• TwitterFacebookRss feed

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ

Πρόγραμμα για επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε περιβαλλοντικές υποδομές και πράσινες επιχειρήσεις, το οποίο θα δημιουργήσει την επόμενη τριετία 12.000 νέες θέσεις εργασίας, ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας.

 

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2014 θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας και θα υλοποιηθούν «πράσινες» επενδύσεις 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό. Προτεραιότητα θα δοθεί στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση και στις ΑΠΕ.

 

 

Πρόγραμμα για επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε περιβαλλοντικές υποδομές και «πράσινες» επιχειρήσεις, το οποίο θα δημιουργήσει την επόμενη τριετία 12.000 νέες θέσεις εργασίας, ανακοίνωσαν από κοινού χθες οι υπουργοί Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας.

Οπως ανέφεραν, στόχος είναι μέχρι το 2014 να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας και να υλοποιηθούν «πράσινες» επενδύσεις 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό, ενώ υπολογίζεται μέχρι το 2022 να έχουν επενδυθεί συνολικά στην «πράσινη» ανάπτυξη περίπου 50 δισ. ευρώ.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΗ ΠΑΠΑΔΟΣΗΦΑΚΗ
evipap@kerdos.gr

Από την προσεχή Δευτέρα θα είναι έτοιμο να «τρέξει» το πρόγραμμα, που θα κινηθεί σε 5 βασικούς άξονες: Βιολογικοί καθαρισμοί (70 εκατ. ευρώ), βιομηχανικές φωτοβολταϊκές στέγες (350 εκατ. ευρώ), 10 μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων (80 εκατ. ευρώ), νέες πράσινες βιομηχανικές περιοχές - ΒΙΠΕ (440 εκατ. ευρώ) και δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε 10 - ήδη επιλεγμένα - νησιά σε Ιόνιο και Αιγαίο (560 εκατ. ευρώ). Στόχος είναι να επιτευχθεί η αυτάρκεια των νησιών σε ενέργεια, υδροδότηση, διαχείριση απορριμμάτων και βιολογικές καλλιέργειες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην χθεσινή παρουσίαση, οι πέντε άξονες δράσεις αφορούν τα ακόλουθα:

- Περιβαλλοντική αναβάθμιση υπαρχουσών ΒΙΠΕ (70 εκατ. ευρώ): Η πλειονότητα των προτεινόμενων επενδύσεων αφορά δράσεις αναβάθμισης και ανάπτυξης περιβαλλοντικών υποδομών, όπως: Διαχείριση αποβλήτων (βιολογικοί καθαρισμοί, μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων). Διαχείριση υδάτινων πόρων, (δίκτυα παροχής, δίκτυα υδροδότησης, δίκτυα όμβριων, συστήματα πυρόσβεσης). Σύστημα παρακολούθησης αερίων εκπομπών. Δημιουργία πρασίνου και οργάνωση κοινόχρηστων χώρων. Σήμανση οδικών δικτύων.

- Ενεργειακές επενδύσεις σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ (350 εκατ. ευρώ): Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει ήδη δρομολογήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών (30 MW) σε οικόπεδα εντός των ΒΙΠΕ για τα οποία έχουν εκδοθεί οι άδειες παραγωγής. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας και δρομολογείται ενεργειακή επένδυση (5MW) σε βιομηχανική περιοχή της Πελοποννήσου, ενώ θα διαθέσει επιπλέον οικόπεδα σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παράλληλα, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θα παρέχει υπηρεσίες αξιοποίησης των βιομηχανικών στεγών με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από τους εγκατεστημένους επιχειρηματίες. Εκτιμάται ότι την επόμενη τριετία από το σύνολο των εγκατεστημένων, τουλάχιστον το 5% μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις στις στέγες των επιχειρήσεών τους (συνολικής ισχύος 50 ΜW).

- Μονάδες κομποστοποίησης και Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ (80 εκατ. ευρώ): Δημιουργία 10 Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών απορριμμάτων (ΚΔΑΥ) σε 10 διαφορετικές ΒΙΠΕ, κυρίως στη Β. Ελλάδα, οι οποίες θα επιλεγούν λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και δημιουργία 10 μεσαίου μεγέθους μονάδων κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων στις ίδιες περιοχές (της τάξης των 30.000 τόνων ετησίως ανά μονάδα).

- Δημιουργία 3 νέων πράσινων ΒΙΠΕ (Eco-Industrial Parks) (440 εκατ. ευρώ): Οι ανάγκες για δημιουργία νέων οργανωμένων βιομηχανικών δραστηριοτήτων οδήγησαν την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ να προγραμματίσει την ανάπτυξη των πρώτων «πράσινων» ΒΙΠΕ στη χώρα μας, στα πρότυπα των Eco-Industrial Parks. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι υποδομές στις πράσινες ΒΙΠΕ θα είναι ενεργειακά αποδοτικές και χαμηλής έντασης άνθρακα και θα αξιοποιούν καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επιπλέον, οι πράσινες ΒΙΠΕ θα επαναχρησιμοποιούν και θα ανακυκλώνουν πρώτες ύλες, υλικά και νερό, θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες καθαρής παραγωγής και θα βελτιστοποιούν τις μεταφορές αγαθών και τις μετακινήσεις των εργαζομένων. Επίσης, θα λειτουργούν ως χώρος υποδοχής επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς της πράσινης οικονομίας («πράσινη» χημεία, βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά, μονάδες παραγωγής εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας - π.χ. κουφώματα Low-e κ.ά.).

- Ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά επιχειρηματικά πάρκα (ΟΠΕΠ) σε νησιά (560 εκατ. ευρώ): Τα ΟΠΕΠ έχουν στόχο να παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια με μέγιστη διείσδυση καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ιδίως σε αυτόνομα νησιωτικά δίκτυα.
Παρέχουν ασφάλεια και επάρκεια στον εφοδιασμό νερού σε περιοχές με ελλιπή ή ακατάλληλα αποθέματα υδάτινων πόρων και συντελούν στην περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση απορριμμάτων με ανάκτηση υλικών (ανακύκλωση, κομποστοποίηση), ενώ παρέχουν παραγωγή βιολογικών προϊόντων σε νησιά με την ανάπτυξη καινοτόμων υδροπονικών βιολογικών καλλιεργειών σε σύγχρονα ηλιακά θερμοκήπια. Η ανάλυση για τα νησιά πραγματοποιήθηκε με βάση τις ανάγκες σε ενέργεια, νερό, νωπά λαχανικά και όγκο απορριμμάτων προς διαχείριση και έδειξε ότι η σταδιακή δημιουργία τουλάχιστον 10 ΟΠΕΠ είναι εφικτή και βιώσιμη. Ανάλογα με την τελική επιλογή ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός θα είναι από 200.000 - 250.000 μόνιμοι κάτοικοι συν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.


ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ Ο Κ. ΣΑΛΛΑΣ

Ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι ήδη έχει γίνει η προετοιμασία από την Τράπεζα για τους χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοιες επενδύσεις, αλλά δεν μπορούν να γίνουν ανακοινώσεις πριν ολοκληρωθεί ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.

«Η χώρα, πρόσθεσε, έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε έναν νέο χώρο και πρέπει να το εκμεταλλευτεί», ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα του 1,5 δισ. ευρώ ως «το καλύτερο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί την τελευταία 25ετία» και σημείωσε ότι η συνεργασία της τράπεζας με τα δύο υπουργεία ήταν η καλύτερη που είχε όλα αυτά τα χρόνια, από το 1987 που ασχολείται με την πορεία της ΕΤΒΑ και η πιο ελπιδοφόρα για την πορεία του συγκεκριμένου σχεδίου.

Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Μπιρμπίλη, στη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης, ανέφερε ότι την προσεχή εβδομάδα θα προωθηθεί στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, που θα συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην ενίσχυση των επενδύσεων σε πράσινες υποδομές, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις που έχουν διατυπώσει επιχειρηματίες του χώρου των φωτοβολταϊκών για τον νέο τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας η κυρία Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση και ότι η κατεύθυνση του υπουργείου παραμένει υπέρ της ενίσχυσης των επενδύσεων μέσω του τιμολογίου αγοράς της παραγόμενης ενέργειας.

Η υπουργός Οικονομίας κυρία Κατσέλη επανέλαβε ότι έχουν δεσμευτεί 360 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ σε πράσινες υποδομές και επιχειρήσεις και μέχρι 200 εκατ. ευρώ μέσω Αναπτυξιακού για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε βιομηχανικές περιοχές. Ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν 29 ΒΙΠΕ, 18 ΒΙΟΠΑ και 7 ΒΙΠΑ και επί συνόλου 200.000 μεταποιητικών επιχειρήσεων στη χώρα μόνο οι 2.500 είναι εγκατεστημένες σε οργανωμένες περιοχές, ενώ τόνισε ότι στην Αττική υπάρχουν μόνο 3 ΒΙΠΕ.


Κέρδος   19/2/2010