• TwitterFacebookRss feed

Με πάθος και παλμό οι διαδηλώσεις

Ρεπορτάζ: Τζώρτζης Ρούσσος
tzorous@kerdos.gr

Η οδύνη για τον άδικο χαμό των τριών υπαλλήλων της Marfin - Εγνατίας Τράπεζας επισκίασε τη σχεδόν καθολική αντίθεση της κοινωνίας στα κυβερνητικά μέτρα, αλλά δεν πτόησε τα συνδικαλιστικά επιτελεία, τα οποία προγραμματίζουν ήδη τις επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα προκηρυχθούν γι' αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα. Η συμμετοχή στις χθεσινές πορείες διαμαρτυρίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καθώς και του ΠΑΜΕ προς τη Βουλή ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο (ακόμη και αυτήν του 2001 κατά των προτάσεων Γιαννίτση για το ασφαλιστικό), με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 500.000 διαδηλωτές.
Κατά τη διάρκεια της πορείας κυριάρχησε η οργή των διαδηλωτών για τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ όσοι βρέθηκαν στο Σύνταγμα βίωσαν ακραίες καταστάσεις, βλέποντας υπερήλικες ή ακόμη και μητέρες με τα παιδιά τους να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς που είχαν ζώσει τη Βουλή!!! Το ελληνικό Κοινοβούλιο βρέθηκε περικυκλωμένο για περισσότερο από μία ώρα από το εξοργισμένο πλήθος που αποδοκίμαζε τους πολιτικούς από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Στα συνθήματα που κυριάρχησαν εμφαινόταν η διάθεση του κόσμου που απαιτούσε να οδηγηθούν στη φυλακή όσοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα και η άρνησή του να δεχθεί τις τετελεσμένες, τουλάχιστον όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, κυβερνητικές αποφάσεις. Της οργής του κόσμου δεν ξέφυγε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πεδίον του Αρεως αποδοκιμάστηκε εντόνως.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ εξεπλάγησαν ευχάριστα από τις εντυπωσιακές σε όγκο συγκεντρώσεις όχι μόνο των Αθηνών αλλά και σε όλες τις επαρχιακές πόλεις που διοργανώθηκαν. Μάλιστα, σχετικές πληροφορίες από τα επιτελεία των συνδικαλιστών κάνουν λόγο ότι σε όλη την Ελλάδα οι διαδηλωτές ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο, όταν στην πορεία κατά των προτάσεων Γιαννίτση για το ασφαλιστικό (η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς του συνδικαλιστικού κινήματος κατά τη μεταπολίτευση που μετρά δεκάδες αποτυχημένες διαδηλώσεις) είχαν προσεγγίσει πανελλαδικώς το ένα εκατομμύριο.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Σύμφωνα με τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ήταν καθολική απ' όλους τους κλάδους και τους εργασιακούς χώρους. Σε πολλούς εργασιακούς κλάδους και χώρους ακόμη και του ιδιωτικού τομέα η συμμετοχή των εργαζομένων έφθασε στο 100%, ενώ το συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα ήταν το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ. Από την ΑΔΕΔΥ γινόταν λόγος για συμμετοχή (σε μέσο όρο) περίπου 85% στο σύνολο των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.
«Πανεργατικό αίτημα της απεργίας ήταν να αλλάξουν ριζικά οι κυβερνητικές εξαγγελίες, καθώς και οι όροι και οι προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) οι οποίοι επέβαλαν τοκογλυφικά επιτόκια και τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες περιοριστικές πολιτικές στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ: ΘΥΜΑΤΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΩΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ
Με μία ομολογουμένως εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση αλλά και η πορεία διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ κέρδισαν τις εντυπώσεις? «Το ΠΑΜΕ διαδήλωσε συντεταγμένα και περιφρουρημένα και απέκρουσε σχέδια προβοκάτσιας».
Για τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ που επιμένει να διαχωρίζει τη θέση της από αυτήν των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ οι τρεις νεκροί είναι θύματα προβοκατόρων. «Καταγγέλλουμε την προσπάθεια υπονόμευσης και προβοκαρίσματος των αγώνων της εργατικής τάξης από τους κρυφούς και φανερούς μηχανισμούς που θύματά τους είναι και οι τρεις νεκροί», αναφέρει σχετικά στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται πάντως και η ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως τυφλή και προβοκατόρικη τη βία που οδήγησε στον θάνατο τριών νέων ανθρώπων.
«Οι δράστες αυτής της δολοφονικής επίθεσης δεν έχουν καμία σχέση με τα συνδικάτα και τους εργαζομένους που διαδηλώνουν δυναμικά και ειρηνικά για τα δίκαια αιτήματα τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Σήμερα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στις 6 το απόγευμα, οπότε θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ψήφισης του πακέτου μέτρων, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση την ίδια ώρα στην Ομόνοια. Από την άλλη, η ΑΔΕΔΥ ετοιμάζεται να προκηρύξει νέα απεργιακή κινητοποίηση για την ερχόμενη εβδομάδα (με πιθανότερες ημέρες την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη). «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θα συναντηθούμε αύριο το πρωί για να αποφασίσουμε για απεργία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας», δήλωσε σχετικά ο κ. Ηλίας Βρεττάκος, αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. «Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας για τα δίκαια αιτήματά μας». Ιδια γραμμή και από τη ΓΣΕΕ οι συνδικαλιστές της οποίας δηλώνουν αποφασισμένοι «να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας για τα δίκαια αιτήματά μας».


Κέρδος   6/5/2010