• TwitterFacebookRss feed

Credit Suisse: Ούτε πτώχευση ούτε αναδιάρθρωση βλέπει για Ελλάδα

Οχι πτώχευση, όχι αναδιάρθρωση για την Ελλάδα!

… και οι ελληνικές τράπεζες θα αντέξουν ακόμη και στο πιο μαύρο σενάριο… To default της Ελλάδας είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, ειδικά στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, και ακόμη και η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας είναι απίθανη, τονίζει η Credit Suiise σε σημερινή της έκθεση. Ο οίκος δίνει όλους του λόγους που κάνουν αυτά τα μαύρα σενάρια που κυκλοφορούν (πάλι) έντονα τις τελευταίες ημέρες για την Ελλάδα, απίθανα, και σημειώνει πως ακόμη και στην περίπτωση που κάποια στιγμή στο μέλλον η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γίνει αναπόφευκτη, τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα επηρεαστούν τόσο αρνητικά όσο πολλοί φοβούνται, και θα αντέξουν.

Οι βασικοί λόγοι που «σβήνουν» το σενάριο «πτώχευση» για την Ελλάδα είναι πέντε.

Πρώτον, οι χώρες για να πτωχεύσουν πρέπει πρώτα να σημειώσουν πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς η πρόσβαση στις αγορές χρέους θα είναι πολύ περιορισμένη για κάποιο διάστημα μετά το default, και χωρίς ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το πτωχευμένο κράτος θα αντιμετωπίσει τεράστια εγχώρια προβλήματα.

Δεύτερον, το κόστος δανεισμού θα παρέμενει εξαιρετικά υψηλό για πάρα πολλά χρόνια μετά το default.

Τρίτον, η Ελλάδα λαμβάνει το 4% του ΑΕΠ της σε δομικά κεφάλαια από την Ευρώπη. Ενα default χωρίς το “ok” από την ΕΕ θα έκανε την χώρα να χάσει όλα αυτά τα κεφάλαια και θα έβλεπε το έλλειμά της να εκτοξευτεί ακόμη υψηλότερα.

Τέταρτον, υπάρχει το σημάντικότατο θέμα της μετάδοσης. Η πτώχευση μίας χώρας μπορεί να «ενθάρρυνε» κατά κάποιον τρόπο, και άλλες χώρες να προχωρήσουν σε ανάλογα βήματα και αυτό είναι κάτι που οι ευρωπαίοι πολιτικοι δεν θέλουν καν να σκεφτούν και θα το αποφύγουν όποιο και αν είναι το κόστος.

Τέλος, είναι και θέμα «τιμής». Η στάση πληρωμών του χρέους για μία χώρα είναι κυρίως πολιτικό θέμα και σύμφωνα με την Credit Suisse, οι πολιτικοί τόσο στη χώρα που κυρήσσει default, όσο και στην ΕΕ, δεν θα θελήσουν με τιίποτα να ρισκάρουν την πολιτική «ντροπή» που θα έφερνε ένα τέτοιο γεογονός.


Οπως σημειώνει ο οίκος, βέβαια μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον, στο μακρινό μέλλον, η αναδιάρθρωση χρέους να κριθεί αναπόφευκτη. Εάν σημειωθεί μία ύφεση με διπλό πάτο ή μία αποτυχίαα ή ακόμη και άρνηση να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εφαρμογής, είτε από την κυβέρνηση είτε από τον λαό, αυτό θα προκαλούσε την αναδιάρθρωση, παρά τους πολλούς λόγους που το κάνουν και δύσκολο, και ακριβό και πολιτικά μη επιθυμητό τόσο από την κυβέρνηση της εν λόγω χώρας όσο και από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, όχι μόνο το default και η αναδιάρθρωση είναι απίθανα για την Ελλάδα, όμως ακόμη και στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που θα συνέβαινε ένα τέτοιο γεγονός, ο αντίκτυπος στις ελληνικές τράπεζες δεν θα ήταν τόσο σοβαρός όσο πολλοί φοβούνται ή εκτιμούν, σήμερα.

Για να το αποδείξει αυτό, ο οίκος κάνει το δικό του stress test στις ελληνικές τράπεζες Οπως τονίζεται, ο αντίκτυπος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στις ελληνικές τράπεζε τεστάρεται με βάση τις εξείς υποθέσεις:

Στο 95 τοποθετείται η μέση τιμή στην οποία αγόρασαν οι τράπεζες από την αγορά τα ελληνικά ομόλογα που έχουν, αν και το μεγαλύτερο μέρος αυτών όπως εκτιμά η C. S, αγοράστηκαν μέσω των δημοπρασιών ( όπου η μέση τιμή κτήσης είναι χαμηλότερη, στο 85 )

Επίσης, ένα μικρό ποσοστό της έκθεσης στα ομόλογα υπολογίζεται ότι είναι hedged.

Επίσης, ο φορολογικός συντελεστής τοποθετείται στο 20%.

Τέλος, το haircut που εκτιμάται σε όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τοποθετείται στο 30%.


Με τις παραπάνω υποθέσεις, η Εθνική Τράπεζα, η Αlpha Bank και η Τράπεζα Κύπρου θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, με τον δείκτη Core Τier 1 στο 7%. H Eurobank θα χρειαζόταν μία μικρή κεφαλαική ενίσχυση η οποία θα μπορούσε όμως να καλυφθεί μέσω της πώλησης της θυγατρικής της, Polbank. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς θα συνέχιζε να έχει Core Τier 1 στο 5%. Ομως μία αύξηση κεφαλαιου ύψους 750 εκατ. ευρώ, θα στείλει τον δείκυη αυτομάτως στο 7%.


Σε περίπτωση που το stress test των ελληνικών τραπεζών ήταν πολύ πιο ακραίο και προσαρμοζόταν για την υπόθεση της πρόσθετης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών ( με δείκτη κάλυψης στο 50%) , τότε όλες οι ελληνικές τράπεζες θα εμφάνιζαν Core Τier 1 άνω του 6% ( Εθνική 10,4%, Πειραιώς 6,2%, Eurobank 6% και Κύπρου 6,4%) εκτός της Alpha Bank ( 5,4%).

?

Ελευθερία Κούρταλη

ekourt@kerdos.gr


Κέρδος