• TwitterFacebookRss feed

Εκλογές ΟΤΑ: Σε πλήρη εξέλιξη οι σχεδιασμοί των κομμάτων

Συνεχίζονται οι διεργασίες στα κόμματα για την επιλογή των υποψηφίων που θα λάβουν το κομματικό «χρίσμα» για τις προσεχείς εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ καθημερινά ανακοινώνονται και νέα ονόματα επίσημων υποψηφίων από τα κόμματα.


Μέχρι στιγμής, το τοπίο των υποψηφιοτήτων έχει διαμορφωθεί ως εξής:


Αττική

Στο ΠΑΣΟΚ για τη θέση του περιφερειάρχη οι διεργασίες συνεχίζονται, οι δε ανακοινώσεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες δύο εβδομάδες και τα ονόματα που κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι είναι εκείνο του σημερινού νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων της Υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο.

Η ΝΔ ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα του Βασίλη Κικίλια.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ανακοίνωσαν ήδη την υποψηφιότητα του Κώστα Διάκου.

Το ΛΑΟΣ, σύμφωνα με πληροφορίες θα στηρίξει το Μάκη Βορίδη, το ΚΚΕ το Θανάση Παφίλη , η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ το Γρηγόρη Ψαριανό, ενώ έχουν εκφράσει επιθυμία να κατέλθουν ως ανεξάρτητοι οι Γιάννης Σγουρός, Αλέξης Μητρόπουλος και Γιάννης Δημαράς.

Στους δήμους του Λεκανοπεδίου η ονοματολογία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η αγωνία των υποψηφίων κτυπάει κόκκινο…

Συγκεκριμένα στο Δήμο της Αθήνας: Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα είναι ο υποψήφιος με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ όλα δείχνουν ότι υποψηφία θα είναι η Φώφη Γεννηματά.

Το ΚΚΕ στηρίζει το Νίκο Σοφιανός, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ την Άννα Φιλίνη.


ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

`Η υποψηφιότητα του Δημήτρη Καλογερόπουλου που υποστηρίζεται από τη ΝΔ έχει ήδη ανακοινωθεί, ενώ στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα διεκδικήσει το χρίσμα ο Γιώργος Καλαϊτζής ή ο Χρήστος Καρδαράς.

Τον ΣΥΝ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα εκπροσωπήσει ο Δημήτρης Μπίρμπας, ενώ το ΚΚΕ ο Βασίλης Βούλγαρης .


ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στο Δήμο όλα είναι ακόμη ανοικτά. Από το ΠΑΣΟΚ τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι της Μαρίας Ανδρούτσου, του Παντελή Ζωίλη, του Θεοφάνη Οικονομάκου, του Μανώλη Παπαδακάκη, του Ηλία Σαββάκη, του Μενέλαου Φουλεδάκη και του Γιώργου Φούντα.

Στη ΝΔ είναι πιο ξεκαθαρισμένο το τοπίο, αν και δεν έχει δοθεί ακόμη το χρίσμα. Το όνομα που ακούγεται και υπερισχύει είναι του Νίκος Λαζαρόπουλου. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα της Γιώτας Δήμου.


ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε για άλλη μία φορά το χρίσμα στον νυν δήμαρχο Βασίλη Γιαννακόπουλο και η ΝΔ στον Βασίλη Ζορμπά. Από το ΣΥΝ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υποψήφιος θα είναι ο Γιάννης Σταθόπουλος και από το ΚΚΕ ο Ανδρέας Γκιζιώτης .


ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Γιώργου Καπλάνη, που τον στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και της Ελένη Καρανάσιου που τη στηρίζει το ΚΚΕ. Εκκρεμούν τα ονόματα των υπολοίπων υποψηφίων.


ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

Από το ΠΑΣΟΚ το χρίσμα τελικώς το πήρε ο Νίκος Σαράντης και στη ΝΔ επικρατέστερος φαίνεται να είναι ο Κ. Τρίγκας.

Πιο ξεκαθαρισμένο το ΚΚΕ ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα του Δημ. Κατσαντώνη . Ο ΛΑΟΣ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση του, ενώ η ευρύτερη Αριστερά επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί εντός των ημερών.


ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Ο σημερινός δήμαρχος της πόλης έλαβε εκ νέου το χρίσμα από τη ΝΔ. Το όνομα του Γιώργου Πατούλη ανακοινώθηκε, ενώ στο ΠΑΣΟΚ το τοπίο παραμένει ακόμη θολό και η ονοματολογία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Το χρίσμα διεκδικούν ο Ηλίας Γιαννακάκος, ο Χρήστος Ζαγκλής, ο Στάθης Ραγκούσης, η Κατερίνα Αναστασιάδου και η Μαρία Διακολιού. Το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Μπουντούρογλου και ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ θα κατέβουν οι Τάσος Γιαννακόπουλος, ο Κωνσταντίνος Βλάχος, και ο Λευτέρης Μαγιάκης


ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥ

Το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ πήρε για δεύτερη τετραετία ο νυν δήμαρχος της πόλης Θανάσης Ορφανός, ενώ από τη ΝΔ επικρατέστερη είναι η κα Μεταξά. Τα άλλα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη υποψηφιότητες.


ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ

Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ χωρίς συγκεκριμένα κομματικά στηρίγματα κατεβαίνει για τέταρτη τετραετία ο Νίκος Χαρδαλιάς. Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει ή ο Παναγιώτης Κόνσουλας ή ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, ενώ το ΚΚΕ έδωσε ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Παλμού.


ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Η ΝΔ δεν έχει ακόμη επιλέξει. Τα ονόματα που ακούγονται είναι του Κώστα Ιωαννίδη, του Νίκου Ζήση, του Τάσου Δημητρίου και της Ζωής Κουβαρά.

Ίδια είναι η κατάσταση και στο ΠΑΣΟΚ. Το χρίσμα διεκδικείται από τους Γιάννη Ηλιάδη, Ξενοφώντα Μανιατογιάνη, Κώστα Πολίτη, Ανέστη Χριστάκη, Σταμάτη Λώλα, Γιάννη Τσούτσια, Φάνη Αρχιμανδρίτη, Γιώργο Χονδροματίδη και Κώστα Παπασπηλιού.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε το όνομα του Βασίλη Βήττου.


ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Στη Γλυφάδα κανένα κόμμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιόν θα υποστηρίξει. Από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται η υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού, του Κώστα Κόκκορη, αλλά και του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμη Μπαλασόπουλου. Εξ ίσου πολλές οι επιλογές και για τη ΝΔ που ψάχνει ανάμεσα στο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη , την Αλεξάνδρα Πάλλη, το σημερινό δήμαρχο Γιάννη Θεοδωρόπουλο και το Βασίλη Κονίδη. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Σταύρου Τάσσου.


ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Από τη ΝΔ υποψήφιος θα είναι ο Κυριάκος Τσίρος (δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα) ενώ στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται οι υποψηφιότητες του Θεόδωρου Τούντα, της Ελένης Ζέρβα, του Νίκου Αλεξόπουλου, του Μάριου Βασιλείου, του Χαράλαμπου Δεληγιάννη, του Νίκου Μαγκανάρη, του Ηλία Μιμηγιάννη και του Γιάννη Σιδέρη. Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ κατεβαίνει ο Γεώργιος Καπέλης


ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ

Η ΝΔ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο και υποψήφιοι επικρατέστεροι είναι οι: Κώστας Αθανασόπουλος, Νεκτάριος Βενιζέλος, Ευάγγελος Γιαννακούρας, Γιώργος Δαουλάρης, Θεόδωρος Κόκκοτας, Βασίλης Λύκος, Γιώργος Νικητάκης και Μανώλης Σταυρακάκης. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Σπύρου Μπότση.


ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Στο διευρυμένο «Καλλικράτειο» δήμο το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Κωνσταντάτου, η ΝΔ την υποψηφιότητα του Η. Ζωγόπουλου, το ΚΚΕ το Θοδωρή Λιάπη και ο ΣΥΝ την υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη. Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ θα κατέβει ο Χάρης Πασβαντίδης


ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Η ΝΔ δεν έχει αποφασίσει αν θα υποστηρίξει το σημερινό δήμαρχο Γιάννη Καζάκο ή τον Χαράλαμπο Κρανιώτη. Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα του Κώστα Καλλίρη, όπως και το ΚΚΕ την υποψηφιότητα της Αφροδίτης Ρέντζιου.


ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Η ΝΔ θα υποστηρίξει ξανά το Γιάννη Αναγνώστου και το ΠΑΣΟΚ το Βασίλη Βαλασόπουλο . Το ΚΚΕ ανακοίνωσε το όνομα της Τασίας Τσατσούλη.


ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει ανάμεσα στους Σταύρο Γεωργόπουλο και Παντελή Βλασσόπουλο, το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ που αναζητάει το πρόσωπο που θα οδηγήσει το δήμο στην εκλογική νίκη ανάμεσα στους : Νωντα Σπυρόπουλο, Δημήτρη Σουφλά, Κυριάκο Κουτρούλη, Γιώργο Μαστοράκο, Δημήτρη Καβούρη, Δημήτρη Λυτζεράκο, Νίκο Καλογριά και Νίκο Μπάμπαλο. Από το ΚΚΕ ανακοινώθηκε το όνομα του Βασίλη Λυκούρα, ενώ ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ κατεβαίνει ο Γιώργος Βλαντής.


ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Ζενέτου και η ΝΔ εκείνη του Γιώργου Βερναδάκη. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Σταυρούλας Τσίτσου .


ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον παλαίμαχο της αυτοδιοίκησης Κώστα Ασκούνη και η ΝΔ το Δημήτρης Κάρναβο. Από την πλευρά του το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Βασίλη Δημόπουλου.


ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Επικρατέστερος στο ΠΑΣΟΚ ο Αντώνης Καμπάκας, ενώ στη ΝΔ "έκλεισε " η υποψηφιότητα του Νικόλαου Ζαρκαδούλα. Υποψήφιος με το ΚΚΕ θα είναι ο Ηλίας Σταμέλος και με το ΣΥΝ ο Σπύρος Τζόκας.


ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ - ΕΚΑΛΗΣ

Η ΝΔ αναζητεί μεταξύ του σειρά ετών δημάρχου Νίκος Χιωτάκη και της Βάσω Σπηλιωτοπούλου, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναζητάει στις υποψηφιότητες του Αναστασίου Γιαννόπουλου, Μάκη Γιομπαζολιά , Μανώλη Κουρμαδιά ,της Κατερίνα Μουστάκη, Κώστα Ορφανού, Γιώργο Σκορδίλη και της Μαρίας Σπυράκου.Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Νίκου Σφαντού , ενώ ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ αναμένεται να κατέβουν οι Βασίλης Βάρσος, Χριστίνα Κοσμά, Βλάσσης Σιώμος


ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - ΠΕΥΚΗΣ

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το Γιάννη Θεοδωρακόπουλο , το ΚΚΕ τον Παναγιώτη Ασβεστά ενώ ο ΣΥΝ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τον Δημήτρη Φωκιανό.


ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Η ΝΔ αναμένεται εντός της εβδομάδας να επιλέξει ανάμεσα στο Δημήτρη Τζίτζιφα και τον Κων/νο Στάμο και το ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στους Μιλτιάδη Καρπέτα, Μιχάλη Χαρίση και Παναγιώτη Χρυσανθίδη. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε το όνομα του Βασίλη Πανουργιά.


ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ

Η ΝΔ έχει να επιλέξει ακόμη ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους Βασίλη Σπανάκη, και Αντώνη Λιβάνιο. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, που θα επιλέξει ανάμεσα στους Δημήτρη Σούτο, Ανδρέα Ευθυμίου, Γιώργο Δαμιλάκο, Άρη Κρεμμύδα, Θανάση Ντερέκα, Γρηγόρη Παπαδόπουλο και Παναγιώτη Ψύλλα.


ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Γιάννη Χαραλάμπους ενώ η ΝΔ αναμένεται να δώσει το χρίσμα είτε στον κ. Νίκο Κουκουλάρη είτε στον Δημήτρη Σακαλόγλου.


ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Το ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται και δεν έχει αποφασίσει ακόμη . Επικρατέστεροι είναι οι Σταύρος Τζουλάκης, Παναγιώτης Γιαντζίδης, Κώστας Καλογιώργος, Πολύδωρας Συρρίγος, Παναγιώτης Τσιάπης. Στην ΝΔ η υποψηφιότητα του Στάθη Κούπα φαίνεται να είναι η τελική, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Άγγελου Βρεττού .


ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει το Στέφανο Βλάχο , το ΚΚΕ τον Θωμά Κοτσαμπά η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ την Ντίνα Φίτζου και αναμένεται και η απόφαση της ΝΔ.


ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Η ΝΔ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του νυν δήμαρχου Ανδρέα Παχατουρίδη και το ΠΑΣΟΚ ψάχνει μεταξύ των κ. κ. Ντίνο Καράμπελα, Κώστα Λαλένη, Θανάση Καρούντζου και Μιχάλη Δούναβη. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ήδη το Γρηγόρη Τυμπαλέξη.


ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Η ΝΔ υποστηρίζει εκ νέου την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη. Το ΠΑΣΟΚ διχάζεται ανάμεσα στο πρόσωπο του Νίκου Αναστασίου, και του Θανάση Μουραφέτη. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Νίκου Παπαγεωργίου .


ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Η ΝΔ πρόκειται εντός των ημερών να επιλέξει μεταξύ του Δημήτρη Νικολάου και του Βασίλη Ξύδη, όπως και το ΠΑΣΟΚ μεταξύ του Παναγιώτη Δεμερτζή, του Χαράλαμπου Κουγιουμτζόπουλου, του Βασίλη Κουλούρη, του Νίκο Κουρκουτσάκη και του Αριστείδη Μαντά. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Χριστίνας Πολυκαλά.


ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Η ΝΔ αναμένεται να επιλέξει ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Μανώλη Γραφάκο και το Δημήτρη Στεργίου- Καψάλη. Στο ΠΑΣΟΚ το χρίσμα διεκδικούν οι Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου και Απόστολος Πατραμάνης, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει τον Αναστάσιο Καρατζή. Τέλος η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα στηρίξει τον Αντώνη Φειδοπιάστη.


ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Σταύρου Κόντου η ΝΔ θα επιλέξει ανάμεσα στο Χρήστο Φωτόπουλο και το Χάρη Τομπούλογλου ενώ το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του Βεργή Βαλασσά. Ο Δημήτρης Αποστολάκης κατεβαίνει ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ.


ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ

Η ΝΔ δεν έχει ακόμη δώσει χρίσμα. Το διεκδικούν ο νυν δήμαρχος Παντελής Χαροκόπος, ο Θεόφραστος Οικονομίδης, η Ελένη Ζέπου και ο Νικόλας Βασιλάτος. Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ κατεβαίνει ο Αριστείδης Καμάρας ενώ το ΚΚΕ στηρίζει τον Γιάννη Καβαλάρη και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ τον Παντελή Ξυριδάκη.


ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Η ΝΔ θα στηρίξει εκτός απροόπτου τον Γιώργο Κουράση. Στο ΠΑΣΟΚ επικρατέστεροι για το χρίσμα είναι οι : Στάθης Ανδριόπουλος, Κώστας Παττακός, Γιάννης Γκουγκουστάμος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Νίκος Πανταζής, Κώστας Μανιάτης. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα της Λούλας Καρατζά.


ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

Η ΝΔ θα στηρίξει άλλη μία φορά τον νυν δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Μαραβέλια ενώ το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Τσατσαμπά . Από το ΚΚΕ ανακοινώθηκε το όνομα του Μιχάλη Σελέκου.ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποιόν θα δώσει το χρίσμα. Τα ονόματα του Παναγιώτη Φασούλα , του Γιάννη Μίχα και του Δημήτρη Καρύδη είναι τα επικρατέστερα. Στο χώρο της ΝΔ ακούγονται κατά καιρούς τα ονόματα του Σπύρου Καπράλου, του Παναγιώτη Μελά και του Γιώργου Κασιμάτη. Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ θα κατέβει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Μαντούβαλος.


ΔΗΜΟΣ ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Σάκη Σακιώτη . Αλλες υποψηφιότητες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.


ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Η ΝΔ θα υποστηρίξει το Φώτη Μελά ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει επιλέξει ακόμη μεταξύ του νυν δημάρχου Δραπετσώνας Αλέκου Χρυσού, του Ζαχαρία Ζούπη, του Κανέλλου Λάλου, , του Χρήστου Σαλελέ και του Λουκά Τζανή. Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον Ηλία Πατίδη.


ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το Σταύρο Κασιμάτη και η ΝΔ. το Βασίλη Βουγιουκλάκη.


ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Ο νυν δήμαρχος Θεοδωρος Κουκούλης θα διεκδικήσει και πάλι το δήμο με τη στήριξη της ΝΔ.


ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ

Το ΠΑΣΟΚ μελετά τις υποψηφιότητες του Στέλιου Λογοθέτη, του Πρόδρομου Ζαχαρόπουλου, του Ιωάννη Μαρωνίτη, του Θανάση Τερζή, του Β. Βαλσαμάκη, και της Δήμητρας Μόσχου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει το Γιώργο Ιωακειμίδη, ενώ το ΚΚΕ θα υποστηρίξει για άλλη μία τετραετία την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου της πόλης Στέλιου Μπενετάτου.


ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Ιωάννη Γλύκα, η ΝΔ το Γιώργο Βασιλείου και το ΚΚΕ το Γιάννη Πατσιλινάκο.


ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ

Ο νυν δήμαρχος του νησιού Δημήτρης Στρατηγός θα υποστηριχτεί εκ νέου από τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποφασίσει ακόμη.


ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το Σπύρο Σοφρά και η ΝΔ το Σταμάτη Γκίνη.


ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Στο ΠΑΣΟΚ επικρατέστεροι για το χρίσμα είναι οι Παναγιώτης Φωτιάδης, Σωτήρης Κατσούρος, Γιώργος Λέκκας και Βασίλης Πήττας. Η ΝΔ θα στηρίξει το Θέμη Οικονόμου, ενώ ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ θα κατέλθουν οι : Σπύρος Στριφτός, Βασίλης Τοπαλλιανίδης, Σωτήρης Ντούρος, Δημήτρης Τσανικλίδης, Παναγιώτης Γρηγοριάδης, Γιάννης Κασσαβός


ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Η ΝΔ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει το χρίσμα ή στο Δημήτρη Κυπριώτη, ή τον Ιωάννη Σκουμπούρη ή τον Παναγιώτη Καπετανέα.. Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ θα κατέβουν οι Αγγ. Αποστολάτος και Ανδρέας Κάσδαγλης


ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ αναζητά τον καταλληλότερο ανάμεσα στους : Παναγιώτη Βορριά, Στέλιο Κοροβέση , Αντώνη Σαρρή και Σπύρο Δαρδαμάνη.


ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ

Επικρατέστερη υποψηφιότητα του Αριστείδη Γκίκα .


ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Η ΝΔ θα στηρίξει το νυν δήμαρχο Σπύρο Ζαγάρη και το ΠΑΣΟΚ το Νίκο Ιωνά.


ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το Θανάση Ζούτσο και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ τον Γ. Μπουλμπουσάκη.


ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ - ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ

Η ΝΔ ανακοίνωσε τον Ισ. Μάδη, ενώ στο ΠΑΣΟΚ επικρατέστερος ο Γιώργος Σιώκος.


ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Μόνο το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Χρήστου Τσαλαπάτη. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Ραφήνας Ανδρέα Κεχαγιόγλου.


ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

Έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Γιώργου Αλτιπαρμάκη και του Γιώργου Κασσίμη χωρίς να έχουν ακόμη δοθεί χρίσματα από τα κόμματα.


ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Ο ΣΥΝ -και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στηρίζουν το νυν δήμαρχο της πόλης Σταύρο Ιατρού ενώ η ΝΔ θα στηρίξει τον Σταύρο Παπασταυρόπουλο.


ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη Χριστίνα Χριστοφάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Πέτρο Φιλίππου και η ΝΔ τον κοινοτάρχη Σταμάτη Γκίνη.


ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

Η ΝΔ θα στηρίξει το Φώτη Μαγουλά και το ΠΑΣΟΚ το Νικόλαο Σουρμπάτη.


ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΙΩΝ

Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ κατεβαίνει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα δώσει το χρίσμα εντός των ημερών. Επικρατέστεροι είναι οι: Γιώργος Γιασεμάκης, Βασίλης Καραγιάννης, Ευστράτιος Κρέπιας, Κωνσταντίνος Λίτσας, Χριστίνα Παπαθεοδωρου. Η ΝΔ θα στηρίξει τον Ανδρέα Τσάκωνα.


ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ


Η ΝΔ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Νίκο Μελετίου ενώ στο ΠΑΣΟΚ ακούγονται οι : Ξανθόπουλος, Λιόση, Πηλιχός, Τριανταφυλλίδης.


ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ


Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Γιώργου Αμπατζόγλου.


ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ

Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την Ιωάννα Κριεκούκη και η ΝΔ το Γιώργο Δρίκο.


ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Δημήτρη Στρατιώτη και η ΝΔ του Γιάννη Μαρινάκη.


ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ

Η ΝΔ θα στηρίξει για δεύτερη τετραετία το νυν δήμαρχο Χρήστο Παππού. Ενώ το ΠΑΣΟΚ αναζητάει τον καταλληλότερο δήμαρχο μεταξύ του Δημήτρη Μπουραίμη, της Φωτεινής Γιαννοπούλου, του Βαγγέλη Χριστοφιλάκη και του Σάββα Σάββα.ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διαμορφώνεται, σταδιακά, ο χάρτης των υποψηφίων της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας για τις εκλογές του Νοεμβρίου στην Αυτοδιοίκηση.

Τα πολιτικά κόμματα ξεκίνησαν να ανακοινώνουν τη στήριξή τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας πολλά ακόμη περιθώρια διαβουλεύσεων.

Σε επίπεδο περιφερειών, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ θα προωθήσει την υποψηφιότητα του Γιώργου Παυλίδη, νομάρχη Ξάνθης, ωστόσο ο ίδιος δεν προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξή του στον νομάρχη Ροδόπης, Άρη Γιαννακίδη, ενώ το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τον Χρήστο Τρέλλη.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το «χρίσμα» της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ έλαβε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και του ΚΚΕ ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Στη Δυτική Μακεδονία, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε επίσημα ότι θα υποστηρίξει τον νομάρχη Κοζάνης, Γιώργο Δακή και το ΚΚΕ τον Αντώνη Τσάκωνα.

Ανεξάρτητος υποψήφιος δήλωσε ότι θα είναι ο νυν δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Νούτσος (που προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας).

Τέλος, στην περιφέρεια Θεσσαλίας το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας έλαβε ο πρώην βουλευτής Λάρισας, Κώστας Αγοραστός, ενώ του ΚΚΕ ο Βαγγέλης Μπούτας.

Μέχρι στιγμής, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανακοινώσει τους υποψηφίους που θα στηρίξει στις παραπάνω περιφέρειες.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Σε επίπεδο δήμων, οι μεγάλες αναμετρήσεις θα δοθούν στις πρωτεύουσες των νομών, τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Ειδικότερα, στο δήμο Αλεξανδρούπολης, τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν ο νυν δήμαρχος Γιώργος Αλεξανδρής, ο αντινομάρχης Μιχάλης Κογιομτζής, ο Γιάννης Λασκαράκης, και ο Γιώργος Ραπτόπουλος. Από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας προέρχονται οι Χρήστος Κούρτης και Ευάγγελος Λαμπάκης, ενώ ανεξάρτητος «κατεβαίνει» στις εκλογές ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πέτροβιτς. Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει, επίσημα, την υποστήριξη του Σάββα Δευτεραίου.

Στο δήμο Κομοτηνής, η ΝΔ γνωστοποίησε ότι θα προωθήσει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Κοτσάκη, νυν δημάρχου Κομοτηνής, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη στήριξη του Γιώργου Πετρίδη και το ΚΚΕ του Νίκου Φακιρίδη.

Στο δήμο Ξάνθης, η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη, το ΠΑΣΟΚ τον Χρήστο Πούλιο και το ΚΚΕ τον Γιώργο Κολλάρο.

Στην Καβάλα, το «χρίσμα» από το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει ο νυν δήμαρχος, Κώστας Σιμιτσής και από τη ΝΔ ο Θεόδωρος Καλλιοντζής. Από το χώρο του Συνασπισμού συζητήσεις κάνουν ο Λάζαρος Βασιλειάδης και ο Μπάμπης Γαβρέλης.

Λιγότερο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στο Δήμο Δράμας. Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο νυν δήμαρχος, Θωμάς Μαργαρίτης, που προέρχεται από τη ΝΔ, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής η στήριξη του κόμματος. Το δήμο διεκδικεί και ο νομάρχης Δράμας, Κώστας Ευμοιρίδης, που ανήκει επίσης στο χώρο της ΝΔ.

Όμως, ούτε το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής τις προθέσεις του για το δήμο Δράμας. Για το «χρίσμα» ανταγωνίζονται ο Κυριάκος Χαρακίδης, που δηλώνει ανεξάρτητος και είχε λάβει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, ο Ανέστης Τερζής, δημοτικός σύμβουλος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Σούτος. Από τον ίδιο χώρο αναμένεται να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Νίκου Πολυμενέρη.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργου Μήτρου, Γραμματέα της ΝΕ του ΚΚΕ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, έχει σημειωθεί ρεκόρ υποψηφιοτήτων καθώς μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τις 11. Με την υποστήριξη της ΝΔ ο Κώστας Γκιουλέκας διεκδικεί τη δημαρχία, ενώ από το ίδιο κόμμα χώρο προέρχεται η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του ΤΕΕ, Σάκη Τζακόπουλου. Υποψήφιος έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» Στέλιος Παπαθεμελής.

Επίσημες ανακοινώσεις από το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν γίνει ακόμη, ωστόσο από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο προέρχονται οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μπουτάρης και Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, οι επιχειρηματίες Νίκος Ευθυμιάδης και Τάσος Τζήκας και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις προηγούμενες εκλογές, Φώτης Μπίμπασης. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Τον κατάλογο τον υποψηφιοτήτων «συμπληρώνουν» ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαγεωργίου και ο Κώστας Μαργαρίτης, που γνωστοποίησε την κάθοδό του στις εκλογές με ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνική Πολιτική Δράση».

Στο δήμο Σερρών, ο νομάρχης Στέφανος Φωτιάδης, που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, όπως και ο Πέτρος Αγγελίδης.

Σε ό,τι αφορά την ΝΔ ο Θεόδωρος Γεωργιάδης, νυν δήμαρχος Λευκώνα, διεκδικεί την υποστήριξή της, ενώ ο Θεόδωρος Μηλίδης, νομαρχιακός σύμβουλος, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος εφόσον υποστηριχτεί από τη ΝΔ.

Από τον ίδιο πολιτικό χώρο προέρχεται και ο Στάθης Πανταζής, ωστόσο δήλωσε ανεξάρτητος υποψήφιος, όπως επίσης και ο Κώστας Σίμογλου, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος.

Ο Παναγιώτης Κοτρώνης, από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποίησε ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Το ΛΑΟΣ θα λάβει τις αποφάσεις του την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ έχει αναφέρει ότι θα στηρίξει υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.

Το δήμο Κιλκίς διεκδικεί ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Τερζίδης, από το ΠΑΣΟΚ. Έχουν, επίσης, προταθεί για υποψήφιοι ο Νίκος Αφεντουλίδης, πρώην βουλευτής και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης.

Από την πλευρά της ΝΔ, τις υποψηφιότητές τους για τη δημαρχία προωθούν ο νυν νομάρχης, Ευάγγελος Μπαλάσκας και ο Παύλος Πασσαλίδης, πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρείας Κιλκίς. Την υποστήριξη του ΚΚΕ εξασφάλισε ο Γιάννης Φαχουρίδης.

Στο δήμο Πολυγύρου, έδρα του νομού Χαλκιδικής η ΝΔ ανακοίνωσε τον κ. Αστέριο Ζωγράφο και το ΚΚΕ γνωστοποίησε ότι θα υποστηρίξει τον Νίκο Παρθενιώτη. Από το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει οι Λ. Σταμούλης και Κ. Μπογδάνος.

Στην Ημαθία, το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει και πάλι τη δήμαρχο Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, για τον κεντρικό δήμο και το ΚΚΕ την Ιωάννα Σοφρόνωφ. Τα ονόματα γύρω από τα οποία γίνονται διαβουλεύσεις στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας είναι εκείνα του νομάρχη Ημαθίας, Κώστα Καραπαναγιωτίδη, του πρώην βουλευτή Λάζαρου Τσαβδαρίδη και των Αργύρη Γκαμπέση, Χρήστου Σκουμπόπουλου, Χρήστου Τσιούντα και Γιώργου Κυριακίδη.

Σε ό,τι αφορά την Κατερίνη, έδρα του νομού Πιερίας, ο νυν δήμαρχος, Σάββας Χιονίδης, εξασφάλισε την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και ο Νίκος Σαλπιστής του ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει γνωστοποιήσει- μέχρι στιγμής- τις προθέσεις τους, ενώ ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι Α. Μωυσιάδης, Α. Κασσιμίδης και Ν. Μηλιώτης.

Τέλος, στο δήμο Έδεσσας ο νυν δήμαρχος Γιάννης Σόντρας από το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ το ΚΚΕ θα στηρίξει, επίσημα, τον Μιχάλη Φουνταλή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις από τη Νέα Δημοκρατία. Ως υποψήφιοι από τον πολιτικό της χώρο της φέρονται οι Γιάννης Μουράτογλου και Δημήτρης Γιάννου.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Για το δήμο Κοζάνης, την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας διεκδικούν οι Νίκος Ζηκόπουλος, Κώστας Σανίδης- σημερινός δήμαρχος Ελλησπόντου- Στέργιος Γκανάτσιος, Κώστας Πουτακίδης και Γιώργος Τοπαλίδης πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ. "Ακούγονται", επίσης, τα ονόματα των Άννας Νανοπούλου, (από την ηγεσία της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο) και Νίκου Τσιαρτσιώνη, πρώην υπουργού Μακεδονίας Θράκης.

Την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ο νυν δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο Παναγιώτης Αποστολίδης. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τη στήριξή του στο πρόσωπο του νομαρχιακού συμβούλου, Γιάννη Μητσιάκου.

Στο δήμο Γρεβενών, ως ανεξάρτητος υποψήφιος προσέρχεται στις εκλογές ο νυν νομάρχης, Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο οποίος επιδιώκει τη στήριξη της ΝΔ.

Από το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τον υποψήφιο. Το «χρίσμα» διεκδικούν οι Δημήτρης Ζήσης και Γιάννης Παναγιωτίδης, οι οποίοι κατέθεσαν αιτήσεις αξιολόγησης. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν και τα ονόματα του πρώην υφυπουργού εργασίας και πρώην βουλευτή, Λευτέρη Τζόλλα και του μέλους του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Παπαγεωργίου. Την υποστήριξη του ΚΚΕ εξασφάλισε η Παναγιώτα Ντάγκα.

Για το δήμο Φλώρινας, την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας διεκδικούν οι Γιάννης Βοσκόπουλος (σημερινός νομάρχης Φλώρινας) και Στέφανος Παπαναστασίου (σημερινός δήμαρχος Φλώρινας). Από το ΠΑΣΟΚ, την υποψηφιότητά του έχει δηλώσει ο Αιμίλιος Ασπρίδης, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από την κ. Όλγα Μούσιου. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Βασίλη Καραντζίδη.

Σε ό,τι αφορά τον νομό Καστοριάς, υποψήφιος δήμαρχος «κατεβαίνει», με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ο νομάρχης Κώστας Λιάντσης, ενώ το δήμο διεκδικεί και ο νυν δήμαρχος Ι. Τσαμίσης, που στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε λάβει την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Παρ' όλα αυτά εξελέγη.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν γίνει ακόμη οι επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο επικρατέστεροι υποψήφιοι φέρονται οι Παναγιώτης Διαμαντόπουλος και Κώστας Κοτόπουλος. Ανεξάρτητος υποψήφιος θα είναι ο Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, ενώ το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει το Λεωνίδα Ζέγα.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Και στη Θεσσαλία παραμένει ελλιπής ο κατάλογος των υποψηφίων που θα στηρίξουν τα πολιτικά κόμματα στους κεντρικούς δήμους. Για τον δήμο Βόλου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις και μόνο το ΚΚΕ γνωστοποίησε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Απόστολου Νάνου.

Οι πληροφορίες για τις υποψηφιότητες αναφέρουν τα ονόματα του νυν δημάρχου, Αλέξανδρου Βούλγαρη και του Πάνου Σκοτινιώτη από το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης κι αυτά του Κυριάκου Μήτρου και του Θανάση Νάκου από τη ΝΔ.

Στη Λάρισα, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει το δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη και το ΚΚΕ τον Γιώργο Λαμπρούλη.

Ως ανεξάρτητος υποψήφιος προσέρχεται στις εκλογές ο Γιώργος Μπαρτζιώκης. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση του, όμως η σχετική φημολογία περιλαμβάνει το όνομα του Γιάννη Σάπκα.

Αντίθετα, ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στο νομό Καρδίτσας.

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη στήριξή του στο σημερινό δήμαρχο Δομίνικο Βερίλλη, η ΝΔ στο νυν δήμαρχο Κάμπου, Κώστα Παπαλό και το ΚΚΕ στον Χρήστο Τέγο. Ο δήμαρχος Ιτάμου, Βασίλης Τσαντήλας ανακοίνωσε ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ).

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και τα Τρίκαλα, όπου η ΝΔ δήλωσε ότι θα στηρίξει για τον κεντρικό δήμο, το δήμαρχο Μιχάλη Ταμήλο και το ΚΚΕ τον Γιώργο Καϊκη. Για το ΠΑΣΟΚ, επικρατέστερη είναι η υποψηφιότητα του Χρήστου Λάππα.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ HΠΕΙΡΟΥ

Ρευστή είναι η κατάσταση για τις υποψηφιότητες της 7ης Νοεμβρίου στην Ήπειρο. Κάποιοι υποψήφιοι έχουν λάβει ήδη την υποστήριξη κομμάτων, άλλοι αναμένουν και σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Αναλυτικά μέχρι τώρα η εικόνα που παρουσιάζεται στην Ήπειρο, είναι η εξής:

Όλα δείχνουν ότι την Περιφέρεια Ηπείρου θα διεκδικήσουν δύο υποψήφιοι. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να έχει πάρει ακόμη το «χρίσμα» υποψήφιος θα είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην υφυπουργός Γεωργίας και βουλευτής Ιωαννίνων Ευάγγελος Αργύρης. Η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει την στήριξή της στον νυν Νομάρχη Ιωαννίνων Αλέξανδρο Καχριμάνη. Από την πλευρά του το ΚΚΕ θα υποστηρίξει τον Κώστα Κωτσαντή.


ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Στο δήμο Ιωαννίνων η ΝΔ έδωσε το «χρίσμα» στον νυν δήμαρχο Νικο Γκόντα. Επίσημα το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε χρίσμα στον Φίλιππα Φίλιο (ΣΥΝ), που προτάθηκε αρχικά από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια προηγήθηκε σε μια σφυγμομέτρηση που έγινε. Θεωρείται λοιπόν ο πιθανότερος να υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι από τον ΣΥΝ, που θα υποστηρίξει δικό του υποψήφιο. Στο δήμο Ιωαννίνων, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ θα είναι Δημήτρης Τασούλας.

Στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο των Ιωαννίνων, το δήμο Πασαρώνος ο πρώην Γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Χριστόφορος Βούζας, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, αλλά η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ σε συνεδρίασή της πρόκρινε τον Δημήτρη Ρογκότη, στέλνοντας την υποψηφιότητα και στην Ιπποκράτους για έγκριση. Στον ίδιο δήμο, η ΝΔ θα υποστηρίξει και πάλι τον νυν δήμαρχο Αθανάσιο Βλέτσα. Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει τον Τάκη Τζίμα.

Στο δήμο Μετσόβου, η ΝΔ δεν έχει αποφασίσει αν θα υποστηρίξει και πάλι τον νυν δήμαρχο Κώστα Τζαφέα, ενώ από το ίδιο κόμμα εκδηλώνει ενδιαφέρον υποψηφιότητας και ο Νίκος Τσομπίκος. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να υποστηρίξει τον Λεωνίδα Ευθυμίου.

Στο δήμο Δωδώνης από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα του Κώστα Κατσανάκη και στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων του νυν δημάρχου Γιάννη Σεντελέ. Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον Γιάννη Σταύρου.

Στο δήμο Κόνιτσας την στήριξη του ΠΑΣΟΚ θα έχει ο Παναγιώτης Γαργάλας. Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει τον Νίκο Μουζάκη. Η ΝΔ θα στηρίξει τον σημερινό δήμαρχο.

Στο δήμο Πωγωνίου ένας εκ των Κώστα Καψάλη (νυν δημάρχου Καλπακίου) και Γιάννη Ντόντη θα υποστηριχθούν από το ΠΑΣΟΚ. Από το ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι ο Χρήστος Μεντής. Από τη ΝΔ υποψήφιος για το Δήμο Πωγωνίου αναμένεται να είναι ο Φάνης Στεργίου, για το Δήμο Ζαγορίου ένας εκ των Γιώργου Σουκουβέλου και Λεωνίδα Τσουμάνη, και για το Δήμο Δωδώνης ένας εκ των Χρήστου Ντακαλέτση και Γιάννη Μπάρκα. Aπό το ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι ο Αναστάσιος Τόκας.


ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Στο δήμο Ηγουμενίτσας υποψήφιος της ΝΔ θα είναι ο σημερινός Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας. Ο νυν δήμαρχος Θωμάς Πιτούλης που είχε υποστηριχθεί τις προηγούμενες εκλογές από τη ΝΔ θα κατέλθει σαν ανεξάρτητος.

Στο δήμο Σουλίου, υποψήφιος θα είναι ο δήμαρχος Αχέροντα Θανάσης Παππάς. Απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη από τη ΝΔ για το δήμο Φιλιατών. Ο σημερινός δήμαρχος Σαγιάδας Βαγγέλης Μάστορας απέσυρε την υποψηφιότητά του, ενώ ο δήμαρχος Φιλιατών κ. Ντουμάζιος είναι άγνωστο αν θα υποστηριχθεί και σε αυτές τις εκλογές.

Στο νομό Θεσπρωτίας, πλην του δήμου Φιλιατών, όπου το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Μηνά Παππά, στους άλλους δύο δήμους τίποτε το οριστικό δεν υπάρχει.

Για τον δήμο Ηγουμενίτσας υποψήφιοι είναι οι: Γιώργος Γιαννούλης, Γιώργος Κάτσινος, Θωμάς Παππάς, Βενέτης Ιωάννης, Γιώργος Σιντόρης, Χρήστος Τσόγκας. Πιθανότερος να πάρει το «χρίσμα» του ΠΑΣΟΚ είναι ο Γιώργος Κάτσινος.

Για τον δήμο Σουλίου υποψήφιοι είναι οι: Γιώργος Γκορέζης, Ηλίας Μάρκου, Ερρίκος Μητσιώνης, Σταυρούλα Μπραΐμη, Πέτρος Πέτσιος, Γιάννης Καραγιαννης.


ΑΡΤΑ

Στο δήμο της Άρτας η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την υποψηφιότητα του σημερινού Νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου ενώ από το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποφασιστεί αν θα υποστηρίξει τον νυν δήμαρχο Πάνο Οικονομίδη. Ενδιαφέρον από το την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εκδηλώνει και ο κ. Παπαλέξης. Στο Δήμο Σκουφά η ΝΔ αναμένεται θα υποστηρίξει τον νυν δήμαρχο Αράχθου Γιάννη Κόκλα.

Στο δήμο Καραϊσκάκη οι συζητήσεις συγκλίνουν υπέρ του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου χωρίς να έχει αποφασιστεί ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, και στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων η ΝΔ ενδέχεται να εμφανισθεί με δύο ψηφοδέλτια. Στο ένα θα ηγείται ο σημερινός δήμαρχος Αγνάντων Χρήστος Χασιάκος και στο άλλο ο πρώην αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Μαρίνος Γαρνέλης.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση και στους άλλους τρεις Δήμους της Άρτας που υπάρχει ενδιαφέρον ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων .

Στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι, Σταυρούλα Καραβασίλη, Κώστας Χατζηγιάννης, Λεωνίδας Τσίπρας, Θ. Σιόντης.

Στο δήμο Νικόλαου Σκουφά ενδέχεται το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Μουσαβερέ, ενώ στο Δήμο Γεωργίου Καραισκάκη υπάρχουν τέσσερις τουλάχιστον ενδιαφερόμενοι.ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο δήμο της Πρέβεζας, υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά του τοπικού ΠΑΣΟΚ για την υποστήριξη του σημερινού δημάρχου Μιλτιάδη Κλάπα που προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΝ και όλα δείχνουν ότι θα οδηγηθούν στην επιλογή του νυν δημάρχου Λούρου, Χρήστου Μπαϊλη. Από το ίδιο κόμμα ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από τον κ. Νίτσα. Αντίθετα έχει ξεκαθαρίσει η υποστήριξη του Στέργιου Γιαννάκη από τη ΝΔ.

Στο δήμο Πάργας η ΝΔ υποστηρίζει τον νυν δήμαρχο Φαναρίου Αντώνη Νάστα, ενώ το τοπικό ΠΑΣΟΚ προκρίνει το κ. Λιόλιο, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από άλλους υποψηφίους.

Στο δήμο Ζηρού η υποψηφιότητα του κ. Βογιατζή, στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν όμως αντιδράσεις και στελέχη του κόμματος φαίνεται να ετοιμάζουν ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον κ. Ζυγούρη. Η ΝΔ θα υποστηριξει τον δήμαρχο Φιλιππιάδας Δημήτριο Γιολδάση.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΒΟΙΩΤΙΑ


Ιδιαίτερα ρευστό είναι το τοπίο στους δύο μεγάλους δήμους της Βοιωτίας, αφού και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δυστοκία στο να προχωρήσουν σε τελικές επιλογές.

Στο δήμο της Λιβαδειάς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορεί να βρίσκονται στην τελική κούρσα των επιλογών, όμως σε καμιά περίπτωση η επιλογή δεν δείχνει να είναι εύκολη.

Στο ΠΑΣΟΚ για το δήμο της Λιβαδειάς παρουσιάζονται ως πλέον ισχυρές υποψηφιότητες αυτές του Νίκου Παπαγγελή, νυν δημάρχου Χαιρώνειας και προέδρου της τοπικής ΤΕΔΚ, αλλά και του νυν δημάρχου Λειβαδιάς Δημήτρη Τσιφή.

Ο τελευταίος έχει εκφράσει την επιθυμία να πάρει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ και περιμένει τις κινήσεις της Ιπποκράτους. Η υποψηφιότητα του Νίκου Παπαγγελή εκτιμάται ότι μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις.

Τη δική τους μάχη, όμως, δίνουν ο πρώην αντινομάρχης Βοιωτίας Γιώργος Ζιώγας, αλλά και ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Παλαμίδας διεκδικώντας να ξεχωρίσουν στην κούρσα της διεκδίκησης του χρίσματος.

Στην ΝΔ εξελίσσεται μια καθοριστική μάχη διεκδίκησης μεταξύ του Αλέκου Μιτά που είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου σήμερα - και στις προηγούμενες εκλογές είχε κατεβεί στον εκλογικό στίβο ως αντάρτης της ΝΔ- του Γιάννη Καράμπελα που ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εθνικές εκλογές και του προέδρου του ΕΒΕ Παναγιώτη Αγνιάδη.

Το ΚΚΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη υποψηφιότητα στην περιοχή, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ομάδα στελεχών που έχει αναφορές στην Κεντροαριστερά και είχε πολιτικούς δεσμούς με τον αείμνηστο δήμαρχο Χρήστο Παλαιολόγο, έχει δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα και με επικεφαλής τη Γιώτα Πούλου, έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην κατάρτιση ψηφοδελτίων και συμμετοχή στις εκλογές.

Στη Θήβα η επιλογή υποψηφίων δείχνει επίσης δύσκολη υπόθεση.

Από το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί το χρίσμα ο νυν δήμαρχος γιατρός Νίκος Σβίγγος έχοντας αντίπαλο στην διεκδίκηση τον δημοτικό σύμβουλο Σταμάτη Χαλβαντζή και τον υποψήφιο βουλευτή Γιώργο Ψυχογιό. Τις εξελίξεις περιμένει ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Σκούμας ο οποίος έχει σημαντική αναφορά στην ανανεωτική αριστερά, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ.

Στην ΝΔ προβάλλεται η υποψηφιότητα της υποψήφιας βουλευτού Σωσώς Θεοδώρου - Μανάρα, η οποία μάλιστα φέρεται να έχει αρνηθεί, αλλά γίνονται προσπάθειες να μεταπειστεί.

Στο δήμο Διστόμου- Αράχωβας από την πλευρά της ΝΔ προβάλλεται η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιάννη Πατσαντάρα, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ωστόσο, το χρίσμα από την πλευρά της ΝΔ και επίσημα διεκδικεί ο δήμαρχος Αράχωβας Θανάσης Πανουργιάς.

Από το ΠΑΣΟΚ η Ιπποκράτους έχει να προκρίνει μεταξύ τριών υποψηφίων. Του Γιάννη Σωτηρίου που για πολλά χρόνια υπήρξε κοινοτάρχης στην Αντίκυρα, αλλά και του γραμματέα της περιφερειακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Στερεά Ελλάδα, Αργύρη Σφουντούρη και αυτή της Βαγγελιώς Γρανιτσιώτη.

Στον Ορχομενό έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο: Το ΠΑΣΟΚ ενισχύει την υποψηφιότητα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του Ορχομενού του Κώστα Ξηρογιάννη και η ΝΔ έχει καταλήξει στην υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Ορχομενού Λουκά Υπερήφανου.

Στο δήμο Τανάγρας το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του δημάρχου Σχηματαρίου Βαγγέλη Γεωργίου που ήταν ο παλιός πρόεδρος στην ΤΕΔΚ, αλλά και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Τα βλέμματα στρέφονται στις κινήσεις του δημάρχου Οινοφύτων Γιώργου Θεοδωρόπουλου, που το τελευταίο διάστημα βολιδοσκοπεί τα περιθώρια συγκρότησης συνδυασμού.

Από την πλευρά της ΝΔ ο προσανατολισμός των κομματικών στελεχών είναι προς την κατεύθυνση του δημάρχου Τανάγρας Παναγιώτη Κυριάκου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το δήμο Αλιάρτου ο προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ είναι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της υποψηφιότητας του Αλέξανδρου Βίτση που υπηρετεί ως δήμαρχος στην Αλίαρτο. Από την πλευρά της ΝΔ στον ίδιο δήμο τα βλέμματα στρέφονται προς την υποψηφιότητα του δασκάλου Γιώργου Μεγάλου, χωρίς ακόμα να έχουν καταλήξει.


ΦΩΚΙΔΑ

Αντάρτικο ξέσπασε με την ανακοίνωση της επιλογής της ΝΔ για το δήμο Δελφών με έδρα την Άμφισσα. Η ΝΔ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά τον νυν νομάρχη Νίκου Φουσέκη για το συγκεκριμένο δήμο και την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητα του Δημάρχου Ιτέας Αριστείδη Παπαλάϊου, που είναι κομματικό στέλεχος της ΝΔ.

Στο ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Δελφών γίνεται μια μεγάλη μάχη ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Άμφισσας Ασημάκη Ασημακόπουλο και στο Κώστα Μπακογιάννη που ήταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν στις εθνικές εκλογές. Από τις εξελίξεις δεν μένει αδιάφορος ο τέως Νομάρχης Άμφισσας Αποστόλης Καραχάλιος, ο οποίος θα ήθελε να εκφράσει τον κεντροαριστερό χώρο.

Στον ίδιο δήμο, το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωσηφίδη, που είναι γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΚΚΕ και νομαρχιακός σύμβουλος.

Στο δήμο Δωρίδας, η ΝΔ προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Ευπαλίου Τάσου Παγώνη ενώ διεκδικεί το χρίσμα και ο Γιάννης Λυμπέρης που ήταν διοικητής του νοσοκομείου του Αιγίου. Ζυμώσεις υπάρχουν και για την υποψηφιότητα του Δημάρχου Λιδορικίου Γιώργου Κουλούλα.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ οι προσανατολισμοί κατευθύνονται στην υποψηφιότητα του Γιώργου Καπετζώνη.

Το ΚΚΕ στο συγκεκριμένο δήμο έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του βιολόγου και παλιού δημοτικού συμβούλου Χρήστου Τριανταφύλλου ο οποίος επίσης ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ευπαλίου το 1998.


ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Όλες οι εξελίξεις στο νομό της Ευρυτανίας είναι προσανατολισμένες στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη για το δήμο Καρπενησίου.

Ο γιός του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη θα διεκδικήσει το Δήμο Καρπενησίου και μάλιστα στελέχη της ΝΔ, όπως ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας κ. Χρυσικός,έχουν ταχθεί στο πλευρό του στην διεκδίκηση του Δήμου.

Ο Κώστας Μπακογιάννης θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του την Κυριακή

Η μοναδική υποψηφιότητα που έχει ανακοινωθεί επίσημα είναι αυτή του γεωπόνου Νίκου Σερετάκη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.

Στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν τις εξελίξεις γύρω από την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη.

Άλλωστε, ο νυν δήμαρχος Καρπενησίου και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Καραμπάς στις διαδικασίες που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει υποψηφιότητα για αξιολόγηση τόσο στο δήμο, όσο και σε θέση αντιπεριφερειάρχη. Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και η υποψηφιότητα του αντιδημάρχου Λεωνίδα Παπαδόπουλου, ο οποίος μάλιστα δηλώνει πως "αν γίνει πρόταση δεν θα την απορρίψω".

Στο δεύτερο δήμο της Ευρυτανίας, στο δήμο Αγράφων, πιθανώς θα υπάρξει μάχη μεταξύ δύο στελεχών της ΝΔ. Ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Τάτσης από τα στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στην Ντόρα Μπακογιάννη και στο νομάρχη Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργο, έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει το δήμο σε κάθε περίπτωση. Το δήμο θέλει να διεκδικήσει και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Δημοσθένης Τσιαμάκης.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στο τραπέζι υπάρχει η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή και Υπουργού Κώστα Τσιγαρίδα, αλλά και ονόματα στελεχών που έχουν υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως αυτό του Βαγγέλη Κατσιφού παλιού δημάρχου Αγράφων.ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία στη Φθιώτιδα σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση του σκηνικού γύρω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο δήμο της Λαμίας ο νυν δήμαρχος κ. Γιώργος Κοτρωνιάς επιχειρεί μια ανανέωση στο συνδυασμό του και έχει δεσμευτεί ότι ορισμένα από τα στελέχη που υπηρετούν στο συνδυασμό του για χρόνια και σε διάφορες θέσεις θα μείνουν από την αρχή εκτός συνδυασμού. Ο κ. Κοτρωνιάς έχει ήδη κλείσει συνεργασία με τον ΛΑΟΣ και οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο ψηφοδέλτιό του θα συμμετέχουν οι κ.κ. Σαγιάς και Τζιόπας που είναι και πρόταση της ΝΕ από τον ΛΑΟΣ.

Στο ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο βρίσκεται όμως η υποψηφιότητα του επιχειρηματία Σπύρου Σουρτζή αφού δίπλα της βρίσκονται στελέχη από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει για τη Λαμία την υποψηφιότητα του Κώστα Μπασδέκη ενώ προεκλογική πορεία έχει χαράξει και η "Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών" που ενισχύεται από τους Οικολόγους Πράσινους.

Στον Δήμο Μώλου-Αγ. Κων/νου το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ έχει δοθεί στον Βαγγέλη Τετριμίδα. Οι δύο άλλοι υποψήφιοι που είχαν μπει στην κούρσα διεκδίκησης της επιλογής από το ΠΑΣΟΚ και απερρίφθησαν οι κ.κ. Κώστας Παταριάς και Δημήτρης Φαφούτης, εκτός από το ότι διευρύνουν τις επαφές τους δημιουργώντας ένα κοινό σχήμα, αναμένεται να ανακοινώσουν την κοινή τους κάθοδο στις εκλογές.

Στην ΝΔ έχουν πέσει στο τραπέζι αρκετά ονόματα.

Οι κομματικές επιτροπές της ΝΔ έχουν απορρίψει την πιθανότητα στήριξης της υποψηφιότητας του νυν δημάρχου Καμένων Βούρλων Μάκη Αντωνίου και ανέλαβαν την ευθύνη για μια εκ νέου συνάντηση με τον Δημήτρη Αρκιτσαίο πρώην αντινομάρχη, αλλά και υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ, που όμως στο πρόσφατο παρελθόν είχε αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή.

Το τελευταίο διάστημα εντείνει τις προσπάθειές του στο χώρο της κεντροδεξιάς και ο επιχειρηματίας Γιώργος Βουρβουλάκης.

Στο δήμο Στυλίδας συγκεχυμένα παραμένουν τα πράγματα και στα δύο μεγάλα κόμματα.

Στο ΠΑΣΟΚ δίνεται μάχη ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες της νυν δημάρχου Στυλίδας Αλέκας Σχορτσιανίτη και του παλιού κοινοτάρχη Ράχεων Νίκου Παπαδή που έχει ανακοινώσει την κάθοδό του. Κανείς από τους δύο δεν έχει μπει στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ με την υποβολή αιτήματος, ωστόσο και οι δύο απευθύνονται στον κεντροαριστερό χώρο προβάλλοντας ανεξάρτητες υποψηφιότητες.

Ήδη το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του Χρήστου Οικονόμου.

Στην ΝΔ, ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΕάρχης αλλά και συνεργάτης για πολλά χρόνια του Θανάση Γιαννόπουλου, Δημήτρης Κατσικονούρης διεκδικεί το κομματικό χρίσμα, προαναγγέλλοντας οπωσδήποτε την κάθοδό του στις εκλογές, είτε πάρει το χρίσμα από τη ΝΔ, είτε όχι.

Τέλος κινητικότητα συνεχίζει να εμφανίζει η υποψηφιότητα του γνωστού ηθοποιού Αποστόλη Γκλέτσου.

Ωστόσο δεν έχει σταματήσει να διεκδικεί το χρίσμα από τη ΝΔ και ο δήμαρχος Εχιναίων Μιχάλης Κορμάζος.

Στο δήμο Δομοκού, μετά την άρνηση του νυν δημάρχου Δημ. Τσόγκα να κατέλθει υποψήφιος, έχει ξεκινήσει αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη που και στο παρελθόν είχαν εμπλακεί στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά το γεγονός ότι βολιδοσκοπήθηκαν, αρνούνται την οποιαδήποτε συμμετοχή. Παραμένει η υποψηφιότητα του δημάρχου Θεσσαλιώτιδος Δημήτρη Τζιαχρήστα. Ο ίδιος αρνείται το χρίσμα από τη ΝΔ, επιμένοντας σε μια πολυσυλλεκτική ανεξάρτητη υποψηφιότητα, αφού έχει προσεγγίσει και περιφερειακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στα ονόματα που ακούγονται είναι και αυτο του πρώην υπαρχηγού της ΕΛΑΣ Στέλιου Σύρρου.

Ήδη το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητα του Θανάση Καϊδατζή.

Στο δήμο Λοκρών,στις κάλπες που θα στηθούν την Κυριακή έχει στραμμένο το βλέμμα το ΠΑΣΟΚ.

Οι υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί είναι του Δημήτρη Μαμάνδρα που είναι παλιός δήμαρχος και νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αταλάντης, του νυν δημάρχου Αταλάντης Γιώργου Σκαμπερδόπουλου, του πρώην προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Νίκου Λιόλιου, του καθηγητή Θαν. Καράλη και του υπαλλήλου του ΕΣΥ Κώστα Τσέρτου.

Στη ΝΔ επικρατεί ένα κλίμα ρευστότητας.

Η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Στάθη Αγγελούση παραμένει ενεργή, ωστόσο όμως υπάρχουν και άλλες κινήσεις από τη βάση της ΝΔ.

Οι προσπάθειες που έγιναν για να πείσουν τον επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημ. συμβούλιο Αταλάντης Γιώργο Τσούρτο να ηγηθεί συνδυασμού δεν έχουν αποδώσει, ενώ σε στάση αναμονής βρίσκεται ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κολοβός.

Σε συνδυασμό προχωρά όμως και ο πρώην δήμαρχος Δαφνουσίων Κώστας Πάσσας με στελέχη της ΝΔ της ευρύτερης περιοχής και δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει την υποψηφιότητά του.

Τις προθέσεις τους για πιθανή υποψηφιότητά τους εχουν καταθέσει ο Σταμάτης Δάρρας και ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπρεκουλάκης.

Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του Γιώργου Ρούσση.

Στη Δυτική Φθιώτιδα το κλίμα παραμένει επίσης ρευστό.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το μεγαλύτερο μέρος του στελεχιακού δυναμικού είναι ταυτισμένο με την υποψηφιότητα του υπαλλήλου του ΟΤΕ Θύμιου Παπαευθυμίου, που είναι και επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Σπερχειάδας.

Μαζί του βρίσκονται στελέχη από την ευρύτερη περιοχή που έχουν υπηρετήσει στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ενώ υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην προσπάθειά του στο δήμο Μακρακώμης.

Ομάδα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν κοντά στον νυν δήμαρχο Μακρακώμης Κώστα Κρητικό παραμένει συμπαγής και τον στηρίζει για κάθοδο στις εκλογές.

Στην ΝΔ υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του κεντροδεξιού χώρου ενισχύει την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Σπερχειάδας Νίκου Τζιβελέκα, που δεν δείχνει να επιθυμεί το χρίσμα της Ρηγίλλης, θέλοντας να διαμορφώσει έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό.

Ήδη, όμως, έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του τραπεζικού Κώστα Λάγιου, που διατηρεί επαφές με την Ρηγίλλης διεκδικώντας χρίσμα από τη ΝΔ.

Στην περιοχή καταγράφεται και μια ανεξάρτητη κίνηση πολιτών, η οποία έχει διακηρύξει κάθοδο στις εκλογές και το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου.

Το ΚΚΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τον υποψήφιό του.

Στο δήμο Αμφίκλειας-Τιθορέας έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του παλιού δημάρχου Ελάτειας Γιώργου Γώγου, που με επιστολή του σε όλα τα κόμματα ζητά την στήριξή τους.

Το ΚΚΕ έδωσε το χρίσμα στο Νίκο Κεφάλα, ενώ ο γιατρός Θόδωρος Ντούρος που ήταν και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αμφίκλειας ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αλλά τοπικά στελέχη του προβάλλουν την υποψηφιότητα του Δασολόγου Γιάννη Γρίβα, που συγχρόνως είναι συγγενικό πρόσωπο του τέως Πρωθυπουργού.

Την υποψηφιότητά του έχει διακηρύξει και ο νυν δήμαρχος Τιθορέας Νίκος Καράφλας, περιμένοντας στήριξη από ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Όλοι οι υποψήφιοι όμως αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μέσα στην πόλη της Αμφίκλειας. Η ένταση που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα για την έδρα του δήμου ανάμεσα σε Αμφίκλεια και Τιθορέα έχει διαμορφώσει κλίμα αποχής. Στελέχη και των δύο κομμάτων έχουν αυτοδεσμευτεί να μην κατέλθουν στις εκλογές. Τα τελευταία 24ωρα όμως υπήρξαν κινήσεις και από το δήμαρχο της πόλης Γιάννη Τσιτσιπή αλλά και από τον αρχηγό της μειοψηφίας Λουκά Σκλαβούνο που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιοι. Κομματικά στελέχη της ΝΔ ζήτησαν από τον κ. Σκλαβούνο να ηγηθεί μιας προσπάθειας και στους τρεις δήμους.

Ο δήμαρχος Γιάννης Τσιτσιπής δέχτηκε προτάσεις να είναι εκ νέου υποψήφιος χωρίς όμως να είναι γνωστά τα τελικά αποτελέσματα.

Παράλληλα στο προσκήνιο έρχεται η υποψηφιότητα του στρατιωτικού Γιώργου Κολοφούση που ενισχύεται από επώνυμα στελέχη της ΝΔ.ΕΥΒΟΙΑ

Την απόφαση της Ιπποκράτους περιμένουν οι δύο υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, ενώ συγχρόνως κάνουν και τις δικές τους κινήσεις.

Από τις διαβουλεύσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα οι υποψηφιότητες του Δημήτρη Αναγνωστάκη και Χρήστου Παγώνη είναι οι επικρατέστερες.

Ο τελευταίος έχει δηλώσει δημόσια ότι κατέρχεται στις εκλογές και περιμένει στήριξη από το ΠΑΣΟΚ.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται και στην ΝΔ.

Ο νυν δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης διεκδικεί το χρίσμα, έχοντας απέναντί του ισχυρές ενστάσεις από μια ομάδα του συνδυασμού του, που έχει αυτονομηθεί και η οποία έχει προσανατολιστεί στην υποψηφιότητα του πρώην διοικητή του ΟΓΑ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου.

Στην πόλη της Χαλκίδας, το ΚΚΕ έχει καταλήξει στην υποψηφιότητα του Βαγγέλη Σταματούκου, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουν την υποψηφιότητα του γιατρού Γιώργου Βλαχογιώργου που υπηρετεί και ως νομαρχιακός σύμβουλος.

Στις ανεξάρτητες υποψηφιότητες είναι και εκείνη του ΠΑΣΟΚογενούς Σάκη Κουκουβίνου, ο οποίος απευθύνεται σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε ένα κομμάτι του ΣΥΝ, πιστεύοντας ότι θα απελευθερωθούν δυνάμεις που θα συσπειρώσει στο συνδυασμό του.

Τέλος, την δική τους κίνηση οργανώνουν στελέχη που πρόσκεινται στους Οικολόγους Πράσινους και διαμορφώνουν τις συνθήκες δημιουργίας μιας κίνησης ενεργών πολιτών, με εκλογική παρουσία στις εκλογές για το Δήμο Χαλκιδέων.

Στο δήμο Διρφίων-Μεσσαπίων (Ψαχνά) σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ προβάλλεται η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Διρφίων Γιάννη Μπουροδήμου, ενώ την ίδια στιγμή η Ιπποκράτους προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τις υποψηφιότητες που έχουν προβληθεί και από τον πρώην αντινομάρχη Θανάση Καλαβρή, αλλά και από τον Γιώργο Ψαθά και τον Νίκο Χασάνδρα.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ προκρίνει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουροδήμου, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια θεωρούν ως αναπόφευκτο το αντάρτικο από τον Αθ. Καλαβρή που θα συγκροτήσει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με τον Σπύρο Ραπτάκη, ενώ δεν αποκλείουν να εκδηλωθεί και καινούργια κίνηση με αναφορά στον κεντροαριστερό χώρο από τους Γιώργο Ψαθά, Νίκο Χασάνδρα και Γιάννη Τζαφέρο που μέχρι σήμερα μετέχουν στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ.

Στη ΝΔ, μάχη δίνεται ανάμεσα στον Αντώνη Μπαζιώτη που δείχνει να στηρίζει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος και τον Γιάννη Κεραμιδά πρώην διευθυντή του γραφείου του κ. Λιάσκου.

Στην Ερέτρια το ΠΑΣΟΚ έχει να επιλέξει ανάμεσα στις υποψηφιότητες του Κ. Μπαραμπούτη και της δημάρχου Ερέτριας Αμφιτρίτης Αλιμπατέ.

Σε ό,τι αφορά στην ΝΔ υπάρχει κόντρα στο συγκεκριμένο δήμο μεταξύ του δημάρχου Αμαρύνθου Παναγιώτη Μιχαήλ και του Γιάννη Μανούσου, αφού ο τελευταίος παρουσιάζει ισχυρές προσβάσεις στο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ διεκδικώντας το χρίσμα.

Στο δήμο της βόρειας Εύβοιας, δηλαδή το δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, το ΠΑΣΟΚ έχει να επιλέξει από μια τετράδα υποψηφίων. Διεκδικούν το χρίσμα οι Ευαγ. Ευαγγελόπουλος και Ι. Καπόλος, ενώ στην κούρσα παραμένουν οι Ηλ. Πέτσης και Δ. Σπανός.

Από την πλευρά της ΝΔ προβάλλεται η υποψηφιότητα του δημάρχου Αρτεμισίου Ζάχου Χριστοφή, ενώ πονοκέφαλος και για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την ΝΔ είναι η υποψηφιότητα των πρώην υπουργού Βασίλη Κεδίκογλου, που ήδη έχει ανακοινώσει την κάθοδό του και συσπειρώνει δίπλα αυτοδιοικητικά στελέχη από όλους τους χώρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ και μόνο από το γεγονός ότι είναι πατέρας του νυν «γαλάζιου» βουλευτή Σίμου Κεδίκογλου αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα με πολύ μεγάλο προβληματισμό και μάλιστα υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις από το κομματικό επιτελείο της Χαλκίδας.

Για τον δήμο Καρύστου μπορεί το ΠΑΣΟΚ ακόμη να μην έχει καταλήξει, όμως η υποψηφιότητα του Λευτέρη Ραβιόλου δείχνει να προχωρά ανεξάρτητα από το αν θα πάρει ή όχι χρίσμα.

Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τις κάλπες, ενώ στο τραπέζι παραμένουν τα ονόματα του μαθηματικού Γιώργου Κακάτσου και συγχρόνως έχει εκδηλωθεί κίνηση που απευθύνεται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ από τη νυν δήμαρχο των Στύρων Σοφία Μούτσου.

Σε ό,τι αφορά στη ΝΔ για τον συγκεκριμένο δήμο προσανατολίζονται στον Γιάννη Μανώλη που είναι δήμαρχος στο Μαρμάρι.

Μεγάλη μάχη στο νομό της Εύβοιας, δίνεται στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου, όπου σε ό,τι αφορά το πράσινο στρατόπεδο υπάρχει μια μεγάλη προσφορά από υποψηφίους.

Τις τελικές επιλογές περιμένουν από την Ιπποκράτους ο δήμαρχος Κονιστρών Δ. Παπαναστασίου, ο δήμαρχος Αυλώνας Δημ. Κατσούλης, η δήμαρχος Ταμυνέων Αικατερίνη Καράπα, όπως επίσης ο μηχανικός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή με θητεία σε διάφορα περιφερειακά όργανα, Γιάννης Σιαγιάννης, αλλά και ο σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ Δ. Μπαϊρακτάρης.

Ένα πολυσυλλεκτικό συνδυασμό στην περιοχή δημιουργεί ο δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, που απευθύνεται στην κεντροαριστερά, κρατώντας, όμως, επαφή με στελέχη που έχουν μπει στη διαδικασία διαβουλεύσεων και αξιολόγησης του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά στην ΝΔ υπάρχουν αρκετά ονόματα τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά ο προσανατολισμός φαίνεται να είναι προς την πλευρά του κ. Κούκη.

Ανοιχτό είναι το τοπίο για τον δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννης, όπου υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Κυρέως Πρόδρομου Ενωτιάδη που έχει ζητήσει τη στήριξη της Ιπποκράτους και του δημάρχου Νηλέως Γιάννη Περήφανου.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο πλευρές δηλώνουν ετοιμότητα να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε εξελίξεις.

Στο πλευρό του Γιάννη Περήφανου που έχει υπηρετήσει ως πρώην πρόεδρος εργαζομένων στο ΙΚΑ βρίσκεται και ο δήμαρχος Ελιμνύων Κώστας Μάρκου.

Στην περιοχή προβάλλεται και η υποψηφιότητα του Γιώργου Τριάντη, που απευθύνεται στον κεντροαριστερό χώρο και ο οποίος αναμένει τις εξελίξεις από το ΠΑΣΟΚ για να προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Τέλος, αναμένεται η υποψηφιότητα από την πλευρά του ΚΚΕ στο πρόσωπο του αγροσυνδικαλιστή Στάθη Λιαγκάκη.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Δυτική Ελλάδα, σχετικά με τις υποψηφιότητες για την θέση του Περιφερειάρχη, καθώς και των τριών αντιπεριφερειαρχών.

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος και ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, ενώ ακούγεται και το όνομα του υφυπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Αχαΐας Απόστολου Κατσιφάρα.

Επίσης στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εκδήλωσαν ενδιαφέρον με αυτοπροτάσεις τους, ο πρώην βουλευτής Ηλείας και πρώην υφυπουργός Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας Παναγιώτης Παπαγιαβής, ενώ προτάθηκαν από τρίτους ο βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ζαφειρούλα Δημαδάμα και ο τραπεζικός υπάλληλος Παναγιώτης Φιλιππακόπουλος.

Για τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών της Αχαίας γίνονται συζητήσεις για τα ονόματα του προέδρου της ΤΕΔΚ Γρηγόρη Αλεξόπουλου και των νομαρχιακών συμβούλων Γιώργου Αθανασόπουλου, Θανάση Πετρόπουλου, Γιώργου Αγγελόπουλου και Γιώργου Μπινιέρη.

Από την Ηλεία ακούγονται τα ονόματα του νυν νομάρχη Χρήστου Καφύρα και του νομαρχιακού συμβούλου και γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Αργυρόπουλου.

Όσον αφορά το πρόσωπο που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία για την θέση του Περιφερειάρχη, υπήρχαν συζητήσεις για τον βουλευτή Ηλείας και πρώην υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κοντογιάννη.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξει για Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας τον βουλευτή Αχαΐας Νίκο Καραθανασόπουλο και για αντιπεριφερειάρχες τους Χρήστο Τσαντή (Αχαΐα), Γιώργο Σολδάτο (Αιτωλοακαρνανία) και Γιώργο Καραπάνο (Ηλεία).

Στο μεταξύ αυξημένο είναι το ενδιαφέρον, από πλευράς αριθμού υποψηφίων, για την διεκδίκηση κυρίως των μεγάλων δήμων και των τριών νομών της Δυτικής Ελλάδας.


ΑΧΑΙΑ

Στο δήμο Πατρέων, μετά την δήλωση του νυν δημάρχου Ανδρέα Φούρα ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, υπάρχει έντονη κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ.

Τα ονόματα που συζητούνται είναι του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα, του νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλου της υποψηφίας βουλευτού Μαρίας Κυριακοπούλου, της Περιφερειάρχη Ηπείρου Δήμητρας Μπάστα - Γεωργακοπούλου και του πρώην αντιδημάρχου Δημήτρη Πεφάνη.

Από τη ΝΔ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον με δημόσιες τοποθετήσεις τους, η δημοτική σύμβουλος Λένα Καλεντζώτη και ο πρώην περιφερειάρχης και πρώην δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αϊβαλής.

Επίσης μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Κώστας Χριστόπουλος.

Το ΚΚΕ, όπως και στις εκλογές του 2006, θα στηρίξει τον Κώστα Πελετίδη.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Δημαράς, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα στις προηγούμενες εκλογές η δημοτική παράταξη της οποίας ηγείται, είχε εκλέξει πέντε δημοτικούς συμβούλους έχοντας και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον φορά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να στηρίξει εκ νέου τον Γιάννη Δημαρά, ενώ το ίδιο πιθανόν να πράξει και η «Δημοκρατική Αριστερά», χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις.

Ακόμη υποψηφιότητα αναμένεται να θέσουν ο Χρήστος Πατούχας, που προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς και η νομαρχιακή σύμβουλος Γεωργία Χρυσανθακοπούλου, που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του νυν νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλου

Για τον δήμο Αιγίου την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει ο δήμαρχος Συμπολιτείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2006 με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ στον χώρο του κυβερνώντος κόμματος γίνονται κινήσεις και για δεύτερη υποψηφιότητα.

Από την ΝΔ υπάρχει ήδη στήριξη στον υποψήφιο βουλευτή Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο. Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον Τάκη Παπακωσταντινόπουλο.

Στο δήμο δυτικής Αχαΐας, ο νυν δήμαρχος Μόβρης Ανδρέας Παναγιωτόπουλος που είχε στηριχθεί στις προηγούμενες εκλογές από το ΠΑΣΟΚ, έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, ενώ ενδιαφέρον από τον ίδιο πολιτικό χώρο έχει εκδηλώσει ο αντιδήμαρχος Ωλενίας Κώστας Πετρόπουλος.

Ο νυν δήμαρχος Δύμης Διονύσης Γκοτσούλιας που προέρχεται από την Νέα Δημοκρατία, έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο πρώην αντιδήμαρχος Δύμης ο Θανάσης Ραυτακόπουλος.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλέκου Θανόπουλου.

Ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι και πάλι υποψήφιος στο δήμο Καλαβρύτων, ενώ από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας γίνονται συζητήσεις για να στηριχθεί η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Παίων Κώστα Ασημακόπουλου. Το ΚΚΕ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νομαρχιακού συμβούλου Βασίλη Ασπρούλια


ΗΛΕΙΑ

Στο δήμο Πύργου, ο νυν δήμαρχος Γιώργος Παρασκευόπουλος που είχε εκλεγεί το 2006 με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, αλλά από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα του βουλευτή Τάκη Αντωνακόπουλου.

Από τη Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον πρώην δήμαρχο Γαβρίλης Λιατσής. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ήδη την στήριξή του στον Χρήστο Γιάνναρο.

Ο σημερινός δήμαρχος Ηλιδας (Αμαλιάδα) Γιάννης Λυμπέρης, που έχει εκλεγεί με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ από τον ίδιο χώρο ακούγονται τα ονόματα του αντινομάρχη Ευγένιου Μπαλκάμου, και του αντιδημάρχου Αμαλιάδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τον Άγγελο Κολόσακα.

Στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο δήμαρχος Γιώργος Αηδόνης αναμένεται να θέσει και πάλι υποψηφιότητα, ενώ γίνονται συζητήσεις για να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο σημερινός νομάρχης Ηλείας Χρήστος Καφύρας. Για τον ίδιο δήμο το ΚΚΕ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Σωτήρη Αναστασόπουλου.


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Ο νυν δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος που είχε εκλεγεί το 2006 στο δεύτερο γύρο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, θέλει θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ενώ από τον ίδιο πολιτικό χώρο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Ψαράκης, ο αντινομάρχης Πάνος Κατσούλης και ο υποψήφιος δήμαρχος το 2006 Γιάννης Τέγας. Από την Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρονται για το δήμο ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Πρεβεζάνος, ο νομαρχιακός σύμβουλο Νίκος Μουρκούσης, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του πρώην βουλευτή Σπήλιου Λιβανού και του γραμματέα του πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Κοντού. Το ΚΚΕ θα στηρίξει όπως ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Μαργαρίτη.

Για το δήμο Αγρινίου, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανακοινώσει την εκ νέου στήριξη του σημερινού Δημάρχου Παύλου Μοσχολιού, ενώ από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας γίνονται συζητήσεις για στήριξη του βουλευτή Δημήτρη Σταμάτη, του πρώην διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου Γιάννη Γρηγορόπουλου και του πρώην προέδρου του παραρτήματος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργου Παπαναστασίου. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον πρώην διεθνή διαιτητή Βασίλη Νικάκη.

Στο δήμο Ναυπάκτου, ο σημερινός δήμαρχος Θανάσης Παπαθανάσης, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2006 με την στήριξη της Ν.Δ. αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ενώ από τον ίδιο πολιτικό χώρο ενδιαφέρονται ο πρώην δήμαρχος Κώστας Κονίδας και ο επιχειρηματίας Τζιμ Κοζώνης.

Από το ΠΑΣΟΚ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Νταουσάνης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Στάθης Λουκόπουλος και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κωσταντόπουλος. Επίσης αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα ο νυν δήμαρχος Πυλλήνης Γιάννης Μπουλές. Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ιωάννη Σινογιώργου.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δύσκολη είναι η επιλογή των κομμάτων για τους υποψηφίους που θα στηρίξουν σε πολλούς δήμους της Πελοποννήσου, ενώ σε κάποιους έχουν ήδη ανακοινώσει την υποστήριξή τους.


ΑΡΚΑΔΙΑ

Στο δήμο Τρίπολης, το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καταλήξει στον πλέον κατάλληλο υποψήφιο έχει αποφασίσει να διεξαχθεί δημοσκόπηση, η οποία θα περιλαμβάνει τον δήμαρχο Μαντινείας Γιώργο Τσαγγούρη, τον δήμαρχο Τεγεάς Δημήτρη Βόσνο, τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Δελφάκη και τον πολιτευτή Βαγγέλη Γιαννακούρα.

Υποψήφιος έχει δηλώσει ότι θα είναι και ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παυλής, ο οποίος, όμως, έχει τεθεί εκτός των κομματικών διαδικασιών του κυβερνώντος κόμματος.

Στη ΝΔ, υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν να είναι ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Σμυρνιώτης, ο πρώην αντιδήμαρχος Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο πρώην δήμαρχος Δημοσθένης Σωτηρόπουλος.

Πάντως, τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονη φημολογία ότι η ΝΔ θα πάει σε μία λύση ανανέωσης και θα στηρίξει τον τεχνικό διευθυντή της ΔΕΥΑΤ και δημοτικό σύμβουλο Κώστα Μανδρώνη.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Νικολάου, ενώ για τη ''Μαντινειακή Συμπολιτεία'' επικεφαλής δηλώνει ότι θέλει να είναι ο Βασίλης Γιόκαρης.

Η κίνηση αυτή στηρίζεται από δυνάμεις του Συνασπισμού και των Οικολόγων.

Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ξανά ο γιατρός και εν ενεργεία επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Γεωργακόπουλος.

Τέλος, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κοινός συνδυασμός από τους δημάρχους Λεβιδίου Θανάση Καβουρίνο, Φαλάνθου Κώστα Ψυχάρη και Σκιρίτιδας Κώστα Κατσαφάνα.

Στο δήμο Μεγαλόπολης, ο εν ενεργεία δήμαρχος Τάκης Μπούρας θα είναι ξανά υποψήφιος.

Υποψήφιος θα είναι και ο πρώην δήμαρχος Μεγαλόπολης Σπύρος Τσιριγώτης. Έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος που επίσης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε το «χρίσμα», αλλά δεν κατάφερε να νικήσει. Τώρα έχει ζητήσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε να εξασφαλίσει στο συνδυασμό του την παρουσία προσώπων τα οποία δεν θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει και ο καθηγητής Δημήτρης Αποστολόπουλος.

Από την πλευρά της ΝΔ επικρατεί έντονη κινητικότητα για να προχωρήσει η υποψηφιότητα του δημάρχου Φαλαισίας Γιάννη Φουσέκη.

Δυναμικά έχει μπει στο προεκλογικό σκηνικό και η υποψηφιότητα του δημάρχου Γόρτυνος Κώστα Μιχόπουλου ο οποίος ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος.

Ο έμπορος οικοδομικών υλικών Κώστας Παγανός εξασφάλισε τη στήριξη του ΚΚΕ.

Στο δήμο Γορτυνίας, επισήμως έχουν καταθέσει αιτήσεις και ζητούν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Γαβράς (από την Ηραία), Κάλλας (από τη Δημητσάνα) και Αγγελακόπουλος (από τη Στεμνίτσα).

Παράλληλα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον (επίσημα ή ανεπίσημα) να είναι υποψήφιοι και άλλα πρόσωπα τα οποία είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ ή προέρχονται από αυτό τον πολιτικό χώρο.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του πρώην ευρωβουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παρασκευά Παρασκευόπουλου (έχει ήδη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του και μάλιστα παρουσίασε δεκάδες υπογραφές Γορτυνίων που υποστηρίζουν αυτή την κίνηση), του νομαρχιακού συμβούλου Γιάννη Γιαννόπουλου, του δημάρχου Τρικολώνων και Προέδρου της ΤΕΔΚΑ Γιώργου Μπαρούτσα και του Δημάρχου Βυτίνας Γιάννη Σακελλαρίου.

Άγνωστο παραμένει ποια στάση θα τηρήσει στις εκλογές ένα ακόμη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο νυν δήμαρχος Τροπαίων Γιάννης Παπασταματίου.

Από την πλευρά της ΝΔ, δύο ονόματα ακούγονται πιο έντονα: πρόκειται για εκείνο του δημάρχου Κοντοβάζαινας Ηλία Αποσκίτη και του δημάρχου Λαγκαδίων Στάθη Κούλη.

Στόχος της ΝΔ είναι να υπάρξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στο Δήμο Γορτυνίας.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιάννη Φράγκου, ο οποίος είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στα Κέντρα Υγείας Δημητσάνας-Τροπαίων-Μεγαλόπολης.

Τέλος, έχει δημιουργηθεί μία Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης στη Γορτυνία και ως επικεφαλής εμφανίζεται ο Πέτρος Ζούνης, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος Τροπαίων.

Στο δήμο Νότιας Κυνουρίας τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη περιοχή.

Από την πλευρά της ΝΔ θα στηριχθεί ξανά ο νυν δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτρης Τσιγκούνης, ενώ προχωρεί η υποψηφιότητα της παράταξης «Συμπολιτεία για το Δήμο Νότιας Κυνουρίας» με επικεφαλής τον νομαρχιακό σύμβουλο Γιάννη Μαρνέρη.

Υποψήφιος με τη στήριξη του ΚΚΕ θα είναι και ο ηλεκτρολόγος - υδραυλικός, μέλος του ΔΣ του μορφωτικού συλλόγου Λεωνιδίου Γιάννης Ρουσάλης.

Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοσμά Άγγελος Μπαμπαδήμας.

Στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας, υποψήφιος θα είναι ξανά ο νυν δήμαρχος Γιώργος Δαλιάνης, ο οποίος λογικά θα έχει και τη στήριξη της ΝΔ.

Υποψήφιος θα είναι και ο γιατρός Μανώλης Σκαντζός ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο συνδυασμό του νυν δημάρχου, από τον οποίο και αποχώρησε πριν καιρό, διαφωνώντας με συγκεκριμένες επιλογές του.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Στράτης Δαλιάνης (πρώην δήμαρχος) και η παράταξη του ανακοίνωσαν ήδη ότι θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές, παρά ταύτα, όμως, επισήμως δεν έχουν ζητήσει στήριξη από το κόμμα.

Παράλληλα ακούγονται και τα ονόματα του πρώην Προέδρου της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου και του δικηγόρου Δημήτρη Βερβεσού.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Τάκη Αδάμη, αυτοαπασχολούμενου σε σιδηροκατασκευές και περιφράξεις, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και εκλεγμένου αντιπρόσωπου στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας.


ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Στο δήμο Κορινθίων, το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει την στήριξή του στο νυν δήμαρχο Αλέξανδρο Πνευματικό, η ΝΔ επισήμως στηρίζει τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Γιώτη και το ΚΚΕ την Φρόσω Τσαρμπού, ενώ έχουν εκδηλώσει επιθυμία για κοινή κάθοδο στις εκλογές οι διεκδικητές του χρίσματος από τη ΝΔ Απόστολος Παπαφωτίου και Τάκης Λούπας.

Τέλος έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο νύν δημοτικός σύμβουλος, καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Κασίμης και ανεξάρτητος ακούγεται ότι θα ηγηθεί συνδυασμού ο νυν δήμαρχος Σαρωνικού Σωκράτης Τόγιας.

Στο δήμο Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, ως ανεξάρτητος κατεβαίνει ο νυν δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης και ο πρώην δήμαρχος Παύλος Παύλου. Διεκδικούν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Πετρίτσης και ο Γιάννης Λογοθέτης, ενώ αποσύρθηκε για λόγους υγείας πρόσφατα ο Δημήτρης Γέρου.

Στο δήμο Βέλου - Βόχας έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόχας Νίκος Μπούρας και Κώστας Ραχανιώτης, ενώ ακούγεται και τα ονόματα των Γιώργου Λιούτρη δημάρχου Βόχας, Θεόδωρου Λαμπρόπουλου δημάρχου Βέλου και Χάρη Βυτινιώτη πρώην δημάρχου Βέλου.

Στο Κιάτο και το δήμο Συκιωνίων, η ΝΔ έδωσε την στήριξή της στο δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Ζαχαριά, ενώ το ''χρίσμα'' του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν ο πρώην βουλευτής Τάσος Χωρέμης, ο πρώην δήμαρχος Άγγελος Παπαγγελόπουλος και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Κώστας Σπανός και Θάνος Γεώργας. Επίσης έχει εκφράσει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος δήμαρχος και ο δήμαρχος Φεναιού Σπύρος Σταματόπουλος.

Στο δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης η ΝΔ στηρίζει τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Σκούρα.

Ανεξάρτητος κατεβαίνει ο Δημήτρης Ζάρος ενώ ακούγεται πως θα συμμετέχουν στην εκλογική μάχη ο νυν δήμαρχος Αντώνης Κλαδούχος και ο νυν δήμαρχος Ευρωστίνης Νίκος Κουρτζής.

Στο δήμο Νεμέας διεκδικούν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Ανδριανάκος και Άγγελος Φρούσιος, ενώ λόγω προβλημάτων υγείας καθυστερεί η ανακοίνωση του νυν δημάρχου Κώστα Καλατζή.ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Στο Δήμο Ναυπλίου, ο νύν δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς και ο μηχανικός Χρήστος Γραμματικόπουλος θεωρούνται σίγουροι υποψήφιοι, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του δικηγόρου Γιάννη Γκιόλα και του πρώην νομάρχη Τάσου Σαλεσιώτη.

Στο δήμο Άργους διεκδικούν τη στήριξη της ΝΔ ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Πλατής και ο Χάρης Μαυράκης.

Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν ο οδοντίατρος Γιώργος Αναγνώστου, ο δικηγόρος Βαγγέλης Μακρής, ο επιχειρηματίας Γιώργος Φλεβάρης, ο Κώστας Γκαργκάσουλας δημοτικός σύμβουλος και ο Δημήτρης Φράγκος, ενώ ως ανεξάρτητος θέλει να ηγηθεί ψηφοδελτίου ο καθηγητής Δημήτρης Καμπόσος.

Στο δήμο Επιδαύρου διεκδικεί την στήριξη του ΠΑΣΟΚ ο νυν δήμαρχος Ασκλιπειού Χρήστος Τσακαλιάρης, η ΝΔ έχει επιλέξει να στηρίξει το Νίκο Γιώτη, ενώ ως ανεξάρτητος ακούγεται ότι θα κατέλθει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κωστόπουλος.

Στο δήμο Κρανιδίου διεκδικούν το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Καμυζής, ο δήμαρχος Ερμιόνης Ανάργυρος Λεμπέσης και ο πολιτευτής του νομού Γιάννης Σίδερης.

Την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Σφυρής και ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Γεωργόπουλου.


ΛΑΚΩΝΙΑ

Στο δήμο Σπαρτιατών, επίσημα έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους ως ανεξάρτητοι ο νυν νομάρχης Λακωνίας Κώστας Φούρκας και ο πρώην δήμαρχος Μυστρά και δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Αργειτάκος.

Το ΚΚΕ στηρίζει το νυν δήμαρχο Οινούντος Βαγγέλη Βαλιώτη, ενώ ακούγεται και το όνομα του Σπύρου Μοιράγια.

Για το Γύθειο και το δήμο Ανατολικής Μάνης δηλώνουν υποψήφιοι ο νύν δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Κυριάκος Μιχαλολιάκος, ο νυν δήμαρχος Οιτύλου Πέτρος Ανδρεάκος, ο δημοτικός σύμβουλος και διευθυντής της ΑΤΕ Σπάρτης Γιάννης Τζεφεράκος.

Επίσης ακούγεται το όνομα του Αντώνη Καλαντώνη ενώ το ΚΚΕ ανακοίνωσε τον μηχανικό Ηλία Γεωργακαράκο.

Στο δήμο Μονεμβασίας, επίσημα υποψήφιος είναι ο δήμαρχος Ασωπού Ηρακλής Τριχείλης, ο δασάρχης Μολάων Δημητρόπουλος Δήμος με την στήριξη του ΚΚΕ, ενώ ακούγεται το όνομα του δημάρχου Μονεμβασίας Νεκτάριου Μαστορόπουλου.

Στο δήμο Ελαφονήσου, μόνη υποψηφιότητα μέχρι στιγμής είναι αυτή του νυν κοινοτάρχη Χαράλαμπου Λιάρου

Τέλος στο δήμο Ευρώτα έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι ο νυν δήμαρχος Σκάλας και πρόεδρος ΝΟΔΕ Λακωνίας Γιάννης Γρυπιώτης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λακωνίας και νυν δήμαρχος Γερονθρών Φίλιππος Πήλιουρας, η Σταυρούλα Σταματάκου με τη στήριξη του ΚΚΕ, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του πρώην νομαρχιακού συμβούλου Ηλία Παναγιωτακάκου και του νυν δημάρχου Κροκεών Δαλιάνη.ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στο δήμο Καλαμάτας την στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ θα έχει ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.

Την επιθυμία του να είναι υποψήφιος εκδήλωσε ο Νίκος Φωτέας που πρόσκειται στη ΝΔ.

Το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Διασάκου μέλους του ΝΓ Μεσσηνίας ΚΚΕ, ενώ υπάρχουν φήμες ότι θα κατέλθει υποψήφιος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Βασίλης Κοσμόπουλος και ότι θα υπάρξει σύμπραξη Ντίνου Τσερώνη και Διονύση Αλευρά, από τη μείζονα μειοψηφία.

Στο δήμο Μεσσήνης, η ΝΔ ανακοινωσε την υποψηφιότητα του αντινομάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο Κ. Τζώρτζης που πρόσκειται στη ΝΔ. Διάθεση να είναι υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει ο Γιάννης Αβιζιώτης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και ο νυν δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος επίσης από ΠΑΣΟΚ, ενώ τη στήριξη του ΚΚΕ επισήμως έχει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Κώστας Αποστολόπουλος.

Για το δήμο Δυτικής Μάνης, ως ανεξάρτητοι θα κατέλθουν οι Δημήτρης Γιαννημάρας και Παναγιώτης Μπασάκος, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει επίσημα υποψηφιότητα, ο νυν δήμαρχος Λεύκτρου Γιάννης Μαραμπέας θα είναι υποψήφιος, ενώ με τη στήριξη του ΚΚΕ κατεβαίνει το μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας, Κώστας Λαμπρινέας.

Στο δήμο Οιχαλίας, επίσημα το ενδιαφέρον τους για τη δημαρχία έχουν εκδηλώσει η νυν δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλιφέρη και ως ανεξάρτητος ο Χαρ. Μπάμης, ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ τη στήριξη του ΚΚΕ έχει ο συνταξιούχος οικοδόμος Παναγιώτης Παπανδρέου.

Στο δήμο Πύλου - Νέστορος, η ΝΔ ανακοίνωσε τη στηρίξή της στον αντινομάρχη Δημήτρη Καφαντάρη, ενω είχαν εκδηλώσει επιθυμία να κατέβουν ο νυν δήμαρχος Κορώνης Θεόδωρος Σαλαντής και ο νυν δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος. Αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Ηλίας Κανάκης από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο δήμαρχος Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την υποψηφιότητά του, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει το μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας, Σοφία Αποστολοπούλου.

Τέλος για το δήμο Τριφυλλίας, η ΝΔ ανακοίνωσε την υποστήριξή της στον ιατρό Τάκης Κατσίβελας, ενώ ενδιαφέρον από το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Κυπαρισσίας, Θανάσης Πετρόπουλος, λόγω αποχώρησης του έτερου ενδιαφερόμενου Δημήτρη Σωτηρόπουλου, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατρών. Τη στήριξη του ΚΚΕ εδώ έχει επίσημα ο συνταξιούχος δάσκαλος, Σαράντος Κουκούμης.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Κρήτης.

Ενδιαφερόμενοι είναι ο υφυπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης, η νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη, ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Σκουλάς και ο πρώην νομάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Σαρρής.

Από την πλευρά της η ΝΔ θα στηρίξει ως υποψήφιο τον βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η συμφωνία έκλεισε κατά την κάθοδο του Α. Σαμαρά στο Ρέθυμνο.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει την στήριξή του στον Στέλιο Ορφανό -δημοτικό σύμβουλο Ηρακλείου- ο οποίος κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές στο Ηράκλειο κατέβαινε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Για τον Δήμο Ηρακλείου το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον επί οκταετία δήμαρχο Γιάννη Κουράκη.

Στη ΝΔ τα πράγματα είναι ρευστά. Επαφές γίνονται σε τοπικό επίπεδο με τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα καθώς τον πρώτο λόγο εδώ έχει η κομματική οργάνωση Ηρακλείου.

Το ΚΚΕ τέλος έχει ήδη ανακοινώσει τον Μανόλη Συντιχάκη.

Στους υπόλοιπους δήμους του νομού:

Στα επόμενα ονόματα που θ’ ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό του Παύλου Μπαριτάκη για τη Βιάννο, όπου θα είναι υποψήφιος και ο νυν δήμαρχος Μανόλης Κλαδάκης.

Στο δήμο Φαιστού, η αντινομάρχης Μαρία Πετρακογιώργη, ο δήμαρχος Μοιρών Γιώργος Αρμουτάκης και ο δικηγόρος Τίτος Ταγαράκης προχωρούν στην κατάρτιση συνδυασμών.

Στο δήμο Μινώα - Πεδιάδος ο νυν δήμαρχος Αρκαλοχωρίου Χαράλαμπος Γιαννόπουλος και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης, ήδη έχουν δημοσιοποιήσει τις υποψηφιότητές τους.

Στο δήμο Χερσονήσου ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης (ανακοίνωσε και επίσημα) και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Βισκαδούρος, θα είναι υποψήφιοι, ενώ ο Νίκος Μπελιβάνης, βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης.

Στο δήμο Αρχανών - Αστερουσίων ο Ρούσος Κυπριωτάκης (δήμαρχος Ν. Καζαντζάκη) και ο Μανόλης Κοκοσάλης, έχουν δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητά τους, όπως και ο δήμαρχος Αστερουσίων Βασίλης Σκουλάς.

Στη Γόρτυνα δηλώνουν ότι θα είναι υποψήφιοι ο δήμαρχος Μιχάλης Δαριβιανάκης, ο πρώην και ο νυν δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας, Κ. Κοκολάκης και Ν. Σχοιναράκης, αντίστοιχα, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και η υποψηφιότητα του δημάρχου Ρούβα, Φανούρη Οικονομάκη.Στο Μαλεβύζι το τοπίο είναι πιο θολό από κάθε άλλο δήμο.

Οι Γ. Μαρκογιαννάκης, Κώστα Μαμουλάκης, Ηρακλής Πυργιανάκης και Γ. Ζερβός φέρονται ως πιθανοί διεκδικητές του δήμου. Όμως, ο Ηρακλής Πυργιανάκης απέσυρε την υποψηφιότητά του καταγγέλλοντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Επίσης την υποψηφιότητά του με τη Λαϊκή Συσπείρωση έχει κοινοποιήσει ο Μιχάλης Χουστουλάκης.

Για τους παραπάνω περιφερειακούς δήμους του Ηρακλείου τα πράγματα είναι ρευστά στο γαλάζιο στρατόπεδο καθώς, όπως λέγεται, στη ΝΔ θα περιμένουν πρώτα τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ.


ΛΑΣΙΘΙ

Στο Δήμο Αγίου Νικολάου ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Ο κ. Κουνενάκης αν και δεν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ θα στηριχθεί από το κυβερνών κόμμα.

Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει από τον πρώην δήμαρχο Αντώνη Ζερβό καθώς και από τον δήμαρχο Νεάπολης Νίκο Καστρινάκη αλλά και τον αντιδήμαρχο Αγίου Νικολάου Πανίκο Καρατσή.

Από την πλευρά της ΝΔ δεν έχει ακουστεί μέχρι στιγμής καμιά υποψηφιότητα .

Στο δήμο Ιεράπετρας φαβορί φαίνεται ο νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης, αν και ο ίδιος θα επιθυμούσε την θέση του Αντιπεριφερειάρχη, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Επίσης ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας Νίκος Κοϊνάς, ενώ φημολογείται πως θα κατέλθει υποψήφιος και ο τέως δήμαρχος Ιεράπετρας Νίκος Χριστοφακάκης.

Στο δήμο Σητείας ενδιαφέρονται για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ ο νυν δήμαρχος Κουρουπάκης αλλά και ο αντινομάρχης Θόδωρος Πατεράκης, ενώ στη ΝΔ αναζητούν ακόμα το κατάλληλο πρόσωπο.

Τέλος στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου η μόνη υποψηφιότητα που υπάρχει μέχρι σήμερα και προέρχεται και αυτή από το ΠΑΣΟΚ είναι του νυν δημάρχου Γιώργου Μηλιαρά.


ΧΑΝΙΑ

Δεκάδες είναι στο νομό Χανίων οι νέοι υποψήφιοι δήμαρχοι με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη ''μάχη" για το μητροπολιτικό δήμο Χανίων.

Ο σημερινός δήμαρχος Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης και το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Παπαντωνάκης θα διεκδικήσουν το νέο δήμο, ενώ στις εκλογές το παρών θα δώσει και η "Κίνηση Πολιτών" που τις επόμενες ημέρες θα επιλέξει υποψήφιο.

Στο δήμο Πλατανιά ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Τσαγκαράκης, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Νικηφοράκης, ο οικονομολόγος Γιάννης Μαλανδράκης, ο επιχειρηματίας Θανάσης Χινόπουλος, ο πρώην αντινομάρχης Γιώργος Αγοραστάκης και το στέλεχος του ΚΚΕ Μανώλης Νταγκουνάκης έχουν ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει ο δήμαρχος Μουσούρων Ξενοφώντας Αρναντωνάκης

Στο δήμο Κισάμου έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητα η σημερινή δήμαρχος Φρόσω Σκουλάκη, ο δήμαρχος Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης, ο δήμαρχος Μηθύμνης Γιώργος Μυλωνάκης και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Καλαιτζάκης .

Στο δήμο Σελίνου, ο δήμαρχος Πελεκάνου Γιώργος Ζουριδάκης, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Κανδάνου Στέλλα Αλιφιέρη, ο οικονομολόγος Γιώργος Μαρκατάτος και ο Μανώλης Μπουζάκης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιοι.

Το δήμο Αποκορώνου θα διεκδικήσουν ο αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουκιανακης, ο δήμαρχος Γεωργιούπολης Φερδινάνδος Μαρικάκης, ο δήμαρχος Κρυονερίδας Γρηγόρης Μαρκάκης και ο εκπαιδευτικός Σταύρος Ζώης.

Στο δήμο Σφακίων, ο γιατρός Ιωσήφ Πολάκης και ο εκπαιδευτικός Γιάννης Χιωτάκης έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητα τους , ενώ στο δήμο Γαύδου ο σημερινός κοινοτάρχης Γαύδου Στρατης Λαμπάκης θα είναι υποψήφιος.

Για την θέση του αιρετού αντιπεριφερειάρχη, υπάρχει πληθώρα ενδιαφερομένων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ: ο δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περράκης, ο δήμαρχος Κανδάνου Ευτύχης Δασκαλάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μανούσος Λιονάκης, ο πολιτικός μηχανικός Απόστολος Βουλγαράκης, ο δικηγόρος Γιάννης Ντερμανάκης, είναι τα ονόματα του ακούγονται.

Για την Νέα Δημοκρατία έχει "κλειδώσει" το όνομα του Λευτέρη Κοπάση, ενώ ο Γιώργος Νταγκουνάκης θα είναι ο υποψήφιος που στηρίζει το ΚΚΕ.


ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο Ρέθυμνο ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης θα είναι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ για το δήμο.

O Μανούσος Μανουσογιαννάκης έχει ανακοινωθεί επίσημα από το ΚΚΕ, ενώ οι Νίκος Νίνος και Κωστής Μαθιουδάκης είναι τα ονόματα του ακούγονται επίσης ως ανεξάρτητοι, αλλά με ρίζες στην ΝΔ.

Για το δήμο Αμαρίου ενδιαφέρον έχουν επιδείξει ο δήμαρχος Κουρητών Στέφανος Σημαντήρης, ο δημοτικός σύμβουλος Συβρίτου, Νίκος Μαρκίδης και ο Μιχάλης Πετράκης. Για το δήμο Αγίου Βασιλείου υποψήφιοι φέρονται ο Μανώλης Βεργιτσάκης και ο Γιώργος Ταταράκης. Για το δήμο Μυλοποτάμου, ο Δημήτρης Κόκκινος και για το δήμο Ανωγείων ο σημερινός δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Φυσικά, όσο οι διαδικασίες θα είναι σε εξέλιξη όλοι βρίσκονται σε αναμονή.

Ο σημερινός νομάρχης Γιώργος Παπαδάκης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την θέση του αντιπεριφερειάρχη, ενώ ενδιαφέρον μέσω των διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ έχουν επιδείξει και ο Κώστας Λαμπρινός πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Γιάννης Νικολούδης, Γιώργος Ξανθός και Γιώργος Ουρανός.

Ο Νίκος Μανουσάκης είναι επίσημα ο υποψήφιος αντιπεριφειάρχης που στηρίζει το ΚΚΕ, ενώ στην ΝΔ είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και συζητήσεις.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο "κάστρο" της, την Κρήτη, είναι βέβαιο πώς θα στηρίξει πολλούς υποψηφίους, ενώ δημοσιεύματα του τοπικού αλλά και του αθηναϊκού τύπου αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να στηρίξει και "δικό" της υποψήφιο περιφερειάρχη.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου για τις δημοτικές εκλογές, διεργασίες που θα κορυφωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα πράγματα φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει, παρά το γεγονός ότι αναμένονται επισήμως ανακοινώσεις από τα μεγάλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται ότι θα υποστηρίξει για την θέση του περιφερειάρχη τον νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη ενώ η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Κόκκινου, πρώην γενικού γραμματέα της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος πιθανόν να έχει και την υποστήριξη του ΛΑΟΣ.

Από πλευράς ΚΚΕ ήδη έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της ηθοποιού και πρώην βουλευτή Λίλας Καφαντάρη, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι προωθούν την υποψηφιότητα του Νίκου Χρυσόγελου. Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες για συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου μεταξύ Οικολόγων και Συνασπισμού.


ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα αναμένεται ότι θα είναι η μάχη στον δήμο της Ρόδου ο οποίος ύστερα από την εφαρμογή του "Καλλικράτη" είναι ο μεγαλύτερος δήμος του Αιγαίου με πληθυσμό περίπου 120.000 κατοίκων. Ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του ο δήμαρχος Ρόδου Χατζής Χατζηευθυμίου, προσδοκώντας την υποστήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, όπως και στις προηγούμενες εκλογές.

Την υποψηφιότητά του, ως ανεξάρτητος (προέρχεται όμως από τον χώρο της ΝΔ) έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιώργος Χατζημάρκος .Όπως έγινε γνωστό, η ΝΔ έχει προχωρήσει σε δημοσκόπηση για να αποφασίσει ποιον θα υποστηρίξει.

Από το ΠΑΣΟΚ, έξι υποψήφιοι διεκδικούν το χρίσμα: οι πρώην βουλευτές Γιάννης Παρασκευάς και Βασίλης Παπανικόλας, ο πρώην πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Φώτης Κωστόπουλος, ο αντινομάρχης Φώτης Χατζηδιάκος και οι δήμαρχοι Αφάντου Σάββας Διακοσταματίου και Αρχαγγέλου Αλέκος Παππουράς.

Το ΚΚΕ ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του Τάκη Πότσου, ενώ στάση αναμονής τηρούν ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι.

Στο δήμο Κω, ο νυν δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης και ο τέως δήμαρχος Κώστας Καϊσερλης διεκδικούν την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Χατζηνικολάου. Υποψήφιος πρόκειται επίσης να είναι από τον χώρο του Συνασπισμού ο κ. Δημήτρης Μυλωνάς.

Στο δήμο Καλύμνου υποψήφιοι θα είναι ο νυν δήμαρχος Γιώργος Ρούσσος και ο πρώην Δημήτρης Διακομιχάλης, καθώς επίσης και ο Μ. Γαλουζής. Και οι τρεις προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και για τον λόγο αυτό η τοπική οργάνωση αποφάσισε και εισηγήθηκε να μην υποστηριχθεί κανένας, κάτι που έγινε δεκτό. Από την ΝΔ πιθανολογείται ότι θα είναι υποψήφιος ο Μ. Μακρυλλός επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο.

Στο δήμο Λέρου υποψήφιος από τον χώρο της ΝΔ θα είναι ο πρώην δήμαρχος Τιμόθεος Κωττάκης ενώ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ κινούνται η έπαρχος Καλύμνου- Λέρου Χρυσούλα Σιφουνιού, ο Ευάγγελος Ασβεστάς και ο Κ. Κόλλιας.

Στο δήμο Καρπάθου από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι φέρονται ο εκπαιδευτικός Μιχάλης Χανιώτης και ο δικηγόρος Γιάννης Μηνατσής και από την ΝΔ ο φαρμακοποιός Ηλίας Λάμπρου.

Στο δήμο Χάλκης υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο αντιδήμαρχος Κιτράκης Χρυσοβέργης και από την ΝΔ ο Μιχάλης Πατρού.

Στο δήμο Νισύρου το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει τον νυν δήμαρχο Κ. Καρακωνσταντίνο και η ΝΔ προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του τέως δημάρχου Β. Πάχου.

Στο δήμο Σύμης υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας, στον δήμο Καστελλορίζου ο νυν δήμαρχος Παύλος Πανηγύρης και στον δήμο Κάσου ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Ερωτόκριτος. Υποψήφιος θα είναι εκ νέου και ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου καθώς και ο δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΛΕΣΒΟΣ


Ο σημερινός Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής που υποδείχθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά σαν υποψήφιος Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και ο Στρατής Κόρακας πρώην Βουλευτής και Ευρωβουλευτής, που έχει ανακοινωθεί από το ΚΚΕ, είναι οι μοναδικοί "σίγουροι" υποψήφιοι Περιφερειάρχες μέχρι στιγμής για το βόρειο Αιγαίο.

Το χρίσμα του κυβερνητικού κόμματος διεκδικούν η βουλευτής Χίου και πρώην Υπουργός Ελπίδα Τσουρή, ο πρώην Υπουργός Αντώνης Κοτσακάς, ο Γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης και ο σημερινός Δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής.

Ας σημειωθεί ότι αρχικά ακούστηκε ότι να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ο Υφυπουργός μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος, όμως, σε συνεντεύξεις του ξεκαθάρισε πως μια τέτοια υποψηφιότητα δεν είναι στα ενδιαφέροντα του.

Όσον αφορά το Δήμο Λέσβου, ήδη ανακοίνωσαν ανεξάρτητες υποψηφιότητες ο προερχόμενος από το χώρο της ΝΔ, πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης Άρης Χατζηκομνηνός, καθώς και ο πρώην βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ και πρώην Νομάρχης Δημήτρης Βουνάτσος.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Παλαιολόγου, Νομαρχιακού Συμβούλου πρώην Δημάρχου Πολιχνίτου.

Η ΝΔ συζητά την υποψηφιότητα του Λεσβιακής καταγωγής Κώστα Μουτζούρη,Πρύτανη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ συζητούνται οι υποψηφιότητες του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίο, Πρόεδρου του τμήματος Γεωγραφίας του Ιδρύματος και Διευθυντή του Μουσείου απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου Νίκου Ζούρου,του φαρμακοποιού, Αντιδημάρχου Μυτιλήνης Παντελή Πατερέλλη και του έτερου Αντιδημάρχου Μυτιλήνης Απόστολου Πατέστου.

Δεν αποκλείεται πάντως την τελευταία στιγμή να είναι υποψήφιος για το Δήμο Λέσβου ο σημερινός Δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής.


ΛΗΜΝΟΣ

Στη Λήμνο ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του ο Αντώνης Χατζηδιαμαντής,


ΧΙΟΣ

Στο Δήμο Χίου η μόνη ως τώρα υποψηφιότητα είναι η στηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ υποψηφιότητα του Πολύδωρου Λαμπρινούδη, σημερινού Νομάρχη Χίου.


ΣΑΜΟΣ

Έντονες είναι οι διεργασίες στην ΝΔ για την ανάδειξη υποψηφίου που θα διεκδικήσει τον Δήμο Σαμίων.

Μέχρι στιγμής επικρατέστερη θεωρείται η υποψηφιότητα του νομαρχιακού συμβούλου και πρώην υποψήφιου βουλευτή Νίκου Κατρακάζου, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι και ο σημερινός δήμαρχος Καρλοβάσου Παναγιώτης Λυμπέρης είναι μέσα στα ονόματα που επεξεργάζεται η Ρηγίλλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του κ.Κατρακάζου έχει ήδη προταθεί από την τοπική οργάνωση, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Η απάντηση των εκπροσώπων του κόμματος στη Σάμο είναι: "Μην ανησυχείτε σύντομα θα υπάρξει υποψήφιος για το δήμο".

Η ΝΔ κάνει προσπάθειες να ανιχνεύσει τις προθέσεις και του πρώην βουλευτή Σάμου της ΝΔ Θαλασσινού Θαλασσινού.

Ο δε Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρώην Περιφερειάρχης Μακεδονίας - Θράκης, ακούγεται περισσότερο για την θέση του αντιπεριφερειάρχη, παρά για την θέση του δημάρχου.

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα αφού ήδη η Ιπποκράτους έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει τον αντινομάρχη Σάμου Στέλιο Θάνο για τον δήμο Βαθέος και τον Γιάννη Μαρούση για τον δήμο Φούρνων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ανακοίνωση για τον δήμο της Ικαρίας, χωρίς να αποκλείεται να υποστηρίξει και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητα του Χρήστου Σκάρου.

Στην περιφέρεια για την θέση του αντιπεριφερειάρχη φαίνεται να προκρίνεται η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Βαθέος Φίλιππα Πετρούσκα, όμως το ίδιο ισχυρές θα πρέπει να θεωρούνται και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες των Κώστα Μπουρμπούλη, Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους και Πέτρου Παριανού, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.

Στο ΛΑΟΣ δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό και απ' ό,τι φαίνεται περιμένουν, χωρίς να βιάζονται για να δώσουν το χρίσμα ή την υποστήριξη του κόμματος σε κάποιον υποψήφιο.

Για το ΚΚΕ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: τον δήμο Σάμου θα διεκδικήσει ο νομαρχιακός σύμβουλος Δημήτρης Μαυρατζώτης, τον δήμο Ικαρίας ο νυν δήμαρχος Ευδήλου Στέλιος Σταμούλος, ενώ εκκρεμεί η ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου για τον δήμο Φούρνων.

Για την θέση του αντιπεριφερειάρχη έχει ανακοινωθεί το όνομα του προέδρου των εργαζομένων στο Νοσοκομείου της Σάμου Σταμάτη Φιλιππή.


ΙΚΑΡΙΑ

Για τον δήμο της Ικαρίας υποψήφιος από την Αυτόνομη Συσπείρωση έχει ανακοινωθεί ο Ηλίας Γαγλίας, ενώ ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Ικαρίας Σ. Σκάρος που θα είναι υποψήφιος φαίνεται να υποστηρίζεται από μερίδα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Από πλευράς Συνασπισμού δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη ονόματα, ωστόσο όσοι γνωρίζουν τα του κόμματος υποστηρίζουν ότι θα διεκδικήσει συνεργασίες και μόνο σε διαφωνία θα κατέβει με αυτόνομο υποψήφιο.


Κέρδος