Γ. Παπανδρέου: «Τριετές πλάνο εξυγίανσης της οικονομίας»

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς και κυρίως στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, ώστε η οικονομική προσαρμογή να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη σύσκεψη που έγινε σήμερα, υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Οπως τόνισε μετά τη σύσκεψη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, συζητήθηκαν το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση ονομάζει και πρόγραμμα ανασυγκρότησης, η οικονομική πολιτική και οι μεγάλες αλλαγές, με το πρόγραμμα ριζικών ανατροπών, που πρέπει να γίνουν στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση.

Γ. Παπακωνστατίνου: «Μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% με το 3ετές πλάνο»

Ο πρωθυπουργός, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε άμεσες αποφάσεις και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε τρία χρόνια, ώστε στο τέλος της τριετίας να έχει μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το οποίο, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι η διάρκεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι τετραετής αλλά τριετής.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτό σημαίνει ότι το 2010 το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες και τα δύο επόμενα χρόνια ανα τρεις μονάδες.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός των Οικονομικών, είναι να καλυτερεύσει η οικονομία της χώρας και να δει μεγαλύτερο εισόδημα ο πολίτης.

Εξ άλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση προτιθεται να λάβει σκληρά μέτρα απάντησε ότι δεν υπάρχουν σκληρά, αλλά δίκαια, μέτρα και ότι είναι πιο δίκαιο για τον Ελληνα πολιτη η προσαρμογή να γίνει γρήγορα.

Λ. Κατσέλη: «Εμπροσθοβαρείς αποφάσεις - Γρήγορες αλλαγές»

Η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι, σύμφωνα με την οδηγία του πρωθυπουργού, όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς, με την έννοια ότι θα πρέπει οι μεγάλες αλλαγές να γίνουν πολύ γρήγορα.

Στο επίκεντρο, τόνισε η κ. Κατασέλη, είναι ο πολίτης, η τόνωση της αγοράς, η ενίσχυση των επενδύσεων και το να αισθανθεί ασφαλής ο πολίτης.

Και επεσήμανε ότι η προσαρμογή και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πηγαίνουν μαζί.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει η αύξηση του ΦΠΑ από το 9 και το 19% που βρίσκεται σήμερα, αλλά ούτε κι η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

Επίσης, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει αναδρομικά, από το 2009, την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Αυτό θα γίνει από το 2010.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν από την άφιξη στην Αθήνα κλιμακίου της Κομισιόν και της ΕΚΤ για διαβουλεύσεις και ενημέρωση σχετικά με τους στόχους και τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που αναμένεται να υποβάλει στα τέλη του μήνα η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Τη σύσκεψης για την οικονομία στο Μαξίμου θα ακολουθήσει άλλη μία στις 15:30 για τον εκλογικό νόμο.


Κέρδος