• TwitterFacebookRss feed

Γ. Παπανδρέου: "Η τώρα ή ποτέ"

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε "ριζικές αλλαγές" μέσα στο 2010 και όχι σε "μερεμέτια", όπως χαρακτηριστικά είπε,  εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του για τον απολογισμό των 100 ημερών του ΠαΣοΚ.

Οπως τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου "ή τώρα ή ποτέ" θα πρέπει να "μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να γίνουμε υπόδειγμα αντί παράδειγμα προς αποφυγή". Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην οικονομία, στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση.

"Δεν θα αδρανήσουμε μπροστά στα προβλήματα όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση", σημείωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας "ήδη προχωρήσαμε σε σημαντικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν σε μία βιώσιμη ανάπτυξη, περισσότερο ανθρώπινη κοινωνία όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά".

"Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση είναι συνεπής στις βασικές προτεραιότητες που θέτει,  τόσο μέσω του Προύπολογισμού και των άλλων ρυθμίσεων που προωθεί, τα οποία και στοχεύουν στην προστασία των οικνομικά ασθενέστερων, κάνοντας ταυτόχρονα ρήξη με το μικρό-μεγάλο φαγοπότι", συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου, αφού τόνισε για ακόμη μία φορά ότι το κράτος "νοσεί", εντόπισε ώς ρίζα του προβλήματος τον "τρόπο διακυβέρνησης" και αποτελέσματα αυτού, το χρέος και το έλλειμμα "χωρίς προηγούμενο".

"Μόνοι πρέπει να αποκαταστήσουμε τα προβλήματά μας αξιοπιστίας και ανταγωνιστικότητας, βασιζόμενοι σε δικές μας δυνάμεις και όχι δάνειες", πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Συνεπείς στις βασικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις»

"Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έμεινε πιστή στις βασικές δεσμεύσεις της προεκλογικής περιόδου, με έργα  που στοχεύουν σε αναθέρμανση της οικονομίας, στήριξη των ασθενέστερων και ανόρθωση της αγοράς, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2010 είναι ένας συνεπής προϋπολογισμός με πόρους σε υγεία, παιδεία και απασχόληση".

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για τις περικοπές στην σπατάλη του δημοσίου που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, ενώ προανήγγειλε και μέτρα για τη τη γρηγορότερη ίδρυση επιχειρήσεων και την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Αλλάζουμε τον εκλογικό νόμο λόγω βαθύτατων προβλημάτων", προσθέτοντας ότι ο νέος προβλέπει "μικρές μονοεδρικές περιφέρειες " για καλύτερη και αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, ενώ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κίνηση, εκτός των άλλων "θα σταματήσει τη ροή μαύρου χρήματος προς τους πολιτικούς".

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της σχέσης κράτους - πολίτη, ενώ αναφέρθηκε και στην ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία, κίνηση η οποία θα συμβάλλει στην "ανάπτυξη της οικονομίας".

«Διαμαρτύρονται σαν να μην κυβέρνησαν ποτέ»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις π[ροηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει στο άμεσο μέλλον ζητήματα που η προηγούμενη κυβερνήση αγνόησε φοβούμενη το κόστος, αναφέροντας μάλιστα ότι σε πολλές προτάσεις της κυβέρνησης «Διαμαρτύρονται σαν να μην κυβέρνησαν ποτέ».

«Δεν θα κάνουμε πίσω»

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι οι παρεμβάσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση θα συναντήσουν αντιδράσεις και αντιστάσεις, ωστόσο, τόνισε ότι οι πολίτες είναι ώριμοι πλέον να δεχθούν τις ανατροπές που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας.

«Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα κάνουμε πίσω. Είμαστε αποφασισμένοι να δικαιώσουμε όσους πίστεψαν σε εμάς και μας έδωσαν μια μεγάλη πλειοψηφία» ξεκαθάρισε.

«Στο 2010 με ... ορθοπεταλιά»

Ο Πρωθυπουργός αστειέυτηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, καθώς αναφερόμενος στην ανάπτυξη του κράτους και στη βελτίωση σε πολλούς τομείς που θα προσπαθήσει  να επιτύχει η κυβέρνηση τόνισε, θα " μπούμε στο 2010 με ... ορθοπεταλιά", συμπληρώνοντας "αλλά δεν... θα πέσουμε κάτω", προκαλώντας το γέλιο των δημοσιογράφων.

Δηλώσεις για τις αγορές

"Αυτό που θέλουμε να εδραιώσουμε είναι το αίσθημα της εμπιστοσύνης, σιγουριάς, δικαιοσύνης..που θα είναι σημαντικό απέναντι στους πιστωτές μας", είπε ο πρωθυπουργός σε συντέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημέρων από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας και ενόψει της συζήτησης του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.


Κέρδος