά του και βγει ισχυρότερος από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, θα έχει μία ισχυρότερη εντολή να συνεχίσει με τα μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, κινδυνεύει, όμως, να βρεθεί «σε ανταγωνισμό με τους ψηφοφόρους».

Σύμφωνα με τον αναλυτές της BNL Paribas, κ. Iωάννη Σώκο, πάντως, δεν αναμένεται να υπάρξουν πρόωρες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, είναι αρκετά έξυπνες έτσι ώστε να γνωρίζουν πως κάτι τάτοιο δεν θα βοηθήσει τη χώρα σε αυτο το κρίσμο στημείο στο οποίο βρίσκεται.


Ελευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr


Κέρδος